23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/04
Siloso priedai – kokybei ir produktyvumui
  • J. Jatkauskas, V. Vrotniakienė
  • Mano ūkis

Kai tik silosuojama žaliava yra sukraunama į talpyklas arba supresuojama į ritinius ir hermetizuojama, prasideda fermentacijos procesas. Žalių augalų silosavimo sėkmė priklauso nuo silosavimo technologijos, turimos technikos, darbų organizavimo ir kitų veiksnių. Ar silosas bus geros kokybės, lemia ir tai, ar naudojami priedai. Taigi labai svarbu suprasti, kokie procesai vyksta žolės fermentacijos (rūgimo) metu, kad juos būtų galima valdyti.

Siloso gamyba yra pagrįsta savaiminiu augaluose esančių tirpiųjų angliavandenių rūgimu (fermentacija). Jo metu angliavandeniai skyla į organines rūgštis, iš kurių svarbiausia yra pieno rūgštis. Fermentacijos procesas vyksta anaerobinėmis (be deguonies) sąlygomis dėl ant augalų esančių pieno rūgštį produkuojančių bakterijų, kurios tirpiuosius augalų angliavandenius (cukrų ir kt.) fermentuoja į pieno, acto rūgštį ir nedidelį kiekį kitų organinių rūgščių.

Straipsnį rasite INFOparduotuvėje