23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2012/01
Iš 500 vengriškų čerpių – energija visam namui
  • J. Petrošiūtė
  • Mano ūkis

Visame pasaulyje naudojamos saulės elementų baterijos nepateisino vengro Miklošo Totho (Miklós Tóth) lūkesčių. Todėl jis nusprendė sukurti šimtmečių patirtį ir XXI amžiaus technologijas vienijančią stogo dangą - čerpes su integruotais saulės baterijų elementais. Išradimas įvertintas Europoje ir už jos ribų, o daugybė potencialių pirkėjų nekantriai laukia, kol prasidės masinė „energingų" čerpių gamyba. Manoma, kad namą elektra aprūpinti galėtų 400-500 vengriškų čerpių stogas

Susidomėjimą alternatyvia energetika M. Tothui „pažadino" didžiulės sąskaitos už sunaudotą elektrą. Nusprendęs, kad išgauti energiją iš saulės jam būtų priimtiniausia, jis pradėjo domėtis rinkoje esančiais produktais ir nusivylė - nė vienas iš jų negalėjo patenkinti Miklošo poreikių. Labiausiai namo savininką erzino, kad saulės baterijos ant stogo atrodo kaip svetimkūniai, darko namo vaizdą. Ypač tai aktualu vietovėse, kur siekiama išlaikyti architektūrinį vientisumą, o apie saulės kolektorių tvirtinimą ant pastatų - paveldo objektų Vengrijoje negali būti net kalbos.

Naujų namų savininkus atgraso ir ekonominis aspektas: sumokėjus už stogo dangą, ne visuomet lieka pinigų saulės baterijoms. Nors į saulės baterijų rinką įsitraukus Kinijai prognozuojama, kad šie įrenginiai pigs, saulės baterijos ir toliau lieka prabangos prekė. Be to, papildomai tenka mokėti už stogo ir baterijų montavimo darbus.

Siekdamas sumažinti namų savininkų išlaidas už kelis kartus tobulinamą stogą bei norėdamas patenkinti jų estetinius poreikius, elektros inžinierius M. Tothas sukūrė naują, jo teigimu, analogų pasaulyje neturinčią stogo dangą - čerpes su integruotais saulės baterijų elementais.

Stogo „galingumą" padidins 20-40 procentų

Nors masinę čerpių gamybą dar tik planuojama pradėti šį mėnesį, išradėjas neslepia turintis didelių ambicijų sukrėsti ligšiolinę saulės energetikos rinką. „Energingos" čerpės sulaukė dėmesio iš viso pasaulio - į M. Tothą kreipiasi potencialūs naudotojai, platintojai, bendrovės, norinčios įsigyti licenciją tokių produktų gamybai. Bendraudamas su potencialiais klientais M. Tothas dažnai išgirsta, kad daugelis jų jau seniai lūkuriavo, kada bus sukurtas tokio pobūdžio produktas „Šis produktas pats save parduoda. Tai yra milžiniškas pokytis siekiant patenkinti augantį rinkos poreikį. Susidomėjimas didžiulis, tačiau bet kuriuo atveju aš noriu išlaikyti gamybos teises", - sako išradėjas, už šią idėją 2009 m. pelnęs Europos Genijaus apdovanojimą. Konkurencijos jis sako nebijantis, mat jau spėjo užpatentuoti šį metodą visame pasaulyje (160 šalių). Dar 36 šalių atstovai yra pareiškę pageidavimą gaminti tokius produktus pagal šį išradimą.

„Energingos" čerpės išlaikė ir visus įprastoms čerpėms būdingus privalumus. Čerpė su įmontuotais saulės baterijų elementais sveria trečdaliu mažiau nei įprasta. Šiai stogo dangai nebaisūs temperatūros pokyčiai nuo -40 iki +110 oC, ji atspari drėgmei, ledui, ugniai. Netolimoje ateityje čerpes planuojama dar patobulinti - įdiegti sniego atitirpdymo funkciją, kad šaltuoju metų sezonu elektra būtų gaminama ne mažiau efektyviai.

Lyginant su įprastomis saulės elementų baterijomis, čerpės su integruotais saulės baterijų elementais turi svarių pranašumų. Čerpių paviršius 10 proc. efektyviau sugeria šviesą nei įprastų baterijų paviršiuje esantis stiklas. Palyginus su tradicinėmis saulės baterijomis, energiją gaminantis plotas padidėja nuo 10 iki 40 proc. Čerpėmis su integruotais saulės baterijų elementais galima uždengti visą stogą, todėl toks stogas gali gaminti 20-40 proc. daugiau energijos negu stogas su įprastinėmis saulės baterijomis.

Idėjos autoriai akcentuoja, kad šią saulės energijos sistemą galima labai greitai sumontuoti ir labai paprasta naudoti: jokių laidų, jokių papildomų jungčių. Nereikia tvirtinti jokių elektros surinkimo linijos elementų ar kabelių jungčių, nes visi šie elementai yra sumontuoti čerpėse ir sujungiami dengiant stogą. Čerpėse įmontuota avarinio perspėjimo sistema. Jei kuri nors čerpė tinkamai nebeatlieka savo funkcijos, užsidega joje įmontuota raudona lemputė, todėl gedimą labai greitai galima pastebėti gedimą, identifikuoti tikslią jo vietą ir sutaisyti ar pakeisti čerpę.

Namą energija aprūpins 300-500 čerpių

Su saulės čerpėmis galima dengti bet kokios konstrukcijos stogą, todėl jos gali būti dengiamos ne tik ant naujų, bet ir ant renovuojamų pastatų stogų. M. Tothas įsitikinęs, kad tokia  danga galėtų būti taikoma net ant istorinio paveldo objektų, nes nepakeistų jų išvaizdos.

Galima rinktis iš plataus asortimento skirtingo dizaino, skirtingos spalvos čerpių. Priklausomai nuo čerpės ploto ir spalvos, viena čerpė generuoja skirtingą energijos kiekį. Skaičiuojama, kad vidutinio galingumo .......čerpių užtektų energija aprūpinti kompiuterį, 8 čerpių - šaldytuvą, o 300-500 čerpių stogo pakanka vidutinio dydžio gyvenamjam namui aprūpinti elektros energija ir apšildyti.

Per dieną saulės baterijų elementai iš šviesos gamina energiją. Ji gali būti panaudota nedelsiant ir tuo pačiu metu kraunasi sistemoje įmontuoti akumuliatoriai. Kadangi naktį saulės elementų sistema energijos negamina, nenutrūkstamam aprūpinimui elektra užtikrinti naudojama akumuliatoriuose sukaupta elektros energija.

Čerpės su saulės elementais yra sujungtos su specialiomis pakraunamomis baterijomis, taigi nereikalingi papildomi išoriniai akumuliatoriai ar atskira jų laikymo patalpa. Taip pat planuojama gaminti su akumuliatoriais nesukomplektuotas saulės elementų čerpes, tokiu atveju namo savininkas gali sujungti jas su išoriniu elektros akumuliatoriumi. Tam, kad būtų galima naudoti saulės čerpių pagamintą elektros energiją, nebūtina į sistemą pajungti atskirų DC/AC, DC/DC inverterių (pastovios ir nepastovios srovės keitiklių). Jie yra iš karto integruoti į sistemą ir gaminami su nominalia įtampa, atitinkančia nacionalinius ir tarptautinius elektros įrenginių standartus.

Kiek tiksliai kainuos viena čerpė, šiandien M. Tothas dar negali pasakyti, tačiau garantuoja, kad jos bus gerokai pigesnės nei įprastos saulės baterijos. Čerpėse įmontuota iš saulės energiją generuojanti sistema labai lanksti namo savininko kišenės atžvilgiu - galima tiksliai pasiskaičiuoti, kiek čerpių reikia nusipirkti. Žadama, kad energiją iš saulės čerpės generuos 25 metus.

Čerpių gamybai įsteigta kompanija „IdeaS Solar", kuriai vadovauja pats išradėjas, kompanijos savininkas M. Tothas. Kompanija planuoja, kad čerpių gamybai reikalinga elektros energija apsirūpins pati. Čerpės bus gaminamos automatizuotose gamybos linijose bei pasitelkiant robotus.

Taip pat planuojama, kad gamykloje bus įdarbinti 20-25 vietiniai gyventojai. Čerpes gaminti planuojama šiaurinėje Vengrijoje, Miskolco miesto prieigose.

Čerpių gamyklos statybai planuota skirti apie 500 tūkst. Lt (50 proc.) paramą pagal Vengrijos kaimo plėtros programos verslumo skatinimo priemonę - verslo sukūrimui ir plėtrai. Šiuo metu situacija dar svarstoma, nes M. Tothui nepavyko laiku gauti gausybės visų reikalingų pažymų, tačiau panašu, kad teks išsiversti vien su užsienio investuotojų lėšomis. M. Tothas ieškodamas išeities iš šios keblios situacijos nutarė nebestatyti naujos čerpių gamyklos, tačiau renovuoti seną apleistą gamyklą. Planuojama, kad visa investicija į gamyklos renovaciją ir įrenginius kompanijai atsieis apie 10 mln. eurų ( apie 35 mln. Lt). Planuojama, kad per metus šioje gamykloje bus pagaminama apie 1-3 mln. čerpių, vėliau gamybos apimtys didės.

Julija Petrošiūtė

Mano ūkis, 2012/01