23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2013/01
Danijos gamintojų prioritetas – didinti eksportą
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Sukaustyti sąstingio vietos rinkoje Danijos technikos ir žemės ūkio įrangos gamintojai visas viltis deda į eksportą ir tikisi, kad, augant maisto poreikiui, didės ir mašinų pardavimo mastai. Kad Skandinavijos šalių kompanijos tiki geromis žemės ūkio verslo perspektyvomis patvirtino ir praėjusių metų pabaigoje Herningo parodų centre vykusi žemės ūkio paroda „Agromek".

Pasak parodos organizacinio komiteto pirmininko Steno Anderseno (Sten Andersen), statistiniai skaičiai pranoko lūkesčius: per keturias dienas apsilankė 45 248 lankytojai (prieš dvejus metus daugiau kaip 37 000), iš jų daugiau kaip 5 000 atvyko iš užsienio (prieš dvejus metus 3 750). „Džiugina ir tai, kad savo produkciją pristatė rekordiškai daug kompanijų - per 540. Rekordiškai daug pateikta ir naujovių - 237, iš kurių 91 įvertinta žvaigždėmis (dviem, trimis arba viena). Į mūsų gretas vėl sugrįžo melžimo įrangos gamintojai", - apie atsinaujinusio renginio sėkmę kalbėjo S. Andersenas. Jo nuomone, renginys buvo sėkmingas ne tik dėl to, kad nuo praėjusios parodos praėjo dveji metai: „Rekordiniai skaičiai rodo, kad gamintojai tiki geromis žemės ūkio verslo perspektyvomis."

Pernykštė „Agromek" paroda vėl kvietė visų krypčių žemės ūkio verslo dalyvius ir siūlė įvertinti augalininkystės, gyvulininkystės, miškų, komunalinio ūkio, bioenergetikos, statybų, vejų priežiūros mašinų naujoves ir gyvulių veislininkystės pasiekimus. Paroda dėl to ir reikšminga, kad apima visas žemės ūkio sritis. Prieš kelerius metus bandytos įgyvendinti idėjos rengti pamečiui dvi specializuotas parodas (augalininkystės ir gyvulininkystės) atsisakyta. „Sprendimas organizuoti parodas kasmet, bet skirtingomis tematikomis, nepasiteisino. Atsižvelgdami į parodos dalyvių norus, nusprendėme jas rengti kas dvejus metus", - sakė S. Andersenas, pridurdamas, kad praėjusioje parodoje lankytojams buvo daugiau galimybių įvertinti eksponuojamą techniką. Pirmą kartą specialioje tam pritaikytoje trasoje parodos lankytojai galėjo išbandyti traktorius ir savaeigius purkštuvus.

Parodos laureatai

Kaip ir kiekvienoje parodoje, specialios komisijos, į kurių sudėtį įtraukti ūkininkai, pristatytas inovacijas vertino žvaigždėmis. Jos buvo teikiamos ne tik šalies, bet ir Europos mastu reikšmingoms naujovėms. Iš didelės gausos pretendentų, priklausomai nuo kategorijos (augalininkystės, galvijininkystės, kiaulininkystės ir kitų naujovių) pasipuošti specialia parodos laureato nominacija galėjo devyni eksponatai. Daugiausiai (4) apdovanojimų pelnė augalininkystės ūkiams skirti produktai.

Tarp augalininkystės ūkiams skirtų inovacijų specialųjį prizą gavo elektroninė „kaliausė", skleidžianti paukščius ir žvėris, kurie gali padaryti žalos pasėliams, baidančius garsus. Prietaisas gali būti naudojamas gyvūnams baidyti ir prieš pradedant derliaus nuėmimo darbus. Komisija pripažino, kad tai saugus būdas apsaugoti laukinę fauną. Prietaisas AniMan maitinamas saulės baterija. Jis taip gali siųsti žinutę internetu ūkio šeimininkui apie gyvūnų aktyvumą laukuose.

Laureatų sąraše ir traktoriams skirta programinė įranga Ampad, su kuria galima kontroliuoti skirtingas kompanijos „Amazone" mašinas. Vienu terminalu su lietimu jautriu paviršiumi galima valdyti visas per ISOBUS jungtį prie traktoriaus prijungtas mašinas. Be to, Ampad gali priimti visų palydovų signalus.

Iš galvijų auginimo ūkiams skirtų inovacijų komisija aukščiausiai įvertino siloso kaupams ant betono aikštelės atskirti pritaikytą dvigubos sienelės betoninę konstrukciją. Tarpas tarp sienelių užpildomas žemėmis. Užlipus ant tokio tarp dviejų kaupų nutiesto „tako" patogu ne tik atidengti siloso tranšėją, bet ir imti konservuotų pašarų mėginius.

Laureatu pripažintas ir karvių besaičio laikymo karvidės pertvaros nuo šėrimo stalo elementas Green Stall Feeding. Gamintojų teigimu, karvėms siekiant pašaro, pertvara gali atsilenkti 30 laipsnių. Taip išvengiama rizikos gyvuliams susižeisti. Jie būna ramesni šėrimo metu, gali suėsti daugiau pašarų. Šis kompanijos išradimas buvo įvertintas ir didžiausioje gyvulininkystės parodoje „Eurotier" bei pripažintas reikšmingiausia gyvulininkystės ūkių inovacija.

Didelio parodos lankytojų susidomėjimo sulaukė dar vienas šios Danijos įmonės kūrinys - iš specialaus plastiko pagaminta guoliavietės konstrukcija Green Stall Easy. Įrengus tokias boksų pertvaras, karvės nukreipiamos gultis teisinga poza, lieka daugiau vietos galvai, išvengiama pavojaus sužeisti tešmenį. Patogiai gulintys gyvulys geriau pailsi, dėl to ir produkcijos pagamina daugiau. Dar vienas išradimo privalumas - palyginti su įprastomis metalinėmis guoliaviečių konstrukcijomis, Green Stall Easy kainuoja mažiau. Tokias pertvaras ne tik paprasta sumontuoti, bet ir pritaikyti skirtingo amžiaus gyvuliams. Kaip patobulinti karvių poilsio vietas, pasiūlė du Danijos ūkininkai, kurių pageidavimus kompanijos konstruktoriai įdiegė praktiškai.

Iš kiaulininkystės ūkiams pristatytų naujovių, „Agromek" komisija apdovanojo kiaulidžių ir paukštidžių oro valymo įrangą, kuri orą valo be filtrų. Tam naudojama vandens ir sieros rūgšties, kuri sujungia amoniaką, migla. Kai amoniako prisotinti lašeliai pasiekia vandens surinkimo talpą, jie nukreipiami į skystojo mėšlo rezervuarą.

Prekyba vietos rinkoje smuko dramatiškai

Danijos žemės ūkio technikos ir įrangos gamybos apimtys vertinamos 8-9 mln. Danijos kronų (apie 4-4,5 mln. litų). Danijos žemės ūkio mašinų gamintojus vienijančios asociacijos duomenimis, pardavimai vidaus rinkoje, lyginant su 2008 metais, krito 50-70 proc. „Šiandien gamyba pasiekė tokį pat lygį, koks buvo iki krizės, tačiau Danijos ūkininkai investuoja minimaliai, nes bankai itin sugriežtino paskolų teikimo sąlygas. Be to, šalyje perdėtai griežti ir aplinkosaugos reikalavimai. Kai kurie gyvulininkystės ūkių šeimininkai leidimo statyboms laukia po penkerius metus. Tai stabdo bet kokią ūkių pažangą ir iškreipia konkurencijos su kitų šalių gamintojais sąlygas", - apie keblią šalies ūkininkų padėtį kalbėjo asociacijos vadovas Jensas-Peteris Pedersenas (Jens-Peter Pedersen).

Nepaisant, regis, beviltiškos padėties, danai nepraranda optimizmo. Bene visus žemės ūkio verslo dalyvius vienijančios Danijos žemės ūkio ir maisto tarybos iniciatyva, bandoma sukurti specialų fondą, kuris lengvatinėmis sąlygomis teiktų paskolas šalies žemdirbiams. „Taip pat dedame daug pastangų ir bandome įtikinti politikus imtis veiksmingų priemonių, kurios pakeistų susiklosčiusias nepalankias sąlygas investicijoms", - teigė organizacijai vadovaujantis Martinas Merilda (Martin Merrild). Į kitas šalis Danija eksportuoja du trečdalius pagamintos žemės ūkio produkcijos.

Daina Stanišauskienė

Mano ūkis, 2013/01