23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/12
Žvilgsnis iš arčiau į ispaniškus pomidorus
  • R. Karklelienė
  • Mano ūkis

Almerijos regionas Ispanijos pietuose dėl milžiniško šiltnamių ploto kartais vadinamas „plastikų jūra". Per 25 000 ha plytinčiuose šiltnamiuose auginami pomidorai, agurkai, saldžiosios paprikos, salotos, baklažanai. Didžiausius plotus iš daržovių užima paprikos - 8 550 ha, antroje vietoje yra pomidorai - 8 400 ha. Almerijoje išaugintomis šiltnamio daržovėmis aprūpinama ne tik Ispanija - nemažai jų eksportuojama į kitas šalis. Ispaniškų pomidorų visą šaltąjį sezoną būna ir mūsų parduotuvių lentynose.

Visų pirma reikia pabrėžti, kad Ispanijoje augintojo rūpestis yra tik išauginti produkciją, o jos realizavimu rūpinasi kooperatyvas. Almerijos regione gyvuoja 7 kooperatyvai, turintys sandėlius, kuriuose laikoma augintojų pristatyta produkcija. Augintojai tiekia tik kokybišką produkciją (kokybiniai parametrai yra tiksliai apibrėžti ir aiškūs kiekvienam augintojui), kuri dar kartą centralizuotai peržiūrima ir išrūšiuojama kooperatyvų centruose.

Nors į produkcijos rūšiavimo centrą daržoves atveža daugybė augintojų, įdiegta atsekamumo sistema leidžia nustatyti bet kurios daržovės augintoją. Daržovės parduodamos per kooperatyvų skelbiamus aukcionus. Laikoma, kad taip teisingiausiai nustatoma kaina, kuri tuo metu yra rinkoje. Produkcija parduodama ispanų firmoms, kurios paskui rūpinasi tolimesne daržovių logistika: nukreipia jas į vietinės rinkos mažmeninės prekybos tinklus; eksportuoja; parduoda užsienio partneriams.

Isla Plana (Mazarron) apylinkėje šiltnamiai užima 100 ha ploto. Šiuose šiltnamiuose daugiausiai auginama Kanarskij, Raissa, Piccadilly, Emotion, Brooklyn, Narau, Pitenza, Platero, Izmir, Pascal ir kiti hibridiniai pomidorai.

Daigai užauginami vietoje, šio regiono daigynuose. Liepos viduryje (paprastai liepos 15 d.) daigai sodinami į paruoštą augalinį substratą. Specialūs augaliniai - dažniausiai kokoso plaušų - substratai pomidorams importuojami iš Indijos ir Afrikos šalių. Šiltnamiuose pomidorai auginami iki balandžio 5-9 d. Taigi pomidorų auginimo sezonas šiuose šiltnamiuose tęsiasi 9 mėnesius. Šiltnamiuose palaikoma 25 °C temperatūra ir 60 proc. oro drėgmė. Žiedams apdulkinti tarp eilių statomi kamanių ir bičių tranų aviliai, augalų apsaugai nuo kenkėjų išdėliojamos geltonos lipnios gaudyklės.

Šiltnamiuose pomidorų augalai sodinami eilėmis, 1,5 augalo/m2. Tarp eilių paliekami nuo 2 iki 3 m pločio tarpai. Taip pasodinti augalai gauna daugiau saulės šviesos ir juos lengviau prižiūrėti. Vienas iš svarbių technologinių elementų yra augalo stiebų formavimas. Dažniausiai yra formuojami du stiebai ant augalo. Taip suformuoti pomidorų augalai geriau įsisavina maisto medžiagas, subrandina vienodus vaisius. Pomidorų kekės subrandina po 5-6 vaisius. Pomidorai bręsta ne vienu metu, tai palengvina derliaus nuėmimą ir pratęsia augalo derėjimo laiką. Auginant pomidorus pagal šią technologiją, per sezoną gaunama 14-15 kg/m2 vaisių.

Pomidorų augalai maitinami ir tręšiami automatizuotai per laistymo sistemą. Prieš subalansuojant pomidorų maitinimą, nustatomas substrato ir vandens rūgštumas (pH). Šiame regione dirvos substrato pH paprastai yra 6,0. Pagrindinės azoto, fosforo ir kalio trąšos laikomos atskiruose rezervuaruose. Mikroelementams ir augalų apsaugos produktams taip pat yra atskiras rezervuaras, kuris prijungtas prie laistymo sistemos. Pagrindinės trąšos ir pomidorų mitybai reikalingi mikroelementai sumaišomi ir laistymo sistemomis tiekiami augalams automatizuotai. Augalai tręšiami kas 7-10 dienų. Dažniausiai naudojamos Atlantica ir Yara trąšos bei biologiniai augalų apsaugos produktai.

Papildomai augalai tręšiami per lapus. Augalų vegetacijos pradžioje, praėjus 15 dienų po daigų pasodinimo, augalai papildomai tręšiami, laistant juos ispaniškomis trąšomis Atlante Plus, norma 2 l/1 000 l vandens hektarui. Šias trąšas augalai labai greitai absorbuoja. Trąšose esantis fosforas ir silicio rūgštis didina augalų atsparumą aplinkos veiksniams. Augalai prieš žydėjimą 2-3 kartus papildomai maitinami Razormin ir Aminocat trąšomis. Šios trąšos yra su augalinės kilmės laisvomis alfa amino rūgštimis, kurios stimuliuoja augalų augimą. Razormin trąšos aprūpina augalą makro- ir mikroelementais, polisacharidais ir organinėmis medžiagomis bei sustiprina šaknų sistemą.

Prieš žydėjimą ir po žydėjimo bei augant vaisiams pomidorų augalai papildomai tręšiami kalio turinčiomis trąšomis. Kalis reikalingas baltymams kauptis, fotosintezei aktyvinti, medžiagų apykaitai gerinti, augalų atsparumui didinti. Pagrindinė kalio funkcija yra kitų maisto medžiagų iš dirvožemio pristatymas augalui. Iš tokių produktų šiame regione naudojami Kelik K (3 l/1 000 l vandens) ir Florone (2 l/1 000 l vandens), kurie ne tik augalą aprūpina kaliu, bet ir veikia kaip biostimuliatoriai. Florone sudėtyje yra augalinės kilmės aminorūgščių ir fitohormonų, kurie veikia kaip inhibitorius - stabdo augalo augimą į viršų, skatina žydėjimą ir mezgimą, didina derlių ir gerina jo kokybę. Augalų ir vaisių atsparumui didinti augalai papildomai maitinami Kelik Ca (3 l/1 000 l vandens).

Augalų apsaugai naudojami biologiniai produktai Mimoten, Flama, Zytron, Zicara, Konflic ir kt., turintys fungicidinių, baktericidinių ir insekticidinių savybių. Pomidorų augalams dažniausiai kenkia baltasparniai, muselės, tripsai. Ligų paplitimas pomidoruose nėra didelis, daugiau buvo matyti tik miltligės simptomų.

El Acovian apylinkėje pomidorai auginami 0,5 ha ploto šiltnamyje. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad augalai auga tiesiog akmenukuose. Tačiau iš tikrųjų yra šiek tiek kitaip: apatinis šiltnamio grunto sluoksnis yra augalinės kilmės ir dirvožemio gruntas, o viršutinis - smulkūs akmenukai, per kuriuos lengvai prateka vanduo. Auginami Piccadilly, Miami ir Growdena hibridiniai pomidorai. Daigai užauginami šio regiono daigynuose, liepos viduryje sodinami į gruntą ir auginami iki balandžio mėnesio, taigi sezonas yra 8-9 mėnesiai - akivaizdu, kad visame Almerijos regione pomidorų auginimo periodas yra labai panašus. Šiltnamiuose palaikoma 25 °C temperatūra ir 60 proc. drėgnumas. Šiame šiltnamyje pomidorų augalai sodinami 2 eilėmis (tarp tų dviejų eilių paliekamas 0,7 m tarpas), tarp kurių paliekami nuo 2 iki 3 m tarpai. Sodinant pagal tokią schemą, augalų tankumas būna 2,5 augalo/m2. Ant augalo taip pat formuojami du stiebai, kekėse - po 5-6 pomidorus. Per sezoną 15-25 kg/m2 vaisių.

Šiame šiltnamyje pomidorų augalai maitinami ir tręšiami tik per laistymo sistemą automatizuotai. Azoto, fosforo ir kalio trąšos laikomos atskiruose rezervuaruose, o papildomam tręšimui ir mikroelementams bei augalų apsaugos produktams yra dar vienas rezervuaras, kuris prijungtas prie laistymo sistemos. Augalai maitinami kas 7-10 dienų. Naudojamos Atlantica ir Yara trąšos bei biologiniai augalų apsaugos produktai, kurie jau minėti ankstesnėje pomidorų auginimo technologijoje.

R. Karklelienė

Mano ūkis, 2011/12