23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/12
Vis daugiau ir vis geriau
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Lapkričio antroje pusėje vykusi didžiausia žemės ūkio technikos paroda „Agritechnica 2011" žemės ūkio sektoriui parašė naują scenarijų su laiminga pabaiga. Rinkos ekspertų prognozių kreivės vėl kyla aukštyn, ūkininkauti vėl madinga. Rekordinis parodos dalyvių ir lankytojų skaičius geras perspektyvas tik dar kartą patvirtina.

Vokietijos žemės ūkio asociacija (DLG) paskelbė naujus parodos rekordus: renginyje dalyvavo 15 proc. daugiau kompanijų - beveik 2 700 iš 48 valstybių, apsilankė 18 proc. daugiau lankytojų - 415 tūkst. Ekspozicijos plotas išsiplėtė šešiais naujais paviljonais. Pirmą kartą visos Hanoverio parodų centro ekspozicijų salės buvo užimtos. Nė vienai čia iki šiol vykusiai parodai neprireikdavo visų paviljonų. „Agritechnica" užėmė 39 hektarus, t. y. apie tris kartus didesnį plotą negu vidutinis Lietuvos ūkis.

Šiemet kaip niekad iki šiol daug (20 proc. daugiau negu užpernai) dalyvavo užsienio kompanijų - iš viso 1 337, t. y. kas antras parodos dalyvis buvo iš užsienio. Didėjantis užsienio kompanijų skaičius rodo, kad paroda tampa svarbiausia technikos pristatymo arena viso pasaulio gamintojams. Pirmąkart savo produkciją atskiruose paviljonuose eksponavo Belgijos, Danijos, Japonijos, Kroatijos ir Rusijos kompanijos.

Pasak DLG generalinio direktoriaus Reinhardo Grandkės (Reinhard Grandke), toks didelis dalyvių aktyvumas siejamas visų pirma su žemės ūkio sektoriaus augimu visame pasaulyje. „Ūkininkauti vėl tapo madinga. Tai strateginė XXI amžiaus šaka, - pabrėžė direktorius. - Parodoje demonstruojami ateities sprendimai, tad naujovėms pristatyti tai geriausia vieta, kuri tarsi magnetas sutraukia šimtus tūkstančių lankytojų."

Optimistinėmis nuotaikomis gyvena ir žemdirbiai. DLG atliktos apklausos duomenimis, dauguma apklaustų ūkininkų savo padėtį apibūdina kaip stabilią ir yra nusiteikę investuoti. Kas antras apklausos dalyvis nurodė, kad planuoja investicijas per artimiausius 12 mėnesių, daugiausia į bioenergetiką ir augalininkystės technologijas. Per 60 proc. apklaustųjų investicijomis sieks padidinti ūkininkavimo efektyvumą.

Teigiamais veiklos rezultatais gali pasigirti dauguma žemės ūkio techniką gaminančių kompanijų. Oficialiais Vokietijos žemės ūkio mašinų gamintojų sąjungos (VŽŪMGS) duomenimis, šiemet pasiektas antras pagal apimtis pardavimų lygis: vokiškos technikos parduota 20 proc. daugiau negu pernai, iš viso už 6,6 mlrd. eurų (22,83 mlrd. litų). Skaičiuojama, kad iki metų pabaigos šis skaičius padidės dar 8 proc. - iki 7 mlrd. eurų (24,22 mlrd. litų).

Ateinantys metai prognozuojami dar geresni ir apskritai ateitis piešiama rožinėmis spalvomis. Argumentai žemės ūkio technikos gamybai plėsti nenuginčijami: daugėja gyventojų, auga bioenergijos poreikis. Ateities žemdirbiai ne tik turės išmaitinti pasaulį, bet ir teikti energiją. Prielaidos žemės ūkio techniką gaminančioms kompanijoms plėsti gamybą kaip niekad palankios. Pozityvias nuotaikas dar labiau sustiprina atsigaunanti Rusijos ekonomika. Remiantis VŽŪMGS statistikos duomenimis, pagal vokiškų mašinų eksporto apimtis Rusija iš šeštos vietos vėl pakilo į antrąją.

Kitąmet vokiečiai planuoja parduoti technikos už 7,4 mlrd. eurų (apie 25,6 mlrd. litų), t. y. bus pasiektas rekordinis 2008-ųjų lygis. „Net 41 proc. įmonių, ypač gaminančių traktorius ir derliaus dorojimo mašinas, vadovų planuoja augimą", - statistikos rodiklius pateikė VŽŪMGS direktorius Berndas Šereris (Bernd Scherer).

Tik išmanusis ūkininkavimas turi perspektyvą

Svarbiausio technikos ir technologijų naujovių renginio centre - vadinamasis išmanusis ūkininkavimas (angl. smart farming). Elektroninėms, navigacinėms, sensorinėms, automatinėms sistemoms ir jų galimybėms pristatyti buvo skirtas visas paviljonas.

Šiandieninis technikos progresas, pasak Hohenhaimo universiteto Makso Eito matavimo ir kontrolės katedros prof. Hanso Grypentrogo (Hans Griepentrog), yra labai aukšto lygio. Technikos našumo didinimo galimybės beveik išnaudotos, todėl dabar visos pajėgos telkiamos mašinų „protiniams gebėjimams" plėsti. Viena iš išmaniojo ūkininkavimo dalių - tiksliosios žemdirbystės sistemos. „Šios technologijos įgauna vis didesnę paklausą, nes taupo ne tik augalų apsaugos preparatus ir trąšas, bet ir degalų sąnaudas bei laiką. Ateities žingsnis - visą informaciją apjungti į vieną kuo lengviau suprantamą visumą, ją apdoroti ir tikslingai panaudoti gamybai efektyvinti, ūkiui valdyti", - sakė H. Grypentrogas.

DLG prezidentas Karlas-Albrechtas Bartmeris (Carl-Albrecht Bartmer) iškilmingo parodos atidarymo kalboje taip pat pabrėžė būtinybę taikyti išmaniąsias išteklius taupančias, gamtą tausojančias technologijas. „Per artimiausius dešimtmečius ūkininkai turės pagaminti 70 proc. daugiau žemės ūkio produkcijos. Dirbamos žemės plotai mažai keisis, todėl iš ploto vieneto reikės gauti maksimaliai daug. Be modernių mašinų ir aukštųjų informacinių technologijų to neįmanoma padaryti", - sakė jis.

Tiksliosios žemdirbystės naujovėmis parodoje domėjosi ir Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos specialistai bei konsultantai. Kelionė į „Agritechnica 2011" buvo suorganizuota pagal LŽŪKT vykdomą projektą „Precizinio (tiksliojo) ūkininkavimo populiarinimas Lietuvoje" (Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemonė „Techninė pagalba" veiklos sritis „Nacionalinis kaimo tinklas"). Pasak LŽŪKT augalininkystės skyriaus vadovės Dijanos Ruzgienės, pagrindinis išvykos tikslas buvo susipažinti su naujausiomis tiksliojo ūkininkavimo technologijomis (modernia įranga, kompiuterinėmis programomis). Taip pat konsultantus domino žemės dirbimo padargų, grūdų sandėliavimo ir rūšiavimo įrangos, organinių trąšų įterpimo agregatų naujovės. „Lietuvos ūkininkams dar trūksta žinių, kaip pasinaudoti šių technologijų galimybėmis, kaip analizuoti ir vertinti gautą informaciją", - teigė D. Ruzgienė, pridurdama, kad šiųmetėje parodoje pateikta ypač daug išmaniojo ūkininkavimo pavyzdžių, kuriuos konsultantai perteiks šalies ūkininkams.

Plačiau, greičiau ir daugiau

Šiais trimis žodžiais būtų galima apibūdinti žemės ūkio technikoje įdiegtas ir parodoje pristatytas naujoves. Reikėtų pridurti, kad modernėjančiose mašinose daugėja automatikos ir elektronikos. „Su šiuolaikine technika žemės ūkio darbus bus galima atlikti dar tiksliau ir efektyviau. Modernėjant mašinoms, išaugs ir kvalifikuotų inžinierių, mechanikų, kompiuterinių technologijų specialistų poreikis", - pabrėžė R. Grandkė.

Kompiuterizacijos įsigalėjimas kelia susirūpinimą žemės ūkio techniką parduodančioms Lietuvos įmonėms. Kvalifikuotų specialistų trūkumo problema ateityje gali dar labiau paaštrėti. „Ūkininkų darbą lengvinančios kompiuterinės, elektroninės sistemos mums kelia susirūpinimą, mat šalyje nėra įstaigos, rengiančios tokio lygio specialistus, galinčius prižiūrėti techniką, kuri netrukus bus tiekiama ir į Lietuvą, - nuogąstavo bendrovės „Lytagra" generalinis direktorius Adomas Balsys. - Parodoje vertėtų apsilankyti mūsų valdžios vyrams, kuriems neabejotinai kiltų klausimas, kas su tokia sudėtinga technika gali dirbti ir ją prižiūrėti? Tai iššūkis visiems - ir žemdirbiams, ir technikos pardavėjams, ir mokslui." Jo nuomone, parodoje išryškėjo akivaizdi savaeigės technikos galingumo, žemės dirbimo agregatų darbinio pločio didinimo tendencija. Tai rodo, kad gamintojai orientuojasi į stambius ūkius, kuriuose pritaikius šiuolaikines technologijas galima pagaminti mažesnės savikainos produkciją.

Kitokią nuomonę apie technikos tobulinimą išsakė įmonės „Rovaltra" vadovas Romualdas Trainaitis: „Ateina kita ūkininkų karta, kuriai elektroninės, kompiuterinės sistemos nesvetimos, jie su jomis užaugę, tad perprasti technikos valdymą neturėtų būti sudėtinga." Jo teigimu, tokios sistemos tik palengvins žemdirbio darbą, valdyti techniką mygtukais jaunimui nebus sudėtinga. „Tie, kurie nesuspės su laikmečiu, tiesiog turės trauktis iš žemės ūkio", - kokį poveikį pažangi technika gali turėti žemės ūkio sektoriui, svarstė R. Trainaitis.

Šiųmetėje parodoje „Agritechnica 2011" iš visų pristatytų naujovių medaliais (2 aukso ir 39 sidabro) apdovanota 41 inovacija. Pirmą kartą „Agritechnica" buvo surengta 1985 metais. Kita paroda vyks 2013 metų lapkričio 10-16 dienomis.

Daina Stanišauskienė

Mano ūkis, 2011/12