23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/07
SODROS elektroninės paslaugos gyventojams
  • L. Minkevičienė
  • Mano ūkis

Prašymą ligos pašalpai skirti asmuo turi pateikti SODRAI pats, paprasčiausiai tai galima padaryti internetu per Elektroninę gyventojų aptarnavimo sistemą (EGAS) http://gyventojai.sodra.lt.

Gyventojai per EGAS gali peržiūrėti informaciją apie išduotus elektroninius nedarbingumo pažymėjimus. Elektroninės bankininkystės naudotojai gali pasiekti EGAS, prisijungę prie savo banko internete. Čia pasirinkę „E paslaugos - Elektroniniai valdžios vartai" ir sutikę, kad jų asmens duomenys būtų perduoti trečiajai šaliai, gyventojai nukreipiami į Elektroninių valdžios vartų svetainę, kurioje nurodę „Paslaugos gyventojams - Elektroninė gyventojų aptarnavimo sistema - EGAS", jie patenka į „Sodros" sistemą EGAS.

Elektroninės bankininkystės naudotojai gali jungtis prie EGAS ir interneto adresu www.epaslaugos.lt. Čia pasirinkus „Paslaugos gyventojams", nurodžius banką, kuriuo naudojamasi, ir įvedus identifikavimosi duomenis, patenkama į e. valdžios vartų sritį. Joje iš paslaugų katalogo pasirinkus „Socialinio draudimo paslaugos - Valstybinio socialinio draudimo paslaugos - Elektroninė gyventojų aptarnavimo sistema (EGAS)", atsidariusiame ekrane su duomenimis paspaudus „Pateikti" ir pasirinkus „Elektroninė gyventojų aptarnavimo sistema (EGAS)" patenkama į EGAS gyventojo sritį.

Dar vienas būdas, kuriuo elektroninės bankininkystės naudotojai gali jungtis prie EGAS - tai www.sodra.lt. Čia pasirinkus „Gyventojų portalas - Gyventojo sritis", nurodžius banką, kuriuo naudojamasi, suvedus identifikavimo duomenis ir sutikus, kad asmens duomenys būtų perduoti trečiajai šaliai, jie patenka į savo sritį „Sodros" EGAS sistemoje.

Per EGAS gyventojai patys, be tarpininkų gali sužinoti SODROS turimus duomenis apie save. Pavyzdžiui, pasirinkus „Suvestinės - Nauja suvestinė - Informacija apie išduotus elektroninius nedarbingumo pažymėjimus" ir nustačius pageidaujamą laikotarpį, apdraustasis gali pats suformuoti suvestinę ir peržiūrėti duomenis apie savo nedarbingumo laikotarpius. Taip pat galima sužinoti apie priskaičiuotas ir mokamas išmokas, įgytą valstybinio socialinio pensijų draudimo stažą, pateikti prašymą skirti pensiją ar kompensaciją, sudaryti ar nutraukti valstybinio savanoriškojo socialinio pensijų, ligos, ligos ir motinystės pašalpos draudimo sutartį, pateikti prašymą išduoti įvairias pažymas, pranešti apie pasikeitusią sąskaitą, į kurią norite, kad būtų mokamos išmokos ir kt.

L. Minkevičienė

Mano ūkis, 2011/07