23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2012/01
Konsultantų akiratyje – tiksliojo ūkininkavimo naujovės
  • A. Stoškus
  • Mano ūkis

Praėjusį lapkritį vykusioje žemės ūkio technikos ir technologijų parodoje „Agritechnica" pristatytos naujovės nurodė ūkininkavimo kryptį ne tik ateinantiems dvejiems metais. Kai kurie sprendimai bus praktiškai pritaikyti tik po 10 ar 20 metų.

Parodoje dalyvavo Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos specialistų ir konsultantų grupė, didžiausią dėmesį skyrusi tiksliojo ūkininkavimo technologijoms ir įrangai. Išvyka į parodą - projekto „Precizinio (tiksliojo) ūkininkavimo populiarinimas Lietuvoje" Nr. 4NT-KK-11-1-0075-MP001, įgyvendinamo pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemonės „Techninė pagalba" veiklos sritį „Nacionalinis kaimo tinklas", dalis.

Aukso medaliais apdovanotas naujoves įvertino ne tik parodos komisija, bet ir jos lankytojai. Ne vieną privertė aikčioti iš nuostabos AGCO įmonių grupei priklausančios kompanijos „Fendt" inovacija - nuotolinė antrojo traktoriaus valdymo sistema Electronic Drawbar. Dvi mašinas gali valdyti vienas operatorius, vairuodamas pirmąją. Antrasis traktorius važiuoja paskui pirmąjį automatiškai. Abu traktoriai palaiko radijo ryšį, juos vairuoja didelio tikslumo GPS vairavimo įrenginys. Priekyje važiuojančio traktoriaus operatorius visiškai kontroliuoja paskui važiuojančio traktoriaus valdymo mechanizmus. Ši technologija labai padidina darbo našumą, o kūrybiškai taikant gali turėti įtakos ir agrotechniniams procesams. Pavyzdžiui, ariant dviem mažesniais traktoriais vietoj vieno didelio galima gerokai sumažinti dirvos suspaudimo padarinius.

Parodos komisija aukso medaliu įvertino ir kompanijos „Bernard Krone GmbH Maschinenfabrik" automatinį ritinių presą-vyniotuvą Ultima, kuriame įdiegta vadinamoji Non-stop sistema, užtikrinanti nenutrūkstamą darbą: mašina presuoja, apvynioja plėvele ir iškrauna ritinį nesustodama. Intelektualus parengiamosios kameros kontrolės įrenginys kontroliuoja visą procesą, sumažindamas operatoriaus darbo krūvį, energijos ir darbo sąnaudas, padidindamas darbo našumą ir kokybę.

Dar 39 inovacijos buvo įvertintos sidabro medaliais. Kai kurios iš jų paprastos, tačiau labai veiksmingos. Smėlingose dirvose didelių svorių volai dažnai stumia prieš save viršutinį dirvos sluoksnį, į kurį patenka sėklos, ypač sėjant sekliai. Dėl to jos netolygiai sudygsta, vietomis jų visiškai nelieka. Be to, volas neatlieka pagrindinio savo darbo - paviršinio dirvos sluoksnio sutankinimo. Kompanija „Lemken GmbH &Co.KG" sukūrė slydimo reguliatorių (Anti-slip regulator - ASR) volams. Sėjamosios mechanizmo ratas matuoja agregato važiavimo greitį ir lygina jį su volo sukimosi greičiu. Pradėjus volui slysti, akimirksniu jis pakeliamas tiek, kad pradėtų vėl suktis.

Vis daugiau augalų apsaugos, tręšimo, žemės dirbimo agregatų, derliaus dorojimo kombainų gamintojų siūlo techniką su įvairiais tiksliosios žemdirbystės priedais - jutikliais. Sidabro medaliu apdovanotas kompanijos „Agri-Con" jutiklis P3, ultragarsu nustatantis biomasės kiekį ploto vienete. Pagal gautus duomenis automatiškai padidinama ar sumažinama augalų apsaugos priemonės norma. Vėjo jutikliai Wind Control sistemoje tręštuvo barstymo mechanizmui nurodo kompensuoti vėjo pasipriešinimą, kad trąšos būtų paskleidžiamos tolygiai. Azoto jutikliai reguliuoja trąšų normą, priklausomai nuo augalo lapų spalvos. Kuo lapų spalva šviesesnė, palyginti su standartine „sočių" augalų lapų spalva, tuo daugiau trąšų „alkani" augalai gauna.

GEOspread sistema - tai GPS kontrolinis įrenginys, sujungtas su internetu. Naudojantis laukų žemėlapių duomenų bazėmis nustatoma reali agregato buvimo lauke padėtis ir be operatoriaus valdymo,  automatika sumažina arba padidina barstomų trąšų srauto intensyvumą ties lauko kraštais, intarpais ir iškyšuliais, kad nebūtų tręšiamos palaukės ar kaimynų laukai.

A. Stoškus

Mano ūkis, 2012/01