23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/07
Grūdų džiovinimas – kokybės išsaugojimo garantas
  • A. Raila, H. Novošinskas, E. Zvicevičius, M. Railienė
  • Mano ūkis

Iškultų grūdų pirminis paruošimas, džiovinimas ir sandėliavimas yra svarbus ir atsakingas grūdų bei grūdų produktų gamybos etapas, reikalaujantis daug pastangų ir didelių energijos sąnaudų. Vienu iš svarbiausių veiksnių, lemiančių derliaus kokybės praradimus, yra jų mikologinė tarša, prasidedanti nuo sėklų parinkimo, auginimo, nuėmimo, transportavimo, paruošimo, sandėliavimo ir perdirbimo technologijų, grūdų produktų realizacijos bei vartojimo sąlygų.

Straipsnyje aptarta: džiūvimo procesas, drėgnio reikšmė; džiovinimo aktyviąja ventiliacija ir šiluminėmis džiovyklomis ypatumai; populiariausių grūdų džiovyklų tipai, jų pasirinkimo kriterijai ir veikimo principai.

Pateiktos rekomenduojamos džiovinamų kviečių, miežių, žirnių, rapsų, grikių grūdų maksimalios įkaitimo ir džioviklio temperatūros (šachtinėse džiovyklose). Straipsnis iliustruotas schemomis ir techniniais piešiniais.