23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/04
Augimo reguliatoriai javuose
  • O. Auškalnienė
  • Mano ūkis

Javų išgulimo išvengti būtina, nes dėl jo ne vien prarandamas grūdų derlius, menkėja jo kokybė, bet ir apsunksta pjūtis, padidėja išlaidos grūdams džiovinti. Taigi augalų augimo reguliatorių naudojimas - neatskiriama intensyviosios javų auginimo technologijos dalis.
Augalų augimo reguliatoriai - tai cheminės medžiagos, kurios įvairiais būdais veikia augalų augimą. Lietuvoje registruoti kelių veikliųjų medžiagų produktai.
Norint tinkamai pasirinkti augimo reguliatorius, reikia susipažinti su jų veikimo principais, nes netinkamai naudojami šie preparatai gali lemti derliaus nuostolius. Kuo skiriasi šių medžiagų veikimo pobūdis?
Chlormekvatchloridas (CCC) - sutrikdo augalinių hormonų giberalinų ir auksinų, skatina citokininų sintezę. Giberelinai ir auksinai - tai hormonai, lemiantys augalų augimą į viršų ir pagrindinio stiebo dominavimą, o citokininai skatina medžiagų apykaitą, ląstelių dalijimąsi, šoninių ūglių formavimąsi. Tinkama temperatūra purškimui 8-10 oC.
Ankstyvas panaudojimas - krūmijimosi tarpsniu (BBCH 21-25) - skatina šoninių šakų formavimąsi, padeda išvengti pagrindinio stiebo dominavimo. Literatūroje nurodoma, kad tokiu laiku nupurškus javus, jie turi daugiau žiedų, geriau formuojasi varpos. Purškiant vėliau, stiebo augimo pradžioje (BBCH 29-30), sutrumpėja apatiniai tarpubambliai, išvengiama pagrindinio stiebo dominavimo. Kai ši veiklioji medžiaga naudojama stiebo augimo tarpsniu (BBCH 31-32), sutrumpėja tarpubambliai, išvengiama šoninių ūglių sumažėjimo. Šią mežiagą naudojant dar vėliau - vėliavinio lapo tarpsniu (BBCH 37-39) - gali būti varpų pažeidimų, taip pat dėl labai sutrumpėjusio viršutinio tarpubamblio javus gali labiau pažeisti varpų ligos.
Trineksapaketilo (Moddus) veikimas panašus kaip ir chlormekvatchlorido, bet greitesnis. Ši veiklioji medžiaga nestabdo pagrindinio stiebo dominavimo ir menkai skatina šalutinių stiebų susidarymą. Geriausi rezultatai gaunami šia medžiaga nupurškus stiebo augimo tarpsniu (BBCH 31-32 iki 37). Labai geras mišinys naudojant su chlormekvatchloridu - CCC.
Naudojant ne mišinyje ir esant apsiniaukusiam orui, kad gerai veiktų, reikia apie 18 oC temperatūros. Jei giedra - preparatas efektyviai veikia ir dienos temperatūrai esant 10-12 oC.
Panašiu veikimo principu kaip CCC pasižymi Medax Top preparato veikliosios medžiagos mepikvatchloridas+kalcio proheksadionas. Skirtumas tas, kad jos trumpina ir purškimo metu augantį tarpubamblį - CCC trumpina tik po purškimo pradėjusį augti. Geriausiai šios medžiagos veikia, javams esant stiebo augimo tarpsnio (BBCH 31-39) iki BBCH 49. Nereikėtų šio preparato maišyti su kontaktiniais herbicidais, o maišant su kai kuriais fungicidais, normą reikėtų mažinti. Svarbu pastebėti, kad Medax Top reikėtų naudoti su amonio sulfatu. Kai kurie tyrėjai nurodo, kad negalima šio preparato maišyti su skystomis amonio salietros ir karbamido trąšomis.
Kitaip veikia medžiaga, esanti preparatų Cerone ir Terpal sudėtyje - etefonas. Jis išlaisvina augimą stabdantį ir skatinantį augalo senėjimą hormoną - etileną. Svarbu žinoti, kad šios veikliosios medžiagos negalima maišyti su herbicidais ir ji kelia nemažus reikalavimus oro temperatūrai: ši turi būti ne žemesnė kaip 15 oC vidutiniškai dieną ir ne mažesnė kaip 5 oC naktį. Pavojinga, kai staiga oras labai sušyla.
Kai ši veiklioji medžiaga naudojama javų vėliavinio lapo tarpsniu, ji lemia viršutinio tarpubamblio sutrumpėjimą, neleidžia toliau ilgėti apatiniams tarpubambliams, didina atsparumą išgulimui, greitina augalo senėjimo procesą ir vystymosi ritmą. Purškimo laiką vėlinant iki javų žydėjimo (BBCH 61-69) tarpsnio pasireiškia varpų sterilumas - neužmezgami grūdai.
Augimo reguliatorių purškimo registruotos normos yra kintamos, pasirenkamą normos dydį lemia daugelis veiksnių.
Kad išvengtume javų išgulimo, nepakanka tik panaudoti vieną ar kitą produktą - šiuo atveju augimo reguliatorių - tinkamu laiku ir pakankama norma, labai svarbu javų veislės ir tręšimo parinkimas. Didelės įtakos turi ir oro sąlygos, kurios lemia ne tik javų išgulimą, bet ir augimo reguliatorių veikimą.
Lietuvoje labai plinta praktika - daugiakomponenčių mišinių naudojimas javų ar kitų žemės ūkio augalams purkšti. Taip sutaupomas laikas ir lėšos, mažiau išvažinėjami laukai. Tik svarbu žinoti, kad ne visus preparatus galima maišyti į vieną darbinį skiedinį. Štai vokiečiai nurodo, kad kai kuriuos preparatus maišyti su augimo reguliatoriais reikėtų atsargiai, pavyzdžiui:

  • CCC kviečiuose ir rugiuose gali būti maišomas su herbicidais, bet nerekomenduojama to daryti su izoproturono turinčiais herbicidais;
  • rizikuojama purškiant etefono turinčius augimo reguliatorius su Starane, jei prognozuojamos naktinės šalnos;
  • labai sutrumpėja javų stiebai, kai naudojami kelių komponentų mišiniai (su azolais ir skystosiomis trąšomis); jei temperatūra viršija 25 oC, mišinių apskritai nevertėtų daryti;
  • CCC maišant su azolų grupės fungicidais, panaudojimo kiekį galima būtų mažinti 10-20 proc.; pagal stiebo trumpinimo efektą fungicidų veikliosios medžiagos išsidėsto taip: tebukonazolas, metkonazolas>propikonazolas, epoksikonazolas>prochlorazė. Morfolinai pagreitina augimo reguliatorių pasisavinimą;
  • etefonas ir didesni kiekiai mangano, magnio, vario ar cinko sulfato gali labai parūgštinti tirpalą, todėl gali keistis tirpalo veikimo būdas;
  • dideli kiekiai etefono su kai kuriomis lapų trąšomis (pavyzdžiui, vario ar mangano sulfatais) gali nudeginti javų lapus ar sutrikdyti augalų augimą;
  • Medax Top+amonio sulfatas gali būti maišomas su herbicidais, fungicidais, insekticidais ir lapų trąšomis; išimtis - amonio salietros ir karbamido tirpalas: net ir mažo šių trąšų kiekio nereikėtų maišyti į bendrą darbinį skiedinį su Medax Top; kiti tyrėjai nerekomenduoja su Medax Top daryti daugiakomponenčių mišinių (daugiau negu trijų veikliųjų medžiagų).

Kiekvienu atveju sprendimą priima pats ūkininkas, todėl, žinant augimo reguliatorių ir kitų cheminių preparatų veikimo būdą, mažiau nemalonių staigmenų lauks siekiant gausaus javų derliaus.

O. Auškalnienė

Mano ūkis, 2011/04