23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/12
Žieminių rapsų pasėlių būklė
  • R. Pupalienė, R. Velička, L. M. Butkevičienė
  • Mano ūkis

Aleksandro Stulginskio Universiteto Bandymų stotyje jau ketvirtus metus tiriamas žieminių rapsų sėjos laikas besikeičiančio klimato sąlygomis.

Parodomieji bandymai įrengti ir dviejuose ūkininkų ūkiuose Akmenės ir Lazdijų rajone. Kaip rapsai vystėsi šį rudenį? Ūkininko Valiaus Ąžuolo ūkyje (Akmenės r.) įrengtame bandyme dirva dirbta 2 būdais: sekliai - ražiena skusta ir sėta su ražienine sėjamąja, bei tradiciškai (arta ir t. t). Nuėmus priešsėlio - žieminių kviečių - derlių dirva iš karto buvo dirbama skutant ražienas. Sėta rugpjūčio 15 d. Dėl likusios palyginti didelės liekanų masės sekliai dirbtoje dirvoje sėklos įterptos nevienodame gylyje, pasėlis dygo netolygiai, ypač linijinės veislės rapsų.

Pasėlių tankumas prieš žiemojimą (spalio 26 d.) buvo pakankamas: hibridinių rapsų - 40-49, linijinių - 54-59 augalai 1 m2. Žemės dirbimas neturėjo esminės įtakos vidutinei hibridinės Visby veislės žieminių rapsų antžeminės dalies masei. Linijinės Sunday veislės žieminių rapsų masė tradiciškai dirbtoje dirvoje buvo 2,8 karto didesnė.

Panašios tendencijos nustatytos ir įvertinus žieminių rapsų šaknų masę. Linijinės veislės rapsų šaknų masė tradiciškai dirbtoje dirvoje buvo 2,4 karto didesnė, palyginti su šių rapsų šaknų mase sekliai dirbtoje dirvoje. Hibridinės veislės žieminių rapsų šaknys sekliai dirbtoje dirvoje buvo ilgesnės negu linijinės veislės.

Abiejų veislių žieminiai rapsai spalio pabaigoje turėjo 1,4-3,1 cm aukščio viršūninį pumpurą. Aukštesni buvo hibridiniai rapsai - 2,5-3,1 cm (linijiniai - 1,4-2,3 cm). Abiejų veislių rapsai, pasėti į sekliau dirbtą dirvą, turėjo mažiau iškilusį viršūninį pumpurą.

 Žieminių rapsų šaknies kaklelio skersmuo skirtingai dirbtoje dirvoje buvo pakankamas sėkmingam žiemojimui. Žemės dirbimas turėjo įtakos šaknies kaklelio storiui abiejų veislių rapsams: artoje dirvoje augančių augalų šaknies kaklelis siekė 10,7-11,3 mm, o sekliai dirbtoje - 7,0-9,2 mm. Linijinės veislės žieminiai rapsai pasirodė jautresni sekliam žemės dirbimui: šaknies kaklelis artoje dirvoje buvo storesnis 1,6 karto, palyginti su šaknies kakleliu sekliai dirbtoje dirvoje, tuo tarpu šis skirtumas hibridinės veislės augalams siekė tik 1,2 karto. Žieminių rapsų lapų skaičius spalio pabaigoje atitiko gero pasiruošimo žiemojimui reikalavimus: augalai turėjo vidutiniškai 7,2-8,0 lapus.

Didesnis sausųjų medžiagų kiekis geriau apsaugo augalą nuo žalingo šalčio poveikio. Hibridiniai rapsai skrotelėje sukaupė šiek tiek daugiau sausųjų medžiagų, palyginti su linijiniais. Mažiausi sausųjų medžiagų kiekiai nustatyti linijiniuose rapsuose, sėtuose į sekliai dirbtą dirvą.

Lazdijų rajone Juozo Goberio ūkyje įrengtame parodomajame bandyme linijinės Sunday ir hibridinės Triangle veislių žieminiai rapsai buvo pasėti rugpjūčio 10 ir 30 d. Anksti pasėti abiejų veislių žieminiai rapsai buvo nupurkšti fungicidu, kuris ne tik naikina grybinių ligų sukėlėjus, bet ir stabdo augalų augimą. Purškimas fungicidu rudenį būtinas, ypač anksti pasėjus žieminius rapsus. Rapsų viršūninio pumpuro aukštis neviršijo žiemojimui tinkamo aukščio - anksti pasėtų rapsų siekė 2,0-2,5 cm, vėlai pasėtų - 0,7 cm. Anksti pasėtų rapsų aukščiui įtakos galėjo turėti purškimas fungicidu - pristabdžius augimą, rapsai neištįso. Augdami neturtingoje maisto medžiagų dirvoje net anksti pasėti žieminiai rapsai nesuformavo geram žiemojimui pakankamo storio šaknies kaklelio. Hibridinės veislės augalai turėjo storesnį šaknies kalelį, palyginti su linijinės veislės žieminiais rapsais. Sėjos laikas turėjo įtakos šaknų masei ir šaknų ilgiui. Anksti pasėjus rapsus, ilgesnes šaknis išaugino linijiniai rapsai, o pasėjus vėlai nustatyta priešinga tendencija - ilgesnes šaknis turėjo hibridiniai rapsai.

Daugiau sausųjų medžiagų sukaupė rugpjūčio 10 d. sėti abiejų veislių rapsai, palyginti su rugpjūčio 30 d. sėtais. Tyrimai patvirtina tai, kad vėlinant sėją geriau rinktis hibridines žieminių rapsų veisles.

ASU Bandymų stotyje žieminiai rapsai sėti rugpjūčio 10, 20, 30 ir rugsėjo 5, 10, 15 dienomis. Bandymų stotyje, kaip ir ūkininkų laukuose vykdomuose bandymuose, hibridinės veislės žieminiai rapsai augo sparčiau ir jų antžeminė masė buvo didesnė, palyginti su linijinės veislės. Rugpjūčio 10 ir 20 d. sėti linijiniai rapsai išaugino vidutiniškai 8,7 lapo, o tuo metu sėti hibridiniai rapsai turėjo vidutiniškai net 9,7-11,7 lapo. Vidutiniškai 9 lapus turėjo ir rugpjūčio 30 d. sėti hibridiniai rapsai. Rugsėjo 5 d. sėti abiejų veislių rapsai pagal biometrinius rodiklius mažai atsiliko nuo sėtų rugpjūčio pabaigoje. Vėliausiai (rugsėjo 15 d.) sėti hibridiniai rapsai užaugino vidutiniškai 5,7 lapo ir 5 mm storio šaknies kaklelį, tačiau augalai buvo smulkūs ir jų peržiemojimas labai abejotinas.

Didesnė šaknų masė ir šaknų ilgis buvo hibridinės veislės žieminių rapsų, palyginti su tuo pačiu laiku sėtais linijiniais rapsais. Šaknų rodikliai, kaip ir visi kiti tirti biometriniai žieminių rapsų rodikliai, priklausė nuo sėjos laiko.

Kokias išvadas galima daryti?

  • Intensyviau žiemojimui ruošėsi hibridiniai rapsai, sėjos laikas jų pasiruošimui žiemoti turėjo mažesnės įtakos, palyginti su linijiniais.
  • Šių metų ilgo ir šilto rudens sąlygomis geriausiai pasiruošė žiemoti rapsai, sėti rugpjūčio 20-rugsėjo 5 d.
  • Rugpjūčio 10 d. sėti rapsai, jeigu jie buvo nupurkšti fungicidu ir mikroelementų mišiniu, žiemoti taip pat turėtų gerai pasiruošti.

Deja, prieš sėją negalime žinoti, koks bus ruduo - ilgas ir šiltas ar trumpas ir vėsus. Todėl apibendrinti, koks sėjos laikas tinkamiausias, galima tik remiantis kelerių metų tyrimų duomenimis.

R. Pupalienė, R. Velička, L. M. Butkevičienė

Mano ūkis, 2011/12