23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/03
Kas naujo Nacionaliniame augalų veislių sąraše
  • S. Juciuvienė
  • Mano ūkis

Kasmet augalų veislių tyrimo skyriuose tiriama vis daugiau augalų veislių: 2010 m. tirtos 476 Lietuvos ir užsienio šalių selekcininkų sukurtos augalų veislės, 2011 m. - 495, o 2012-aisiais - net 564 augalų veislės. Tik pačios geriausios iš jų įrašomos į Nacionalinį augalų veislių sąrašą. Šiemet žemdirbiams siūloma nemažai naujų javų, kukurūzų, cukrinių runkelių veislių, sąrašą papildė ir 11 mūsų šalyje sukurtų veislių - nuo pašarinių miežių iki morkų ir obelų.

Visose Europos Sąjungos šalyse narėse sudaromi analogiški sąrašai, į kuriuos įrašytos žemės ūkio augalų ar daržovių rūšių veislės įrašomos ir į Europos Sąjungos bendruosius žemės ūkio ar daržovių rūšių veislių katalogus. Bendruosiuose kataloguose įregistruota augalų veislių dauginamoji medžiaga gali būti tiekiama rinkai visoje Europos Sąjungos teritorijoje.

Pagrindiniai kriterijai - derlingumas ir prisitaikymas prie klimato

Viena iš sąlygų, kad žemės ūkio augalų rūšių veislė būtų įrašyta į Nacionalinį augalų veislių sąrašą, - ji turi būti geros ūkinės vertės (duoti gausų, geros kokybės derlių) ir tikti Lietuvos klimato sąlygoms. Augalų veislių ūkinė vertė nustatoma 7 augalų veislių tyrimo skyriuose (struktūriniuose Tarnybos padaliniuose) ištyrus jų ūkinį vertingumą.

Paraiškas įrašyti augalų veisles į Nacionalinį augalų veislių sąrašą prieš kelerius metus yra pateikusios žinomos Austrijos, Belgijos, Danijos, Lenkijos, Vokietijos, Prancūzijos, Švedijos, Šveicarijos augalų veislių selekcijos ir sėklininkystės įmonės. Stebima tendencija, kad mūsų šalyje tiriamos tikrai naujausiomis mokslo technologijomis sukurtos augalų veislės, be to, neretai užsienio šalių selekcininkų sukurtos augalų veislės pirmą kartą Europos Sąjungos teritorijoje įrašomos į mūsų Nacionalinį augalų veislių sąrašą. Vėliau, Tarnybai pateikus duomenis, patenka ir į Europos Sąjungos Bendrąjį žemės ūkio augalų rūšių veislių katalogą.

Valstybinės augalų veislių vertinimo komisijos posėdis įvyko 2013 m. sausio 15 d. Posėdžio metu buvo aptarti Lietuvos ir užsienio šalių 112 selekcininkų sukurtų įvairių žemės ūkio augalų ir daržovių rūšių veislių 2010-2012 m. atliktų ūkinio vertingumo tyrimo rezultatai. Į minėtą sąrašą buvo pasiūlyta įrašyti tik tas augalų veisles, kurių rezultatai pasirodė akivaizdžiai geresni už tuose pačiuose tyrimuose tirtų standartinių augalų veislių duomenis arba augalų veislės nors vienu požymiu buvo pranašesnės už tuose pačiuose tyrimuose tirtas standartines veisles.

Į Nacionalinį augalų veislių sąrašą buvo pasiūlyta įrašyti 73 naujas augalų veisles, pasižyminčias itin gera ūkine verte ir kitomis vertingomis savybėmis. Tarp jų yra 11 veislių, sukurtų Lietuvos selekcininkų. Augalų veislių selekcininkų prašymu, iš šio veislių sąrašo bus išbraukta daugiau kaip 30 įvairių augalų rūšių veislių.

Į šalies Nacionalinį augalų veislių 2012 metų sąrašą buvo įrašytos 786 augalų veislės, sukurtos Lietuvos ir užsienio šalių selekcininkų. Lietuvos selekcininkų sukurtų veislių šiame sąraše buvo 243, t. y. apie 24 proc. visų į minėtą sąrašą įrašytų veislių.

Naujienos javų augintojams

Nacionalinį augalų veislių 2013 m. sąrašą papildys 16 naujų javų veislių, iš jų - 5 žieminių javų veislės. Mūsų žemdirbiai žieminiais kviečiais, rugiais, kvietrugiais ir žieminiais miežiais kasmet apsėja palyginti didelį (550-600 tūkst. ha) plotą. Šių javų grūdai naudojami maistui, pašarui ir kitoms reikmėms, pavyzdžiui, krakmolo, spirito, biokuro gamybai. Pastaraisiais metais, sparčiai kintant klimatui, ypač svarbu žieminių augalų rūšių veislių žiemojimas.

Valstybinė augalų veislių vertinimo komisija pasiūlė į Nacionalinį augalų veislių 2013 m. sąrašą įrašyti hibridinę žieminių kviečių veislę Hymack, sukurtą Prancūzijoje. Šios veislės grūdai yra pašarinio tipo, augalai gali būti auginami ne tokiose derlingose žemėse, kaip kitos kviečių veislės, tik reikia atsiminti, kad jų sėklą reikės pirkti kasmet, kaip ir kitų hibridinių augalų veislių.

Taip pat į minėtą sąrašą bus įrašytos dar 4 žieminių kviečių veislės: labai gerų kepimo savybių grūdus užauginanti Vokietijos selekcininkų sukurta veislė Genius, gerų kepimo savybių grūdus užauginanti žemaūgė veislė Tacitus, sukurta Austrijos selekcininkų, pašarinio tipo grūdus užauginančios veislės Mariboss ir Fidelius, sukurtos Danijos ir Austrijos selekcininkų. Minėtų veislių augalai pasižymi ne tik subrandinamu ypač dideliu ir stabiliu grūdų derliumi, kuris tyrimo metais šių javų veislių bandymų laukeliuose gautas 7,58-8,71 t ha-1, bet ir ištvermingumu žiemojimui, taip pat gana dideliu atsparumu išgulimui.

Žieminių javų veislių asortimentą papildys ir nauja, žiemojimo sąlygoms atspari ir aukštais stabiliais derliais pasižyminti žieminių rugių veislė Kapitän, sukurta Vokietijoje, taip pat 3 žieminių kvietrugių veislės: Agostino ir Tulus, sukurtos Vokietijos selekcininkų, ir Preludio, sukurta Lenkijoje. Šios kvietrugių veislės yra ne tik derlingos, bet pasižymi ir dideliu grūduose kaupiamo krakmolo kiekiu. Dėl šios savybės grūdai ypač tinka etanolio gamybai. Augalų veislių tyrimo skyriuose įrengtuose kvietrugių veislių bandymų laukeliuose 2010-2012 m. buvo gautas vidutinis 8,97-9,27 t ha-1 šių veislių derlingumas. Tai liudija dideles šių kvietrugių veislių derlingumo galimybes.

Šalčiai pražudė žiemkenčių bandymus

Tenka apgailestauti, kad šių metų sąraše nėra nė vienos naujos Lietuvos selekcininkų sukurtos žieminių javų veislės. Augalų veislei registruoti privaloma sąlyga - augalų veislės į Nacionalinį augalų veislių sąrašą gali būti įrašomos tik tada, jei joms bet kurioje Europos Sąjungos šalyje narėje atliktas išskirtinumo, vienodumo ir stabilumo tyrimas ir gauti teigiami šio tyrimo rezultatai. Šis tyrimas Lietuvoje neatliekamas, bet užsakomas Lenkijoje pagal su Lenkijos augalų veislių tyrimo centru sudarytą sutartį. Tačiau praėjusią žiemą Vakarų Europą kaustę šalčiai pražudė beveik visus žieminių augalų veislių pasėlius, tarp jų - ir Lietuvos selekcininkų sukurtų žieminių javų ir daugiamečių žolių tiriamas veisles.

Į Nacionalinį augalų veislių 2013 m. sąrašą įrašytos 2 vasarinių pašarinių miežių veislės - atsparios miltligei Ema DS ir Kirsna DS, sukurtos Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Žemdirbystės institute (tyrimo laikotarpiu jos užaugino 7,16 ir 6,94 t ha-1) ir 4 naujos salyklinių miežių veislės Evergreen, Carambole ir Pinocchio (Danija), Viking Gold (Švedija). Subrandinami salyklinių miežių veislių grūdai atitinka visus svarbiausius salyklo gamybai naudojamų miežių grūdų reikalavimus - yra pakankamai stambūs, pasižymi mažu baltymingumu ir dideliu grūduose sukaupiamo krakmolo kiekiu.

Naujos kukurūzų ir cukrinių runkelių veislės

Galvijininkystės krypties ūkiai turės galimybę iš 12 naujomis kukurūzų veislėmis papildyto veislių sąrašo pasirinkti naujas Colisee, Demsey, Dido, Fox, Giancarlo, Lentoso, MAS 10G, MAS 10K, MAS 16V, Pirro, Plenty ir Shoxx kukurūzų veisles, pasižyminčias ne tik geru žaliosios masės derliumi, bet ir joje sukaupiamu dideliu (21,60-24,44 proc.) sausųjų medžiagų kiekiu.

Veislių sąrašas papildytas ir 16 naujų cukrinių runkelių veislių, kurios yra gana derlingos ir šakniavaisiuose sukaupiančios nemažą cukraus kiekį. Tokiomis savybėmis pasižymi visos 16 į Nacionalinį augalų veislių 2013 metų sąrašą įrašomos cukrinių runkelių veislės. Iš jų išsiskiria šios: Bartok, kurios didžiausias šakniavaisių derlius tyrimo metais Kauno augalų veislių tyrimo skyriuje buvo 85,6 t ha-1; Jonas ir Mirka KWS, kurių didžiausias šakniavaisių cukringumas buvo atitinkamai 18,62 proc. Pasvalio augalų veislių tyrimo skyriuje ir 18,26 proc. Kauno augalų veislių tyrimo skyriuje. Šias veisles sukūrė Vokietijos selekcininkai. Anglijos selekcininkų sukurtos Zoom veislės šakniavaisių cukringumas Kauno AVT skyriuje 2011 m. buvo net 18,80 proc. Pažymėtina, kad visos veislės yra genetiškai atsparios ar tolerantiškos rizomaniją sukeliančiam virusui.

Rapsų veislėms - ypatingas dėmesys

Mūsų žemdirbiai augina daug žieminių ir vasarinių rapsų. Atsižvelgiant į itin atšiaurias žieminių rapsų veislių tyrimo laikotarpiu vyravusias žiemas ir žemdirbių patirtus nuostolius, Valstybinė augalų veislių vertinimo komisija itin atidžiai atrinko žieminių rapsų veisles - tik 3 iš 17 žieminių rapsų veislių, kurioms buvo baigtas ūkinio vertingumo tyrimo laikotarpis, pasiūlė įrašyti į sąrašą. Tai vokiškos veislės: Cult, Sherlock ir SY Kolumb. Šios veislės išsiskiria subrandinamu gausiu sėklų derliumi, dideliu sėklose sukauptu riebalų kiekiu ir neblogu atsparumu žiemojimo sąlygoms.

Iš naujai įregistruotų 6 vasarinių rapsų veislių didžiausiu derlingumu tyrimo metais išsiskyrė hibridinės vasarinių rapsų veislės Smilla (Vokietija), Vizma ir Zelda (Švedija). Vokietijos selekcininkų sukurta veislė Smilla yra viena iš ankstyviausių vasarinių rapsų veislių.

Kaip pašarus papildantis augalinių riebalų ir baltymų šaltinis į sąrašą įrašytos Austrijos selekcininkų sukurtos sojų veislės Merlin sėkla. Taip pat bus įrašytos ir 2 kitos vertingos ankštinių augalų veislės - tai Vokietijoje sukurtos sėjamųjų žirnių veislės Alvesta ir Salamanca, taip pat siauralapių lubinų veislė Sonate. Sąrašą papildė Upytės bandymų stoties mokslininkų sukurta sėmeninių linų veislė Rūta.

Valstybinė augalų veislių vertinimo komisija pritarė, kad į Nacionalinį augalų veislių 2013 metų sąrašą būtų įrašytos dar 2 daugiamečių žolių veislės, sukurtos Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filiale Žemdirbystės institute: pašarams gaminti skirta pievinių miglių veislė Rusnė ir pašarinių motiejukų veislė Dubingiai.

Lietuviškos morkos, trešnės, obelys

Nacionalinis augalų veislių sąrašas papildytas nauja daržovių veisle - valgomųjų morkų veisle Ieva, sukurta LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institute. Į sąrašą taip pat įrašytos 2 naminių obelų veislės: rudeninė Rudenis ir žieminė Skaistis; taip pat 3 naujos trešnių veislės: Germa, Irema BS ir Lukė.

Naujasis sąrašas papildytas ir 5 dekoratyvinių augalų - skiauteručių veislėmis, sukurtomis Aleksandro Stulginskio universitete.

Kaip ir kasmet, Nacionalinis augalų veislių 2013 metų sąrašas bus parengtas ir patvirtintas Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos direktoriaus įsakymu, paskelbtas ,,Valstybės žiniose" ir išleistas atskiru leidinėliu, kartu pateikiant ir visų naujų augalų veislių būdingiausių savybių aprašymus. Augalų veislių ūkinio vertingumo tyrimo duomenys skelbiami Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos interneto svetainėje www.vatzum.lt. Visiems žemės naudotojams siūloma domėtis augalų veislių ūkinio vertingumo tyrimo, atlikto Tarnybos augalų veislių tyrimo skyriuose, rezultatais ir rinktis augalų veisles, registruotas Lietuvoje.

Duomenys apie į naująjį sąrašą įrašytas augalų veisles bus perduoti Europos Komisijai dėl jų įrašymo į Europos Sąjungos bendruosius žemės ūkio ar daržovių augalų veislių katalogus. Iki šių metų į bendruosius katalogus buvo įrašytos 134 Lietuvos selekcininkų sukurtos veislės. Į Nacionalinį augalų veislių 2013 metų sąrašą įrašius dar 6 Lietuvos selekcininkų sukurtas žemės ūkio ir daržovių veisles, kurių rūšys yra bendruosiuose kataloguose, šiuose kataloguose iš viso jau bus įrašyta 140 Lietuvos selekcininkų sukurtų žemės ūkio ir daržovių veislių, kurių dauginamąją medžiagą bus galima tiekti visai Europos Sąjungos rinkai.

Europos Komisija rengia naują reglamentą, sujungsiantį 12 augalų veislių tyrimą, registravimą ir dauginamosios medžiagos sertifikavimą ir tiekimą rinkai reglamentuojančių direktyvų nuostatas. Kad žemės naudotojai būtų apsaugoti nuo neigiamos gamtos veiksnių įtakos, ir toliau nacionaliniu lygmeniu bus atliekami veislių ūkinio vertingumo tyrimai. Šie tyrimai leidžia įvertinti žieminių augalų veislių, sukurtų Pietų ar Vakarų Europos selekcininkų, pakantumą žiemos sąlygoms Lietuvoje, derlingumą ir derliaus kokybę mūsų šalies sąlygomis tam tikrame šalies regione. Tai suteikia galimybę šalies žemdirbiams pasirinkti auginti savo ūkyje tinkamiausias augalų veisles.

S. Juciuvienė

Mano ūkis, 2013/03