23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/08
Slaptojo mastito gydymo alternatyvos
  • G. Leveckytė, J. Rudejevienė
  • Mano ūkis

Efektyvių gydymo ir profilaktikos priemonių paieška yra šios dienos aktualija. Ar greitai pasveiks pažeistas tešmuo, lemia jo atsparumas patekusiems patogenams. Nusilpus karvės ląsteliniam ir humoraliniam imunitetui, tešmens parenchima tampa neatspari net ir sąlyginai patogeninei mikroflorai, kuri dažnai ir sukelia slaptąjį mastitą.

Slaptiesiems karvių mastitams gydyti naudojami antibiotikai turi šalutinį poveikį, nes jie toksiškai veikia kraujodaros ir parenchiminius organus. Be to, kasmet didėja mikroorganizmų atsparumas antibakteriniams vaistams, todėl gydymas (ypač pakartotinis) dažnai yra neefektyvus. Dar viena neigiama gydymo antibiotikais pasekmė - inhibitorių likučiai gyvulio organizme ir produkcijoje.

Alternatyvus gydymas populiarėja

Pastaruoju metu gydant karvių mastitą vis dažniau naudojami homeopatiniai preparatai, nes jie neturi šalutinio poveikio, išlaukos, gerai toleruojami ir dera su kitais vaistais. Alternatyvi gydymo terapija (pavyzdžiui, homeopatija) pieno fermose svarbi vien dėl to, kad piene nėra antibiotikų likučių (inhibitorinių medžiagų) ir nesivysto mikroorganizmų rezistentiškumas.

Homeopatiniais preparatais galima pakeisti hormonus, antibiotikus, todėl homeopatinė terapija tinka produkciją gaminantiems gyvuliams, nes nėra išlaukos pienui, mėsai ir kitai produkcijai. Be to, tokie preparatai yra ekologiški. Homeopatiniai vaistai didina imuninės sistemos aktyvumą, nes jų sudėtyje esančios augalų veikliosios medžiagos veikia virusus, bakterijas ir kitus patogenus, todėl tinka simptominiams, ūmiems, infekciniams gyvūnų susirgimams gydyti ir nesukelia šalutinio poveikio.

Homeopatiniais preparatais gydomos traumos, taip pat atraminio judėjimo aparato, degeneracinės, ūminės ir lėtinės ligos. Tyrėjai įrodė, kad antihomotoksiniai preparatai yra efektyvūs gydant stambių, smulkių ir produkciją gaminančių gyvūnų medžiagų apykaitos, reprodukcijos ir kitas ligas. Mokslininkai akcentuoja, kad tai ekologinis gydymo metodas. Skirtingomis mastito formomis sergančioms karvėms taikomos skirtingos gydymo sistemos.

Mokslininkų rekomendacijos

Rekomenduojama slaptuoju mastitu sergančių karvių gydymo schema: 5 ml Traumeel ® ad us. vet + 5 ml Lachesis compositum preparatus galima sutraukti į vieną švirkštą ir švirkšti po oda arba į raumenis 3-4 kartus kas antrą dieną. Daugiau kartų šių preparatų švirkšti netikslinga. Pabrėžtina, kad tešmuo atsistato ir somatinių ląstelių skaičiaus mažėjimas užtrunka net iki 45 dienų po gydymo.

Siekiant įvertinti melžiamų karvių klinikinio mastito gydymo efektyvumą homeopatija, buvo atlikti palyginamieji gydymo homeopatiniais preparatais, placebu ir antibiotikais tyrimai. Gerokai sumažėję mastito požymiai buvo pastebėti visose tyrimo grupėse. Homeopatinis gydymas statistiškai nesiskyrė nuo placebo ar gydymo antibiotikais. Todėl mūsų darbo tikslas buvo nustatyti homeopatinių preparatų efektyvumą slaptuoju mastitu sergančioms karvėms.

Tyrimų schema

Tyrimams atlikti buvo atrinkta 20 laktuojančių karvių, kurių somatinių ląstelių skaičius viršijo 400 103/cm3. Pirmosios grupės 10 karvių buvo švirkščiami preparatai Traumeel® ad us. vet, Lachesis compositum N, Belladonna-Homaccord ir Mucosa compositum.

Pagal daugumos specialistų rekomenduojamą gydymo schemą preparatai Traumeel ® ad us. vet, Lachesis compositum N, Belladonna-Homaccord švirkšti po 5 ml į raumenis dozėmis 1, 3, 5 ir 7 dieną, o Mucosa compositum - tik 7 dieną.

Kontrolinės grupės 10 karvių buvo švirkščiamas fiziologinis tirpalas po 5 ml į raumenis 1, 3, 5 ir 7 dieną.

Moksliniai tyrimai atlikti laikantis 1997 11 06 Lietuvos Respublikos gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymo Nr. 8-500 nuostatų.

Apie gydomąjį vaistų poveikį sprendėme iš pieno mėginių bakteriologinių, pieno kokybinių sudėties pokyčių prieš gydant ir praėjus 14 dienų po gydymo.

Poveikis - teigiamas

Pieno mėginių bakteriologinio tyrimo duomenimis nustatyta, kad panaudojus homeopatinius preparatus sąlyginai patogeninių stafilokokų ir S. agalactiae sumažėjo 10 proc, enterobakterijų - 18 procentų.

Prieš pradedant gydymą homeopatiniais preparatais vidutinis somatinių ląstelių skaičius (SLS) buvo 358,5 ± 29,85 tūkst./ml, riebalų - 4,71 ± 0,16 proc., baltymų - 3,59 ± 0,10 proc., laktozės - 4,63 ± 0,06 proc. Po gydymo SLS siekė 302,7 ± 75,47 tūkst./ml (p < 0,01), riebalų - 3,54 ± 0,25 proc., baltymų - 3,32 ± 0,14 proc., laktozės - 4,43 ± 0,14 proc.

Kaip skelbiama veterinarinėje literatūroje, per pastaruosius metus savaime pasveiksta 50 proc. mažiau karvių. Minėto tyrimo duomenimis, kontrolinės grupės karvių piene vidutinis somatinių ląstelių skaičius padidėjo nuo 216,5 ± 43,52 tūkst./ml iki 631,2 ±173,01 tūkst./ml (p > 0,05).

Norint kryptingai taikyti profilaktikos priemones ar gydyti išaiškintus slaptuosius mastitus, būtina žinoti juos sukėlusias priežastis, o ypač mikroorganizmų rūšį.

Remdamiesi bakteriologiniais pieno tyrimais prieš gydymą ir po gydymo, nustatėme, kad preparatai Traumeel ® ad us. vet, Lachesis compositum N, Belladonna-Homaccord, Mucosa compositum veiksmingi nuo KNS ir eneterobakterijų, o silpnai veikia S. agalactiae ir mieliagrybius.

Apibendrinus tyrimų rezultatus, galima daryti išvadą, mišrios mikrofloros (Candida genties mielių ir KNS, S. agalactiae) sukeltus slaptuosius mastitus būtina gydyti ne tik homeopatiniais preparatais, bet ir antibiotikais. Remiantis literatūros šaltinių duomenimis, geriausi rezultatai gauti grupėje, kurioje buvo panaudota homeopatinė ir antibiotikų terapijos kartu.

G. Leveckytė, J. Rudejevienė

Mano ūkis, 2011/08