23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/07
Daržovių apsauga nuo kenkėjų
  • E. Survilienė
  • Mano ūkis

Daržininkai, kaip ir visi žemdirbiai, jau pajuto, kad besikeičiantis klimatas kasmet pažeria naujų siurprizų, dažniausiai, deja, - nemalonių. Daugiausia problemų kelia daržovių pasėlių apsauga nuo žaladarių. Praėjusiame numeryje apžvelgėme apsaugos produktų nuo daržo augalų ligų arsenalą, šįkart - apie kovos su kenkėjais priemones ir būdus. Beje, registruotų insekticidų spektras gerokai siauresnis negu fungicidų.

Šiuo metu Lietuvoje daržovių apsaugai nuo kenkėjų registruoti 8 skirtingų veikliųjų medžiagų cheminiai ir vienas biologinis produktas, kurie pagal veikimo būdą yra kontaktiniai, vidiniai, sisteminiai arba translaminariniai.

Kontaktiniai insekticidai į kenkėjo organizmą patenka per dangą. Šie preparatai daugiausia skirti žaladariams su duriamaisiais burnos organais ir graužiantiesiems vabzdžiams naikinti.

Vidiniai insekticidai į žaladario organizmą patenka per burną, kai jie graužia apipurkštus augalus. Šie insekticidai skirti graužiantiesiems vabzdžiams naikinti. Jie silpniau veikia vabzdžius su duriamaisiais burnos aparatais ir erkes. Naudojant šiuos insekticidus, labai svarbu gerai padengti augalų dalis. Šie insekticidai jautrūs aplinkos poveikiui (lietui, saulės radiacijai), todėl jų veikimo laikotarpis nėra ilgas.

Sisteminiai insekticidai į augalą patenka per lapus, stiebą, šaknis ir apnuodija sultis, kuriomis minta vabzdžiai, turintys duriamuosius burnos organus. Sisteminiai insekticidai nuodingi graužiantiesiems kenkėjams ir mažiau pavojingi naudingiesiems vabzdžiams. Sisteminių insekticidų veikimo trukmė priklauso nuo jų gebėjimo pasiskirstyti augale, suirimo greičio bei pobūdžio, bet mažai priklauso nuo oro sąlygų.

Translaminarinio veikimo insekticidų pasiskirstymas augale yra ribotas. Patekęs ant viršutinės lapo dalies, insekticidas prasiskverbia į apatinę jo dalį, ant kurios purškimo metu jis nepatenka. Į naujai priaugančias augalo dalis insekticidas nemigruoja. Translaminariniai insekticidai mažiau jautrūs aplinkos poveikiui negu vidiniai ir kontaktiniai.

 

Buldock 025 EC, Cyperkill 250/500 EC, Decis Mega, Fastak 50 EC yra kontaktinio ir vidinio veikimo, patekę į vabzdžio organizmą veikia nervų sistemą ir jį paralyžiuoja. Insekticidai veiksmingai veikia ir per virškinamąjį vabzdžio traktą, ir iš išorės. Veikliosios medžiagos beta-cyflutrinas, cipermetrinas, deltametrinas ir alfa-cipermetrinas priklauso piretroidų klasei, todėl geriausiai veikia, kai oro temperatūra neviršija 20 oC. Produktai skirti apsaugai nuo musių, spragių, amarų, tripsų, paslėptastraublių, gumbauodžių, kandžių, pelėdgalvių, baltukų.

Mavrik 2F - plataus veikimo spektro kontaktinis insekticidas taip pat veikia per kenkėjo virškinamąjį traktą, priklauso sintetinių piretroidų klasei. Veiklioji medžiaga tau-fluvalinatas mažomis dozėmis patenka per virškinamąjį traktą, jutimo organus, kenkėjo stigmas ir galūnes, paralyžiuoja kenkėjo nervų sistemą. Sparčiai prastėja koordinacija ir kenkėjas staigiai žūva. Geriausiai veikia 15-20 oC temperatūroje, veiksmingas ir esant aukštesnei temperatūrai. Naikina morkines muses.

Proteus OD pasižymi staigiu ir ilgai trunkančiu poveikiu, efektyvus visais kenkėjų vystymosi etapais. Į sudėtį įeina 2 veikliosios medžiagos, skirtingai veikiančios kenkėjus. Deltametrinas yra kontaktinio poveikio ir veikia kenkėjų nervų sistemą. Tiaklopridas yra sisteminio poveikio, prasiskverbia į lapų vidų ir juda augimo kryptimi. Ši veiklioji medžiaga į augalus patenka ir translaminariniu būdu, t. y. iš viršutinės lapų dalies tarpuląsčiais juda į apatinę. Ši veiklioji medžiaga turi ir kontaktinį veikimą, nes veikia kenkėjų virškinimo sistemą, elgseną. Dėl sisteminio tiakloprido veikimo, priklausomai nuo kenkėjų rūšies ir intensyvumo, augalus apsaugo iki 3 savaičių. Nupurkštas insekticidas gerai išsilaiko ant augalų, tolygiai pasiskirsto ir yra greitai pasisavinamas, todėl padidėja jo atsparumas lietui. Išlieka veiksmingas, nepriklausomai nuo temperatūrų svyravimo. Skirtas apsaugoti augalus nuo runkelinių musių, amarų, kandžių, pelėdgalvių, baltukų.

Dimilin25 WP veikliosios medžiagos diflubenzurono poveikis yra sisteminis ir vidinis. Veikia kaip augimo reguliatorius, sutrikdydamas pelėdgalvių, kandžių, baltukų vikšrų augimą ir vystymąsi. Pažymima, kad tai vienas iš nedaugelio produktų, turintis ribotą poveikį naudingiems vabzdžiams, todėl yra tinkamas integruotoje augalų apsaugoje.

NeemAzal T/S priskiriamas biologinėms augalų apsaugos priemonėms. Veikliajai medžiagai azadirachtinui (tetranortriterpenoidų klasės) patekus į vabzdžio organizmą, kenkėjai nustoja maitintis, negali nusinerti. Azadirachtinas blokuoja hormono ekdizono gamybą, todėl sutrikdo lervų vystymąsi ir nėrimąsi, lervos žūsta. Sutrinka kiaušinėlių vystymasis patelių organizme, suaugėliai tampa sterilūs, neturi palikuonių, sulėtėja jų gyvybinis aktyvumas. Nupurškus lapo paviršiuje lieka plona preparato plėvelė, azadirachtinas prasiskverbia į augalą, pasižymi sisteminiu poveikiu. Paprastai preparatas veikia per kenkėjo virškinamąjį traktą. Svarbu, kad iki lietaus nupurkšti augalai nudžiūtų ir nelytų bent 3 valandas. Nuo amarų, erkių, baltasparnių preparatas naudojamas kas 5-7 dienos, nuo tripsų - kas 10-14 dienų, nuo graužiančiųjų (vikšrų) pakanka preparatu pakartotinai nupurkšti po 12-14 dienų.

Vertimec 018 EC - kontaktinio veikimo insekticidas-akaricidas, turintis lokaliai sisteminį veikimo būdą (translaminarinis). Skirtas naikinti čiulpiančiuosius kenkėjus - voratinklines erkes, šiltnaminius baltasparnius, minamuses ir tripsus. Veikliajai medžiagai abamektinui patekus į vabzdžių organizmą, paveikiama centrinė nervų sistema, sukeliamas paralyžius, o vėliau ir žūtis. Abamektinas turi uždelstą veikimą - tai leidžia vabzdžiui sugrįžti į koloniją ir, kontaktuojant su kitais vabzdžiais, juos apnuodyti.

Insekticidų poveikis priklauso ne tik nuo preparato veikliosios medžiagos bei rekomenduojamos naudoti normos, bet (ir tai bene svarbiausia!) ir nuo tiksliai parinkto purškimo laiko. Tik tuomet, kai preparatas naudojamas tinkamu laiku, jis veikia efektyviausiai.

E. Survilienė

Mano ūkis, 2011/07