23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2012/01
Karščio streso padariniams sušvelninti – vitaminų priedai
  • N. Maršalkienė
  • Mano ūkis

Dėl aukštos temperatūros stresą patiriantys paukščiai priauga mažiau svorio, mažėja jų dėslumas. Jei nėra galimybės investuoti į pastatų rekonstrukciją ir papildomos ventiliacijos sistemas, neigiamą streso poveikį galima sušvelninti, paukščių racioną papildžius vitaminų-antioksidantų priedais.

Aukšta aplinkos temperatūra yra vienas iš pagrindinių veiksnių, keliančių stresą paukščiams ir neigiamai veikiančių mėsos bei kiaušinių gamybos pelningumą. Dėl karšto (30-35 °C ir daugiau) aplinkos oro paukščiai sulesa mažiau, prasčiau įsisavina maisto medžiagas, deda mažiau ir prastesnės kokybės kiaušinių.

Yra nustatyta, kad mėsinių broilerių didžiausi priesvoriai būna tuomet, kai laikymo patalpoje temperatūra yra 10-22 °C, o maisto medžiagos geriausiai įsisavinamos, esant 15-27 °C. Dedeklės kiaušinius geriausiai deda 10-30 °C temperatūros vištidėje. Temperatūrai viršijus 30 °C, priesvoriai ir dedamų kiaušinių skaičius mažėja.

Kadangi paukščiai neturi prakaito liaukų, o jų kraujo temperatūra yra palyginti aukšta, jie yra jautresni aukštos temperatūros sukeltam stresui. Ypač sunkiai karštį ištveria sparčiai augantys mėsiniai viščiukai. Karštoje patalpoje paukščiams sunku kontroliuoti kylančią kūno temperatūrą. Kai ji pakyla iki kritinės ribos, jie pradeda tankiau kvėpuoti (lekuoti) ir išskleidžia sparnus, taip padidindami kūno paviršiaus plotą.

Stresinėmis sąlygomis paukščių kraujyje pakinta rūgščių ir šarmų pusiausvyra: ji tampa nebe rūgštinė, o šarminė. Dėl to kraujyje krinta plazmos lygis, sumažėja limfocitų skaičius, antinksčių žievėje sumažėja vitamino C ir susilpnėja imunitetas.

Išeitis - keisti racioną

Aukštos temperatūros streso galima išvengti pagerinus ventiliaciją ir sumažinus temperatūrą paukščių auginimo patalpose. Tačiau kai kuriais atvejais tenka ieškoti alternatyvių šios problemos sprendimo būdų. Vienas iš jų - keisti racioną, kad jis atitiktų pakitusius stresą patiriančių paukščių poreikius.

Aplinkos temperatūra lemia paukščių, ypač suaugusių, lesalų suvartojimą. Temperatūrai viršijus 30 °C, kiekvienas laipsnis sumažina lesalų suvartojimą 2,5-4 g. Tokiu atveju rekomenduojama paukščius lesinti labiau koncentruotu lesalu, kad gaunamų maisto medžiagų kiekis patenkintų svorio augimo ir kiaušinių dėjimo poreikius. Neigiamą aukštos temperatūros poveikį galima sumažinti, dalį lesaluose esančių baltymų pakeitus būtinosiomis aminorūgštimis.

Gėrimui skirtą vandenį papildžius elektrolitais (pvz., natriu, kaliu, chloridu, hidrokarbonatu), paukščio organizmui būtų lengviau palaikyti elektrolitų balansą, o tai neleistų sutrikti rūgščių-šarmų pusiausvyrai kraujyje.

Papildomas kiekis antioksidantų lesaluose taip pat gali padėti karštu oru išvengti patiriamo temperatūrinio streso. Neigiamą jo poveikį gali sumažinti vitaminai-antioksidantai: vitaminas A (retinolis), E (α tokoferolis) ir C (askorbo rūgštis).

Streso veikiamas paukščio organizmas nebesugeba pasigaminti užtektinai minėtų vitaminų, nes aukšta temperatūra skatina išsiskirti kortikosteroną ir katecholaminą. Be to, sukelia lipidų peroksidacijos procesą ląstelių membranose. Stresą patiriančių paukščių organizme sumažėja plazminės askorbo rūgšties, α tokoferolio ir askorbo rūgšties koncentracija. Karščio sukeliamas stresas taip pat pablogina šių vitaminų įsisavinimą, todėl paukščio poreikiams patenkinti lesaluose turėtų būti didesnis jų kiekis.

Vitaminas E

Vitaminas E - tai vienas stipriausių natūralių gamtinių antioksidantų, gebančių ardyti biologines grandines ir padedančių apsisaugoti nuo lipidų peroksidacijos procesuose susidarančių laisvųjų radikalų.

Paukščių organizmas nesintetina vitamino E, todėl visą reikiamą jo kiekį turi įsisavinti iš lesalų. Vitaminas E taip pat padeda apsaugoti imuninės sistemos veikloje dalyvaujančias ląsteles (limfocitus, makrofagus ir plazmos ląsteles) nuo oksidacijos ir pagerinti šių ląstelių funkcionavimą bei proliferaciją (dauginimąsi). Manoma, kad vitaminas E gali sušvelninti neigiamą streso metu išsiskyrusio kortikosterono poveikį. Todėl papildomas vitamino E kiekis karščio stresą patiriančių paukščių pašaruose yra būtinas.

Norint apsaugoti nuo neigiamo streso poveikio ir išlaikyti gerą produktyvumą, broilerių pašaruose vitamino E kiekis gali būti padidinamas iki 250, o dedeklių - 125-250 mg/kg. Taip pagerinamas lesalų įsisavinimas, dėslumas ir imuninės sistemos veikla. Dėl pakilusios temperatūros paukščių organizme sumažėja vitelogenino ir labai mažo tankio lipoproteino kiekis, kiaušinių trynių užuomazgose sumažėja plazmos koncentracija. Vitaminas E padidina dėslumą, nes skatina paukščio kepenis išskirti vitelogeniną, pagerina jo cirkuliaciją ir paskatina kiaušinių trynių formavimosi procesą. Taip pat saugo kepenis nuo lipidų peroksidacijos ir neigiamo poveikio ląstelių membranoms.

Vitaminas C

Vitaminas C yra būtinas įvairiems biosintezės procesams (kolageno, adrenalino sintezei ir kitiems). Jis taip pat reguliuoja įvairias organizmo reakcijas (kortikosteronų sekreciją, kūno temperatūros reguliavimą ir imuninės sistemos aktyvavimą). Tyrimai parodė, kad vitaminas C geba padidina vitamino E antioksidacinį aktyvumą.

Papildomas vitamino C kiekis racione sumažina metabolinius streso požymius ir pagerina paukščių imunitetą, elgseną ir produktyvumą. Optimalus vitamino C kiekis aukštos temperatūros streso veikiamų broilerių lesaluose yra 250, o dedeklėms - 200-400 mg/kg.

Vitaminas A

Vitaminas A dalyvauja įvairiose organizmo reakcijose, veikia regėjimą, epitelio ląstelių diferenciaciją, augimą ir reprodukciją. Jis taip pat būtinas paukščio imuninei sistemai. Tyrimais nustatyta, kad streso veikiamame paukščio organizme mažiau karotino virsta vitaminu A.

Į broilerių lesalus pridėjus 15 000 TV/kg vitamino A ir 30 mg/kg cinko, paukščiai geriau auga, geriau vystosi jų skeletas. Karščio stresą patiriančių vištų dedeklių lesaluose turėtų būti apie 9 000 TV/kg vitamino A. Tai ne tik pagerina jų dėslumą, bet ir stiprina imunitetą.

Vitaminų-antioksidantų derinimas racione

Aukštos temperatūros sukeliamą stresą patiriančių paukščių produktyvumą dar labiau pagerina vitaminų-antioksidantų deriniai. Nustatyta, kad tokie deriniai veikia gerokai efektyviau negu pavieniai vitaminai.

Buvo ištirtas vitamino C (200 mg/kg) ir vitamino E (125 mg/kg) derinio poveikis vasaros metu karščio stresą patiriančioms dedeklėms. Pastebėtas itin teigiamas poveikis paukščių produktyvumui ir imuninės sistemos veiklai. Vitamino A (15 000 TV/kg) ir vitamino E (250 mg/kg) derinys taip pat pagerino dėl aukštos temperatūros stresą patiriančių broilerių produktyvumą. Todėl karštuoju metų laiku į lesalus rekomenduojama pridėti: 125-250 mg/kg vitamino E, 200-250 mg/kg vitamino C ir 15 000 TV/kg vitamino A.

N. Maršalkienė

Mano ūkis, 2012/01