23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2012/11
Energijai iš biomasės gaminti būtina ir naši technika
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Statistiniai skaičiai rodo, kad brangstant naftos produktams ir kitiems energijos šaltiniams akivaizdžiai didėja energetinių augalų plotai. Manoma, kad iki 2022 m. biomasė energijai gauti bus auginama 7 mln. ha plote (šiuo metu šie augalai užima 1,4 mln. ha). Bioenergijos gamybos bumui ruošiasi ir technikos gamintojai, konstruodami dar našesnes žolinių augalų dorojimo mašinas, didindami jų asortimentą.

Kad analitikų skaičiai ne iš piršto laužti, patvirtina Vokietijos pavyzdys - šalyje jau veikia per 7 000 biodujų jėgainių, gaminančių 3 000 MW energijos. Jose biodujos gaminamos daugiausia iš kukurūzų masės. Prognozuojama, kad 2020 m. Vokietijoje iš biodujų bus pagaminama apie 20 proc. visos šaliai reikalingos energijos.

Remiantis šiandieninėmis tendencijomis, energijos gamyba iš biomasės iki 2020 metų pasaulyje išaugs beveik dvigubai: nuo 900 iki 1 650 TWh elektros energijos. „Technikos gamintojų laukia didelis iššūkis, tačiau neabejoju, kad su viskuo susidorosime", - sako kompanijos „New Holland" Europos regiono viceprezidentas Karlas Lambro (Carlo Lambro). Nepaisant pasirodžiusių pranešimų, kad ketinama mažinti atsinaujinančių šaltinių energijos supirkimo kainą, kompanijos vadovai dėl ateities nusiteikę labai pozityviai, nes bioenergijos gamybos iš biomasės plėtra - neišvengiama, o jai doroti būtina naši technika.

K. Lambro nuomone, visiškai realu, kad New Holland biomasės derliaus dorojimo technika netolimoje ateityje užims 20 proc. Europos rinkos. „Tuo esu tikras dėl kelių priežasčių. Mūsų gaminama technika patikima, taupi ir naši. Padidinti užimamos rinkos dalį mums padės ir plečiamas technikos prekybos tinklas. Pirmiausia stiprinsime pozicijas mums itin svarbiose rinkose: Vokietijoje ir Prancūzijoje", - ambicijų atitrūkti nuo konkurentų neslepia K. Lambro. Netrukus Vokietijoje duris atvers dvi naujos bendrovės „New Holland" atstovybės. Kitąmet kompanijai atstovaujančių įmonių skaičių numatyta padidinti ir Prancūzijoje.

Europoje poreikis biomasę dorojančiai technikai auga

Savaeigių žolinių augalų smulkintuvų, šiaudų/šieno stačiakampių ryšulių ir ritinių presų rinka Europoje plėtėsi kartu su energijos gamybos iš biomasės plėtra: 2009 m. parduota 14 600, 2010 m. - 13 600, 2011 m. - 17 000 mašinų. Šiemet technikos pardavimo apimtys turėtų išaugti iki 17 500. „Zedelgeme Belgijoje gaminami New Holland stačiakampių ryšulių presai - numeris 1 Europoje. Tuo mes labai didžiuojamės. Ateinančiam sezonui dideliems ūkiams ir paslaugas teikiančioms įmonėms pasiūlysime dar našesnes stačiakampius ryšulius presuojančias mašinas", - pabrėžia K. Lambro, pridurdamas, kad išsiplės ir New Holland ritinių presų pasiūla.

Skaičiuojama, kad iš visų parduodamų presų, didžioji dalis (75 proc.) yra ritinius presuojančios mašinos, iš jų 60 proc. sudaro pastovios kameros presai. „Nauji šio tipo mašinų modeliai skirti paslaugas teikiančioms įmonėms, pieno ūkiams ir kooperatyvams", - sako viceprezidentas.

Svarbiausia kukurūzų biomasės dorojimo mašina - savaeigiai smulkintuvai. Jų pardavimai Europoje taip pat auga: 2009 m. parduota 1 300, 2010 m. - 1 400, 2011 m. - 1 600. Šiųmetės prognozės siekia 1 700 kombainų. „Nauji New Holland savaeigių smulkintuvų modeliai ne tik našesni, bet ir mažiau teršia aplinką bei taupo degalus", - apie svarbiausius naujovių privalumus užsimena K. Lambro.

Nauji mašinų modeliai

Ateinančiam sezonui kompanija „New Holland" siūlo nemažai žolinių pašarų dorojimo technikos naujovių, kurios buvo pristatytos Belgijoje organizuotoje tarptautinėje spaudos konferencijoje.

Naujieji savaeigių smulkintuvų modeliai FR450 ir FR500 - skirti žemės ūkio verslo profesionalams. Juose montuojami griežtas TIER IV4 emisijų normas atitinkantys varikliai, kuriuose įdiegta ECOBlue SCR sistema. Kad techniką valdantis operatorius sugaištų mažiau laiko, įrengtas 150 l AdBlue tirpalo bakas, kurį reikia užpildyti kas antrą degalų bako pildymo kartą. Apie AdBlue tirpalo likučius nuolat pateikiama informacija IntelliView IV ekrane. Bandymais įrodyta, kad ši aplinkos taršą mažinanti variklių sistema sutaupo apie 10-15 proc. degalų.

FR serija apima nuo 450 iki 824 AG modelius (FR450/500/600/700/850). „Prieš daugiau kaip 50 metų pagaminta pirmoji savaeigė žolinius pašarus dorojanti mašina SP818 prilygo revoliucijai. Tokios nuostatos - konstruoti revoliucinę techniką - laikomės daugiau kaip 50 metų", - akcentuoja kompanijos derliaus dorojimo technikos vadovas Hedlis Kuperis (Hedley Cooper). Jo teigimu, šiuolaikiniai savaeigiai smulkintuvai atitinka reiklių, paslaugas teikiančių įmonių ir kooperatyvų poreikius, nes yra našūs, efektyvūs ir kokybiški.

Juose įdiegta daug operatoriaus darbą lengvinančių funkcijų. Pavyzdžiui, įdiegus pažangius sprendimus, kur kas paprasčiau pakeisti pjaunamąsias žolei ir kukurūzams pjauti, o smulkintuvas pats gali pripildyti biomasei transportuoti skirtą priekabą su minimaliais smulkinamos masės nuostoliais. Sistema IntelliFill pagal 3D vaizdo kameros siunčiamus vaizdus pati nukreipia smulkintuvo sraigę į tą priekabos dalį, kuri yra mažiausiai užpildyta. „Operatoriui nereikia stebėti, ar masė nebyra per priekabos kraštus. Beje, sistema pati prisitaiko prie skirtingų priekabų ir be sutrikimų veikia nakties metu, - aiškina H. Kuperis. - Operatorius gali susikoncentruoti ties derliaus nuėmimo procesu ir nesigręžioti per petį atgal."

Naujos kartos stačiakampių ryšulių presai BigBaler (modeliai 870/890/1270/1290) presuoja 20 proc. didesnius ir 5 proc. tankesnius ryšulius. Priklausomai nuo modelio, presai gamina nuo 80x70 cm iki 120x90 cm matmenų stačiakampius ryšulius. Kokio dydžio ryšulius presuoja mašina, galima sužinoti iš modelio numerio: pirmasis skaičius (pridėjus 0) nurodo plotį, o likusieji du - aukštį. Šios mašinos gali presuoti ir netradicinių augalų (cukrašvendrių, kukurūzų) atliekas. „Šiandieniniai stačiakampių ryšulių presai - 25 metų darbo rezultatas. Jie gamina daugiau ir didesnių ryšulių per valandą negu ankstesni modeliai, o tai reiškia mažesnes ir laiko, ir degalų sąnaudas. Šie presai per vieną valandą gali pagaminti 110 ryšulių. Skaičiuojama, kad jie dirba 18 proc. greičiau", - technines mašinų galimybes pristato H. Kuperis.

Kad ryšulys būtų vienodo tankio ir optimalių matmenų, SmartFill sistemos jutikliai, įrengti preso rinktuve, vertina pradalgėje esančią augalų masę ir teikia informaciją, kaip užsipildo presavimo kamera bei kokio tankio ryšulys presuojamas, operatoriui IntelliView IV ekrane. Priklausomai nuo gautos informacijos, sistema rekomenduoja pakreipti traktorių su prie jo prikabintu presu į kairę arba dešinę.

New Holland ritinių presų asortimento naujovė - trys modeliai: Roll Baler 125, Roll Baler 125 Combi ir Roll Baler 135 Ultra. Priklausomai nuo modelio, jie presuoja 125 arba 135 cm skersmens ir 122 cm pločio ritinius.

Ilgametė patirtis

Pasak kompanijos „New Holland" prezidento Franko Fuzianio (Franco Fusignani), įmonė turi ilgametę žolinių pašarų gamybos patirtį: „Tai nemažas pranašumas konkurencinėje kovoje". Kompanijai priklausanti Zedelgemo gamykla Belgijoje veikia nuo 1906 metų. Joje 1952 m. buvo pagamintas pirmasis savaeigis kombainas. Iki dabar nuo surinkimo linijos nuriedėjo per 212 tūkst. derliaus dorojimo mašinų. Čia taip pat surenkami pašarų smulkintuvai ir presai. „Esame Europos širdyje - strategiškai patogioje vietoje. Beveik visa (98 proc.) Zedelgeme pagaminta technika eksportuojama", - akcentuoja kompanijos prezidentas.

Gamykloje dirba 2 500 darbuotojų. Jos plotas užima 36 ha. Technikai gaminti sunaudojama 157 000 tonų plieno ir 212 t dažų per metus, o jai kurti pritaikomos šiuolaikinės 3D technologijos. „Visos produkcijos kokybė griežtai kontroliuojama ir tikrinama. Turime galimybę įvertinti dar net nepagamintos mašinos silpnąsias vietas. Kokybė mums prioritetas, todėl ir kiekvienas technikos kūrimo ir surinkimo procese dalyvaujantis darbuotojas yra labai svarbus", - tikina F. Fuzianis.

Daina Stanišauskienė

Mano ūkis, 2012/11