23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/11
Mašinos pašarų mišiniams ruošti
  • J. Liaukonis
  • Mano ūkis

Teigiamas efektas, šeriant galvijus subalansuotais daugiakomponenčiais mišiniais (TMR - angl. total mixed ration), mūsų gyvulininkystės specialistams seniai žinomas, tačiau anksčiau ir dabar taikomos pašarų mišinių ruošimo koncepcijos ir technologijos skiriasi iš esmės.

Anksčiau buvo rekomenduojama visaverčius pašarų mišinius ruošti stacionariuose cechuose. Iš atskirų pašarų saugyklų surinkti komponentai buvo atvežami į smulkinimo-maišymo cechą ir juos perdirbus vėl išvežami į atskiras fermas ir išdalijami galvijams. Taip išaugdavo transporto darbų, dyzelino sąnaudos, darbų apimtys. Šiandieninės technologijos gana taupios, o, svarbiausia, modernia technika ruošiami pašarai atitinka gyvulio poreikius.

Atlieka tris darbus vienu metu

Vakarų Europos gyvulininkystės specialistai rekomenduoja galvijus šerti subalansuotais mišiniais. Specializuotuose pienininkystės ūkiuose karvės laikomos tvartuose ištisus metus. Šeriant visaverčiais daugiakomponenčiais mišiniais, sumažėja darbo sąnaudos, lengva dozuoti koncentratus ar kombinuotuosius pašarus, mineralų priedus.

Tokius pašarų mišinius galvijai noriai ėda, patiriami mažesni jų nuostoliai. Lengva optimizuoti, kontroliuoti ir, esant reikalui, koreguoti šėrimą. Dėl to mažėja susirgimų rizika, karvių produktyvumas didėja apie l l pieno per dieną, pieno riebumas - apie 0,1-0,2, o prieauglio priesvoriai - apie 15 proc. Todėl specializuotų galvijininkystės ūkių viena iš pagrindinių mechanizacijos priemonių yra pašarų smulkintuvai-maišytuvai-dalytuvai - mašinos, vienu metu atliekančios 3 operacijas. Jos susmulkina ir sumaišo įvairius pašarus - palaidą bei presuotą į ryšulius ar ritinius šieną, šiaudus, silosą ar jo ritinius, žalią žolę, kombinuotuosius pašarus ar koncentratus, kietus ar skystus mineralinius priedus, šakniavaisius. Be to, technika mišinius išdalija į ėdžias ar ant šėrimo tako.

Mašinų tipai

Pašarų smulkintuvus-maišytuvus-dalytuvus naudoja visos Europos galvijų augintojai. Daugumos šalių pramonės įmonės gamina įvairaus dydžio (nuo 3 iki 52 m3) mišinių ruošimo techniką. Pavyzdžiui, 13 Italijos mašinų gamyklų tiekia žemdirbiams apie 400 modelių pašarų smulkintuvų-maišytuvų-dalytuvų ir didelę jų dalį eksportuoja į kitas šalis.

Šias mašinas gamina ir kaimyninių šalių įmonės. Baltarusijos firma „Zapagromaš" siūlo net 11 modelių Chozian tipo 6-21 m3 talpos smulkintuvus-maišytuvus-dalytuvus, o akcinė bendrovė „Bobruiskagromaš" - 2 modelius. Modernias šėrimo mašinas gamina keturi Lenkijos fabrikai, dvi Rusijos įmonės, vienas Čekijos koncernas.

Daugiakomponenčių mišinių ruošimo technikoje svarbiausias elementas yra žaliavų smulkinimo ir sumaišymo įtaisas. Pagal jo formą smulkintuvai-maišytuvai-dalytuvai skirstomi į horizontaliuosius ir vertikaliuosius.

Horizontaliose visaverčių mišinių ruošimo mašinose smulkinimo-maišymo būgnas yra cilindro formos. Jame įrengtos 1-3 sraigės, kurios smulkina stambiuosius pašarus ir juos sumaišo su kitais komponentais. Kai kurių modelių mašinose įrengiamas maišiklis.

Originali yra Airijos kompanijos „Keenan" horizontaliųjų mašinų smulkinimo-maišymo-dalijimo elemento konstrukcija. Cilindro formos smulkinimo ir maišymo kameroje įrengtos 6 dantytos besisukančios mentės, išdėstytos kas 60o kampu. Mentėse yra padarytos trapecinės formos išpjovos. Cilindro vidiniame paviršiuje šachmatine tvarka pritvirtinti plieniniai peiliai. Pjovimo peiliai turi tiksliai atitikti mentės išpjovų centrus. Mišinio komponentai besisukančiomis mentėmis keliami į viršų ir taip sumaišomi.

Dabartinės šėrimo teorijos teigia, kad per daug susmulkinti stambieji pašarai mažina atrajojančių gyvulių skrandžio aktyvumą, didina riziką susirgti medžiagų apykaitos ligomis. Per daug smulkus pašaras blogiau įsisavinamas.

Su naujos daugiakomponenčių mišinių smulkinimo-maišymo elementų konstrukcijos mašina Keenan Mech-fiber galima paruošti pašarus, nepažeidžiant pašarų smulkinimo dydžio reikalavimų. Be to, ji gerai sumaišo visas mišinio sudedamąsias dalis. Tokia mišinio struktūra teigiamai veikia melžiamų karvių skrandžio veiklą ir didina jų produktyvumą iki 2 l pieno per dieną.

Vertikalieji pašarų smulkintuvai-maišytuvai-dalytuvai yra nupjauto kūgio formos kubilas, kuriame įrengtas sraigtas su pjovimo peiliais. Jis susmulkina pašaro komponentus (šieną, šiaudus, silosą ar žalią masę) ir juos sumaišo su koncentratais (ar kombinuotaisiais pašarais) ir įvairiais priedais. Vertikaliuosiuose mišinių ruošimo mašinose gali būti įrengta nuo 1 iki 4 smulkinimo sraigtų. Šio tipo smulkintuvai-maišytuvai-dalytuvai gali būti nuo 3 iki 52 m3 talpos.

Kai kurios kompanijos (pvz., Vokietijos firma „Himel") pigiau parduoda vertikaliuosius analogiškos talpos kaip ir horizontalieji šėrimo technikos modelius. O, pavyzdžiui, Prancūzijos koncerno „Lucas.G" horizontalieji pašarų smulkintuvai-maišytuvai-dalytuvai yra šiek tiek pigesni už vertikaliuosius. Horizontalaus tipo mišinių gamybos mašinas daugiausia perka Didžiosios Britanijos, Čekijos, Baltarusijos gyvulių augintojai. Vokietijoje iki 1999 metų daugiausiai pirko horizontalaus tipo, nuo 2000 metų populiaresni yra vertikalieji pašarų smulkintuvai-maišytuvai-dalytuvai.

Prikabinami, savaeigiai, stacionarūs ir montuojami

Visų tipų pašarų smulkintuvai-maišytuvai-dalytuvai gaminami prikabinami ir savaeigiai. Jau pradedamos gaminti stacionarios gyvulių šėrimui skirtos mašinos. Tokius įrenginius siūlo Vokietijos kompanijos „Himel", „Walker Technik" ir „Strautmann" bei Oalndijos įmonė „Triolet". Stacionari technika skiriama biodujų gamybos ūkiams. Bandoma gaminti ant automobilių važiuoklių montuojamus smulkintuvus-maišytuvus-dalytuvus. Jų talpa siekia 10-32 m3. Montuojamų daugiakomponenčių mišinių gamybos ir dalijimo mašinų transportinis greitis yra iki 80 km/val. Tai žemės ūkio darbų paslaugas teikiančių įmonių mašinos. Jas siūlo Vokietijos kompanija „.Himel" ir Olandijos bendrovė „Trioliet".

Pašarų mišinių komponentams į smulkinimo-maišymo įtaisą pakrauti daugiausiai taikonaudojami montuojami frontaliniai ar savaeigiai krautuvai su papildomais darbiniais elementais šieno, šiaudų ir siloso ritiniams bei ryšuliams sugriebti, silosui iš tranšėjų atpjauti, birių medžiagų kaušais. Šių mašinų naudojimas didina tiesiogines išlaidas ir darbo sąnaudas. Todėl dalis prikabinamų ir visos savaeigės pašarų ruošimo ir šėrimo mašinos gaminamos su komponentų pakrovimo įranga. Dažniausiai įrengiamos universalios frezos, kurios gerai tinka stambių pašarų ritiniams ar ryšuliams, šviežiai žolei iš krūvų, silosui iš tranšėjų ar kaupų bei polimerinių žarnų paimti ir pakrauti. Ši įranga neišdrasko ir palieka lygų pašaro paviršių, todėl jis mažiau genda. Frezos tinka šakniavaisiams, koncentruotiems ar kombinuotiesiems pašarams ir kitiems komponentams pakrauti. Tokios savikrovės šėrimo mašinos kai kuriose šalyse vadinamos krautuvais-smulkintuvais-maišytuvais-dalytuvais.

Nedaug gamyklų (Čekijos „STS Olbramovice" ir Baltarusijos „Zapagromaš") šėrimo mašinas komplektuoja su krautuvais. Tačiau šis krovos elementas tinka tik stambiesiems pašarams krauti.

Nedidelė Olandijos firmos „Trioliet" semtuvų, montuojamų prie šėrimo mašinų ar prie savaeigių krautuvų, paklausa. Ne itin populiarūs ir Olandijos kompanijos „Peecon" kaušai, valdomi traktoriaus hidrauline sistema. Šie įtaisai nėra universalūs. Semtuvai tinka silosui iš tranšėjų ar kaupų, o kaušai - tik stambiųjų pašarų (šieno, šiaudų, siloso) ritiniams ar ryšuliams pakrauti.

Kuo daugiau papildomos įrangos, tuo didesnė kaina

Papildomi mišinių komponentų krovos elementai didina šių šėrimo mašinų kainas. Vokietijos gamyklos „Strautmann" horizontaliojo pašarų smulkintuvo-maišytuvo-dalytuvo Multi-Mix 900 (talpa 9 m3) bazinio modelio kaina siekia 89 810 Lt. Šios mašinos modifikacija su freza Multi-Mix 900 F kainuoja 110 540 Lt, arba 23 proc. brangiau. Kyla kaina ir baltarusiškų mašinų su krovimo elementais. Akcinės bendrovės „Bobruiskuokagromaš" serijinės be krovos įtaiso šėrimo mašinos ISRV-12 (talpa 12 m3) kaina - 82 190 Lt. Modernesnė pašarų ruošimo mašina su komponentų tiekimo freza PRSK-12 (tokios pat 12 m3 talpos) parduodama už 99 035 Lt. Tačiau dirbant su sudėtingesniais pašarų krautuvais-smulkintuvais-maišytuvais-dalytuvais reikia mažiau kitos savaeigės technikos. Be to, mažesnis ir darbuotojų ūkyje poreikis. Tai mažina produkcijos savikainą.

Pačios moderniausios šėrimo mašinos yra savaeigės. Visos įmonės jas gamina su komponentų tiekimo frezomis. Tai brangios mašinos, kainuojančios nuo 300 iki 600 tūkst. Lt. Jos skirtos stambiems gyvulininkystės ūkiams ar žemės ūkio darbų paslaugas teikiančioms įmonėms. Dabar savaeigių šėrimo mašinų perkama apie 12 proc. visos šios paskirties technikos.

Kiekvienais metais rinkai pristatomi nauji ar patobulinti modeliai. Vokietijos koncernas „Walker Technik", kuris specializuojasi šėrimo ir kreikimo mašinų gamyboje, galvijų augintojams siūlo net 30 savaeigių vertikaliųjų ir horizontaliųjų modelių. Jų talpa nuo 12 iki 28 m3, variklių galia nuo 115 iki 170 AG, o kaina nuo 338 000 iki 558 660 litų.

Svarbus konstrukcijos elementas - svarstyklės

Visų pašarų smulkintuvų-maišytuvų-dalytuvų svarbus elementas yra elektroninis svėrimo įtaisas su signalizacija, tinkamai ir tiksliai nustatantis komponentų kiekį. Kai kurių mašinų modeliai komplektuojami su programavimo įtaisais. Vokietijos kompanijos „Himel" šėrimo mašinos turi kompiuterinį svėrimo įrenginį 24 komponentams ir gali sudaryti 99 visaverčių pašarų mišinių variantus.

Airijos gamykla „Keenan" sukūrė naują mišinių komponentų ir pašaro ruošimo sistemą PACE (angl. Performance Acceleration and Control Enhancement - proceso gerinimo ir kontrolės stiprinimas). Sistema parenka mišinio komponentų įkrovimo eigą ir jų kiekį, o maišytuvo menčių integruota apsisukimų skaičiavimo sistema nustato pašaro ruošimo būdą.

Daugiakomponenčių mišinių gamybos ir šėrimo mašinas reikėtų pasirinkti pagal atrajojančių gyvulių skaičių, ūkio plėtros perspektyvas ir finansines galimybes. Skaičiuojama, kad maišytuvo 1 m3 pašarų mišinio užtenka 6 melžiamoms karvėms pašerti. Įsigijus 12 m3 talpos pašarų smulkintuvą-maišytuvą-dalytuvą, vienu važiavimu galima pašerti 70-75 karvių bandą.

Prikabinamos šėrimo mašinos be komponentų krovimo elemento jungiamos su traktoriais, kurių variklių galia turi būti apie 7-8 AG 1 m3 maišytuvo talpos. Jei įsigyjamas krautuvas-smulkintuvas-dalytuvas su freza, variklio galia turėtų būti per 10 AG 1 m3 talpos.

Net ir geriausiai paruoštas visavertis mišinys neduos teigiamo efekto, jei karvės jo nuolat nepasieks. Dalis mišinių ant šėrimo tako nubyra, todėl būtina periodiškai juos pristumti arčiau. Vokietijos mašinų gamykla „Düvelsdort" ir Olandijos kompanija „Holeras" gamina ant trakorių pakabinamus pašarų žertuvus. Pagrindinis darbinis elementas yra didesnio kaip 150 cm skersmens padanga su ratlankiu, hidrauliniu varikliu arba traktoriaus galios tiekimo velenu. Vokiško ir olandiško žertuvų kaina panaši - apie 11 000 litų.

Naujus modernius pašarų žertuvus-robotus Juno gamina Olandijos koncernas „Lely". Šis įrenginys pagal nustatytą programą juda šėrimo taku ir pristumia pašarus prie gyvulių. Žertuvas-robotas kainuoja nepigiai - apie 50 000 Lt, tačiau jį turint, nereikia traktoriaus šiam darbui atlikti, sumažėja dyzelino sąnaudos, pagerėja tvartų mikroklimatas. Nereikalingas ir operatorius.

J. Liaukonis

Mano ūkis, 2011/11