23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2012/06
Iš parodos – į lenktynių trasą
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Technikos gamintojai mašinų gamybos ciklą skaičiuoja nuo vienos parodos „Agritechnica" iki kitos. Dvejų metų intensyvaus kūrybinio darbo rezultatas - nauji ir atnaujinti technikos modeliai, kurie ne tik turi daugiau galimybių, bet ir gali taupiau bei efektyviau dirbti. Vokietijos kompanija „Lemken" parodoje demonstruotoms naujovėms pristatyti pasirinko neįprastą vietą - Niurburgringo (Vokietija) automobilių lenktynių trasą, kurioje įprastai gaudžia lenktyninių mašinų ir bolidų varikliai.

Kompanijos savininkė Nikolė Lemken (Nicola Lemken), sveikindama į dešimtąją tarptautinę konferenciją atvykusius 110 žurnalistų iš 27 pasaulio šalių pabrėžė, kad daugiau kaip 230 metų gyvuojanti įmonė ateinančiam sezonui sukūrė nemažai dėmesio vertų naujovių. Ji gerai vertino ne tik kompanijos, bet ir viso žemės ūkio sektoriaus perspektyvas. „Paklausa žemės ūkio technikai kasmet auga, nes auga poreikis ir maisto produktams, ir bioenergijai. Tai svarbiausios prielaidos plėtoti žemės ūkio techniko gamybos verslą, kuriam tvirtus pamatus paklojo dar 1780 m. mūsų protėvių įkurta kalvė", - sakė septintajai Lemkenų kartai atstovaujanti Nikolė.

Tradicinės žemdirbystės atgimimas

Kompanija „Lemken" gamina visoms žemdirbystės ir sėjos technologijoms pritaikytas mašinas. Pasak įmonei atstovaujančios Lietuvos bendrovės  UAB „Konekesko Lietuva" produktų vadybininkės Solveigos Kalinauskaitės, diskusijos, kuri žemdirbystės sistema (ariamoji ar minimali) yra pranašesnė, tebėra karštos, tačiau jei remtis padargų užsakymų duomenimis, tradicinė žemės dirbimo technologija susigrąžina anksčiau turėtas pozicijas. „Plūgų užsakoma pastebimai daugiau, todėl jų gamybos terminai gerokai pailgėjo", - pabrėžė S. Kalinauskaitė.

Lemken plūgų asortimente - 2 svarbiausios naujovės: pusiau prikabinami verčiamieji plūgai Diamant 11 ir Diamant 12, kurių DuraMaxx verstuvės tvirtinamos prie rėmo ne prisukamais varžtais, o specialiais kabliais. „Kadangi metalas nėra gręžiamas, jo eksploatavimo laikas pailgėja, jis yra tvirtesnis ir atsparesnis. Tokia verstuvių tvirtinimo technologija turi ir kitų privalumų - pakeisti jas užtrunka gerokai trumpiau, nei tuo atveju, kai ji pritvirtinta įprastu būdu", - aiškino vadybininkė. Skaičiuojama, kad ištisinio metalo verstuvės eksploatacijos terminai pailgėja 75 procentais.

Naujuose plūguose yra ir daugiau žemdirbio darbą lengvinančių ir arimo kokybę gerinančių inovacijų. Padarguose įrengtas hidraulinis cilindras, skirtas svoriui ant traktoriaus galinės ašies perkelti. Tai leidžia sumažinti energijos sąnaudas, galios poreikį, išlaikyti gerą ratų sukibimą su dirva. Be to, traukos stiprintuvas, keičiantis kampui, gali reguliuoti slėgį traktoriaus hidraulinėje sistemoje. Tai išlaiko jo stabilumą.

Naujuose plūguose taip pat įdiegta pažangi Hydromatic korpusų apsaugos sistema: sutikęs kliūtį, korpusas gali judėti 38 cm į viršų ir 20 cm į šonus. Diamant 11 plūgų, kurie gali būti daugiausiai 8 korpusų, serijinė gamyba jau pradėta. Vienas Diamant 11 plūgas jau užsakytas ir Lietuvoje. Jį numatyta pristatyti į ūkį birželio pabaigoje. Diamant 12 serijinė gamyba numatyta kitais metais.

Kompanija „Lemken" padidino ir pakabinamų Juwel plūgų asortimentą. Naujos kartos plūgai Juwel 7 yra lengvesnės konstrukcijos. „Taigi, jį galima agregatuoti prie mažesnės galios traktoriaus. Itin patogi ir priešplūgių darbinio gylio nustatymo sistema. Priešplūgio darbinis gylis turi kisti, priklausomai nuo ražienos aukščio. Daugumoje plūgų, norint pakeisti priešplūgių darbinį gylį, t. y. juos nuleisti ar pakelti, reikia atsukti varžtus. Lemken priešplūgių reguliavimui skirti kaiščiai, kuriuos paprasta ištraukti, kai reikia keisti priešplūgių darbinį gylį. Tam užtrunkama gerokai mažiau laiko", - privalumus vardijo S. Kalinauskaitė. Kartu su plūgu Juwel 7 kompanija „Lemken" pristato padargo atramos ir transporto ratą Uni su hidrauline amortizacijos sistema. Plūgą su tokiu atraminiu ratu nesunku pakeisti iš darbinės padėties į transporto ir atvirkščiai.

Skutimo ir sėjos technikos naujovės

Iš visų Lietuvos rinkoje parduodamų Lemken skutiklių pats populiariausias - diskinis skutiklis Rubin 9. Jau pagamintas šios kategorijos mašinų naujas prototipas - Rubin 12, skirtas žaliajai trąšai įterpti. „Naujame 3 metrų darbinio pločio modelyje sumontuoti didesnio (732 cm) skersmens diskai. Agregatas gali dirbti iki 20 сm gyliu. Ankstesnieji diskinių skutiklių modeliai skuto dirvą iki 15 cm gylio", - lygino skirtingus skutiklių modelius S. Kalinauskaitė. Serijiniu būdu naujus skutiklius numatyta gaminti kitąmet, kai bus atlikti išsamūs jo bandymai.

Kompanijos inžinieriai techniką atnaujina atsižvelgdami į rinkos poreikius. Pastaruoju metu tobulinant mašinas, didesnis dėmesys skiriamas išteklių ir laiko taupymo problemoms spręsti. Su naujomis 6 m darbinio pločio hidrauliškai sulankstomomis sėjamosiomis Compact-Solitair 9 galima ir sėti, ir trąšas terpti vienu metu. Nuo ankstesnių šios serijos agregatų nauja mašina skiriasi dvigubai didesniu darbiniu pločiu ir 1,5 tūkst. l talpesniu bunkeriu. Pneumatinės sėjamosios 5 tūkst. l talpos bunkeris padalytas į dvi dalis - trąšoms ir sėkloms. Trąšos terpiamos tarp sėjos eilučių. „Kraštuose, kuriuose pavasarinei sėjai pritrūksta palankaus oro, ši mašina labai laukiama. Didesnė bunkerio talpa ir darbinis plotis, tad ir didesnius plotus galima apsėtisugaištant mažiau laiko. Sėklos norma gali būti reguliuojama nuo 1,5 iki 300, o trąšų - nuo 50 iki 600 kg/ha. Trąšų ir išssėjimo diskai itin gerai kopijuoja dirvos paviršių, slėgis išsėjimo diskams reguliuojamas hidrauliškai, kas yra labai aktualu esant skirtingai dirvos stuktūrai, siekiant užtikrinti sėjos kokybę ir tolygumą", - naujos sėjamosios galimybes pristatė „Konekesko Lietuva" vadybininkė. Compact-Solitair 9 sėjamosios gali sėti ir į tradiciškai, ir į minimaliai įdirbtas dirvas, o jei nereikia tręšti, visą bunkerį galima užpildyti sėklomis ir sėti lokaliai neterpiant trąšų.

Nuo šiol sėjamoji Compact Solitair gali būti agreguojama ir su aktyvių rotorių kultivatoriumi Zirkon 10. Padidintos ne tik naujos sėjamosios techninės galimybės, bet ir bunkerio talpa. Sumontavus 3,5 tūkst. l talpos bunkerį, galima pasėti apie 20 ha kviečių ploto. Taigi, nereikia dar vieno traktoriaus ir vairuotojo sėkloms transportuoti. 3 m ir 4 m darbinio pločio modulines sėjamąsias su aktyvių rotorių kultivatoriumi ketinama pasiūlyti šių metų rudenį.

Plėtros planai

Kompanijos savininkės N. Lemken nuomonę apie geras žemės ūkio technikos kompanijų perspektyvas patvirtina ir skaičiai. Pasak kompanijos „Lemken" generalinio direktoriaus Franco-Džordžo fon Buse (Franz-Gerog von Busse), finansiniai bendrovės rezultatai rodo, kad žemės ūkio technikos rinkos atsigauna. „Negalutiniais duomenimis, pernai kompanijos apyvarta pasiekė 266 mln. EUR (apie 918 mln. Lt), t. y. 31 proc. daugiau negu 2010 m. Tai geriausias rezultatas per 231 veiklos metus. Pernai pardavėme 13 tūkst. agregatų", - apie naujas veiklos aukštumas kalbėjo generalinis direktorius. Pasak jo, praėjusiais metais kompanijos apyvarta būtų dar didesnė, jei nebūtų nutrūkę prekybos ryšiai su Baltarusija, kurioje „Lemken" technikos buvo nuperkama už 15 mln. EUR (apie 52 mln. Lt).

Pernai parduota beveik visų kategorijų Lemken mašinų daugiau negu užpernai. Didžiausias rotorinių kultivatorių pardavimų augimas. Labiausiai perkamos technikos trejetuke ir modulinės sėjamosios bei plūgai. Vertinant prekybos pokyčius technikos rinkose ypatingas augimas užfiksuotas Prancūzijoje ir Rusijoje. Tiesa, Rusijoje prekybos apimtys dar nepasiekė 2008 m. lygio. „Tad šioje šalyje dar ne visos galimybės išnaudotos", - pabrėžė F. Dž. Buse.

Jo teigimu, 2012-uosius metus kompanija pasitiko, turėdama tokį pat, kaip rekordiniais 2008-aisias, užsakymų lygį. Per paskutinę sausio savaitę užsakytos net 1 557 mašinos. „Tiesa, dabar užsakymai stabilizavosi ir išlieka įprastame sezonui lygyje. Nuo metų pradžios dirbame didžiausiu pajėgumu, kad technikos gamybos terminai neišsitęstų. Per savaitę iš gamyklų Alpene, Ferene ir Mepene pirkėjams pakraunama per 300 Lemken mašinų", - sakė kompanijos generalinis direktorius.

Šiemet numatytos nemažos investicijos ne tik į esamų įmonės gamyklų gamybos procesų modernizavimą, bet ir į naujų statybas. Į Alpen gamyklos įrangą planuojama investuoti daugiau kaip 2 mln. eurų. Kitų metų pavasarį ketinama pradėti šios gamyklos plėtros projektą, kuris atsieis 15-20 mln. Lt. Po rekonstrukcijos jos plotas padidės 17 tūkst. m2

Pasak F. Dž. Buse, vienos iš perspektyviausių rinkų plėtrai - Indija ir Kinija. Indijos Nagpuro mieste jau surenkami paprastos konstrukcijos kelių korpusų plūgai Opal. 2010 m. Indijoje pradėta 4 tūkst. m2 ploto gamyklos Indijoje statyba turėtų baigtis antrąjį šių metų ketvirtį. „Kinija - antra dėmesio verta rinka. Šios šalies plotas - 127 mln. ha, t. y. 18 mln. ha didesnis negu ES", - motyvus statyti gamyklą Kinijoje vardijo „Lemken" eksporto vadovas Dirkas Holinderboimeris (Dirk Hollinderbäumer). Gamykla, kurios plotas 6 500 m2, Kinijoje turėtų pradėti dirbti 2013-ųjų metų pirmąjį ketvirtį. Interesų plėstis kompanija „Lemken" turi ir Afrikoje.

Daina Stanišauskienė

Mano ūkis, 2012/06