23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/11
Tankinimo volai
  • R. Savickas
  • Mano ūkis

Tankinimo volų paskirtis - tankinti ir lyginti dirvos paviršių ir prieš sėją, ir po jos. Jų konstrukcija įvairi. Nuo to priklauso ir volavimo kokybė.

Volai gali būti su dirvos lygintuvu, dirvos trupinimo spyruoklėmis ir ekologinėmis akėčiomis. Be to, tankinimo volus galima komplektuoti su lėkštiniu ar noraginiu skutikliu, kultivatoriumi ar sėjamąja. Visų rūšių dirvose ir visais metų laikais tankinimo volų nauda akivaizdi.

Dirvų volavimo nauda

  • Tankinimo volais privolavus dirvą gaunamas vienodas sėjos gylis.
  • Esant aukštai temperatūrai, iš voluotų lengvų dirvožemių išgaruoja mažiau drėgmės.
  • Lengvuose dirvožemiuose pastebimai sumažėja vandens erozija, o vėjo erozija beveik visiškai sustabdoma.
  • Sunkiuose ir vidutiniuose dirvožemiuose sutankinami bei sutrupinami grumstai, kurie kliudo augalams vystytis.
  • Sutrupintus grumstus ir išlyginus dirvos paviršių, paprasčiau pasėti, pagerėja sėjos kokybė.
  • Lyjant lietui, vanduo kaupiasi į volų žiedų padarytas duobutes, tad nesuplakamas dirvos paviršius. Dėl to net ir po stiprių liūčių dirvožemyje esančios maisto medžiagos ir deguonis išlieka prieinamos augalų šaknims.
  • Prabėgus ilgesniam laikui po lietaus, drėgmė ilgiau išsilaiko viršutiniame dirvos sluoksnyje.
  • Išlaikomas pastovus dirvožemio drėgmės režimas ir po rudeninių lietų, ir po pavasarinio sniego tirpsmo.
  • Panaudojus tankinimo volus, drėgmės lygis tolygiau pasiskirsto, augalai patiria mažesnį stresą, dėl to nenukenčia nė viena vegetacijos diena.
  • Kai sėjama į privoluotą dirvą, trąšos susikaupia viršutiniame dirvožemio sluoksnyje, mažiau jų išsiplauna į gruntinius vandenis. Taigi, galima mažinti tręšimo normą.
  • Žieminius pasėlius pavasarį privolavus tankinimo volais yra sutrupinama pluta, deguonis pasiekia augalų šaknis, todėl jie pradeda visi vienodai vegetuoti. Pasėlis užauga vienodas, grūdai subręsta tolygiai, todėl prieš javapjūtę nereikia naudoti chemikalų (glifosatų) javų brandai suvienodinti.
  • Volavimo nauda akivaizdi net tada, kai ateina derliaus nuėmimo metas. Dėl išlygintų dirvų lengvai nupjaunami net ir sugulę pasėliai, kombainas neužteršiamas žemėmis, kūlimo aparatas apsaugomas nuo akmenų.
  • Tankinimo volai reikalingi, atnaujinant arba sėjant pievas. Pasėjus žolių sėklas ir privolavus lauko paviršių, žolė sudygsta greičiau.
  • Lauke, kuriame panaudoti tankinimo volai, žolę galima pjauti minimaliu aukščiu ir maksimaliu greičiu, nesibaiminant susidurti su kliūtimi. Taip gaunamas didesnis derlius, pjaunamos žolės masė neužsiteršia žemėmis. Taip pat padidėja darbo našumas, taupomos šienapjovės darbinės dalys, gaunamas kokybiškesnis pašaras.

Tipai

Dirvoms prieš sėją voluoti dažniausiai naudojami vadinamieji Crosskill tipo pentininiai volai. Jie geriau trupina, traiško ir smulkina dirvos paviršiuje susidariusius grumstus. Naudojant tokio tipo volus su priekiniu lygintuvu pasiekiamas kur kas geresnis rezultatas - dirva lygi, sutrupinta ir reikiamai sutankinta.

Dėl unikalios šio tipo volų žiedų formos ir padargo konstrukcijos, voluoti dirvas paprasta. Kas antras žiedas ant ašies stovi vietoje, o jų tarpuose sumontuotos įvorės, ant kurių sukasi vidiniai žiedai. Dėl tokios konstrukcijos volas gerai kopijuoja dirvos paviršiaus nelygumus, geriau trupina grumstus, yra atsparesnis dirvoje esančių kliuvinių poveikiui. Be to, tokios konstrukcijos volai savaime išsivalo. Taigi, įmanoma voluoti ir drėgnesnę dirvą.

Konstrukcija

Tankinimo volų konstrukcija nėra sudėtinga, bet svarbu padargus pasirinkti teisingai. Paprastai volas sukonstruotas ant važiuoklės su rėmu, prie kurio tvirtinamos volų sekcijos. Didesnio darbinio pločio volų konstrukcija pilnarėmė, o kiekviena sekcija turi atskirą pakabą. Taip pat tankinimo volai dažnai komplektuojami su hidrauliškai valdomais grumstų traiškytuvais.

Kadangi volus sudaro ne viena, o trys, penkios ar net septynios sekcijos, reikalinga kopijavimo sistema, kad šios sekcijos dirbtų kaip vienas padargas. Beveik visi gamintojai gamina mechaninę spyruoklinę svorio paskirstymo įrangą. Reguliuojant jų įtempimą, gaunama kopijavimui ir suspaudimui reikalinga jėga. Kai kurių kompanijų tankinimo volai gaminami su hidrauline svorio paskirstymo ir dirvožemio kopijavimo sistema.

Dėl tokios sistemos padargas lanksčiau prisitaiko prie skirtingų darbo sąlygų. Net dirbant šlaituose ar su grumstų traiškytuvais, dirvos paviršius gerai kopijuojamas, o dirva sutankinima per visą volo darbinį plotį. Yra volų (pavyzdžiui, trijų  ar penkių sekcijų Duoflex), kurių kiekvienos sekcijos dalis nepriklausomai nuo sąlygų spaudžiama vienodu slėgiu.

R. Savickas

Mano ūkis, 2011/11