23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/04
Pritarus profesionalams žengti drąsiau
  • V. Trofimišinas
  • Mano ūkis

Tėvo ūkyje įgytas darbo pradžiamokslis, universitetinis agronomo išsilavinimas, darbas Šveicarijos ūkyje ir naujausios žinios - kertiniai akmenys, ant kurių savo ūkį kuria Šakių rajono ūkininkas Ramūnas Sinkevičius.

Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Šakių rajono biuro darbuotojos džiaugiasi jauno ūkininko pažanga. Pradėjęs ūkininkauti 2004 metais, Ramūnas šiandien tvirtai stovi ant kojų - dirba beveik 170 hektarų. Jo tėvas buvo vienas geriausių rajono artojų ir vienas pirmųjų ūkininkų. Tėvo pėdomis žengia ir Ramūnas - pernai rudeninio arimo konkurse laimėjo antrą vietą rajone.

Savo ūkį R. Sinkevičius plėtė palaipsniui: po kelis ar keliolika hektarų kasmet pirko, nuomojo iš savininkų ir valstybės. Didžiausia metinė ūkio plėtra - 20 hektarų. Ūkininko laukuose dera kviečiai, miežiai, rapsai. „Kartais pagalvoju, kad siekdamas didesnių ir greitesnių pajamų, nuolat sėju per didelius javų ir rapsų plotus, tad nesilaikau sėjomainos. Augalai kenčia dėl piktžolių, kenkėjų ir ligų, kurios intensyviai plinta. Žadu šiemet žirnių sėti, nors jie įnoringi, bet pabandysiu. Net jei nepavyktų nukulti, bus puikus priešsėlis, na, o jei pavyks, tuomet nauda dviguba", - dalijasi planais agronomas Ramūnas.

Visą derlių ūkininkas parduoda, saugyklos neturi ir statyti kol kas neplanuoja. „Aplinkui daug elevatorių, ūkininkai turi iš ko rinktis ir kur derlių saugoti. Galima vežti į Tauragę, galima į L. Stonkuvienės įmonę ar kitur. Aš vežu į „Kauno grūdus" Jurbarke, į „Linas agro" Lukšiuose, „Dainius" Jurbarko rajone. Įmonės tvarkingai atsiskaito, tad jokių bėdų", - pasakoja Ramūnas.

LŽŪKT Šakių rajono biuro konsultantai sako, kad Ramūnas ir pats būtų puikus konsultantas, juk jis - agronomas praktikas. Tad ar jam reikia konsultantų pagalbos?

„Tėvas nepasinaudojo ankstyvojo pasitraukimo iš žemės ūkio galimybe, nes tuo metu buvo jau vyresnio amžiaus, todėl tiesiog perrašė man savo ūkį Kidulių seniūnijoje, prie Nemuno. Jis ir atvedė mane į Konsultavimo tarnybą, kurios paslaugomis pats naudojosi. Kito varianto net nesvarsčiau. Bet šiandien galiu pasakyti, kad be konsultantų pagalbos rimtesniam ūkininkui sunku išsiversti. Kai pagalvoju, vien dokumentacijos kiek reikėtų pačiam pildyti, plaukai šiaušiasi. Neseniai suskaičiavome, kad ūkiuose reikia pildyti 24 žurnalus: vienas pesticidų, kitas - trąšų, trečias - rodenticidų apskaitos ir t. t. Juos tvarkyti nesudėtinga, tačiau tai užima laiko, ypač per darbymetį, o juk reikalaujama medžiagų panaudojimo faktą fiksuoti per 24 valandas. Pats įsitikinau, kad jei tik atidedu pildymą į šalį, tai atidedu ilgam, o vėliau ne viską ir atsimenu. Todėl patikėjau šį darbą Konsultavimo tarnybai ir nesigailiu. Konsultantės puikiai tvarko ūkio apskaitą, atlieka kompleksinį ūkio vertinimą", - pasakoja Ramūnas.

Agronomo išsilavinimą R. Sinkevičius įgijo 2000 metais. „Visi laisvadieniai bėgo tėvų ūkyje: sėja, derliaus dorojimas, kiti darbai. Tai buvo pirmieji praktiniai įgūdžiai. Teorinių žinių davė universitetas. Naują požiūrį padėjo išsiugdyti darbas viename Šveicarijos ūkyje, į kurį važiuodavau studijų metais. Kasmet ten praleisdavau po porą mėnesių. Pirmą kartą nuvykau 1996-aisiais. Patyriau kultūrinį šoką tikrąja to žodžio prasme: sunku buvo patikėti, kad nesapnuoju - toks milžiniškas buvo skirtumas. Dabar tas skirtumas jau ne toks didelis, jau ir mūsų ūkiai pasižymi tvarka. Pamenu, lietingu oru žvyrkeliu vežiau srutas į laukus ir šiek tiek dumblo pritiško ant kelio, tai ūkio šeimininkas įdavė man šepetį, semtuvą ir liepė nuvalyti kelią. Tos pamokos labai įsimintinos. Savo ūkyje stengiuosi tvarką palaikyti, juk kai tvarkinga, tai ir pačiam malonu", - prisipažįsta ūkininkas.

Ramūnas žino, kaip svarbu yra sekti naujoves, domėtis naujausia informacija. „Viskas keičiasi, tobulėja, atsiranda naujų produktų, todėl nenorėdamas atsilikti kiek įmanoma stengiuosi dalyvauti Konsultavimo tarnybos mokymuose, įvairiuose seminaruose, parodose, važiuoju į užsienį, renginiuose ir kelionėse susitinku su kolegomis, bendraujame. Nėra nenaudingų susitikimų. Informaciją susirenku iš kelių šaltinių, tada kuriu sau priimtiną variantą, pasikliauti vien savimi ar vienu šaltiniu rizikinga. Esu ne kartą pasimokęs, tad ir kitam galiu pasakyti, kad geriau devyniskart matuoti, o dešimtą - pjauti", - dalijasi patirtimi Ramūnas.

Padedamas LŽŪKT konsultantų, R. Sinkevičius jau ne kartą pasinaudojo europine parama. Dar pagal BPD programą, kai jaunojo ūkininko paramos lėšas buvo galima panaudoti investicijoms į ūkio valdą, įsigijo traktorių, purkštuvą ir žemės dirbimo agregatą. Dukart teikė projektus investicijoms į augalininkystės ūkius pagal Kaimo plėtros programą. Pirmojo lėšomis įsigijo traktorių, sėjamąją ir barstytuvą, antrojo - kombainą. Javų nuėmimo kombainą Claas Tucano 320 Ramūnas laiko sėkmingiausiu savo pirkiniu. „Daugiau kaip metus galvojau, svarsčiau. Į paraiškų priėmimo traukinį įšokau paskutinėmis dienomis paragintas konsultantų, bet dabar nesigailiu. Šveicarijoje šeimininkas turėjo Claas Lexion, nors sakė, kad Lietuvai tokia technika per brangi ir nereikalinga. Laikas parodė, kad yra kitaip", - šypsosi Ramūnas.

LŽŪKT Šakių rajono biuro ekonomikos konsultantė Aušrelė Pukinskienė sako, kad konsultuodama žemdirbius dėl investicinių projektų griežtai laikosi nuostatos: ūkininkas turi įtikinti, kad jam planuojamo pirkti daikto labai reikia, o tam, kad įtikintų, jis privalo pats tikėti ir turėti pakankamai argumentų. Priešingu atveju gresia nesėkmė. Projektą galima perdaryti, o neteisingą žingsnį atitaisyti sunkiau. Konsultantams nėra tekę perdaryti Ramūno projektų. Viską būna gerai apmąstęs. „Gal ilgokai galvoju. Svarstau, skaičiuoju tol, kol iš tiesų įsitikinu sprendimo reikalingumu. Turtas brangus, investicijos didelės. Smagu kai sprendimo teisingumą patvirtina ir profesionalūs konsultantai", - bendradarbiavimo su LŽŪKT biuro darbuotojais rezultatais džiaugiasi Ramūnas Sinkevičius.

Viktoras Trofimišinas

Mano ūkis, 2013/04