23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2012/02
Pagaminta Lietuvoje: kokybiška, natūralu ir už priimtiną kainą
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Aštuonioliktus veiklos metus skaičiuojanti ir vienintelė veterinarinius preparatus Lietuvoje gaminanti Šiaulių įmonė „Ruvera" pamatus gamybai paklojo prieš dvylika metų. Kartu su šalies mokslininkais kuriami ir iš natūralių medžiagų gaminami tepalai bei geliai jau pelnė ne tik Lietuvos gyvulių augintojų pripažinimą. Lietuvišką produkciją gerai įvertino ir užsienio pirkėjai.

Didmeninę užsienio gamintojų produkcijos prekybą plėtojančios įmonės vadovas Arūnas Rupšys idėją gaminti veterinarinius preparatus patiems puoselėjo nuo pat įsikūrimo pradžios: „Norėjome rinkai (ne tik vidaus) pasiūlyti produktus, kurių kainos ir kokybės santykis būtų patrauklus pirkėjui". Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę ilgainiui šalį užplūdo įvairūs užsienietiški veterinariniai vaistai, tačiau gerų preparatų kaina lietuviams buvo neįkandama, o pigesnių - „šlubavo" kokybė. „Ruveros" sprendimas gaminti veterinarinius preparatus pasiteisino ir suteikė naujas galimybes plėstis.

Įmonės asortimente - per 20 pavadinimų veterinarinės paskirties preparatų (daugiausia tepalų, kremų bei gelių) ir higieninės priežiūros produktų. Savų gaminių pajamų dalis bendrovės apyvartos struktūroje kasmet auga. „Iš pradžių į gamybą investavome iš prekybos gautą pelną. Jau kurį laiko to daryti nereikia, nes iš gamybos uždirbame pakankamai, kad šią sritį galėtume toliau vystyti", - apie didėjančias gamybos apimtis ir pajamas kalba „Ruveros" direktorius. Jis pripažįsta, kad nemaža dalimi prie sėkmės prisidėjo ne tik stiprus ryšis su mokslu, bet ir požiūris į verslą. „Ruvera" pirmoji Baltijos šalyse ir iki šiol vienintelė Lietuvoje bendrovė, 2005 m. gavusi ES Geros Gamybos Praktikos atitikties sertifikatą. Tais pačiais metais įgyvendintos ir dvi ISO standartų sistemos - kokybės ir aplinkos apsaugos valdymo. „Mums rūpi, kad medžiagos, iš kurių gaminami mūsų produktai, nekenktų gyvūnams, o tuo pačiu ir žmonėms, kurie vartoja gyvūninę produkciją. Mūsų prioritetas - saugi vartotojo sveikatai produkcija", - trumpai plėtojamo verslo filosofiją apibūdina A. Rupšys. Dėl to „Ruveros" gaminamų produktų sudėtyje vyrauja natūralios medžiagos - įvairūs eteriniai aliejai, ekstraktai ir vaistažolių esencijos.

Puikus mokslo ir komercijos bendradarbiavimo pavyzdys

„Ruveros" išplėtota veterinarinių preparatų gamyba geras įrodymas, kad mokslas ir komercija - suderinamos sritys, o mokslo pasiekimai gali būti praktiškai įgyvendinami. Pirmasis preparatas, kurį „Ruvera" pradėjo gaminti, - Lietuvos sveikatos mokslų universiteto veterinarijos akademijos (tuometinės Lietuvos veterinarijos akademijos) mokslininkų sukurtas tepalas „Karbaseptas", skirtas gyvūnų odos, minkštųjų audinių uždegimui, žaizdoms gydyti. Jis taip pat naudojamas tešmens tinimui mažinti ir kaip papildoma priemonė mastitu sergančioms karvėms. „Tai labai geras produktas, kurio populiarumas nė kiek nesumažėjo. Jį parduodame ir kaimyninėse Latvijoje bei Estijoje. Tepalo sėkmė ir nulėmė tolesnę įmonės plėtrą", - prisimena „Ruveros" direktorius.

Viena iš įmonės naujovių - geriamasis tirpalas nuo parezės „Kalcifostilis". Jo sudėtį taip pat sukūrė LSMU Veterinarijos akademijos mokslininkai. Nors iš pradžių geriamojo preparato nuo parezės idėja vertinta skeptiškai, tačiau mokslininkai buvo teisūs ir klinikiniais tyrimais įrodė jo veiksmingumą. „Kalcifostilio" sudėtyje esančios kalcio, magnio druskos ir neorganinis fosforas gerai rezorbuojasi iš karvių virškinimo trakto, normalizuoja kalcio, magnio, fosfatų kiekį karvių kraujo serume ir apsaugo jas nuo susirgimo pareze po veršiavimosi. Preparatą karvėms paprasta sugirdyti, nereikia kviesti veterinarijos gydytojo, todėl jį renkasi nedidelių bandų šeimininkai, kurie neturi nuolatinio gyvulius prižiūrinčio specialisto. Tai bene didžiausias šio preparato privalumas. Jau kuriama nauja šio tirpalo sudėtis, pagrįsta organinėmis druskomis, kurios mažiau dirgina gleivinę.

Kai kurių „Ruveroje" pagamintų tepalų itin daug parduodama mažomis pakuotėmis. Spėjama, kad juos įsigyja ir naudoja žmonės. Tarp tokių produktų - „Arnigelis", kurio sudėtyje esantys eteriniai aliejai ir arnikų ekstraktas veiksmingai malšina reumatinius sąnarių bei raumenų skausmus. Jis itin tinkamas sportiniams žirgams, bet, matyt, palengvina ir reumato bei sąnarių ligų kamuojamų žmonių dalią. Bendradarbiaujant su mokslininkais jau kuriami ir bandomi tepalų analogai - geliai. Jų veiksmingumas dar geresnis, nes veikliosios medžiagos dar efektyviau prasiskverbia į audinius ir greičiau pradeda veikti.

Pasak A. Rupšio, kuriant naujus preparatus, daugiausia orientuojamasi į pieno ūkių poreikius, nors neužmirštami ir smulkių gyvūnų šeimininkai. Pernai rinkoje pristatyta šampūnų šunims linija „Biopet".

Partnerystė su mokslu tebesitęsia iki šiol. Šiuo metu aktyviai bendradarbiaujama su abiejų LSMU priklausančių aukštųjų mokyklų mokslininkais. „Projektų ir idėjų turime daug, tačiau iš anksto nenorime skelbti, ką naujo kuriame. Gaila tik, kad iš valstybės iki šiol nesulaukėme jokio dėmesio, nors, mano nuomone, atliekame didelį darbą - mokslo žinias pritaikome praktiškai, sukuriame didesnę pridėtinę vertę, garsiname Lietuvos vardą užsienyje", - apmaudo, kad įmonės pastangos neįvertinamos neslepia A. Rupšys.

Verti būti eksportuotojais

Lietuvoje tvirtai atsistojusi ant kojų „Ruvera" prisistatė ir Europai, įgyvendinusi Europos Sąjungos struktūrinių fondų iš dalies finansuojamą projektą pagal priemonę „Naujos galimybės". „Dalyvaudami tarptautinėse parodose įrodėme sau ir užsieniui, kad nesame antraplaniai rinkos dalyviai", - pabrėžia įmonės vadovas. Kai kuriose parodose mūsų šalies įmonės ekspozicijoje buvo sausakimša, tik anglai iš pradžių į lietuvius žiūrėjo nepatikliai. Tiesa, jų nepasitikėjimas taip pat pralaužtas. „Ruvera" gavo vienos Airijos įmonės užsakymą iš natūralių medžiagų sukurti repelentinių savybių turintį apsauginį tepalą žaizdoms. Didžiausioje gyvulininkystės parodoje „EuroTier 2010" užmegzta per 100 naudingų kontaktų. Įsibėgėja eksportas į Daniją, Vokietiją, Lenkiją. Lietuvišką produkciją perka ir albanai.

Gautas finansavimas ne tik suteikė galimybę dalyvauti užsienio parodose. „Ruveros" gaminama produkcija pasipuošė naujo dizaino pakuotėmis, buvo sukurtas naujas Lietuvos įmonės logotipas ir gaminių pavadinimas „INOBIO". Tai dviejų žodžių (inovacija ir gyvybė) junginys, atspindintis Lietuvos įmonės veiklos principus. Palypėta dar vienu laipteliu aukštyn, o svarbiausia įsitikinta, kad „Ruvera" verta būti eksportuotoja. A. Rupšys neabejoja, kad Šiauliuose gaminama produkcija turi objektyvių galimybių įsitvirtinti naujose rinkose, pirmiausia dėl patrauklaus kainos ir kokybės santykio.

Daina Stanišauskienė

Mano ūkis, 2012/02