23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/05
Siekis dirbti efektyviau paskatino investuoti į javų kombainus
  • G. Kemežienė
  • Mano ūkis

Lietuviškos javapjūtės nelepinami žemdirbiai žino, kad javų kombainų prastovos darbymečiu lemia prastesnę grūdų kokybę ir nuostolius. Įsigijus naują derliaus dorojimo mašiną prastovų tikimybė gerokai sumažėja. Be to, ir darbus galima atlikti greičiau, našiau ir kokybiškiau.

Siekdama dirbti efektyviau šešiolika žemės ūkio bendrovių mūsų šalyje ir apie 21,5 tūkst. ha žemės valdanti akcinė bendrovė „Agrowill Group" šių metų javapjūtei atnaujino derliaus dorojimo mašinų parką ir vienu metu įsigijo dešimt kombainų. Pasak daugiau kaip dešimtyje rajonų žemės ūkio bendroves turinčios „Agrowill Group" valdybos pirmininko Vlado Bagavičiaus, tai tik pirmas žingsnis, per kelerius metus planuojama pakeisti daugumą senų kombainų naujais. Naujo modelio šešių kratiklių 360 AG Laverda M 410 kombainams įsigyti pasirinkta bendrovė „East West Agro" (EWA). Penktus metus Laverda kombainais Lietuvoje prekiaujanti įmonė suorganizavo „Agrowill Group" vadovų grupelei išvyką į žemės ūkio technikos koncerno AGCO valdomą kombainų gamyklą Bregancėje, Šiaurės Italijoje.

„Agrowill Group" - pirmieji naujausio modelio Laverda M 410 kombainų pirkėjai mūsų šalyje. M 410 modelio kombainas - tai naujos koncepcijos mašina, kurią gamintojai pristatė praėjusių metų rudenį parodoje „EIMA", Bolonijoje", - sakė EWA direktorius Gediminas Kvietkauskas. Jo žodžiais, dešimties kombainų užsakymas vienu metu - įmonei labai reikšmingas įvykis, teikiantis vilties šiais metais pasiekti 40 kombainų pardavimo apimtis ir artimiausiu metu pakilti į trečią vietą rinkoje pagal parduodamų kombainų skaičių. Nuo 2009 m., kai buvo Lietuvoje parduotas pirmasis naujas Laverda kombainas, dabar mūsų laukuose dirba apie 50 šių derliaus dorojimo mašinų, neskaitant ūkininkų įsigytos naudotos šio gamintojo technikos. Populiariausi mūsų šalyje M 300 serijos, kurios gamoje 4 modeliai, kombainai.

Kombainų verslui - didžiausios investicijos

Nuo 1873 m. iki praėjusio amžiaus 7-ojo dešimtmečio pabaigos Laverdų šeimai priklausiusią gamyklą prieš dvejus metus galutinai įsigijus 140 šalių dirbančiam ir didelę žemės ūkio technikos kompanijų grupę valdančiam koncernui AGCO, Bregancė tapo pagrindiniu kombainų gamybos centru Europoje. Be Laverda derliaus dorojimo mašinų, čia kuriami Fendt, Massey Ferguson ir Challenger kombainai. Kaip pasakojo AGCO derliaus nuėmimo mašinų verslo vadovas Jensas Kristianas Otė (Jens Christian Otte), javų kombainų gamyba yra viena iš prioritetinių koncerno sričių, tad jai skiriamos ir didžiausios investicijos. Atnaujinami ir kuriami nauji derliaus dorojimo mašinų modeliai, didelis dėmesys skiriamas gamyklos cechams modernizuoti, naujausiai įrangai įsigyti. Šiemet Bregancėje duris atvėrė modernus ir erdvus prezentacijų ir mokymų centras „Agridome", pradėtas statyti naujas dažymo cechas, kuriame bus naudojama kombainų dažymo „voniose" technologija. Plečiamas ir kombainų asortimentas: pernai AGCO rinkai pristatė du naujus ir du atnaujintus, šiemet - tris naujus ir šešis atnaujintus modelius. Ateityje, 2014-2016 m. laikotarpiu, planuojama sukurti 10 naujų modelių ir atnaujinti dar 13 modelių kombainus.

Be kombainų sektoriaus, AGCO dideles investicijas numačiusi skirti ir dyzelinių variklių, montuojamų visose koncerno gaminamose savaeigėse mašinose, gamybos apimtims didinti. Į Suomijoje esančią „AGCO Power" gamyklą šiemet planuojama investuoti 20 mln. eurų ir variklių gamybą padidinti nuo 38 iki 50 tūkst. vienetų per metus. „Taip pat vienas svarbiausių tikslų šiame sektoriuje - dar labiau gerinti dyzelinių variklių degalų vartojimo rodiklius", - ACGO, kurios apyvarta pernai sudarė 10 mlrd. dolerių (26,5 mlrd. litų), planus atskleidė J. K. Otė.

Kombainų specialisto Danielio Seganfredo (Daniele Seganfreddo) pastebėjimu, AGCO investicijos į kombainų verslą lėmė didžiulius ne tik gamyklos, bet ir pačių kombainų pokyčius. „Daug metų gamykla dirbo be didesnių naujovių. Su naujuoju M 410 modelio kombainu pristatomas naujas gamyklos įvaizdis, logotipas, atskleidžiama nauja kombainų kūrimo koncepcija", - sakė D. Seganfredas. Jis pabrėžė, kad ypatingas dėmesys skirtas kombaino išvaizdai ir dizainui tobulinti, operatoriaus darbo sąlygoms ir valdymo patogumui gerinti. Triukšmui kabinoje mažinti naudojamas dvigubas stiklas su garso nepraleidžiančia plėvele. Naujoje komfortiškoje Skyline kabinoje montuojama ergonomiška daugiafunkcė valdymo svirtis, pasvirusi 45 laipsnių kampu, kad nepavargtų ranka ir riešas. Taip pat naujovė - naujos kartos liečiamasis Tech Tuoch kompiuteris, unifikuotas su naudojamais kitose AGCO gaminamose mašinose.

„Siekiant išvengti, kad užsienio kalbos nemokėjimas netaptų kliūtimi kombainui valdyti ir jo galimybėms išnaudoti, kompiuteryje pateikiama daugiau simbolių ir mažai teksto", - valdymo paprastumą akcentavo kombainų specialistas. Anot jo, operatoriaus darbą lengvina ir automatinės kombaino reguliavimo galimybės, pavyzdžiui, norint gauti pradinius nustatymus, tereikia nurodyti norimos kulti kultūros pavadinimą ir kombaino valdymo sistema automatiškai parenka optimalius kūlimo aparato, separacijos sistemos ir valytuvo parametrus, kuriuos, jei reikia, galima koreguoti. Be to, patogu ir tai, kad nusistatytus darbo parametras operatorius gali ne tik išsisaugoti, bet ir persikelti į kitą kombainą. Kuliantiems skirtingas kultūras skirtinguose laukuose ypač aktualu tai, kad didelio laidumo elektrinius sietus HCD taip pat galima reguliuoti iš kabinos.

„Automatinis perstatymas, sureguliavimas - didžiulis palengvinimas operatoriui. Tad nereikia bijoti naujuose kombainuose montuojamų šiuolaikinių elektroninių sistemų - jos suteikia gerokai lengvesnes gedimų diagnozavimo ir taisymo galimybes nei mechaninės", - sakė G. Kvietkauskas pabrėždamas, kad Laverda nuo senų laikų yra vertinami kaip vieni paprasčiausių pačiam žmogui prižiūrėti ir taisyti kombainų.

Pasirinkimą lėmė techniniai duomenys

Kaip teigė V. Bagavičius, investuoti į kombainus paskatino neefektyvus turimų derliaus mašinų, kurių dauguma yra jau keliolikos metų senumo, darbas, vis didėjantys grūdų derliaus nuostoliai, prastėjantis šiaudų skleidimas. Pastaruosius dvejus metus nemažai kombainų javapjūtės metu tekdavo nuomotis, daug problemų keldavo jų techninė būklė, o dėl dažnų prastovų nukentėdavo grūdų kokybė ir bendrovė patirdavo nuostolių.

Pasak „Agrowill Group" vadovo, naujausio modelio Laverda M 410 kombainų pasirinkimą lėmė geras techninių savybių, kokybės ir kainos santykis. Jo žodžiais, ieškodami derliaus nuėmimo mašinų savo valdomoms žemės ūkio bendrovėms jie sąmoningai nesidomėjo populiariausių Lietuvoje gamintojų kombainais, kurių prekinis ženklas sudaro nemažą mašinos kainos dalį.

„Nors Laverda kombainai Lietuvoje dar nėra labai žinomi, tačiau savo techninėmis charakteristikomis jie prilygsta efektyviausiems analogams rinkoje, o kai kuriais technologiniais sprendimais netgi lenkia savo konkurentus. Vienas iš pagrindinių dalykų - degalų sąnaudos, kurios, pagal gamintojo deklaruojamus duomenis, atrodo labai patraukliai, nes yra gerokai mažesnės nei kitų gamintojų kombainų. Mano įsitikinimu, tai pirmiausia lemia naudojamas variklis, taip pat kūlimo sistemos technologija, būgnų išcentravimas, svorių paskirstymas ir kiti technologiniai sprendimai", - teigė V. Bagavičius.

Taip pat labai svarbus kriterijus - operatoriaus darbo vietos patogumas. „Žiūrėjome, kad būtų visi būtini komforto elementai, nes sezonas trumpas ir labai intensyvus. Dirbdamas žmogus turi jaustis komfortiškai, nes tai atsiliepia ir rezultatams. Laverda M 410 - standartiškai labai gerai sukomplektuotas kombainas", - įsitikinęs didelės žemės ūkio bendrovių grupės valdybos pirmininkas. Į naujuosius kombainus bus integruota GPS įranga, kurią planuojama susieti su „Agrowill Group" sukurta kompiuterine sistema Agro Gis, leisiančia dirbti dar našiau ir efektyviau.

Nors didžioji dalis „Agrowill Group" įsigytų derliaus nuėmimo mašinų sukomplektuotos su standartine 7 m darbinio pločio Free Flow pjaunamąja, tačiau porai kombainų nuspręsta pasirinkti naują Power Flow pjaunamąją su juostiniais masės transporteriais. Gamintojų teigimu, Power Flow pjaunamoji išsiskiria universalumu ir našumu, nes be papildomų investicijų ja galima kulti rapsus, sugulusius javus.

Siekdama užsitikrinti operatyvesnes serviso ir techninės priežiūros paslaugas ir palengvinti mechanizatorių darbą „Agrowill Group" įsigytus kombainus planuoja paskirstyti po keturias žemės ūkio bendroves: „Želsvelės" (Marijampolės r.), Žadžiūnų (Šiaulių r.), Skėmių ir „Spindulio" (Radviliškio r.). V. Bagavičiaus skaičiavimu, investicijos kombainams įsigyti (naudotos savo ir kredito įstaigų lėšos) turėtų visiškai atsipirkti per penkerius metus.

Gitana Kemežienė

Mano ūkis, 2013/05