23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2012/08
Įranga kukurūzų grūdams nuimti
  • J. Liaukonis
  • Mano ūkis

 

Per pastaruosius metus grūdams auginamų kukurūzų plotai išaugo nuo 2 tūkst. iki 7,1 tūkst. ha, o jų derlingumas padidėjo 2,8 karto (beveik iki 7 t/ha), t. y. kukurūzai subrandino 2,4 karto grūdų daugiau.

Kukurūzų grūdams nuimti reikia specialių techninių priemonių. Juos pjaunant javų kombainais, stori stiebai apkrauna mašinos elementus - kūlimo aparatą, biterius, šiaudų separatorius. Jie dažnai lūžta, didėja grūdų nuostoliai. Anksčiau buvo rekomenduojama kukurūzus pjauti mažiausiu kombaino greičiu, nevisiškai išnaudojant pjovimo aparato darbinį plotį, palikti aukštas ražienas, tačiau taip dirbant mažėja sparta.

Specialios pjaunamosios

Kukurūzų derliui nuimti rekomenduojamos specialios pjaunamosios su burbuolių skabytuvėmis ir stiebų smulkintuvais. Šie įrenginiai dažniausiai montuojami vietoj serijinių tradicinių kombaino pjaunamųjų. Taip pat gaminamos prikabinamos ar montuojamos traktorinės pjaunamosios, kurios burbuoles surenka į savivartį bunkerį.

Kombainams skirtos kukurūzų pjaunamosios montuojamos vietoje javų įtaisų. Jos pjauna augalus, nuskina burbuoles ir nukreipia jas į kombaino kuliamąją, o susmulkinti stiebai paskleidžiami ražienoje. Taip kur kas greičiau nuimamas derlius, o į kuliamąją patenka mažiau augalų masės. Susmulkinti stiebai netrukdo arti, o ir  grūdų nuostoliai minimalūs.

Pažymėtina, kad kukurūzai sėjami ne tik plačiais (70-80 cm) tarpueiliais, bet ir 37,5-45 cm atstumais tarp eilių. Neseniai buvo nustatyta, kad siaurais tarpueiliais pasėti kukurūzai šiek tiek anksčiau subręsta ir subrandina didesnį derlių. Taigi kombainams skirtos kukurūzų pjaunamosios turi atitikti kukurūzų sėjos būdą.

Vokietijos kompanija „Geringhoff" gamina daug modelių daugiafunkcių (universalių) pjaunamųjų, kurios tinka tik tradiciškai (70-80 cm) pasėtiems kukurūzams nuimti. Šios įmonės pjaunamosios gali būti montuojamos prie visų Vakarų Europoje pagamintų javų kombainų. Jų darbinis plotis svyruoja nuo 3 m (4 eilių) iki 9 m (12 eilių). Mažiausia pjaunamoji Rota-Disc RD 400 (4 eilių) kainuoja apie 97 tūkst. (be PVM), o didžiausio darbinio pločio Rota-Disc RD 1200B (12 eilių) - 260 tūkst. Lt (be PVM).

Kita Vokietijos kompanija „Claas" įmonės gamyklose pagamintiems kombainams siūlo kukurūzų pjaunamąsias Conspeed. Jos skirtos 70 ir 75 cm atstumu tarp eilių pasėtiems augalams nuimti. Siūlomos 6, 8 ir 12 eilių kukurūzų pjaunamosios. Šešių eilių pjaunamoji Conspeed kainuoja apie 135 tūkst. Lt (be PVM).

Austrijos koncernas „Biso" gamina 6, 8 ir 12 eilių kombainams skirtas kukurūzų pjaunamąsias Cornpower. Jos tinka tik tradiciškai (75 cm tarpueiliais) pasėtiems augalams nuimti. Šešių eilių pjaunamoji Cornpower 6 kainuoja apie 110,8 tūkst. Lt (be PVM), 12 eilių Cornpower 12 - apie 256 tūkst. Lt (be PVM).

Italijos įmonė „Fantini" gamina kukurūzų pjaunamąsias, tinkamas augalams, pasėtiems ir 70-80, ir 45 cm atstumais tarp eilių. Modelis LH2, skirtas siaurais (45 cm) tarpueiliais auginamų kukurūzų 12 eilių pjauti, kainuoja apie 198,1 tūkst. Lt (be PVM).

Vertinant ateities perspektyvas, tikslingiau pirkti beeiles kukurūzų pjaunamąsias, kurios nukerta augalus bet kuria kryptimi, nepriklausomai nuo sėjos būdo ir atstumo tarp eilių, bet jos yra brangesnės. Tokius įrenginius kombainams gamina Vokietijos koncernas „Kemper". Ši įmonė tiekia du beeilių skabytuvių-pjaunamųjų modelius: 4,50 m darbinio pločio Corn Star 206 (kaina 152-176,09 tūkst. Lt be PVM, priklausomai nuo stiebų smulkintuvo konstrukcijos) ir 6,07 m darbinio pločio Corn Star 208 (kaina be PVM 203,7-234,79 Lt).

Nedidelių ūkių mašinos

Žemdirbiams, auginantiems nedidelius kukurūzų plotus, Slovėnijos įmonė „SIP" gamina prikabinamas kukurūzų pjaunamąsias Tornado 80 ir Tornado 40. Šios mašinos nupjauna kukurūzus, nutraukia burbuoles ir pakrauna jas į savivartį bunkerį, o stiebus smulkina ir paskleidžia ant ražienos. Dviejų eilių kukurūzų nuėmimo mašina jungiama su 60-100 AG traktoriais. Jos našumas iki 80 ha val.-1 Į bunkerį telpa 3 m3 burbuolių. Dviejų eilių slovėniška kukurūzų nuėmimo mašina kainuoja apie 77,2 tūkst. Lt (be PVM). Vienos eilės skabytuvė-pjaunamoji Tornado gali būti agreguojama su 25 AG traktoriais. Jos našumas - tik 0,4 ha. val.-1, o bunkerio talpa - 1,8 m3. Vienaeilės pjaunamosios Tornado 40 EOL kaina - apie 42,78 tūkst. Lt (be PVM).

Baltarusijos gamykla „Bobruiskselmaš" kartu su Serbijos įmone „Berko" pradėjo gaminti šešiaeilę skabytuvę-pjaunamąją KKP-6, kuri montuojama ant 155 AG traktoriaus Belorus 1253. Kaip ir slovėniškos mašinos,  pjaunamoji nupjauna kukurūzus,  nutraukia burbuoles ir jas pakrauna į savivartį 11 m3 bunkerį, o stiebus susmulkina ir paskleidžia ant žemės. Gamintojų teigimu, šios mašinos našumas iki 1,8 ha val.-1. Ji kainuoja apie 630,3 tūkst. Lt (be PVM). Apskaičiuota, kad kukurūzų nuėmimas Baltarusijos ir Serbijos pagaminta mašina kainuoja apie 626,57 Lt/ha, t. y. apie 2 kartus brangiau negu juos nuimant javų kombainu su skabytuve-pjaunamąja.

Kukurūzų burbuolės iš minėtų mašinų-skabytuvių gali būti silosuojamos arba džiovinamos ir vėliau kuliamos serijiniais javų kombainais arba specialiomis burbuolių kuliamosiomis.

J. Liaukonis

Mano ūkis, 2012/08