23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/08
Kur link žemdirbiai suka technikos progreso vairą?
  • D. Stanišauskienė
  • Mano ūkis

„Kokios technikos reikia šiuolaikiniam žemdirbiui?", - ne gyvybės ir mirties klausimas, tačiau žemės ūkio mašinas gaminančioms kompanijoms jis itin aktualus. Nepaisant to, kad globalios krizės čiuptuvų joms nepavyko išvengti, technikos tobulinimo procesas nesulėtėjo. Atvirkščiai - mašinos atnaujinamos dar sparčiau, nes spartėja ir žemės ūkio sektoriaus permainos.

„Pasaulis keičiasi, keičiasi žemdirbiai, keičiamės ir mes, - tokiais žodžiais naują etapą kompanijos „John Deere" istorijoje pristato Kristofas Vigeris (Christoph Wigger), pardavimo ir rinkodaros viceprezidentas. - Atsižvelgdami į augantį pasaulio gyventojų skaičių, didelę atsinaujinančios energijos gamybos plėtrą, žemės ūkio technikos asortimentą atnaujinome iš esmės."

Skaičiuojama, kad 2050 metais žemės ūkio produktų poreikis išaugs du kartus. Per pirmąją šio šimtmečio pusę žemdirbiai turės pagaminti tiek pat, kiek per 10 tūkst. pastarųjų metų. Žemės ūkio produktų gamybos efektyvumas turės didėti kaip niekad iki šiol. Tai lemia ir didėjančius reikalavimus žemės ūkio technikos našumui bei efektyvumui.

Priežasčių atnaujinti techniką - daug

Tobulėjanti technika žemdirbiams suteikia geresnes galimybes plėsti ūkius, didinti gamybos efektyvumą. Kaip pavyzdį, kokį poveikį ūkių plėtrai gali turėti modernėjančios mašinos, K. Vigeris nurodo augančią melžimo robotų paklausą. Sukūrus automatines melžėjas, nemažai pieno ūkių išsiplėtė. „Ta pati taisyklė galioja ir augalininkystės ūkiams. Kuo daugiau galės padaryti mašinos, tuo labiau ūkiai plėsis", - neabejoja vienas iš įmonės vadovų.

Investicijų į naują techniką naudą įrodo ir faktas, kad pajamų lygio žirklės tarp ūkininkaujančiųjų moderniai ir  tų, kurie netaiko šiuolaikinių technologijų ir neinvestuoja į naujoves, vis didėja, t. y. investuojantieji uždirba daugiau.

Ūkių plėtra neišvengiama ir dėl kitų priežasčių. K. Vigerio nuomone, nes tik dideliuose žemės plotuose įmanoma pritaikyti naujausias technologijas ir mažinti gamybos sąnaudas, t. y. gaminti efektyviai. Statistikos duomenimis, Europoje ūkių kasmet sumažėja 2,5-3,5 proc., tačiau jų dydis, laikomų gyvulių skaičius proporcingai didėja.

Dešimties tūkstančių hektarų ūkis Rusijoje - ne riba. Kai kurie iš jų valdo šimtus tūkstančių hektarų. Daugėja ir agroserviso paslaugas teikiančių įmonių. Europoje priskaičiuojama per 25 tūkst. tokių bendrovių. Šiam žemės ūkio verslo sektoriui reikia specifinės itin našios technikos. „Dauguma naujovių skirta dideliems ūkiams ir agroserviso paslaugų įmonėms, nors mes neignoruojame ir specializuotų, didelės pridėtinės vertės produktus gaminančių ūkių. Atnaujiname ir pastariesiems gaminamas mašinas",- sako viceprezidentas.

Savo pataisas žemės ūkio mašinų konstrukcijoje diktuoja ir griežtėjantys deginių emisijos reikalavimai. Naujos TIER IIIB deginių emisijos nuostatos verčia iš esmės mažinti šiltnamio efektą skatinančių kenksmingų medžiagų kiekį išmetamosiose dujose. Dėl šios priežasties visose naujose John Deere mašinose montuojami patobulinti varikliai, kuriuose įdiegta išmetamųjų deginių recirkuliacijos sistema su teršalų filtravimo filtru. „Tačiau, svarbiausius kriterijus, kuria kryptimi tobulinti mašinas, mums nurodo patys žemdirbiai", - tikina kompanijos viceprezidentas.

Ūkininkai nuolatiniai naujų John Deere mašinų kūrybos proceso palydovai jau 175 metus, t. y. nuo pat įmonės įkūrimo pradžios laikų. Kompanijos steigėjo kalvio Džono Dyro (John Deere) principinė nuostata - klausytis to, kuris dirba žemę, - išliko iki šių dienų.

Per 100 naujų modelių

Ateinančiam sezonui kompanija „John Deere" sukūrė ir atnaujino kaip niekad daug mašinų. Per 100 naujų įvairios paskirties modelių pasieks žemdirbius. „Tai nauja technikos era įmonės veikloje ir  didžiausias mašinų atnaujinimas per visą jos istoriją", - akcentuoja K. Wigeris.

Nelaukiant rudenį duris atversiančios parodos „Agritechnica", naujos mašinos pristatytos iš anksto. Neeilinis renginys, pavadintas „Teisinga kryptimi", vyko didžiausiame Portugalijos ūkyje - „La Lezirias", valdančiame apie 20 tūkst. ha. Vasaros pradžioje surengtas ir mėnesį trukęs naujų mašinų šou sutraukė net 5 tūkst. technikos pardavėjų, žurnalistų, specialistų ir kompanijos mašinų pirkėjų iš 59 pasaulio valstybių.

Portugalijoje pademonstruota dauguma kito sezono naujovių - nauji 6R, 7R, atnaujinti 8R/8RT ir 9R/9RT serijų traktoriai, nauja S rotorinių, atnaujintos W ir T kombainų serijos. Gyvulių augintojams pristatyta nauja 900-oji kintamos kameros ritinių presų serija. Purškimo technikos pasiūlą papildė prikabinamas R962i purkštuvas. Kitam sezonui patobulinta ir vejų bei kita technika. Kompanijos asortimente vietos rado ir miniatiūrinis be žmogaus priežiūros vejas šienaujantis robotas.

Naujos John Deere technikos pristatymo estafetę viena paskui kitą perėmė ir svarbiausių kompanijai rinkų šalys, tarp jų ir Lietuva. Naujoves Lietuvos žemdirbiams planuojama pristatyti rudenį.

Per 20 pastarųjų metų kompanija „John Deere" verslą labai išplėtė: 1990 m. įmonėje dirbo 38 500 žmonių, veikė 26 gamyklos 10 šalių, 2011 m. darbuotojų skaičius išaugo iki 51 000, gamyklų - iki 63, o šalių, kuriose jos veikia, padaugėjo iki 18.

6R evoliucija ir revoliucija

Iš visų naujovių išskirtinio dėmesio sulaukė John Deere 6R traktorių serija, keičianti 6000-tąją seriją, kuri yra populiariausia Europoje. Jau parduota daugiau kaip pusė milijono 6000-osios serijos John Deere traktorių. Tokią pat sėkmę garantuoja ir naujų modelių techninės charakteristikos. „Naujieji traktoriai ne tik išsaugojo geriausias ankstesniųjų savybes, bet ir įgavo naujų, jų darbą gerinančių galių", - sako kompanijos vadybininkas Sebastianas Balkė (Sebastian Balke).

Pristatytų pirmųjų trijų iš numatomų devynių modelių (6170R, 6190R ir 6210R) nominali galia nuo 170 iki 210, maksimali (su galios valdymo sistema IPM) - nuo 200 iki 240 AG. Mašinos galingesnės, tačiau 6,8 l darbinio tūrio 6 cl. PowerTech PVX varikliai degalus naudoja ekonomiškai - tai patvirtina ir nepriklausomos tyrimo stoties atlikti tyrimai.

„Prieš pasirinkdami deginių emisijas mažinančią technologiją, atlikome mūsų klientų apklausą. John Deere traktorius eksploatuojantys ūkininkai pageidavo, kad naujomis mašinomis būtų galima važiuoti taip pat kaip ir senomis, t. y. be jokių papildomų karbamido tirpalų. Užvedei variklį ir važiuoji", - pagrindinį motyvą įdiegti deginių recirkuliacijos ir filtravimo sistemą įvardijo S. Balkė. Ši kenksmingų medžiagų kiekį išmetamosiose dujose mažinanti sistema panaudota visose naujose John Deere savaeigėse mašinose.

Naujos 6R serijos traktoriai turi ir daugiau privalumų - nors mašinos galingesnės, tačiau jų svoris nepadidėjo, pvz. 6210R, kaip ir ankstesnis modelis, sveria 8 tonas. Ant jo galima montuoti didesnes (iki 205 cm diametro) padangas, ratų bazė - net 280 cm. „Dirvos suslėgimas tampa vis aktualesnė problema. Traktoriai su didesnėmis padangomis dirvas mažiau slegia. Esant ilgesnei ratų bazei, daugiau galios galima atiduoti dirvai. Be to, jei traktorius dirba su frontaliniu krautuvu, tai padidina mašinos stabilumą", - aiškina vadybininkas.

Operatoriaus darbo sąlygas gerina ne tik 20 proc. erdvesnė su ergonomiškai išdėstytais valdymo įtaisais kabina ComfortView, kurią galima užsisakyti su panoraminiu stoglangiu. Darbo komfortą didina nauja hidraulinė kabinos amortizacijos sistema HSC Plus. Kad dirvai būtų atiduota kuo daugiau galios, traktoriuose galima įrengti naujos kartos trijų taškų priekinio tilto amortizacijos sistemą Triple Link Suspension Plus (TLS+). Dešimt kabiną puošiančių žibintų naktį gali paversti diena. „Tai idealus mišraus ūkio traktorius", - reziumuoja S. Balkė.

Reikalaujantiems išskirtinio našumo - 7R ir 8R

Nauja 7R ir atnaujinta 8R traktorių serija (pastarosios serijos kai kuriuos modelius jau galima užsisakyti su vikšrine važiuokle) skirta vidutinių ir didelių valdų šeimininkams bei žemės ūkio paslaugas teikiančioms įmonėms.

John Deere 7R serija apima 5 modelius, kurių nominali galia nuo 200 iki 280, o maksimali (su IPM) - nuo 230 iki 310 AG. „Tai tinkami ne tik lauko, bet ir transporto darbams traktoriai", - 7R traktorius pristato „John Deere" Baltijos regiono vadovas Stefanas Formika (Stephan Formica).

Kad degalai būtų naudojami efektyviai ir taupiai, įdiegta elektroninė variklio aušinimo sistema, kuri, priklausomai nuo apkrovos, automatiškai reguliuoja ventiliatoriaus sukimosi greitį. Degalų sąnaudų lygį lemia ir operatoriaus įgūdžiai. Siekiant patenkinti itin skirtingus žemės ūkio paslaugas teikiančių įmonių poreikius 7R traktoriuose galima pasirinkti 4 skirtingas transmisijas: PowerQuad Plus, AutoQuad Plus, CommandQuad ir belaipsnę AutoPowr.

Galingesnės 7R serijos traktorių kabina CommandView II gali įtikti net ir priekabiausiam klientui: vietos daug, kabinos lubose įrengta kondicionavimo sistema akimirksniu atvėsina, 360o apšvietimas, kurį skleidžia dvylikos žibintų šviesa, leidžia dirbti naktį kaip dieną, visi traktoriaus valdymo prietaisai įrengti taip, kad būtų patogu jais naudotis.

Naujuose 7R traktoriuose tiksliosios žemdirbystės programas AMS galima valdyti GreenStar 3 CommandCenter ekrane. Be to, pasirinktinai naujas mašinas galima užsisakyti su vairavimo sistema ActiveCommand, kuri sumažina operatoriaus fizinės jėgos poreikį traktoriui vairuoti. Vairo rato sūkį posūkiuose galima sumažinti, papildomai pasirinkus Variable Ratio Steering modulį, kuris, palyginti su įprasta vairavimo sistema, rankų judesius sumažina 75 proc. Vairo jautrumas irs ūkio eiga priklauso nuo vairavimo greičio

Gausiam derliui nuimti - S serijos kombainai

Tarp didžiausių kompanijos naujovių ir rotoriniai S serijos kombainai. Pasak įmonės kombainų specialisto Piterio Biotcherio (Peter Biotcher), pasaulyje daugiau kaip pusė grūdų derliaus nukuliama John Deere kombainais. „Esame daugiausia kombainų parduodanti kompanija", - tikina jis.

Išskirtinė S serijos kombainų, kurių galia siekia nuo 370 iki 625 AG maksimalios galios, kūlimo separavimo sistema mažina derliaus nuostolius, didina našumą. Naujosiose grūdų derliaus nuėmimo mašinose suderintos geriausios kelių sistemų savybes: laiko patikrinta pirštinio separavimo ir didelio našumo rotorinė, sukurta specialiai itin gausiam derliui nuimti, technologijos.

Dėl didesnių bunkerių (nuo 10 600 iki 14 100 l) kombainai gali ilgiau dirbti, o grūdų iškrovimo sraigė per sekundę gali iškrauti iki 135 l, tad bunkeris ištuštinamas per 105 sekundes. Jei sumontuota vaizdo kamera, iškrovimo procesą galima stebėti vaizdo ryšiu. Naujoji kombaino kabina Premium itin erdvi. Patobulintas smulkintuvas labai našus ir gali skleisti su pelais susmulkintus šiaudus net iki 10,7 m pločiu. Šiaudai gali būti nesmulkinami ir klojami į pradalgę. Nusprendus juos kloti į pradalgę, tereikia pakeisti šiaudų apdorojimo funkciją CommndCenter ekrane. Naujuose kombainuose galima montuoti skirtingo pločio padangas. Taip pat yra galimybė užsisakyti mašiną su pusiau vikšrine važiuokle.

Technikos darbas optimizuojamas nematomu ryšiu

Dažnai dėl netinkamo darbų organizavimo per darbymečius patiriama nemažai nuostolių dėl technikos prastovų. Kombainai stoviniuoja laukuose su pilnais bunkeriais, laukdami, kol atvažiuos grūdus pervežančios mašinos. Kad būtų pasiektas didesnis efektyvumas, mašinos ūkyje judėtų tiksliai kaip kareiviai parade, „John Deere" sukūrė bevielę telekomunikavimo strategiją Farm Sight. Tai naujovė, kuri ateityje tarsi voratinklio tinklas į vieną kompleksą sujungs ūkio mašiną, jos operatorių, ūkininką, technikos pardavėją ir konsultantą. Farm Sight siųs informaciją, priklausomai nuo jos pobūdžio, tam, kam reikia, pavyzdžiui, jei yra pavojus mašinai sugesti, bus informuojamas technikos serviso inžinierius. Sistema optimizuos technikos darbą ir jos judėjimo logistiką.

Pirmasis naujosios sistemos elementas - JDLink programinė įranga, kurią kol kas galima įrengti 7R ir 8R serijos traktoriuose, W660, visuose T ir S serijos kombainuose ir savaeigiuose pašarų smulkintuvuose. JDLink ne tik informuoja (elektroniniu paštu ar SMS žinute), kurioje vietoje yra mašina, bet ir teikia duomenis apie degalų sąnaudas, jų likutį bake, darbo laiką, siunčia įspėjimus, jei reikia atlikti techninę mašinos patikrą. Įdiegus JDLink keliuose kombainuose, galima palyginti jų operatorių darbą ir spręsti, kuriam iš kombainininkų reikia dar pasitempti.

Naujovė ir šiemet Prancūzijos parodos „SIMA" aukso medaliu apdovanota mašinų komunikavimo sistema Tractor implements automatization (TIA), kuri kol kas gali veikti John Deere traktoriams dirbant su Pötinger ir Grimme mašinomis. Sistema reguliuoja traktoriaus važiavimo greitį, priklausomai nuo prie jo prikabintos mašinos darbo krūvio. Pavyzdžiui, ant traktoriaus sumontuotas jutiklis skenuoja priekyje jo suklotos pradalgės apimtis ir siunčia duomenis rinktuvinei priekabai, o pastaroji pagal gautą informaciją generuoja signalą traktoriui, kad šis sumažintų arba padidintų važiavimo greitį. Nuo 2012 m. TIA bus galima įdiegti ir naujuose 900 serijos John Deere presuose.

Nauji poreikiai - nauja kompanijos veiklos strategija

Kompanija „John Deere" nuo šiol didelį dėmesį koncentruoja į vadinamąjį antrąjį regioną, kuriam priskiriama Europa, Nepriklausomų valstybių sandraugos šalys, Šiaurės Afrika ir Artimieji bei Vidurinieji Rytai. Šiam regionui priklauso 30 proc. pasaulio dirbamos žemės, 41 proc. visos pieno ir 24 proc. kiaulienos produkcijos, o technikos pardavimų rinka vertinama 35 mlrd. JAV dolerių (per 84 mlrd. litų).

Kompanija numačiusi antrajame regione John Deere užimamos rinkos dalį per ateinančius trejus metus padidinti iki 25 proc. Šiam tikslui pasiekti sukurta trijų žingsnių strategija, kuri remiasi vieningu pasaulinės veiklos modeliu, vieno regiono darbuotojų komandiniu darbu. Be to, didelis dėmesys bus skiriamas John Deere technikos pardavėjams vietos rinkose. Ši strategijos dalis pavadinta „Ateities pardavėjas".

„Formuosime aukščiausios klasės įgaliotųjų prekybos agentų tinklą. Antrojo regiono prekybos atstovybėse dirba 24 tūkst. žmonių. Jiems iškeltas uždavinys padidinti technikos pardavimus 30 proc.", - pabrėžia Štefanas fon Štegmanas (Stefan von Stegmann), „John Deere" pardavimų viceprezidentas. Jis įsitikinęs, kad šiuolaikiniai ūkininkai turi daug žinių, naudojasi informacinėmis technologijomis, todėl šiandieniniai technikos pardavėjai žemdirbiams turi teikti kompleksinius sprendimus, t. y. ne tik mokyti, kaip naudotis naujomis mašinomis, bet ir patarti, kaip efektyviai ir pelningai plėtoti verslą.

Daina Stanišauskienė

Mano ūkis, 2011/08