23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/10
Auga organinių trąšų įterpimo technikos paklausa
  • R. Zinkevičius
  • Mano ūkis

Srutos ir mėšlas yra vertingos organinės trąšos. Taip mano vis daugiau Vakarų Europos žemdirbių, todėl pertvarko savo technikos parką. Sparčiai didėja įrangos srutoms į dirvą įterpti paklausa. Apie augančius pardavimus skelbia bene visi organinių trąšų paskleidimo įrangos gamintojai.

Optimistiškai nusiteikusios technikos kompanijos situaciją pasaulio rinkoje šiais ir ateinančiais metais vertina teigiamai. „Kotte srutvežių paklausa yra labai gera, - teigia Vokietijos firmos „Kotte Landtechnik" atstovas Feliksas Hainclas (Felix Hainzl). - Šiuo metu nematyti, kad prekyba pakryptų į blogąją pusę. Vienintelė problema yra stringantis kai kurių komponentų tiekimas. Dėl to ilgėja užsakymų įvykdymo terminai. Tendencinga biodujų gamybos plėtra, be abejo, teigiamai veikia skystųjų organinių trąšų paskleidimo technikos pardavimus." Pirmąjį 2011 metų pusmetį didėjo ir firmos „Bergmann" mėšlakračių pardavimai. Manoma, kad ši tendencija išliks mažiausiai vienus metus.

Prekybą išjudino biodujų gamybos plėtra

Biodujų jėgainių statybos bumas Vokietijoje išjudino organinių trąšų paskleidimo technikos prekybą. „Artimiausiu metu rinka bus stabili. Akivaizdžiai auga didelės talpos modelių, daugiausia naudojamų biodujų gamybos įmonėse, pardavimai, - tvirtina firmos „Strautmann" atstovas Martinas Šteinmėjeris (Martin Steinmeier). - Taip pat didėja separuotų biodujų įrenginių atliekų kiekiai. Joms paskleisti taip pat reikalingos mėšlakratės". Kad srutvežių paklausa auga, patvirtina ir firmos „Zunhammer" atstovas Sebastianas Zunhameris (Sebastian Zunhammer): „Didėjantis biodujų jėgainių skaičius mums į naudą. Skaičiuojame, kad mes nuo biodujų jėgainių plėtros tempų atsiliekame maždaug apie metus. Per artimiausius metus vargu ar juos pasivysime." Kai kurios žemės ūkio paslaugų teikimo įmonės tik dabar ėmė pirkti srutvežius, nes tradiciniuose augalininkystės regionuose pradėta naudoti vadinamąsias „biodujų srutas".

Gamintojai vienbalsiai tvirtina, kad nuotaikos rinkoje kasmet tik gerėja, nors kai kuriuose regionuose užsitęsusi sausra optimizmą šiek tiek slopina. Neabejojama, kad ateityje organinių trąšų paskleidimo technikos segmento reikšmė augs, nes priimami agropolitiniai sprendimai, skatinantys galvijininkystės ūkiuose taikyti laikymo ant gilaus kraiko technologijas. „Dėl to rekonstruojamos esamos fermos, daugiau įgyvendinama naujų statybų projektų, - teigia kompanijos „Lely Deutschland" atstovė Utė Posemajer (Ute Possemeyer). - Kiaulių laikymo sistemos mažai keisis, tad skystų organinių trąšų kiekis iš kiaulininkystės ūkių nemažės. Daugiau teks paskleisti biodujų jėgainėse susidarančių substratų." Pasak jos, ateityje dėl brangstančių mineralinių trąšų organinėmis medžiagomis tręšiamų laukų plotai tik didės.

Efektyvaus paskleidimo naujovės

Skystųjų organinių trąšų transportavimo grandinėje labai svarbu jas greitai pakrauti. Šiam procesui paspartinti gaminami specialūs perpumpavimo įtaisai, o srutvežiai su paskleidimo įranga paliekami lauke. Kai kurios kompanijos šiam procesui paspartinti gamina mašinas su rezervuarais su paskleidimo įranga paliekamos lauke, skystosios trąšos iš mobilios transporto priemonės tik perpumpuojamos. Kompanija „Kverneland" ilgiau kaip metai prekiauja firmos „Veenhuis" srutvežiais. Pasak įmonės atstovo Aleksandro Kačmarčyko (Alexander Kaczmarczyk), akivaizdžiai didėja efektyvaus skystųjų organinių trąšų paskleidimo technikos paklausa. Jis pastebi, kad Pietų Vokietijoje labiau plinta skystųjų organinių trąšų įterpimo technika (pvz., inžektoriai ir plyšintuvai). Vis daugiau žemdirbių įvertina tiesioginio srutų įterpimo į dirvą naudą.

Įmonės „Samson" atstovo Jano Strykovskio (Jan Strykowski) nuomone, einama tiesioginio skystųjų organinių trąšų įterpimo be azoto nuostolių kryptimi. „Regionuose, kur biodujų jėgainių ir galvijų tankis yra labai didelis, į tokią technologiją kreipiamas mažesnis dėmesys negu vietovėse, kur biodujų jėgainių ir galvijų yra mažiau. Tačiau plyšintuvų ir kultivatorių srutoms į dirvą įterpti kasmet parduodame vis daugiau." Kad tokios technikos paklausa auga, patvirtina ir firmos „Joskin" atstovas Pjeras Vuidaras (Pierre Wuidar). „Šios technikos nuperkama daugiau ir dėl to, kad brangsta mineralinės trąšos. Be to, taip skleisti organines trąšas, vyraujant sausroms, efektyviau. Šiltėjant klimatui, sausrų pavojus didėja", - priduria jis.

Remiantis žemdirbių, žemės ūkio paslaugų teikimo įmonių apklausomis, pageidaujama lengvai ir patogiai valdomos, tiksliai trąšas skleidžiančios technikos. „Vis dažniau užsakomi srutvežiai su svėrimo įranga ir ISOBUS įtaisais", - pabrėžia firmos „Bergmann" atstovas Viktoras Ripkė (Victor Ripke).

Kompanija „Bergmann" sukūrė savo ISOBUS valdymo sistemą, kurią įdiegė mėšlakratėse ir rinktuvinėse priekabose. Mašinas galima valdyti folija padengtus klaviatūros mygtukus turinčiu įtaisu, sujungtu su ekranu. Ši sistema, papildyta ISOBUS pritaikytu valdymo įtaisu CCI200, gali reguliuoti paskleidžiamų trąšų kiekį, suskaičiuoti agregato reisus, dokumentuoti darbų seką ir panašiai. CCI200 terminalas papildomai suteikia galimybę mašiną valdyti liečiamuoju ekranu ir įrengti įtaisą, užtikrinantį ryšį tarp asmeninio kompiuterio, mėšlakratės ir GPS įrangos. Tuomet tręšimo žemėlapį iš asmeninio kompiuterio galima perkelti į mašinos terminalą, kuris pagal agregato padėtį lauke, duoda reikiamas valdymo komandas ir automatiškai kaupia duomenis, koks trąšų kiekis buvo paskleistas.

Didelės talpos mėšlakratėse šios įrangos paklausa tik didėja. Kadangi ir mažesnės mėšlakratės dažnai yra nuomojamos, paprastai renkamasi bet kuriam traktoriui pritaikytą elektroninio valdymo sistemą. Specialistų nuomone, mėšlakratėse ir toliau dominuos tūrinio trąšų kiekio dozavimo prietaisai, o ISOBUS valdymo įranga bus naudojama ir didelėse dviašėse bei triašėse mėšlakratėse.

Ryškėja ir skystųjų organinių trąšų sudėties analizavimo įrangos poreikis. Ši įranga gali tiksliai įvertinti, kiek maisto medžiagų yra srutvežio rezervuare, todėl jas galima dar efektyviau dozuoti, priklausomai nuo lauko sąlygų, ir įterpti prie pat augalų šaknų. Kukurūzų tręšimas naudojant GPS įrangą - naujovė, kurią parodoje „Agritechnica" pristatys kompanijos „Kverneland" ir „Veenhuis".

Firmoje „Zunhammer" didelis dėmesys elektronikai skiriamas jau seniai. Pasak S. Zunhamerio, dirbant su triašėmis organinių trąšų skleidimo mašinomis, kuriose įdiegta elektrinio vairavimo sistema, sąnaudos būna mažesnės. Tarp mechanizuotų žemės ūkio paslaugų teikėjų paklausesnė tapo ir kompanijos sukurta skystųjų organinių trąšų sudėties analizavimo įranga VAN-Control.

Didėja ir geresnio trąšų paskleidimo dokumentavimo, darbo kontrolės, duomenų valdymo, tikslaus tręšimo skirtingomis normomis viename lauke, priklausomai nuo poreikio, sistemų paklausa. Elektronika supaprastina transporto priemonių valdymą, tačiau iš žemdirbio reikalauja daugiau žinių.

R. Zinkevičius

Mano ūkis, 2011/10