23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2011/03
Metinės pajamų mokesčio deklaracijos pildymas
  • L. Minkevičienė
  • Mano ūkis

Valstybinė mokesčių inspekcija, atsižvelgdama į mokesčių mokėtojų klausimus, pateikė paaiškinimą dėl GPM308 formos antrame lape esančio 43 laukelio pildymo. Mokėtojai klausė, ar pildant Metinę pajamų mokesčio deklaraciją už 2010 metus, 43 laukelyje reikia įrašyti „ne į tą sąskaitą" sumokėtas PSD įmokų sumas, kai PSD įmokas žemės ūkio veikla užsiimantys gyventojai, kurių žemės ūkio valdos dydis virš 14 EDV, sumokėjo į VMI sąskaitą, o turėjo sumokėti SODRAI.

VMI paaiškino, kad gyventojas, pildydamas Metinės pajamų mokesčio deklaracijos GPM308 formos 43 laukelį, turi įrašyti tik tas savo lėšomis sumokėtas PSD įmokų sumas, kurios turi būti mokamos VMI pagal Sveikatos draudimo įstatymą, t. y.:

  • PSD įmokas, kurias moka žemės ūkio veiklą vykdantys gyventojai, kai jų turimos žemės ūkio valdos (ūkio) ekonominis dydis yra ne didesnis kaip 14 EDV;
  • PSD įmokas, kurias moka individualią veiklą, įsigijus verslo liudijimą, vykdę asmenys;
  • PSD įmokas, kurias moka savarankiškai besidraudžiantys asmenys.

„Ne į tą sąskaitą" sumokėtos, tai yra „per klaidą" VMI sumokėtos, PSD įmokų sumos neturi būti įrašomos į deklaracijos GPM308 formos antrame lape esantį 43 laukelį. Asmenys, kurie „per klaidą" VMI sumokėjo PSD įmokas, neturėtų imtis jokių papildomų veiksmų.

VMI kartu su SODRA planuoja vykdyti duomenų apsikeitimu pagrįstus tarpinstitucinius PSD įmokų užskaitymus, kai klaidingai buvo pasirinktas įmokų administratorius. Taip pat garantuoja, kad gyventojams bus išlaikytas PSD draustumo tęstinumas.

L. Minkevičienė

Mano ūkis, 2011/03