23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/04
Ilgas kelias nuo pasagų iki modernių mašinų
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Beveik du šimtmečius besitęsiančia veiklos istorija ir didele gaminamos produkcijos pasiūla gali pasigirti nedaug įmonių. Stambiausiu gamintoju save vadinanti Prancūzijos kompanija „Kuhn" per metus pagamina daugiau kaip 60 tūkst. mašinų ir turi vieną iš didžiausių technikos asortimentų - per 2 tūkstančius skirtingų modelių. Be to, šiemet mini 185 metų sukaktį.

Kompanija „Kuhn" pelnytai didžiuojasi ir dar vienu išskirtinumu: didžioji dalis detalių Kuhn technikai gaminama Saverno įmonėje, Prancūzijoje, iš kruopščiai patikrinto ir itin geros kokybės metalo. Nė viena mašina su žaliava neiškraunama, kol neįsitikinama, kad metalas atitinka reikalavimus. Mėginiai tikrinami laboratoriniu būdu, tačiau tai neužtrunka ilgai: atsakymas apie metalo sudėtį (nustatomas 21 elementas) gaunamas po 14 sekundžių. Be to, tiriami du mėginiai ir kokybė vertinama pagal dviejų tyrimų vidurkį. „Anksčiau rezultatų tekdavo laukti dvi tris dienas. Įdiegę modernią tyrimų sistemą, sutaupome labai daug laiko. Spektroskopu metalo kokybė tiriama nuo 1973 metų", - pabrėžia regiono pardavimo vadovas Klausas Bastianas (Klaus Bastian).

Jei kokybė netinkama, krovinys grąžinamas pardavėjui arba mokama mažesnė kaina. Iš prastesnės kokybės plieno gaminamos detalės, kurioms netaikomi didelio atsparumo reikalavimai. Pasak K. Bastiano, į gamyklos teritoriją kasdien įvažiuoja apie 120 vilkikų su žaliava. Kiekvienais metais išliejama apie 14 tūkst. t liejinių. Didžioji dalis (95 proc.) pagamintos produkcijos sunaudojama savoms reikmėms ir šiek tiek užsakymų atliekama kitoms kompanijoms.

Gera kokybė - svarbiausias kompanijos „Kuhn" prioritetas. Šūkis „Kokybė lemia rytojaus kiekybę" daugiau kaip 50 metų kloja kelią į sėkmę. „Kol patenka technikos užsakovui, visa mašina, atskiri jos mazgai ir medžiaga, iš kurios ji pagaminta, tikrinama ne vieną, ne du kartus, o dešimtis kartų. Norime būti visiškai tikri, kad parduodame tik geros kokybės techniką", - apie esminius sėkmingos veiklos garantus kalba regiono pardavimo vadovas.

Kad kompanijos „Kuhn" gaminama technika tikrai kokybiška, rodo ir atsarginių dalių pardavimo dalis bendroje pajamų struktūroje: ji sudaro tik 12-13 proc. „Kitų įmonių apyvartoje lėšos už parduotas atsargines detales siekia iki 30 proc. Kad mūsų prioritetas - kokybė, nėra vien tušti žodžiai. Tai patvirtina ir nepriklausomų tyrėjų atlikti testai", - tikina įmonės regiono pardavimo direktorius. Pasak jo, remiantis Vokietijos žemės ūkio organizacijai DLG priklausančioje tyrimų bazėje atliktais skirtingų kompanijų šienapjovių palyginamųjų tyrimų rezultatais, net 85 proc. tyrime dalyvavusių ūkininkų patvirtino, kad jei reikėtų, antrąją šienapjovę pirktų iš „Kuhn".

Žmonėms padeda robotai

Kaip ir daugumoje šiuolaikinių žemės ūkio technikos kompanijų, „Kuhn" priklausančiuose cechuose nemažai operacijų atlieka robotai. Apskaičiuota, kad 26 robotai (metalo pjaustymo, virinimo) padaro tiek, kiek 180 žmonių per 360 dienų. „Skaičiai įspūdingi. Be to, robotai nepavargsta, jiems nieko neskauda ir nekamuoja bloga nuotaika ar rūpesčiai namuose. Žinoma, robotai negali atlikti visko, - technikos gamybos technologijas pristato K. Bastianas. - Pavyzdžiui, atsarginių dalių sandėlyje detales surenka tik žmonės". Kompanijai „Kuhn" priklausančiose įmonėse iš viso dirba apie 3 500 darbuotojų. Saverne, kur gaminamos pašarų gamybos, sėjos ir žemės dirbimo mašinos, įdarbinta 1 500 žmonių.

Nei technikos gamybos technologijos, nei pačios mašinos nenustojamos tobulinti. Kasmet tam skiriama apie 4 proc. apyvartos. Praėjusieji metai kompanijai „Kuhn" buvo rekordiškai sėkmingi: gauta 1 mlrd. eurų (3,46 mlrd. litų) pajamų, t. y. 20 proc. daugiau negu 2011-aisiais, taigi investicijoms buvo atseikėta apie 40 mln. eurų (138,25 mln. litų).

Pasak K. Bastiano, kompanijos „Kuhn" pasiekimų sąraše daug naujovių, kurios ne kartą buvo įvertinos tarptautinėse parodose. Įmonės specialistai užpatentavo 1 600 inovacijų. Kompanijoje konstruojamos žemės dirbimo, sėjos, purškimo, tręšimo, pašarų ruošimo, šėrimo, kraštovaizdžio priežiūros mašinos ir kita technika.

Vienos iš pagrindinių asortimento mašinų - tai šienapjovės ir kita pašarų ruošimo technika bei plūgai. Kuhn ženklu pažymėtos mašinos ir agregatai gaminami ne tik Prancūzijoje, bet ir Olandijoje, Brazilijoje, Jungtinėse Valstijose. Kai kurie iš jų Europoje neparduodami ir yra skirti tik tam tikram regionui (pvz., mėšlo kratytuvai, purkštuvai), tačiau tikėtina, kad ateityje šios technikos galės įsigyti ir europiečiai. „Šiųmetėje „Agritechnica" parodoje taip pat pristatysime nemažai naujovių", - žada K. Bastianas.

Karas nesužlugdė

Iki tarptautinio masto kompanijai „Kuhn" padėjo išaugti ne tik jos įkūrėjo Jozefo Kuno (Joseph Kuhn) įžvalgos, bet ir palankiai susiklosčiusios aplinkybės. Prieš 185 m. įsteigtoje kalvėje iš pradžių buvo kalamos tik pasagos arkliams. Vėliau gaminamos svarstyklės. Esminis lūžis prancūzo versle įvyko 1864-aisias, kuomet Saverną perskrodė geležinkelio bėgiai. Perkėlęs savo įmonę į Saverną, J. Kunas ėmėsi žemės ūkio mašinų gamybos.

Iki 1945 m. būta ir sukrėtimų. Kompanija „Kuhn", kaip ir visas Elzasas, kelis kartus buvo atsidūrusi Vokietijos rankose. Antrojo pasaulinio karo metu Saverno gamykloje buvo gaminama karo technika. Jam pasibaigus, karo susilpnintos įmonės ateitį dėl lėšų stygiaus apgaubė nežinia. „Dosnus Šveicarijos kompanijos „Bucher Industries" pasiūlymas išgelbėjo „Kuhn" nuo bankroto, o 1949 m. ji tapo lyderiaujančia Prancūzijos kompanija", - pasakoja K. Bastianas pridurdamas, kad priklausomybė Šveicarijos bendrovei suteikia saugumą. Jo nuomone, visi žemės ūkio sektoriaus dalyviai turėtų jaustis saugūs, nes dėl augančio pasaulio gyventojų skaičiaus šio verslo perspektyvas ekonomistai vertina itin palankiai. „Žemdirbiai turės pamaitinti 9,1 mlrd. žmonių ir pagaminti 70 proc. daugiau maisto negu dabar", - apie ateitį kalba regiono pardavimo vadovas.

Geri Lietuvos žemdirbių vertinimai

Kad Kuhn technikos kokybei nuo pat gamybos pradžios skiriamas išskirtinis dėmesys, įsitikino grupė Lietuvos ūkininkų bendrovės „DOJUS agro" suorganizuotoje loterijoje išlošę kelionę į Saverne įsikūrusias „Kuhn" gamyklas, atsarginių dalių sandėlį. Loterijoje dalyvavo apie 180 žemdirbių, tačiau tik 20 pamatė, kaip gaminama jų išsirinkta technika. Pasak „DOJUS agro" produktų vadybininko Edmundo Stankevičiaus, „Kuhn" kompanijoje apsilankė tik antra Lietuvos ūkininkų delegacija.

Utenos r. ūkininkaujančio Žydrūno Varkavičiaus pieno ūkyje beveik visus darbus (pašarų gamybos, žemės dirbimo, sėjos, gyvulių šėrimo) atlieka Kuhn technika. „Įgyvendindamas pirmąjį projektą, stengiausi daugumą mašinų pirkti iš vieno tiekėjo. Taip lengviau ir dėl kainos susitarti, ir eksploatuojamas mašinas prižiūrėti. Kai įsitikinau, kad ši technika mažai genda, įsigijau ir daugiau kompanijos „Kuhn" mašinų", - savo pasirinkimą motyvuoja Ž. Varkavičius. Jo teigimu, per aštuonerius metus 8 Kuhn mašinų atsarginėms dalims jis išleido vos 1 000 eurų (apie 3 460 litų). „Tai, ką pamačiau gamykloje, tik patvirtina, kad prancūziškos mašinos gaminamos atsakingai", - priduria jaunas ūkininkas. Žydrūnas laiko 110 melžiamų karvių ir augina 150 ha javų. Pusę jų derliaus sunaudoja savom reikmėm, kitą pusę grūdų - parduoda. Melžiamų karvių produktyvus siekia beveik 9 tūkst. kg pieno per metus.

Šilutės r. ūkininkaujanti Kęstutis Andrijauskas valdo vos 60 ha žemės, laiko kiaules. Teisę dalyvauti „DOJUS agro" loterijoje jis įgijo nusipirkęs frontalinę Kuhn šienapjovę. „Turiu kitos kompanijos ritinių presą ir teikiu pašarų gamybos paslaugas. Šiemet pabandysiu eksperimentuoti - priekyje traktoriaus prijungsiu šienapjovę, o gale - presą. Gal pavyks dvi operacijas atlikti vienu metu ir sutaupyti nemažai laiko", - ateities planais dalijasi K. Andrijauskas. Jis paaiškina, kad tokia technologija tinkama tik tada, kai diena karšta ir pašarai gaminami ne iš pirmos pjūties žolės. Ūkininkas sako, kad visuomet verta pamatyti, kaip gaminamos mašinos, kuriomis jie dirba, kaip į priekį žengia technologijos: „Nori nenori pradedi varvinti seilę".

Lietuvos bendrovė „DOJUS agro" kompanijai „Kuhn" atstovauja nuo 1998 m. Per 15 bendradarbiavimo metų parduota apie 3 100 prancūziškų mašinų, iš jų 1 850 Lietuvoje. Pirmaisiais atstovavimo metais buvo parduotos tik 5 Kuhn mašinos, 2002 m. - apie 40, 2007 - 150. „Rekordiniai buvo 2010-ieji, kai pardavėme 280 mašinų. Šiais metais planuojame neatsilikti nuo geriausių metų rezultatų", - sako E. Stankevičius.

Jo teigimu, iš viso asortimento paklausiausia yra Kuhn pašarų gamybos technika, plūgai, mechaninės sėjamosios ir kombinuoti sėjos agregatai (rotoriniai kultivatoriai HR su pneumatinėmis sėjamosiomis Venta). Lietuvos ūkininkai įvertino ir savaeigius pašarų dalytuvus. Vienas jau dirba 2 metus. Naujausio modelio savaeigė pašarų dalijimo mašina SPW14, kurią jau įsigijo vienas Lietuvos ūkininkas, bus pristatyta parodoje „Ką pasėsi".

Daina Stanišauskienė

Mano ūkis, 2013/04