23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2012/08
Subjuręs oras nesutrukdė surengti purkštuvų šou
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Nors buvo nuogąstaujama, ar pavyks surengti svarbiausią šiųmetės „Agrovizijos" renginį - didįjį purkštuvų šou, tačiau trečią parodos dieną įsivyravusi giedra leido išrikiuoti techniką ties trasos starto linija. Lietingos dienos tik šiek tiek pakoregavo šou taisykles - kad 100 m ilgio trasa nevirstų klampyne, purkštuvai kliūčių ruožą bandė įveikti su tuščiais rezervuarais.

„Agrovizijoje" dalyvavusios kompanijos buvo numačiusios pademonstruoti iš viso 26 pakabinamus, prikabinamus ir savaeigius purkštuvus, tačiau dėl kelias dienas merkusių liūčių kai kurios įmonės technikos nedemonstravo. Purkštuvų šou žiūrovai išvydo 22 purškimo mašinas.

Technikos demonstravimo ruožas buvo suskirstytas į kelis sektorius. Purkštuvų kelyje kliūtys buvo išdėstytos taip, kad būtų sukurtos tipinės darbo sąlygos. Trasos pradžioje išorinė purkštuvo sijos dalis turėjo įveikti nejudančią kliūtį - ritinį. Svarbiausia, kad ji nesulūžtų, o atsilenktų esant kliūčiai ir vėl grįžtų į pradinę padėtį.

Antroje kliūčių ruožo dalyje buvo imituojamas važiavimas išilgai vagos, kurios gylis 0,15 m. Buvo stebima, kaip purkštuvų sijos išlaiko horizontalią padėtį. Siekiant įvertinti, kaip veikia sijos svyravimų slopinimo įtaisai, skirtingose trasos ruožo dalyse kliūtys buvo išdėstytos simetriškai ir asimetriškai. Šou organizatoriai nustatė vienodą purškimo mašinų judėjimo greitį - apie 6 km/val. „Renginio tikslas - pademonstruoti technikos darbą ekstremaliomis sąlygomis", - sakė Aleksandro Stulginskio universiteto docentas Remigijus Zinkevičius.

Šįkart pagrindiniai purkštuvų šou teisėjai buvo ne specialistai, o visi žiūrovai, rinkę labiausiai patikusį purkštuvą. Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad daugiausia simpatijų pelnė Dammann ANP 5024 Profi-Class S purkštuvas, kurį pristatė bendrovė „Ivabaltė". Antras pagal surinktus balsus buvo įmonės „Audrokesta" demonstruotas prikabinamas purkštuvas Horsch LEEB GS6000, trečias - savaeigis 36 m darbinio pločio su 5 000 l talpos rezervuaru purkštuvas Agrifac Condor, kurį pristatė bendrovė „Dotnuvos projektai".

Pasak R. Zinkevičiaus, per pastaruosius metus purškimo mašinos labai patobulėjo. „Vertinant naujoves, akivaizdžiai matyti, kad didėja purkštuvų sijų ilgis, rezervuarų talpa", - aiškino R. Zinkevičius. Technikoje daugėja elektroninių programų, auga jos valdymo bei kontrolės galimybės.

Jis pabrėžė, kad intensyvios gamybos, dideli ūkiai turėtų rinktis tik savaeigius purkštuvus, kurie už prikabinamus ir pakabinamus yra pranašesni visomis prasmėmis. Nors jie kainuoja brangiau, bet investicijos atsiperka su kaupu, ypač jei technika naudojama ir tręšimo darbams.

Mano ūkis, 2012/08