23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/07
Brangstantys grūdai stabdo pašarų pramonės plėtrą
  • N. Maršalkienė
  • Mano ūkis

Pasaulinė pašarų gamybos pramonė kasmet pagamina produkcijos maždaug už 240 mlrd. JAV dolerių. 2010 m. pradžioje optimizmo suteikė pašarų rinkos atsigavimas ir gamybos intensyvėjimas, tačiau antroje metų pusėje pakilusios grūdų kainos vėl sulėtino augimą.

Remiantis įvairiais šaltiniais galima konstatuoti, kad, nepaisant pasaulį sukrėtusios finansinės krizės ir nuolatinio nesutarimo dėl grūdų kainų, pasaulinė kombinuotųjų pašarų gamyba 2009 m. padidėjo 1 proc. ir siekė apie 707,6 mln. metrinių tonų. Preliminariais praeitų metų duomenimis, 2010 m. pagaminta apie 717,6 mln. tonų kombinuotųjų pašarų ir pasiektas 1,4 proc. pasaulinis gamybos augimas.

Palyginti nedidelį augimą galėjo lemti keli veiksniai. Viena iš priežasčių - lėtas ir nestabilus ekonominis atsigavimas kai kuriose pasaulio valstybėse, sulėtinęs gyvulinių baltymų paklausą, kartu ir pašarų poreikio didėjimą. Kita priežastis - 2010 m. antroje pusėje šoktelėjusios grūdų kainos, privertusios gyvulių augintojus atidėti numatytą ūkių plėtrą geresniems laikams.

Europa

Europos Sąjungos šalių pienininkystės ūkiai, norėdami sumažinti gamybos kaštus, 2010 m. karvių šėrimui naudojo kur kas daugiau kukurūzų ir žolės siloso negu ankstesniais metais. Kadangi tai pasiteisino, pieninėms karvėms buvo sumažinti papildomų - kombinuotųjų - pašarų kiekiai. Europos pašarų gamintojų federacijos (FEFAC) duomenimis, Europos Sąjungoje pagaminamų kombinuotųjų pašarų kiekiai sumažėjo nuo 153,4 mln. tonų 2008 m. iki 147,6 mln. tonų 2009 m. ir iki 146,1 mln. tonų 2010 metais.

Pietų Amerika

Europai ir Japonijai pergyvenant gamybos nuosmukį, kitų didžiųjų pasaulio gamintojų gamybos apimtys nežymiai augo. Brazilijos nacionalinės pašarų gamintojų asociacijos Sindicato Nacional da Indústria de Alimentação Animal (Sindirações) 2010 m. sausio-spalio mėnesių duomenimis, šalyje pagaminta apie 60,4 mln. tonų pašarų. Pasak asociacijos vykdančiojo viceprezidento Ariovaldžio Zanio (Ariovaldi Zani), tai reiškia, kad praėjusiųjų metų pašarų gamyba padidėjo 3,5 procento. Remiantis statistikos duomenimis, 2008 m. Brazilijoje pagaminamų pašarų kiekis padidėjo 10 proc., o 2009 m. 5 proc. sumažėjo.

Remiantis Brazilijos pašarų gamintojų asociacijos prognoze, palyginti su 2009 m., 2010-aisiais kiaulėms pagamintų pašarų kiekis beveik nepakito, apie 15,3 mln. tonų, o galvijams padidėjo nuo 6,78 iki 7,1 mln. tonų, broileriams ir vištoms dedeklėms skirtų pašarų gamyba padidėjo nuo 32,64 (2009 m.) iki 33,8 mln. tonų. Tačiau A. Zanis pabrėžė, kad dėl žaliavų kainos augimo, produkcijos savikaina smarkiai išaugo. Nuo liepos mėnesio, pagrindinių žaliavinių komponentų - sojos rupinių ir kukurūzų - kainos atitinkamai pakilo 15 ir 30 proc. Kita tokio kainų augimo priežastimi A. Zanis įvardino Brazilijos piniginio vieneto realo nuvertėjimą kitų valiutų atžvilgiu, dėl ko sumažėjo mėsos eksportas, kartu ir pašarų poreikis šalies viduje.

Argentina ir Meksika deklaravo pašarų gamybos augimą 2010 metais. Meksikos nacionalinės pašarų gamintojų ir gyvulių mitybos tarybos CONAFAB duomenimis, 400 šalyje veikiančių pašarų gamybos įmonių 2010-aisiais pagamino apie 27,3 mln. tonų pašarų, ir prognozuojama, kad šalis yra pajėgi pagaminti apie 34 mln. tonų pašarų per metus.

Afrika

Pietų Afrikos pašarų gamintojų asociacijos AFMA vykdomasis direktorius De Vetas Bošofas (De Wet Boshoff) teigia, kad per 12 mėnesių iki 2010 m. kovo pašarų pardavimo apimtys jų šalyje padidėjo 4,5 proc. Anot jo, nors Pietų Afrikai nepavyko išvengti 2008 m. ekonominės krizės ir pašarų gamyba tais metais smuko 7,5 proc., bet 2009-aisiais padidėjo 2 proc. Tai lėmė ūkininkų konsolidacija - jie vieningai sumažino sąnaudas ir plėtros planus atidėjo geresniems laikams. 2010 m. gamybos augimą šalyje paskatino padidėjusi paukščių lesalų paklausa. Nors baltyminių žaliavų kainos išliko ganėtinai aukštos, 2010 m. gautas rekordinis 13 mln. tonų kukurūzų derlius nuteikia optimistiškai, tai reiškia, kad pašarų gamybai bus patenkintas metinis 10-11 mln. tonų kukurūzų poreikis. Dėl gero kukurūzų derliaus Pietų Afrikos žemės ūkio produktų biržoje SAFEX kukurūzų kaina krito.

Azija

Preliminariais duomenimis, Indonezijoje stebimas nedidelis, bet stabilus 3,1 proc. pašarų gamybos augimas. Kai kurių šalių šaltiniai teigia, kad šie duomenys nėra tikslūs, nes neatsižvelgta į tai, kad 2010 m. atsidarė kelios naujos pašarų gamybos įmonės. Jose pagamintų pašarų kiekis padidėjo ne mažiau kaip 4 proc. Didžiausią dalį iš šalyje gaminamų pašarų sudaro lesalai paukščiams (apie 85 proc.) ir pašarai akvakultūrai (12 proc.).

Vietname 2010 m. pagaminta 10,9 mln. tonų pašarų. Palyginkime: 2009 m. buvo pagaminta 9,5 mln., o 2006 metais - vos 6,6 mln. tonų pašarų. Ko gero vienintelis pašarų gamybos augimą stabdantis veiksnys pernai buvo kiaulių gripo, snukio ir nagų ligų išplitimas. Akvakultūrai skirtų pašarų kiekiai augo dar sparčiau: nuo 662 000 tonų 2006 m. iki 1,92 mln. tonų 2009-aisiais. Šiuo metu Vietname veikia 240 įmonių, gaminančių pašarus gyvuliams, bei 106 įmonės, gaminančios pašarus akvakultūrai. Prognozuojama, kad 2015 m. pašarų gamybos apimtys išaugs iki 16,4 mln. tonų per metus, o 2020 m. viršys 19,2 mln. tonų per metus. Manoma, kad tuo metu Vietnamo akvakultūros sektoriaus poreikiai pasieks apie 5,5 mln. tonų pašarų per metus.

Filipinuose praėjusiais metais žuvininkystės ūkiams parduodamų pašarų kiekis sumažėjo. Nors sumažėjimas tebuvo vos 0,5 proc., Filipinų pašarų gamintojų asociacija tai labai akcentavo, nes pastaruosius 10 metų šalyje akvakultūrai skirtų pašarų gamyba stabiliai augo apie 6 proc. per metus. Pabrangę grūdai ir nedidelės kiaulienos kainos šalyje neleido atsigauti ir kiaulių pašarų gamybos sektoriui. Nors paukštienos gamyba išliko stabiliai aukšta, baiminamasi, kad gali pasikartoti praėjusio amžiaus paskutinį dešimtmetį rinką ištikusi broilerių perprodukcija.

Rusija

Oficialūs Rusijos valdžios šaltiniai pastaruoju metu prognozuoja didelį paukščiams skirtų pašarų gamybos apimčių augimą. Preliminarioje pašarų gamybos programoje numatomas paukščiams skirtų lesalų gamybos augimas - nuo 31 proc. visų pagamintų pašarų 2009 metais iki 34 proc. 2014 metais.

Rusijos žemės ūkio ministerija patvirtino 2010-2012 m. kombinuotųjų pašarų gamybos programą, kurios tikslas - sukurti sąlygas kompleksiniam kombinuotųjų pašarų gamybos vystimuisi šalyje. Planui įgyvendinti numatyta skirti 25 mlrd. rublių (3 mlrd. Lt), iš kurių nuosavos lėšos turėtų sudaryti 21,6 proc. (637 mln. Lt), o kreditinės investicijos - beveik 79 proc. (2,4 mlrd. Lt).

Planuojama, kad 2011 m. bus pagaminta 16,28 mln. t, o 2012-aisiais - 17,1 mln. t kombinuotųjų pašarų. Preliminariais duomenimis 2010 m. Rusijoje buvo pagaminta 15,3 mln. t kombinuotųjų pašarų, iš jų baltymų, vitaminų ir mineralų koncentratų -135 tūkst. t, o premiksų - 80 tūkst. t. USDA duomenimis, Rusijos pašarų gamintojai šiuo metu pagamina tik 70 proc. visų šalies paukštynams reikalingų kombinuotųjų pašarų kiekio.

Kinija

Pastaruosius 15 metų Kinijoje fiksuojamas nuolatinis premiksų ir koncentruotų pašarų pardavimų augimas. 2009 metais buvo pagaminta 6 mln. ir 27 mln. tonų premiksų ir kombinuotųjų pašarų, kai tuo tarpu visas šalyje pagamintas kombinuotųjų pašarų kiekis siekė apie 107 mln. tonų.

2010 m. pirmąjį ketvirtį užfiksuotas bendras 6 proc. kombinuotųjų pašarų gamybos augimas. Pakilus kukurūzų kainoms, daugelis gyvulių augintojų nustojo gamintis kombinuotuosius pašarus ūkiuose ir pradėjo pirkti subalansuotam racionui reikalingus pašarus iš juos gaminančių įmonių.

Tačiau dėl augančių žaliavų kainų ir rinkoje patiriamų sunkumų metų pradžioje skaičiuotas 5-10 proc. gamybos augimas metų gale sumažėjo iki 2 procentų.

Grūdų kainos keičia įpročius

Dėl didėjančių grūdų kainų 2010 m. kai kuriose šalyse buvo pastebėtas grūdų pardavimų augimas. Pastarųjų metų analizės duomenys rodo, kad gyvulių augintojai vis labiau linkę didesnę dalį reikalingų pašarų pasigaminti patys. 2010 m., pakilus grūdų kainoms, kai kurie grūdų augintojai buvo linkę geriau parduoti užaugintus grūdus ir atsisakyti kombinuotųjų pašarų gamybos ūkiuose, o pašarus subalansuotam šėrimui nusipirkti.

Stiprėja tarptautinis bendradarbiavimas

Pastaraisiais metais vis garsiau ir garsiau kalbama apie pašarų gamintojų vienijimąsi pasaulio rinkoje. Kanados ir Japonijos pašarų gamintojų asociacijos nusprendė įstoti į Tarptautinę pašarų gamintojų federaciją (IFIF). Ši federacija dabar vienija 90 proc. parašų gamybos rinkos dalyvių, tarp jų Braziliją, Kiniją, Europą ir JAV.

Prie Lotynų Amerikos ir Karibų regiono susivienijimui „Feed Latina" priklausančių narių - Argentinos (Caena), Brazilijos (Sindirações), Kubos (Uecan) ir Meksikos (Conafab) - šiuo metu prisijungė ir Urugvajus (Gremial de Elaboradores de Alimentos Balanceados para Animales).

N. Maršalkienė

Mano ūkis, 2011/07