23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/07
Bitės – pagrindinės grikių apdulkintojos
  • D. Romanovskaja
  • Mano ūkis

Nustatyta, kad grikius apdulkina išskirtinai vabzdžiai, o savidulka praktiškai neįmanoma. Todėl tam, kad grikiai gausiai derėtų, žydėjimo metu turi vyrauti geri orai ir pasėlius gausiai lankyti vabzdžiai, iš kurių pagrindinės apdulkintojo yra bitės.

Grikių biologinių ypatumų žinojimas leidžia suprasti, kodėl būtent žydėjimo-grūdų užmezgimo tarpsnis priskiriamas kritiniam laikotarpiui. Grikių žiedai pagal savo morfologinę sandarą prisitaikę tik kryžminiam apdulkinimui. Jie yra dviejų tipų: vienų augalų žiedai turi ilgus kuokelius ir trumpas piesteles, kitų - trumpus kuokelius ir ilgas piesteles. Augalų su vieno ar kito tipo žiedais grikių pasėlyje būna maždaug po lygiai. Normalus apdulkinimas įvyksta tada, kai žiedadulkės nuo ilgų kuokelių patenka ant ilgų piestelių ir atvirkščiai - nuo trumpų kuokelių ant trumpų piestelių.

Kaip jau minėta, grikius apdulkina išskirtinai vabzdžiai. Labai retais atvejais gali apdulkinti vėjas, tačiau savidulka grikiuose praktiškai negalima. Geresniam grikių žiedų apdulkinimui būtinos dvi sąlygos: geros oro sąlygos ir gausus vabzdžių lankymasis grikių pasėlyje. Žydint grikiams juos lanko daug įvairių vabzdžių, tačiau pagrindiniai apdulkintojai yra bitės. Jos sudaro daugiau negu pusę (53 proc.) visų apsilankiusių grikių pasėlyje vabzdžių. Tiek bitės, tiek kiti vabzdžiai grikių pasėlį geriau lanko pirmoje dienos pusėje, t. y. nuo 9 iki 12 val. Tad iki pietų grikių žiedus aplanko daugiau vabzdžių negu po vidurdienio.

Grikiai - medingi augalai. Nustatyta, kad vienas grikių žiedas išskiria vidutiniškai 0,05 mg nektaro, o labai palankiomis sąlygomis - iki 0,3 mg. Sausu ir karštu oru grikių žiedai nektaro išskiria mažai, kartais dėl karščio išdžiūsta ir ką tik susidaręs nektaras. Be to, dėl karščio sumažėja arba išnyksta žiedadulkių gyvybingumas, ir tai turi tiesioginę įtaką apdulkinimo proceso kokybei.

Baltarusijoje ir Rusijoje rekomenduojama į grikių pasėlius atvežti bičių šeimų. Bites atvežti reikėtų tada, kai grikiai pradeda žydėti. Tokiu laiku žieduose nektaro yra daugiausia, todėl bitės juos noriau lanko. Palankiomis sąlygomis viena bitė per dieną aplanko iki 4 000 žiedų. Rusijoje tyrimais nustatyta, kad per pirmą grikių žydėjimo dešimtadienį viena bičių šeima surenka 5-6 kg nektaro per dieną. Antroje grikių žydėjimo pusėje medunešis sumažėja kelis kartus. Bičių atvežimas arčiau žydinčių grikių laukų duoda abipusę naudą ir bitininkams, ir žemdirbiams, nes bitės apdulkina augalus, padidindamos jų derlių. Mokslininkų paskaičiuota, kad 1 ha grikių pasėlio plotui skiriant vidutiniškai 0,9-1,9 bičių šeimos, grikių derlius padidėjo 29-57 procentais.

Grikių laukuose, kuriuose buvo įrengtos bičių „ganyklos", bičių lankomumas buvo 71 proc. didesnis, negu laukuose, nutolusiuose nuo avilių 2 km spinduliu. Lietuvos bitininkų nuomone, produktyviausiai bitės darbuojasi, kai prie žydinčių augalų tenka skristi ne daugiau kaip 1 kilometrą.

Palyginti su kitais žemės ūkio augalais, grikiai išsiskiria specifinėmis biologinėmis savybėmis ir sudėtingu žiedų apdulkinimo procesu, kuris neįmanomas be bičių. Tinkamos grikių auginimo agrotechnikos laikymasis ir bičių panaudojimas apdulkinimui pagerinti yra labai svarbūs grikių derlingumo didinimo veiksniai. Net esant nepalankioms ir permainingoms oro sąlygoms bitės, esančios arti grikių pasėlių, išnaudoja kiekvieną palankesnę galimybę ir lanko žydinčius grikių augalus.

D. Romanovskaja

Mano ūkis, 2011/07