23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2012/09
Vitaminai paršavedėms
  • B. Karvelienė
  • Mano ūkis

Kad vitaminas A turi įtakos kiaulių reprodukcijai, žinoma jau seniai, tačiau tikrasis jo veikimo mechanizmas vis dar nenustatytas ir iki šiol mokslininkų tyrinėjamas. Vieni vitamino A pirmtakai turi įtakos gimdos ir kiaušidžių ląstelėms, kiti - nedaro jokio poveikio reprodukcijai, o skatina kepenų metabolinius procesus.

Kiaulių racionai sudaromi, atsižvelgiant į rekomendacijas. Siekiama, kad juose netrūktų vitaminų, tarp jų ir vitamino A, priedų, tačiau ne visada subalansuotas racionas gali nulemti gerą kiaulių reprodukcinę būklę.

Egzistuoja daugiau kaip 600 karotinoidų, iš kurių tik mažiau kaip 10 proc. veikia kaip vitamino A provitaminai. Iš jų biologiškai aktyviausias yra beta karotenas. Nustatytas unikalus beta karoteno veikimas reprodukcijai. Jis reguliuoja imuninę sistemą, didindamas T helperių kiekį ir skatindamas limfocitų proliferaciją. Beta karoteno poveikį reprodukciniams procesams patvirtina ir bandymų rezultatai. Tai vyksta per antioksidacinį jo veikimą. Beta karotenas riebalų peroksidacijos junginius veikia kaip antioksidantas, taip pat apsaugo gimdos ir kiaušidžių steroidogenines ląsteles nuo oksidacinio poveikio. Kadangi beta karotenas yra vitamino A pirmtakas, jis vaidina specifinį vaidmenį ir progesterono sintezėje, taip darydamas įtaką lytiniam ciklui ir jo eigai.

Beta karoteno absorbcijos skirtumai

Dauguma gyvūnų organizmų beta karoteną konvertuoja į retinolį per žarnų sienelę, tačiau skirtingų rūšių gyvūnai jį absorbuoja skirtingai. Kiaulių periferiniame kraujyje nustatomos labai mažos karotinoidų koncentracijos, o galvijų organizme cirkuliuoja daug didesni jų kiekiai. Tokius absorbcijos skirtumus gali nulemti daug veiksnių, pavyzdžiui, skirtingi vadinamųjų transportinių baltymų kiekiai, fermentų aktyvumas ir kiti.

Su pašaru gaunamus karotinoidus į retinolį konvertuoja fermentai. Kiaulių organizme beta karotenas nesikaupia audiniuose, o, pavyzdžiui, karvių organizme didelės karoteno koncentracijos nustatomos kiaušidėse, ypač geltonajame kūne. Panašūs procesai vyksta ir kitų gyvūnų organizmuose.

Kai trūksta vitamino A

Yra žinoma, kad vitamino A trūkumas veikia akis, odą, nervų sistemą, kaulus, gleivines ir reprodukcijos sistemą. Vitamino A trūkumas nulemia gleives sekretuojančių ląstelių diferenciacijos pokyčius akių, respiratorinio, virškinimo, urogenitalinio trakto gleivinėse. Sutrikus gleivinės epitelio ląstelių funkcijai, sutrinka ir jų sekrecinė funkcija. Prasideda keratinizacijos procesai. Tai turi įtakos gleivinės jautrumui infekciniams agentams ir jų sukeliamam neigiamam poveikiui. Šie pokyčiai gali sukelti kiaušidžių patologiją, sulėtinti augimą. Dėl to blogiau pasisavinamos pašarų maisto medžiagos, susidaro mažiau antikūnų.

Jei vitamino A trūksta veislinių gyvulių racione, jie gali tapti nevaisingi, atvesti negyvus jauniklius ar embrionai tiesiog absorbuojasi. Įrodyta, kad retinolio trūkumas lemia progesterono koncentracijos gimdos ir kiaušidžių venose lygį. Dėl sumažėjusių lytinių hormonų koncentracijos mažėja apsivaisinimo procentas, o dėl suragėjusio gimdos epitelio ruja būna nereguliari. Dėl vitamino A trūkumo paršavedes veda silpnus ar net nugaišusius paršelius. Vitamino A trūkumas kuilių racionuose gali lemti spermos kiekio ir koncentracijos pokyčius, spermatozoidų patologijas.

Tyrimais nustatyta, kad trūkstant kiaulių racione vitamino A, sumažėja progesterono sintezė organizme. Taip retinolis gali turėti tiesioginės įtakos embriono vystymuisi. Vitaminas A veikia placentos baltymų sekreciją. Nustatyta, kad retinolio trūkumas kiaulių organizme nulemia glikozaminglikanų pokyčius placentoje. Vitaminas A taip pat veikia ir kitus gimdos proteinus, pavyzdžiui, uteroferiną - glikoproteiną, kurį sintezuoja endometriumas, serpiną ir kitus retinolį sujungiančius proteinus. Jie labai svarbūs vaisiaus mitybai ir ypač implantacijai kiaulės gimdoje.

Reikšmė reprodukcijos sistemos veikloje

Retinolį sujungiantis proteinas yra išskirtas iš endometriumo, kiaušidžių, sėklidžių ir kitų audinių. Jis veikiamas progesterono koncentracijos ir nustatomas liuteininės fazės metu. Kiaulių embrionai taip pat produkuoja šį proteiną, ypač periimplantaciniu laikotarpiu. Jo sekrecija gali tęstis 10-15 pirmųjų paršingumo dienų. Nustatyta, kad didėjant progesterono koncentracijai gimdoje, didėja retinolį sujungiančio proteino kiekis, todėl didėja ir vitamino A koncentracija. Tai leidžia spręsti apie šių komponentų svarbą vaisiaus mitybai ir reikalingų maisto medžiagų perdavimui iš paršavedės organizmo vaisiui.

Įrodyta vitamino A ir beta karoteno svarba gimdos liaukinio epitelio sekrecinei funkcijai. Nustatyta, kad kiaulaitėms, gydytoms retinoliu, padidėjo folikulų skersmuo ir jų skaičius kiaušidėse. Retinolį sujungiančio proteino koncentracija folikuliniame skystyje taip pat buvo didesnė negu negydytų kiaulių. Taip pat padidėjo subrendusių folikulų skaičius.

Taigi, dauguma atliktų tyrimų įrodo, kad tinkamu laiku panaudojus retinolį, galima stimuliuoti kiaulių lytinius procesus. Jis ne tik turi įtakos folikulų susidarymui ir steroidogenezei, bet ir stimuliuoja fermentų, dalyvaujančių androgenų konvertavimo į estrogenus procese, gamybą, skatina pregnenoloną virsti progesteronu.

Galimos embrionų mirtingumo priežastys

Aktuali kiaulininkystės ūkių problema - embrionų mirtingumas. Mažesnis paršelių skaičius vadoje priklauso nuo daug veiksnių: sutrikusio folikulų ir embrionų vystymosi, neteisingos mitybos, hormonų pokyčių organizme, gimdoje ir gimdos venoje, netinkamos aplinkos ir kitų. Šią problemą galėtų sušvelninti beta karotenas. Nustatyta teigiama retinolio įtaka embrionų brendimui. Mokslininkai mano, kad retinolis dalyvauja perduodant maisto medžiagas iš gimdos epitelio vaisiams viso paršingumo laikotarpiu. Retinolį sujungiantis proteinas skatina vietinį maisto medžiagų perdavimo procesą. Manoma, kad tai pagrįsta receptoriniu veikimu.

Trūkstant vitamino A racione ar sutrikus jo pasisavinimui, pastebimas didesnis embrionų mirtingumas. Dauguma embrionų prarandama ankstyvuoju paršingumo laikotarpiu, todėl beta karoteno injekcijos šiuo laikotarpiu galėtų padėti išvengti neigiamų padarinių. Beta karotenas gali skatinti progesterono sekreciją, ypač formuojantis geltoniesiems kūnams. Jo veikimas nėra labai ilgas, tačiau greitas.

Vis dėlto lieka neaišku, kodėl reikėtų didinti vitamino A kiekį racione, nes per plonąjį žarnyną jo absorbcija labai menka. Nustatyta, kad papildomai šeriant vitamino A papildus jo koncentracija kraujo plazmoje beveik nesikeičia, todėl manoma, kad gaunamo su pašaru vitamino įtaka reprodukcijai nėra labai didelė. Taigi vitamino A injekcijos yra vienintelis sprendimas, norint padidinti jo koncentraciją plazmoje bei gimdoje ir taip pagerinti embrionų išgyvenamumą.

Naudojant beta karoteną atjunkymo laikotarpiu, paršelių svoris būna didesnis, jei paršavedėms vitamino A preparatų buvo švirkščiama. Beta karotenas nulemia didesnį lizdo dydį, t. y. gyvų atvestų paršelių skaičių, didesnį jų svorį bei geresnį svorio augimą iki atjunkymo. Nustatyta ir teigiama beta karoteno įtaka mėsos kokybei.

Dr. Birutė KARVELIENĖ

LSMU Veterinarijos akademija

Mano ūkis, 2012/09