23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/03
Beviltiškos skolos
  • L. Minkevičienė
  • Mano ūkis

Žemdirbiai, pardavę savo užaugintą produkciją, visuomet tikisi, kad pirkėjai atsiskaitys laiku sutartyse nustatytais terminais. Deja, ne visi pirkėjai įvykdo savo prievoles. Dėl susidariusių įsiskolinimų ūkininkai patiria finansinių sunkumų. Tačiau ne visi žino, kad tuos sunkumus įmanoma „sušvelninti", pasinaudojus Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) ir Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymų galimybėmis.

GPM įstatymo 18 straipsnio 13 dalyje nustatyta, kad mokesčio mokėtojas iš individualios veiklos pajamų, pripažįstamų pagal kaupimo apskaitos principą, gali atskaityti beviltiškų skolų sumą, atsiradusią per mokestinį laikotarpį (jeigu ta suma buvo įtraukta į gyventojo individualios veiklos pajamas).

Skolos yra laikomos beviltiškomis, jeigu jos atitinka bent vieną iš šių sąlygų:

*  praėjo ne mažiau kaip vieni metai nuo skolos sumos įtraukimo į pajamas, o gyventojas jų negali susigrąžinti;

*  skolininkas mirė arba paskelbtas mirusiu;

*  skolininkas yra likviduotas;

*  skolininkas yra bankrutavęs.

Skolos nelaikomos beviltiškomis, jeigu skolininkas ir kreditorius yra susiję asmenys. Jeigu jau atskaitytos beviltiškos skolos grąžinamos, tai visa grąžintų skolų suma priskiriama pajamoms. Norint beviltiškas skolas įtraukti į leidžiamus atskaitymus, reikia įrodyti ne tik jų beviltiškumą, bet ir savo pastangas skoloms susigrąžinti (Skolų beviltiškumo bei pastangų susigrąžinti šias skolas įrodymo ir beviltiškų skolų sumų apskaičiavimo taisyklės. Finansų ministro 2002 02 11 įsakymas Nr. 40).

Apie mokėtinų į biudžetą PVM sumų tikslinimą dėl beviltiškų skolų rašoma PVM įstatymo 891 straipsnyje, kurio nuostatos taikomos pardavimo PVM sumoms, apskaičiuotoms ir deklaruotoms nuo 2012 m. sausio 1 d. Apskaičiavus mokėtiną į biudžetą PVM sumą, ji gali būti mažinama beviltiškoms skoloms (įskaitant ir pardavimo PVM) priskiriama pardavimo PVM suma. PVM įstatyme skolos laikomos beviltiškomis, jeigu praėjo ne mažiau kaip 12 paskutinių kalendorinių mėnesių nuo tiekiamų prekių ar teikiamų paslaugų apmokestinamo momento ir jei skolai priskiriama pardavimo PVM suma buvo apskaičiuota ir deklaruota PVM deklaracijoje. Visos kitos sąlygos yra tokios pat, kaip ir GPM įstatyme.

PVM mokėtojas skolos pripažinimą beviltiška ir pardavimo PVM sumos jai priskyrimą turi įforminti laisvos formos dokumentu ne vėliau kaip iki kito mėnesio, einančio po mėnesio, kurį skola buvo pripažinta beviltiška, 10 dienos. Šį dokumentą pardavėjas išsiunčia pirkėjui, kurio skola pripažinta beviltiška. Pirkėjas, remdamasis šiuo dokumentu, didina mokėtiną į biudžetą PVM sumą, šiuos duomenis deklaruodamas tą mokestinį laikotarpį, kada gautas dokumentas. Jeigu beviltiška skola yra grąžinama, tai pardavėjas gauta pardavimo PVM suma didina mokėtiną į biudžetą PVM sumą, o pirkėjas, grąžinęs skolą, tikslina pirkimo PVM sumą.

Dokumentai, būtini beviltiškoms sumoms bei mokesčio mokėtojo pastangoms įrodyti

Priežastis, dėl kurios skola laikoma beviltiška

Dokumentai

Praėjo ne mažiau kaip vieni metai ir skola neviršija

1 000 Lt

Susirašinėjimo įrodymai, suderinimo aktai

Praėjo ne mažiau kaip vieni metai ir skola didesnė kaip

1 000 Lt, bet neviršija

10 000 Lt

Dokumentai, kurie leidžia daryti išvadą, kad atgauti skolų neįmanoma ir kad mokesčio mokėtojas stengėsi skolas susigrąžinti: skolų suderinimo aktai (jei jie yra sudaryti), susitikimų su skolininku protokolai, vidinė mokesčio mokėtojo dokumentacija (finansinių tarnybų ataskaitos, informaciniai pranešimai ir kt.), išorinė dokumentacija (susirašinėjimo su skolininku įrodymai - registruoti laiškai, fakso pranešimai, bankų, audito firmų ir kitų organizacijų rašytinė informacija, susijusi su skolininko finansinės būklės įvertinimu, skolų išieškojimo (tarpininkavimo susigrąžinant skolas) paslaugas teikiančių įmonių ir kiti dokumentai.

Praėjo ne mažiau kaip vieni metai ir skola didesnė kaip

10 000 Lt, bet neviršija

100 000 Lt

Dokumentai, patvirtinantys faktą, kad skolininkas neturi privalomojo registruoti turto ir kad iš skolininko nepavyko išieškoti pakankamai turto kreditorių reikalavimams patenkinti bylose su kitais kreditoriais, kad įmonė yra nemoki.

Praėjo ne mažiau kaip vieni metai ir skola viršija

100 000 Lt

Įsiteisėjęs teismo sprendimas, nuosprendis ar nutartis, kuria patvirtinama mokesčio mokėtojo teisė susigrąžinti skolas. Jei sprendimas vykdomas - teismo antstolio surašytas aktas ir vykdomasis dokumentas, pagal kurį išieškojimas nebuvo įvykdytas arba dokumentai, patvirtinantys faktą, kad skolininkas neturi privalomojo registruoti turto ir kad iš skolininko nepavyko išieškoti pakankamai turto kreditorių reikalavimams patenkinti bylose su kitais kreditoriais.

Skolininkas miręs arba paskelbtas mirusiu

Skolininko mirties liudijimas, o jei nėra galimybės jo gauti, tai teismo, notaro, civilinės metrikacijos arba kitos valstybinės institucijos patvirtintas dokumentas, įrodantis, kad skolininkas yra miręs arba paskelbta, kad yra miręs. Dokumentai, patvirtinantys faktą, kad skolininko palikto turto nepakanka skoloms susigrąžinti (teismo sprendimas, nuosprendis arba nutartis, antstolio aktas ir vykdomasis dokumentas). Jei skolininkas turėjo įpėdinių, atsakančių visu turtu - dokumentai, įrodantys, kad įpėdinio turto nepakanka palikėjo skoloms grąžinti (teismo sprendimas, nuosprendis, nutartis, antstolio aktas ir vykdomasis dokumentas). Teismo, notaro, civilinės metrikacijos ar kitokios valstybinės institucijos dokumentas, kuriame oficialiai nurodytas faktas, kas yra skolininko įpėdinis ir teisių perėmėjas.

Skolininkas yra likviduotas

Registrų centro pažyma apie likviduoto asmens išregistravimą iš įmonių rejestro. Dokumentai, kurie patvirtina faktą, jog likviduotas skolininkas neturėjo pakankamai turto skoloms grąžinti (teismo sprendimas, nuosprendis, nutartis, antstolio aktas ir vykdomasis dokumentas). Dokumentai, įrodantys, kad nėra skolų (teisių, pareigų) perėmėjo arba kad skolų perėmėjas neturi pakankamai turto skoloms grąžinti.

Skolininkas yra bankrutavęs

Įsiteisėjusi teismo nutartis likviduoti įmonę dėl bankroto arba kreditorių susirinkimo nutarimas paskelbti įmonę likviduojama dėl bankroto. Įsiteisėjęs teismo sprendimas paskelbti įmonę likviduojama dėl bankroto arba kreditorių susirinkimo nutarimas paskelbti įmonę likviduojama dėl bankroto (kai įmonės bankroto procedūrą reglamentuoja 1997 06 17 Įmonių bankroto įstatymas). Dokumentai, patvirtinantys faktus dėl bankroto ir įmonės išregistravimo iš juridinių asmenų registro (kai įmonės bankroto procedūrą reglamentuoja 1992 10 15 Įmonių bankroto įstatymas). Nuo 2013 03 01 - įsiteisėjusi teismo nutartis arba sprendimas baigti fizinio asmens bankroto bylą.

Mokesčio mokėtojas turi turėti išvardytų dokumentų originalus arba jų nuorašus, patvirtintus juos išdavusių institucijų, arba originalių dokumentų nuorašus, patvirtintus notarine tvarka. Dokumentai, kuriais remdamasis mokesčio mokėtojas skolas pripažįsta beviltiškomis, turi būti saugomi tokį pat laikotarpį ir tokia pat tvarka, kaip ir buhalterinės apskaitos dokumentai. Jeigu mokesčio mokėtojas neturi reikiamų dokumentų, skolos negali būti pripažįstamos beviltiškomis.

L. Minkevičienė

Mano ūkis, 2013/03