23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/09
Nauji mašinų modeliai – naujos galimybės
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

Didėjantis pasaulio gyventojų skaičius ir bioenergijos gamybos plėtra kelia naujus reikalavimus žemės ūkio mašinų gamintojams. Konstruktorių pajėgos telkiamos technikos našumui, nepažeidžiant naujų deginių emisijos normų, didinti. Savo sąlygas mašinų gamintojams diktuoja ir žemdirbiai, o specialistai bando prognozuoti technikos tobulinimo gaires. Aišku viena - mašinų našumo didinimas - neišvengiama būtinybė.

Vokietijos žemės ūkio mašinų asociacijos (VŽŪMA) pirmininkas ir kompanijos „Claas" vykdomosios valdybos narys Hermanas Garbersas (Hermann Garbers), apžvelgdamas žemės ūkio mašinų tobulinimo tendencijas, pabrėžia, kad technikos našumas bus didinamas, nes ūkiai stambės. Neišvengiama ir didesnė mašinų darbo bei valdymo automatizacija. „Technikos gamintojai negali iki begalės didinti mašinų dydžio, jie yra įsprausti į tam tikrus rėmus, todėl bus labiau koncentruojamasi į technikos „protą", darbo ūkyje valdymo sistemas", - apie technikos ir technologijų tobulinimo kryptis kalba VŽŪMA pirmininkas.

Jubiliejinių metų kombainai - išskirtinio dizaino

Kitam sezonui nemažai naujovių, skirtų ne tik stambiam, bet ir smulkiam žemdirbiui, siūlo ir kompanija „Claas", surengusi naujos technikos prezentaciją Konantrėje (Connatre), Prancūzijoje. Šie metai įmonei išskirtiniai, nes minimas Claas kombainų gamybos 75-metis. Ta proga užsisakiusieji Claas Lexion 750 iki šių metų lapkričio mėnesio pabaigos gali tikėtis palankios pirkėjui kainos, o užsakytoji derliaus dorojimo mašina bus pristatyta išskirtinio dizaino - su įmonės įkūrėjo Helmuto Klaso (Helmut Claas) parašu ir unikalios hibridinės kūlimo-separavimo sistemos APS piešiniu.

Pripažinta kombainų gamybos specialistė kompanija „Claas" 2012-ųjų sezonui išplėtė vikšrinės važiuoklės Terra Trac asortimentą. Kombainų vikšrai gali būti 4 modelių ir trijų skirtingų pločių: 635, 735 ir 890 mm, priklausomai nuo kombaino modelio.. Pasak kompanijos „Claas" kombainų vadybininko Jenso Broerio (Jens Broer), atitinkamai (2,68 ar 3,25 m2) padidėjo ir vikšrų atraminis plotas. „Jei paklaustume kombainų su vikšrine važiuokle pirkėjų, kodėl jie renkasi tokios konstrukcijos mašiną, išgirstume tą patį atsakymą - mašina su vikšrais mažiau slegia dirvą. Be to, vikšrinė važiuoklė praverčia tuomet, kai drėgna, ypač dorojant kukurūzų derlių", - vikšrinės važiuoklės privalumus vardija J. Broeris. Jau parduota daugiau kaip 10 tūkst. Claas kombainų su pusiau vikšrine Terra Trac važiuokle. Vien šiemet užsakyta tūkstantis vikšrais „apautų" derliaus dorojimo mašinų.

Claas kombainų pasiūlos naujovė - Avero 160 kombainas, skirtas mažiems ir vidutinio dydžio ūkiams. Kaip ir Avero 240, naujo modelio 158 AG kombaine montuojamas Caterpillar variklis. „Avero keičia Dominator modelius ir yra gerokai modernesni (kompiuterinė įranga skaičiuoja nukultų javų plotą, degalų sąnaudas) bei patogesni. Naująjį modelį verta pirkti 200-250 ha ūkių šeimininkams", - pabrėžia vadybininkas.

Papildomomis akimis kompanijos „Claas" specialistai vadina naują vaizdo kamerų sistemą Profi Cam 3, filmuojamą vaizdą perduodanti bevieliu ryšiu (Profi Cam Plus) arba laidais. Sistemą galima montuoti ant kombainų, traktorių, savaeigių pašarų smulkintuvų ar presų. Dauguma žemės ūkio darbų reikalauja išskirtinio matomumo, todėl naujoji sistema, perduodanti didelės raiškos spalvotą vaizdą, labai palengvina operatoriaus darbą. Vienu metu kabinoje sumontuotame ekrane galima matyti keturių kamerų siunčiamus vaizdus.

Šiaudų ir žolės dorojimo mašinų naujovės

Sutvarkyti augalų liekanas po javapjūtės tampa itin aktualu. Šiaudai įgauna vis didesnę vertę, nes yra alternatyvus kuras. Jau atliekami ir šiaudų panaudojimo galimybių tyrimai automobilių degalams iš biomasės išgauti. Keli mokslo institutai, kuriuose atliekami tokie tyrimai, šiuos degalus pavadino saulės dyzelinu. Skaičiuojama, kad iš šiaudų kasmet būtų galima pagaminti 10 proc. viso Vokietijoje sunaudojamo dyzelino kiekio. Praėjusį sezoną už toną šiaudų Vokietijoje buvo mokama daugiau kaip 90 eurų (per 310 Lt/t), t. y. beveik dvigubai daugiau negu prieš penkerius metus.

Didėjant javų derlingumui, daugiau gaunama ir šiaudų, net ir auginant trumpastiebius javus. Taigi, itin svarbu juos iš laukų surinkti. Tačiau specialistai rekomenduoja išlaikyti balansą, nes šiaudai reikalingi dirvai kaip trąša, apsaugos nuo erozijos priemonė.

Kompanija „Claas" lyderiauja stačiakampių ryšulių presų rinkoje. Asortimente net šešių modelių stačiakampių ryšulių presų modeliai. Ateinančiam sezonui įmonė pristato naujus ir stačiakampių ryšulių, ir ritinių presus. Naujas stačiakampių ryšulių Quadrant 3300 modelis užima tarpinę padėtį tarp Quadrant 3200 ir Quadrant 3400 modelių. Jis supresuoja gana didelio tankio 90 x 120 cm matmenų ryšulį. Masės rinktuvas - 2,35 m pločio. Tai žemės ūkio paslaugas teikiančių ir didelių ūkių mašina.

Pasak kompanijos produktų vadybininko Bertrando Marhalo (Bertrand Marchal), dar didesnė naujų ritinių presų pasiūla: Rollant 374 RF PRO, 374 RC, 374 RC PRO, 375 RC, 375 RC PRO, 375 RC Comfort PRO ir 375 Uniwrap PRO. Naujuose presuose sumontuota 16 itin atsparių peilių, kuriuos reikia rečiau galąsti. Rollant Uniwrap modeliai ne tik supresuoja žolę, bet ir ritinį apvynioja plėvele. „Keturiais sluoksniais ritinys apvyniojamas per 25, o šešiais - per 35 sekundes. Iš preso į vyniotuvą ritinys perduodamas per kelias sekundes. Dirbant tokiais tempais, pasiekiamas gana didelis našumas - 45 ritiniai per valandą", - preso galimybes pristato B. Marhalas. Duomenis apie pagamintų ritinių skaičių per valandą ar dieną ir kitus darbo parametrus generuoja CMT terminalas.

Atnaujintos ir Claas žoliapjovės, grėbliai bei vartytuvai. Pasak žolės derliaus dorojimo mašinų specialisto Bendžamino Sinlo (Benjamin Sinnl), išskirtinio dėmesio turėtų sulaukti naujoji Disco 9100 C Autoswather 9,10 m darbinio pločio žoliapjovė. „Ši technika orientuota į biodujas iš žalios masės gaminančius ūkius ir žemės ūkio darbų paslaugas teikiančias įmones", - žoliapjovės paskirtį nurodo specialistas. Mašinoje įdiegtos pasiteisinusios Disco Contour žoliapjovių sistemos, pvz., hidropneumatinė amortizacijos sistema Active Float, kuri mažina mašinos pasipriešinimą trinčiai, švelnina jos vibraciją ir apsaugo žalią masę nuo purvo. „Apskaičiuota, kad ši sistema degalų sąnaudas sumažina 20 procentų", - teigia B. Sinlas. Active Float sistemą nuo šiol bus galima pasirinkti ir frontalinėje žoliapjovėje Disco 3100 F Profil. Beje, kompanija „Claas" frontalines žoliapjoves Vokietijoje Bad Saulgau gamykloje gamina jau 30 metų. Parduota daugiau kaip 40 tūkst. traktoriaus priekyje agreguojamų žolės derliaus dorojimo mašinų. Kito sezono naujovė - trys (2,65 ir 3,05 m darbinio pločio) būgninių frontalinių žoliapjovių Corto modeliai.

Dideliems ūkiams skirtas ir naujas dviejų rotorių grėblys Liner 3100, kuriuo galima grėbti ir žolę, ir šiaudus, ir šieną. Darbinis šio modelio plotis nuo 8,70 iki 10 m. Kompanija „Claas" gamina beveik 130 žolinių pašarų ir šiaudų dorojimo mašinų modelių.

Žemės ūkiui - žalia šviesa

Žemės ūkio technikos gamintojai vienas po kito konstatuoja, kad krizė pasitraukė. Didėjančios apyvartos žingsnis po žingsnio artėja prie rekordinio 2008-ųjų metų lygio. Kompanija „Claas" skelbia ateinantį sezoną pasitinkanti su tokiomis pat kaip 2008-aisiais pajamomis - 3 mlrd. eurų (10,35 mlrd. litų). Įmonės valdybos narys Teo Frėjus (Theo Freye) patvirtina, kad technikos pardavimai vėl kopia į aukštumas. „Žemės ūkiui užsidegė žalia šviesa", - pabrėžia jis.

Prielaidos sektoriui plėtotis kaip niekad palankios: didėja gyventojų skaičius, auga atsinaujinančios energijos poreikis. „2050 m. žemdirbiai turės pamaitinti 9 mlrd. žmonių. Tai iššūkis ir jiems, ir mums. Kasmet žemės ūkio produktų gamybos apimtys turi didėti 2-3 proc.", - apie globalių pokyčių įtaką žemės ūkio sektoriaus dalyviams kalba T. Frėjus.

Pasak jo, iki šiol žemės ūkio mašinų rinkos skirtingose šalyse vystėsi dviem greičiais. Lėtesniais tempais pardavimai augo Rytų Europoje, Rusijoje ir kitose NVS šalyse, tačiau pastaruoju metu ir ten padėtis krypsta į gerąją pusę.

Daina Stanišauskienė

Mano ūkis, 2011/09