23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/07
Turintiems 5 ir daugiau apdraustųjų
  • L. Minkevičienė
  • Mano ūkis

Draudėjai, turintys 5 ir daugiau apdraustų asmenų, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos skyriams nuo 2011 m. liepos 1 d. socialinio draudimo pranešimus privalės teikti tik per Elektroninę draudėjų aptarnavimo sistemą (EDAS), o popieriniai socialinio draudimo pranešimai iš draudėjų nebus priimami.

Pasiekti EDAS galima iš SODROS interneto svetainės www.sodra.lt arba adresu http://draudejai.sodra.lt, svetainės www.epaslaugos.lt arba pasinaudojus elektroninės bankininkystės sistema.

Draudėjų portalą SODROS interneto svetainėje sudaro Viešoji sritis ir Draudėjo sritis. Viešojoje srityje galima rasti socialinio draudimo pranešimų ir prašymų formas, informaciją apie draudimo vykdymą, įmokų tarifus, susijusius teisės aktus, EDAS naudotojo instrukcijas ir pan. Draudėjo srityje iš SODROS informacinės sistemos draudėjas gali gauti visą jam rūpimą informaciją apie savo įmonę ir apdraustuosius, parengti ir pateikti elektroninius prašymus rašytinėms pažymoms gauti, parengti, pasirašyti elektroniniu parašu ir pateikti elektroninius socialinio draudimo pranešimus.

Per EDAS pateikus elektroninius, pasirašytus saugiu elektroniniu parašu, sukurtu saugia parašo formavimo įranga ir patvirtintu galiojančiu kvalifikuotu sertifikatu socialinio draudimo pranešimus, popierinių socialinio draudimo pranešimų į SODROS teritorinius skyrius pristatyti nereikia.

Naudodamiesi EDAS, draudėjai taupo laiką ir mažina sąnaudas, nes reikalingą informaciją jie gali pateikti elektroniniu būdu, neatsitraukdami nuo darbo vietos.

Draudėjai, turintys 4 ir mažiau apdraustų asmenų, informaciją galės teikti dar ir šiais būdais:

  • pateikdami rašytinį dokumentą tiesiogiai SODROS teritoriniam skyriui;
  • siųsdami rašytinį dokumentą registruota pašto siunta;
  • siųsdami rašytinio dokumento duomenų elektroninę FFData formato bylą (nepasirašytą saugiu elektroniniu parašu) per EDAS ir per 2 darbo dienas nuo duomenų pateikimo „Sodros" teritoriniam skyriui pateikti pranešimo originalą.

L. Minkevičienė

Mano ūkis, 2011/07