23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/11
Oro drėkinimo nauda
  • Mano ūkis
  • Mano ūkis

Kasdien drėkinant orą kiaulių fermoje mažėja dulkių koncentracija, gerėja gyvulių sveikata ir produktyvumas. Tokie rezultatai gauti viename Vokietijos kiaulininkystės ūkių, kiaulidėse įrengus orą drėkinančius vandens purškimo įrenginius.

Kiaulių kompleksuose naudojamos ventiliacijos sistemos reikalingos tam, kad tiektų šviežią ir pašalintų užterštą orą, tačiau nė viena sistema nepajėgi „surišti" ir pašalinti didelį kiekį dulkių. Nė vienoje iš ventiliacijos sistemų nenumatytos priemonės, kurios mažintų kietųjų dalelių skaičių patalpose.

Apie dulkes ir jų savybes (dalelių dydį, sudėtį ir esančius mikroorganizmus) kalbama daug, tačiau ar to pakanka, kad įvertintume dulkių daromą žalą organizmui? Svarbiausia kiaulidžių ventiliacijos sistemų paskirtis - tam tikrose ribose palaikyti patalpų temperatūrą ir pašalinti kenksmingas dujas.

Ventiliacijos sistema - infekcijų šaltinis

Dėl patalpų ventiliacijos oras dar labiau sausėja, o dulkių dalelės niekur nedingsta, tik dar intensyviau išnešiojamos po kiaulidę. Kiaulės serga ne dėl kenksmingų dujų (amoniako, anglies dvideginio, sieros vandenilio, metano), kurių koncentracija paprastai neviršija normos ribų, poveikio.

Pirminė kvėpavimo takų ligų priežastis dažniausiai būna dulkės. Paprastai ūkiuose jokios papildomos priemonės oro dulkėtumui mažinti netaikomos ir viliamasi, kad šią funkciją atlieka ventiliacijos sistemos. Kiaulių infekcinės kvėpavimo takų ligos, pvz., gripas, enzootinė pneumonija, reprodukcinis-respiratorinis sindromas, mikoplazmozė ir kitos plinta oro lašeliniu būdu. Kai kiaulidžių ore tvyro didžiulė sukėlėjų koncentracija, o patalpų oras sausas ir dulkėtas, kvėpavimo takų gleivinės apsauginis barjeras silpnėja, gyvuliai tampa neatsparūs mikroorganizmų infekcijoms.

Vienos nedidelės Vokietijos kiaulių penėjimo fermos ilgametė patirtis rodo, kad kietųjų dalelių skaičių kiaulidžių ore sumažinti visiškai nesudėtinga. Ūkyje auginama apie 170 penimų kiaulių, kurios laikomos grupėmis po 10-15 gyvulių kiekvienoje. Kiaulidė su grotelinėmis per visą plotą grindimis pastatyta prieš 30 metų. Kiaulės šeriamos drėgnu pašaru iš automatinių šėryklų, girdomos iš čiulptukinių gertuvių. Nešildomoje kiaulidėje įrengta rankinio valdymo 5 pakopų ventiliacijos sistema. Patalpų temperatūra žiemą siekia 20-22, vasarą - 30 oC ir daugiau.

Drėkinimo efektas

Net ir gerai veikiant ventiliacijos sistemai, kiaulidžių ore tvyrojo didelė dulkių koncentracija, o kvapas kartais būdavo nepakenčiamas. Gyvuliai nuolat kosėjo. Jie dažnai buvo gydomi antibiotikais. Nuostoliai dėl nuolatinių ligų ir kiaulių kritimų sudarė daugiau kaip 6 proc. visų nuostolių. Vidutinis paros priesvoris siekė apie 600 gramų.

Prieš 12 metų ūkio savininkai nusprendė įsigyti vandens išpurškimo įrenginį, kuris drėkina patalpų orą. Iki šiol kiaulidžių oras drėkinamas kasdien, nepriklausomai nuo metų laiko, oro temperatūros lauke, kiaulių amžiaus ir svorio.

Drėkinant patalpų orą, sumažėja dulkių koncentracija. Laikas, per kurį kietosios dalelės vėl pasiekia kritinę ribą, netrunka 20 valandų. Todėl įrenginio darbo režimas nustatomas taip, kad didžiąją paros dalį gyvuliai praleistų švarioje, be dulkių ir mikroorganizmų aplinkoje. Be to, pastebėtas ir dezinfekuojamasis oro drėkinimo poveikis. Vandens molekulėms greitai sureagavus su ore esančiu amoniaku, susidaro „šarminiai" garai, kurių pH daugiau kaip 8,7. Toks šarminis pH slopina patogeninių mikroorganizmų dauginimąsi ant patalpų paviršių.

Drėkinant orą kiaulidėje įmanoma sumažinti dulkių ir jose esančių mikroorganizmų kiekį. Nemažiau svarbus faktas, kad pagerėjus gyvulių sveikatos būklei nereikia naudoti antibiotikų ir kitų antimikrobinių medžiagų.

Kiaulės daug sveikesnės

Netrukus išryškėjo teigiamas oro drėkinimo efektas: gerokai padidėjo paros priesvoriai, kurie dabar siekia apie 850 g per parą. Be to, beveik nepatiriama nuostolių dėl ligų ar gyvulių kritimų. Pagal šiuos rodiklius ūkis lenkia kitus analogiško dydžio kiaulių ūkius Bavarijos regione. Taip auginami gyvuliai dabar jaučiasi geriau. Kasdieninis „dušas" aktyvina kraujotaką ir stimuliuoja imuninę sistemą.

Gyvulių sveikatingumas pagerėjo: išnyko kosuliai, infekcinės ligos taip pat tapo retenybe. Ūkyje itin mažai naudojama antibiotikų ir dezinfekcinių tirpalų. Išlaidos vandeniui (3 litrai 1 gyvuliui per parą) ir elektros energijai gerokai mažesnės už anksčiau patirtus nuostolius dėl gyvulių gydymo ar gaišimo.

Mano ūkis, 2011/11