23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2012/06
Kanados spanguolių augintojai dairosi į Europą
  • R. Daubaras
  • Mano ūkis

Spanguolių auginimas, Šiaurės Amerikoje jau seniai tapęs pelningu verslu, išgyvena renesansą. Atsiranda vis daugiau spanguoles auginančių ūkininkų, sparčiai didėja spanguolynų plotai, o nemažėjanti šių uogų paklausa skatina kanadiečius dairytis naujų jų auginimo plotų Europoje. Kanadoje, Bransvike (Brunswick), kovo pabaigoje vykusioje spanguolių augintojų mokslinėje-taikomojoje konferencijoje pranešimą skaitė ir šio straipsnio autorius.

Konferencijoje pabrėžta, kad stambiauogių (amerikietiškųjų) spanguolių plantacinio auginimo technologijos per pastaruosius 10 metų sparčiai tobulėjo, modernėjo sodmenų išauginimo, plantacijų įrengimo ir priežiūros metodai ir mechanizmai. Daug dėmesio skiriama augalų apdulkinimo klausimams, mat spanguolių žiedai beveik arba visiškai negamina nektaro ir privilioti apdulkintojus yra sudėtinga. Į plantacijas spanguolių žydėjimo metu atvežami aviliai, o papildomai dar įrengiamos (apsėjamos) vienu metu su spanguolėmis žydinčių laukinių augalų specialios juostos, taip siekiant privilioti kuo daugiau laukinių apdulkintojų. Tai ypač jautrus klausimas, nes, mokslininkų teigimu, laukinių apdulkintojų populiacijos labai sumažėjusios.

Susiformavo visiškai naujas požiūris į sodinamosios medžiagos paruošimą ir plantacijos laukų apsodinimą. Anksčiau plantacijai skirtame lauke viename hektare buvo tiesiog paskleidžiama (dažniausiai mechanizuotai) apie 3-3,5 tonos spanguolių ūglių ir jie įspaudžiami į gruntą specialiais diskais. Įsišakniję augalai imdavo plisti šliaužiančiaisiais ūgliais ir padengdavo visą plotą. Visiškai tolygiai ūglių išbarstyti nepavykdavo ir kartais likdavo tuščių plotų, kuriuos vėliau reikėdavo užsodinti rankomis. Dabar naudojami specialūs kombainai, iš sodinamosios medžiagos ryšulių iškarpantys vienodo dydžio ūglius ir vienodais atstumais juos įterpiantys į gruntą. Taip taupoma sodinamoji medžiaga, o laukas užsodinamas tolygiai.

Populiaru tampa laukus užsodinti įšaknydintais ūgliais. Tokia technologija leidžia darbus pradėti vos išėjus įšalui ir pradžiūvus gruntui, užtikrina daug spartesnį augalų augimą bei greitesnį tankaus spanguolių sąžalyno formavimąsi. Be to, taip galima apsaugoti plantaciją nuo ligų plitimo, kadangi prieš sodinimą nesunku patikrinti sodinamąją medžiagą ir išbrokuoti ligotus augalus. Kai kurios plantacijos užsodinamos vadinamaisiais šaldytais ūgliais. Tokie ūgliai įšaknydinami vėlyvą rudenį šiltnamiuose, o vėliau paliekami užšalę. Juos galima sodinti plantacijose labai anksti pavasarį. Taip vienais metais paankstinama spanguolių derėjimo pradžia.

Drėgmės reguliavimo grunte technologijos taip pat pasikeitė. Dabar jau nebesitenkinama labai geru laukų išlyginimu siekiant išvengti drėgnesnių vietų (balų) susidarymo po lietaus ar palaistymo. Visose moderniose plantacijose negiliai nuo grunto paviršiaus paklojami plastikiniai drenažiniai vamzdžiai. Taip visame plote užtikrinamas vienodas drėgmės pasiskirstymas. Preciziškai reguliuojant drėgmę, galima daryti įtaką augalų augimui ir derliaus formavimuisi įvairiais fenologiniais tarpsniais.

Derliaus nuėmimo „šlapiojo" tipo plantacijose principai išliko tie patys, tik sukonstruoti nauji mechanizmai, mažiau pažeidžiantys augalus šio proceso metu. Beveik visi savaeigiai derliaus nuėmimo kombainai turi GPS sistemas, todėl nebereikia kuolais nužymėti derliaus nuėmimo trajektorijų plantacijų laukuose.

Sukurtos ir naujos spanguolių veislės, pasižyminčios ankstyvu ir gausiu derliumi, geru augumu ir puikia uogų spalva. Naujos veislės Crimson Queen, Demoranville, Mullica Queen bei Scarlet Knight plantacijose jau duoda 35-40 t/ha derlių kasmet, o mokslininkai tęsia selekcinį darbą.

Nors spanguolių plantacijose užauginama tikrai daug, bet jų supirkimo kainos išlieka aukštos ir tai leidžia augintojams sėkmingai plėtoti savo verslą. Dalis uogų eksportuojama į Europos šalis tiesiogiai arba jas reeksportuoja kitos šalys. Šiek tiek Šiaurės Amerikos spanguolių reeksportuoja ir Lietuva. Atsižvelgiant į tai, kad mūsų šalyje spanguolėms auginti yra palankios klimato sąlygos, daug nenaudojamų žemių (tarp jų ir išeksploatuotų durpynų), netoliese yra didžiulės pardavimo rinkos (Rusija, daugelis Vakarų ir Pietų Europos šalių), Kanados verslininkų nuomone, gali būti perspektyvu perkelti dalį spanguolių auginimo verslo būtent čia. Ar lietuviai spanguoles plantacijose augins savarankiškai, ar kartu su kanadiečiais, ko gero, tai tik laiko klausimas.

R. Daubaras

Mano ūkis, 2012/06