23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/05
Didelių ūkių mašinos
  • J. Liaukonis, L. Liaukonis
  • Mano ūkis

Paskutinio surašymo duomenimis, ūkių, valdančių 250-400 ha, yra daugiau kaip 550. Tai labiausiai besiplečianti žemdirbių grupė. Pateikiame našių mašinų kompleksus, skirtus šios kategorijos ir didesniems ūkiams.

Per 2003-2010 metų laikotarpį minėto dydžio ūkių padaugėjo 2,7 karto. Pagal rekomenduojamas normas 250-400 ha plotus valdantiems žemdirbiams reikėtų turėti 8,0 t traukos klasės traktorius pagrindiniams darbas, o papildomiems - apie dvi 1,4 t traukos klasės mašinas.

Stambių ūkių šeimininkai paprastai taiko chemizuotas, intensyvias technologijas, nors tokiuose ūkiuose dalyje ploto gali būti diegiamos ir ekologinės žemdirbystės sistemos. Savininkai, turintys 250-400 ha ariamos žemės (arba 340-540 ha žemės ūkio paskirties) ir įsigiję galingus 8,0 t traukos klasės traktorius, gali dirbti daugiafunkcėmis mašinomis arba mašinų junginiais, diegti įvairias (neariamosios, ariamosios žemdirbystės, tiesioginės sėjos) žemės dirbimo technologijas.

Pateiktoje lentelėje nurodytos pagrindinės žemės ūkio mašinos, skirtos augalininkystei mechanizuoti. Darbo valandos kainos ir tiesioginės išlaidos apskaičiuotos, mašinas agreguojant su traktoriais John Deere 9630 (galia 399 kW) ir New Holland TD5050 (galia 70 kW).

Priklausomai nuo ūkio specializacijos, krovos darbams naudojami montuojami ir savaeigiai krautuvai. Augalininkystės ūkiams, kuriuose atliekama mažai krovos darbų, paprastai rekomenduojami montuojami krautuvai. Gyvulininkystės ar mišrios specializacijos ūkiams tinkami ir savaeigiai krautuvai, nes gyvuliams šerti tenka nudirbti daug krovos darbų.

Stambiuose ūkiuose, kuriuose dideli plotai skirti žieminiams augalams (rapsams, javams), tikslinga žiemkenčius, ypač rapsus, sėti į minimaliai įdirbtą dirvą, vasarojų - į tradiciškai suartus laukus. Tad būtina turėti ir ražienų skutiklius, ir universalias sėjamąsias, ir plūgus.

Kokį skutiklį įsigyti, priklauso nuo ūkio specializacijos. Javus, rapsus auginančiuose ūkiuose labiau tinkami noragėliniai skutikliai (pvz., Tiger 10 LT). Jei auginami ir kaupiamieji augalai, vertėtų įsigyti sukųjį stačiaašį kultivatorių, kuris tinkamas ir ražienoms skusti, ir dirvą sėjai bei sodinimui ruošti. Jei numatoma įsigyti ar nuomoti apleistus laukus, nepamainomos yra ketureilės lėkštinės akėčios.

Tręšti kraikiniu mėšlu geriausiai tinka daugiafunkcės priekabos su montuojamu kratymo įtaisu (pvz., ASW 488), o skystoms išlaistyti - srutvežiai su įterpimo įranga (pvz., TZT 6000).

Kalkėms ir trąšoms barstyti tikslinga naudoti universalias trąšų sėjamąsias, tolygiai įterpiančias maisto medžiagas, pasėliams prižiūrėti - purkštuvus su papildomo oro srauto įranga ir akėčias su lanksčiaisiais virbais.

Ekologinės gamybos ūkiuose naudotini verstuviniai skutikliai (pvz., VM 3500), lygaus arimo plūgai, kalkėms įterpti - universalios trąšų ir kalkių barstomosios, eilinės sėjamosios, tarpinių augalų sėjamosios (pvz., ES 100 M1), akėčios su lanksčiaisiais virbais.

Pateiktame mašinų sąraše žoliniams pašarams gaminti numatomas šieno ruošimas (kaip ir Vakarų Europos šalyse apie 20-30 proc. visų žolinių pašarų) ir siloso gamyba savaeigiu pašarų smulkintuvu (pvz., Don 690 M) bei daugiafunkce priekaba (pvz., ASW 488).

Itin didelių ūkių technika

Pastarojo surašymo duomenimis, didesnių kaip 400 ha ūkių šalyje yra 515. Surašymo duomenyse nedetalizuojamos didesnių kaip 1 000 ha ūkių grupės, tik nurodoma, kad tokių valdų yra 144. Tokiuose ūkiuose technikos parkas turėtų būti sudaromas, pirmenybę teikiant didesnės galios traktoriams. Tokiu atveju reikės mažiau mechanizatorių, o darbai bus atlikti efektyviai geriausiais agrotechniniais terminais. Beje, traktorių gamintojai tendencingai didina mašinų našumą, tad didėja ir jų pasirinkimas. Pavyzdžiui, 2003 m. Vokietijoje buvo siūlomi tik 4 modelių itin didelės galios traktoriai (425 AG John Deere 9820, 450 AG John Deere 9520, 450 AG Case IH STX 450 ir 482 AG Challenger MT 865), o 2012-aisiais 8,0 t traukos klasės, nuo 379 iki 600 AG, mašinų pasiūla išaugo iki 20 modelių.

Pateiktoje lentelėje nurodytos energetinės priemonės gali būti keičiamos kitomis traukos klasės mašinomis: priimta, kad vienas 8,0 t traukos klasės traktorius keičiamas dviem 5,0 t arba trimis 3,0 t traukos klasės mašinomis.

J. Liaukonis, L. Liaukonis

Mano ūkis, 2013/05