23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/08
Praktinio ūkininkavimo diena M. Horšo ūkyje
  • V. Trofimišinas
  • Mano ūkis

Iš kiekvienos dalykinės kelionės parsivežame kažką naują, patikusį akiai, ir mėginame pritaikyti savo krašto sąlygomis. Ne vienas ūkininkas ateinantį pavasarį išmėgins naują dirvos paruošimo sėjai būdą, apie kurį sužinojo praktinio ūkininkavimo dienoje Čekijoje - Vokietijos technikos gamintojos kompanijos „Horsch" renginyje.

Pasidalyti praktinio ūkininkavimo patirtimi kompanijos įkūrėjas ir savininkas Michaelis Horšas (Michael Horsch) birželio pabaigoje pakvietė žemdirbius į savo ūkį netoli Hradec Kralovės. Didesniame kaip 2 900 hektarų ūkyje, taikant bendrovės „Horsch Maschinen GmbH" sukurtas pažangiausias žemės dirbimo technologijas ir naudojant naujausią žemės ūkio techniką, auginami kukurūzai (grūdams) ir kitos grūdinės kultūros. Lietuvos ūkininkai čia galėjo susipažinti su įvairiomis mašinomis, įvertinti taikomus metodus ir technologijas, palyginti jų įtaką derliui. Daugelis ūkininkų susidomėjo šiame ūkyje taikoma technologija, kai pavasarį sėklos beriamos į nejudintą dirvą.

Pažangą skatina blogi sprendimai

Michaelis Horšas ūkio bendrasavininkiu Čekijoje tapo prieš 10 metų. Šiandien jis prisipažįsta, kad tai buvo rimtas iššūkis: žemė čia molinga ir kieta; keturiasdešimt metų šiame krašte buvo ariama vienodu gyliu ir susidarė nepaprastai kietas padas, drenažo sistemos neveikė, todėl palijus laukai tyvuliuodavo; saulei pašildžius didžiuliai molio grumstai sukietėdavo ir buvo sunkiai įveikiami; laukai buvo prižėlę varpučių. M. Horšas šešerius metus ieškojo atsakymo, kaip įdirbti tokią žemę ir gauti gerą derlių. Viena iš problemų - kaip tinkamai paruošti dirvą, suformuoti gerą sėklos guolį, kadangi tradiciniai dirvos paruošimo būdai netiko.

M. Horšas sukūrė grumstuotai dirvai mašiną su 2 volais, bet ji nepasiteisino. Konstravo kitas mašinas, kartais duodamas nurodymą pagaminti jas per savaitę. Kai laikas spaudė, gamino agregatus pats su sūnumis. Mėgino pritaikyti juostinio žemės dirbimo technologiją. „Judėti į priekį vertė blogi sprendimai, kurių buvo ne vienas. Kai kurie jų kainavo labai brangiai. Juostinis dirbimo būdas pasiteisino iš dalies: kukurūzų derliai nebuvo kuo nors ypatingi (per keletą metų jis įsitikino, kad kukurūzus šiame ūkyje auginti pelningiausia - aut. past.). Laukė naujų paieškų etapas", - pasakojo Lietuvos ūkininkams M. Horšas.

Analizuodami skirtumus tarp JAV Ajovos valstijos (šioje valstijoje yra kompanijos atstovybė ir jos gaminama technika plačiai naudojama ūkiuose) ir Čekijos ūkių bei jų įtaką žemdirbystei, „Horsch" specialistai priėjo prie išvados, kad didelės įtakos gali turėti tai, kad ūkiai yra skirtingose platumose, todėl skiriasi Saulės spindulių kritimo kampas. Būtent tai ir lemia, kad Čekijos ūkyje dirva šyla kur kas ilgiau. Kol sulaukiama galimybės įvažiuoti į įšilusius ir pradžiūvusius laukus, prarandama daug brangaus laiko. Vienintelė galimybė sutaupyti laiko - paruošti dirvą iš rudens taip, kad pavasarį iš karto galima būtų sėti.

Šios paieškos paskatino M. Horšą sukurti kaupus formuojantį kultivatorių Tiger kaip alternatyvą plūgui. „Tai labai paprasta mašina, tačiau kelias į paprastą idėją truko šešerius metus. Dabar su šia mašina dirbame apie 80 proc. ūkio žemių", - pasakojo M. Horšas.

Mašina iš rudens suformuoja kaupus. Ji sukonstruota taip, kad vienas noragas purena dirvą ir rausia kanalą, o šoniniai noragai užverčia žemę ir formuoja apie 40 cm aukščio kauburį. Per žiemą šie kauburiai, veikiami vandens ir šalčio suyra, stambūs grumstai sutrupa ir pavasarį kauburiai tebūna 15-20 cm aukščio. Kauburiuoto lauko paviršiaus plotas ženkliai didesnis, todėl greičiau įšyla ir išdžiūsta. Į tokį lauką pavasarį iš karto beriama sėkla.

M. Horšas atkreipė dėmesį, kad kaupai turi būti labai tiesūs, sėjamoji turi idealiai atkartoti kultivatoriaus kelią, todėl būtina naudotis navigacija.

Praktinės ūkininkavimo dienos lankytojai galėjo palyginti, kaip atrodo šitokiu būdu įdirbti ir kukurūzais apsėti M. Horšo ūkio ir keleto kaimyninių ūkininkų laukai. Skirtumas didelis. Dabar kukurūzai užima apie 50 proc. ūkio naudmenų. Anot savininko, jie tarsi melžiama karvė, kuri neša didžiausią pelną.

Pamačius norisi išbandyti

Po tokio pristatymo ir Lietuvos ūkininkai panoro išbandyti naują technologiją savo laukuose. Vilkaviškio rajone, Giedriuose ūkininkaujantis Dainius Česnavičius ketina būtinai patikrinti ir palyginti, ar Lietuvos sąlygomis toks dirvos paruošimas pasiteisina. Kartu išmėgins ir planuojamą pirkti Horsch sėjamąją. Anot ūkininko, Horsch technikos pasirinkimą nulemia tai, kad jo beveik 400 ha ūkis yra priemiestyje, laukai išmėtyti. Jis renkasi sėjamąją su trąšų įterpimo funkcija, nes įsitikino šio gamintojo technikos darbo kokybe matydamas kaimynų laukus. Ir dar viena svarbi priežastis, lemianti jo pasirinkimą - kokybiška techninė priežiūra.

Biržų rajono Skratiškių kaime gyvenantis ūkininkas Gintautas Krikštanavičius savo ekologiniame augalininkystės ūkyje taip pat pasiryžęs pabandyti sėti išvengiant pavasarinio žemės dirbimo. Jo dirbamos žemės plotai išmėtyti labai dideliais atstumais, o pati žemė - molis, durpynai, daug akmenų. Svarstydamas, kaip efektyviau pasinaudoti parama įsikūrimui, jaunasis ūkininkas pirko traktorių, o iš padargų planuoja įsigyti Horsch sėjamąją.

Ūkininkų kelionę į „Horsch" praktinio ūkininkavimo dieną Čekijoje surengusios Šakių įmonės „Audrokesta" direktorius Audrius Mockaitis sako, kad svarbiausias tokių išvykų tikslas yra sudaryti galimybę ūkininkams patiems pamatyti įvairią techniką, stebėti jos darbą, suteikti informacijos, kad žemdirbys galėtų ją analizuoti, palyginti skirtingų gamintojų siūlomą produkciją ir savarankiškai priimti sprendimą, ko pirmiausia jo ūkiui reikia.

Pristatė technikos naujoves

M. Horšas 2011-uosius vadina naujų iššūkių ir galimybių savo kompanijai, ypač gamybos srityje, metais: šiemet Švandorfe (Vokietijoje) baigiamas statyti naujas logistikos centras, į kurį investuota apie 10 mln. eurų. Šis centras užims daugiau kaip 5 000 kv. m plotą, jame baigiami įrengti automatizuoti daugiapakopiai atsarginių dalių sandėliai. Per 1 val. čia galės būti apdorojama apie 230 užsakymų.

Pirmąsias šių metų technikos naujoves Horsch pristatė parodoje „Sima", Prancūzijoje. Vienas iš inovatyvių sprendimų - sistema SoftRide, kuri slopina diskinių skutiklių vibraciją. Toliau yra tobulinamos populiarios mašinos, tarp kurių kompaktinė pakabinama sėjamoji Express TD, skirta smulkesniems ūkiams. Ji turi visus Pronto sėjamųjų konstrukcijos privalumus: vienu važiavimu paruošia dirvą, ją sutankina, sėja ir privoluoja. Ši mašina padėjo pritraukti kompanijai nemažai papildomų klientų.

Kaip ir ankstesniais metais, populiariausių Horsch produktų sąraše yra Tiger ir Terrano serijos kultivatoriai bei diskiniai skutikliai Joker, sėjamosios Pronto.

Čekijoje ūkininkams buvo pristatytas naujas universalaus kultivatoriaus modelis Terrano FM, gaminamas 5, 6 ir 7 metrų darbinio pločio. Jo konstrukcija garantuoja labai gerą organinių medžiagų išmaišymą dirvožemyje, gerai dirba piktžolėtuose laukuose. Terrano FM įrengta antros kartos kliūčių apėjimo sistema TerraGrip, kuri užtikrina reikiamą darbinį gylį pačiomis sudėtingiausiomis sąlygomis.

Kompanija „Horsch" šiais metais žengė dar vieną žingsnį naujovių srityje - suvienijo savo pajėgas su Leeb purkštuvų gamintoju ir augalų apsaugos technikos segmente įkūrė įmonę „Horsch Leeb Application Systems GmbH". „Leeb" turi gerai išvystytą prekybos tinklą Vokietijoje, o „Horsch" - kitose šalyse, per kurias dabar bus platinami ir Leeb produktai. Didelio susidomėjimo tarp jų susilaukė savaeigiai purkštuvai, o su jų galimybėmis ir privalumais Lietuvos ūkininkai išvykoje taip pat turėjo progą susipažinti. Šiandieniai savaeigiai Leeb purkštuvai atspindi darbo našumo, spartos ir modernumo vienovę. Jų sijų plotis 24-36 m, važiavimo greitis purškimo metu siekia iki 20 km/h nenukenčiant purškimo kokybei, tad per dieną galima nupurkšti iki 500 ha. Purkštuvuose įrengta naujausia valdymo sistema.

Išlydėdamas Lietuvos ūkininkus, Michaelis Horšas priminė, kad nėra dviejų vienodų ūkių, todėl kiekvienas ūkininkas, pasirinkdamas kryptį, techniką, technologijas, turi savarankiškai priimti sprendimą, tačiau negalės tinkamai apsispręsti, neturėdamas žinių.

Viktoras Trofimišinas

Mano ūkis, 2011/08