23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2012/09
Technikoje įsigali automatika
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Dirbti šiuolaikiniu elektronine ir kompiuterine įranga apginkluotu kombainu - iššūkis net ir patyrusiems kombainininkams. Nuolat tobulinamų mašinų galimybės dažniausiai neišnaudojamos, nes operatoriams pritrūksta kvalifikacijos tinkamai valdyti kūlimo procesą.

Kompanija „Claas" žengė dar vieną žingsnį „protingos" grūdų derliaus nuėmimo mašinos link, galingiausiose 700-osios serijos Lexion kombainuose pristatydama naują valdymo sistemą CEMOS Automatic. Ji automatiškai reguliuoja separatoriaus ir valytuvo darbą, priklausomai nuo javapjūtės sąlygų. Tikimasi, kad naujovė ne tik leis efektyviau nuimti grūdų derlių, bet ir palengvins ūkininkų darbą. Kompanijos atstovai CEMOS Automatic vadina revoliucine sistema, kuri rinkoje pristatyta pirmą kartą. Kitam sezonui sukurta ir daugiau naujų ūkių efektyvumą didinančių Claas derliaus nuėmimo technikos modelių.

Sprendimus pati priimanti sistema

Automatiškai vairuojantys traktoriai ir kombainai jau nieko nebestebina. Pažangiuose ūkiuose automatinės vairavimo sistemos labai praverčia. Norint išnaudoti visas kombainų technines galimybes ir pasiekti maksimalų jų našumą, labai svarbu besikeičiant kūlimo sąlygoms reguliuoti darbinių dalių veikimo parametrus. „Jei nebūtų nuolat tikrinami ir reguliuojami kombaino nustatymai, pernai nebūtume sumušę naujo javapjūtės rekordo. Per 20 valandų buvo nuolat stebimas CEMOS sistemos ekranas ir pagal jos rekomendacijas keičiami kombaino darbo parametrai", - aiškina Jensas Broeris (Jens Broer), kompanijos „Claas" kombainų specialistas, pridurdamas, kad esant įtemptai javapjūtei ir permainingoms oro sąlygoms, apie kombaino nustatymus dažnai pamirštama.

Pernai Anglijoje per 8 valandas Claas Lexion 770 su 12 m pjaunamąja ir pusiau vikšrine važiuokle iš 70 ha ploto nukūlė 675 t kviečių, t. y. daugiau kaip po 84 t per valandą. Claas Lexion 770 dirbo beveik dvidešimt valandų su trumpais sustojimais. Gineso rekordų knygos ekspertai javapjūtę stebėjo tik pirmąsias 8 nepertraukiamo kūlimo valandas. Ankstesnįjį 2008-asiais užfiksuotą rekordą Claas Lexion 770 pagerino 22,5 proc. (tuomet per 8 valandas prikulta 551,6 t grūdų). Be to, rekordiniam kviečių kiekiui sudoroti sunaudota 11 proc. mažiau degalų.

Pasak kompanijos „Claas" produktų grupės vadovo Klauso Šaferio (Klaus Schäfer), idėja kurti automatiškai prie derliaus nuėmimo sąlygų prisitaikančio kombaino valdymo sistemą gimė prieš šešerius metus. „Nusprendėme sukurti protingą mašiną, kuri pati susireguliuotų ir nusistatytų optimalius darbo parametrus. Pirmas žingsnis tokios technikos link - CEMOS Automatic", - pabrėžia K. Šaferis. Jo teigimu, CEMOS Automatic, veikdama kartu su kitomis kombaino darbą optimizuojančiomis elektroninėmis sistemomis (automatinio vairavimo GPS Pilot ir greičio reguliavimo Cruise Pilot), gali perimti nemažai operatoriaus funkcijų ir taip pasiekti geriausių konkrečiomis sąlygomis rezultatų: aukščiausios grūdų kokybės, mažiausių nuostolių, minimalių degalų sąnaudų, didžiausio našumo ir kitų.

„Kad naujoji CEMOS Automatic valdymo sistema veiktų patikimai, kombaine įrengiama dešimtys jutiklių, nuolat sekančių įvairius kūlimo proceso parametrus. Jiems pasikeitus, automatiškai keičiami separavimo ar valymo nustatymai, t. y. rotoriaus ar ventiliatoriaus sukimosi greitis", - aiškina K. Šaferis. Beje, automatinės separatoriaus ir valytuvo reguliavimo sistemos gali būti išjungtos abi kartu arba viena iš jų.

CEMOS Automatic gali veikti pasirinktinai pagal keturias strategijas: „maksimalus pralaidumas"; „mažiausios degalų sąnaudos"; „geriausia kūlimo kokybė"; „balansas". Pastaroji sujungia visas tris strategijas.

K. Šaferis neabejoja, kad naujoji sistema pasiteisins ir žemdirbiai ją gerai įvertins. Pasak jo, būta daug skeptikų, kai kompanija „Claas" pristatė kombainų valdymo sistemą CEMOS, kuri buvo apdovanota vienu iš parodos „Agritechnica" aukso medaliu. Sistema CEMOS - svarbiausias operatoriaus patarėjas per javapjūtę. „Tačiau ji sprendimų nepriima. Ar reguliuoti kombainą taip, kaip pataria CEMOS sistema, sprendžia operatorius, CEMOS Automatic pati priima sprendimą ir pati sureguliuoja kombaino darbines dalis", - pabrėžia produktų grupės vadovas ir priduria, kad kas ketvirtas hibridinis Claas Lexion kombainas dabar užsakomas su CEMOS valdymo sistema.

Galingiausias iš galingųjų

Praėjusiais metais javapjūtės rekordą pasiekęs kombainas Claas Lexion 770 nuo šio spalio turi rimtą konkurentą. 700-osios Claas Lexion kombainų serijos viršūnėje naujas modelis - Claas Lexion 780. Jis pranoksta mažesniuosius tos pačios serijos modelius ne tik didžiausiu galingumu ir automatine valdymo sistema CEMOS Automatic. Iš esmės atnaujintas ir visų Claas Lexion kombainų (keturių 700-osios ir penkių 600-osios serijos modelių) dizainas, kai kurie modeliai įgavo ir naujų savybių.

Naujųjų Claas Lexion kombainų varikliai atitinka sugriežtintus deginių emisijų reikalavimus (Etapo IIIb). Vardiniai variklių sūkiai sumažinti iki 1 900 min.-1, dėl to sumažėjo ir degalų sąnaudos. Galingiausiuose Lexion 780 ir 770 modeliuose montuojami Mercedes Benz varikliai su selektyvinio katalitinio redukavimo sistema (SCR), naudojančia AdBlue tirpalą, likusiuose modeliuose - Caterpillar varikliai su deginių recirkuliacijos sistema (EGR) ir suodžių filtru.

Dėl padidėjusios variklio galios naujų modelių kombainams buvo pritaikyta ir nauja aušinimo sistema Dynamic Cooling, kol kas siūloma tik keturiuose 700-osios serijos Claas Lexion kombainuose. Pasak J. Broerio, sistema veikia pagal principą - aušinti pagal poreikį. „Todėl tapo įmanoma sutaupyti iki 15 kW variklio galios", - privalumus vardija specialistas. Pačiame galingiausiame Claas Lexion 700-osios serijos modelyje patobulinta rotorių konstrukcija: vietoj penkių rotoriaus gaubtų įrengta 2 x 6 gaubtų sistema, iki 1 250 min.-1 padidinti būgnų sūkiai. Padidinta ir visų keturių modelių bunkerių talpa, pailginta iki 8,81 m grūdų iškrovimo sraigė, galinti iškrauti 4,98 m aukštyje. Grūdų iškrovimo greitis siekia 130 l per sekundę.

Daugiau našumo ir valdymo galimybių

Kitam sezonui taip pat patobulinti tarpinę poziciją tarp mažųjų Claas Avero ir didžiųjų Claas Lexion kombainų užimantys Tucano modeliai. „Jiems suteiktos kai kurios Lexion derliaus nuėmimo mašinų savybės", - tikina J. Broeris. Visuose septyniuose Tucano modeliuose montuojami Mercedes Benz varikliai su SCR sistema ir iki 15 proc. aušinimą didinančia įranga.

Pagerintos ne tik techninės šių kombainų savybės, bet ir operatoriaus darbo komfortas: pradedant sėdyne ir baigiant ergonomiškai integruotu valdymo porankiu. Patobulintuose kombainuose įrengta elektroninė informacinė sistema CEBIS - standartinis visų Lexion kombainų reguliavimo kompiuteris, teikiantis kombainininkui svarbiausią informaciją apie mašinos darbą. „Be to, nuo šiol Tucano, kaip ir Lexion kombainai, galės sudaryti derlingumo žemėlapius, automatiškai vairuoti su GPS Pilot ir reguliuoti greitį su Laser Pilot", - akcentuoja J. Broeris.

Daina STANIŠAUSKIENĖ

Mano ūkis, 2012/09