23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/12
Vėlyvosios braškės mūsų sąlygomis
  • N. Uselis
  • Mano ūkis

Siekiant lietuviškas braškes tiekti rinkai kuo ilgiau, versliniuose braškynuose uogų derėjimas ne tik paankstinamas, bet ir suvėlinamas. Tam naudojami stambūs šaldyti (frigo) daigai, kurie sodinami nuo pavasario pabaigos iki vasaros vidurio. Pradedamos auginti ir naujos kartos remontantinės braškės, derančios nuo vasaros antros pusės iki spalio vidurio, o nešildomuose šiltnamiuose - ir iki lapkričio. Tačiau vienas iš pigiausių derliaus suvėlinimo būdų - auginti labai vėlyvų veislių braškes.

Ypač gerai, kai kartu auginant labai vėlyvų veislių braškes, dar naudojamos ir derėjimą vėlinančios priemonės: braškės auginamos šiaurinėje nuolydžio pusėje, braškynas ant sušalusios žemės mulčiuojamas šiaudais.

Būtina ištirti ir atrinkti Lietuvos klimato sąlygomis pačias geriausias vėlyvų braškių veisles: tokie tyrimai atlikti 2007-2009 m. Taikytos naujausios desertinių braškių auginimo technologijos - auginta trieilėse, balta plėvele mulčiuotose, lašeliniu būdu drėkinamose ir tręšiamose lysvėse. Veislių Segal, Vikat, Alfa ir Pandora bandymas įrengtas 2007 m. rugpjūčio 20 dieną. Braškynas įveistas kasetėse išaugintais daigais, sodinimo schema 1,0+0,35+0,35×0,2 m ( 88 236 vnt./ha). Apsaugai nuo ligų ir kenkėjų naudota: fungicidas Signum 334 g kg-1 v. d. g. 1,8 kg/ha ir insekticidas-akaricidas Envidoras 24 % k. s. 0,4 l/ha. Purkšta po kartą prieš braškių žydėjimą ir po derliaus nuėmimo, purškiamo tirpalo kiekis - 1 000 l/ha.

Kerelių būklė, žydėjimo laikas ir uogų nokimas

Visų veislių braškių kerelių būklė braškyno įveisimo metais buvo puiki. Žydėjimo metu ir pirmaisiais, ir antraisiais derėjimo metais visų veislių braškių kerelių būklė taip pat buvo puiki. Baigiantis vegetacijai, būklė priklausė ir nuo veislės. Nustatyta, kad vegetacijos pabaigoje Alfa ir Vikat kerelių būklė buvo puiki, Pandora - labai gera, Segal - tik patenkinama. Pastebėta tendencija, kad po šiaudais peržiemojusių braškių lapai būna daugiau pažeisti puvinių ir pavasarį kerelių būklė būna prastesnė. Pavasarį prasčiausiai atrodė Segal braškės. Galima manyti, kad prastesnę po šiaudais peržiemojusių braškių būklę nulėmė abi žiemas beveik nebuvęs įšalas, dėl to augalams po šiaudais buvo mažiau palankios sąlygos žiemoti.

Anksčiausiai pradeda žydėti Segal veislės braškės. Vikat ir Alfa žydi šiek tiek vėliau, o Pandora žydi vėliausiai.

Per 2007-2008 m. žiemą, nors ir įšalo beveik nebuvo, šiaudais mulčiuotos braškės pradėjo žydėti 4-7 dienomis vėliau. Antraisiais derėjimo metais žiema buvo taip pat be didesnio įšalo ir braškių žydėjimo laikas beveik nepriklausė nuo šiaudų priedangos.

Pagal braškių žydėjimo ir uogų sunokimo laiką Segal veislės braškės priskirtinos prie vėlyvųjų braškių. Pandora veislės braškės žydi 10-15 dienų vėliau negu vėlyvosios Segal ir priskiriamos prie labai vėlyvų. Kai pradeda nokti Pandora, tai Segal būna sunokę 80-90 proc. derliaus. Vikat ir Alfa veislių braškės pagal žydėjimą ir uogų nokimo dinamiką yra tarpinio tipo tarp vėlyvųjų ir labai vėlyvų.

Šiaudų priedangos žiemos metu šiek tiek vėlino braškių nokimą ir leido uogas parduoti brangiau.

Uogų derlius

Bandyminis braškynas buvo įveistas ganėtinai anksti - rugpjūčio viduryje. Segal, Alfa ir Pandora veislių braškių pirmųjų metų derlingumas buvo panašus. Gausiausiai derėjo Vikat veislės braškės (54 t/ha). Lietuvoje tokie gausūs braškių derliai gaunami labai retai. Tai nulėmė ne tik potencialios veislės galimybės, tinkamai pasirinkta auginimo technologija, bet ir susidariusios labai palankios agroklimato sąlygos rudens, žiemos bei pavasario laikotarpiais. Antraisiais derėjimo metais Vikat, Alfa ir Pandora veislių braškių derlius buvo panašus ir iš esmės didesnis negu Segal veislės.

Nors braškių derėjimo suvėlinimas dėl šiaudų dangos buvo akivaizdus, tačiau kartu sumažėjo ir uogų derlius. Į šiaudų priedangą tirtos braškių veislės reagavo skirtingai. Segal ir Vikat kerelių būklė buvo prastesnė, o derlingumas net iki trečdalio mažesnis, palyginti su braškėmis, augintomis be priedangos. Braškių Alfa ir Pandora ir kerelių būklė, ir derlingumas po šiaudų priedanga sumažėjo nežymiai.

Būtina pabrėžti, kad tomis žiemomis buvo menkas įšalas ar jo visai nebuvo, todėl šiaudais uždengtos braškės teigiamoje temperatūroje savo gyvybiniams procesams palaikyti išeikvojo daugiau medžiagų, blogiau žiemojo ir todėl prasčiau derėjo. Esant šaltoms žiemos ant sušalusios žemės uždėti šiaudai ilgiau palaiko optimalią minusinę temperatūrą, kurioje sulėtėja augalų gyvybiniai procesai, o augalai nei pašunta, nei pašąla: jie tarsi užsikonservuoja ir pavasarį laiku atidengti būna geros būklės ir gausiai dera.

Braškių uogų kokybė

Pirmaisiais derėjimo metais Vikat veislės braškės išaugino iš esmės didžiausias uogas ir derėjimo pradžioje, ir masinio derėjimo metu. Derėjimo pradžioje iš esmės mažiausias uogas išaugino Alfa, o masinio derėjimo metu - Alfa ir Segal veislių braškės. Antraisiais metais derėjimo pradžioje iš esmės didžiausias uogas taip pat išaugino Vikat. Nustatyta, kad braškėms senstant Pandora veislės uogos savo vidutine uogos mase atsiliko ir nuo Segal ir ypač nuo Vikat veislių braškių.

Juslinis uogų įvertinimas parodė, kad geriausios išvaizdos ir skaniausios yra Pandora veislės braškės. Būtina pabrėžti, kad Pandora veislės braškėms būtina veislė dulkininkė, kuri turi žydėti taip pat vėlai. Kadangi tyrime šalia Pandora braškių augo kitos vėlai žydinčių veislių braškės (Vikat, Alfa), Pandora gerai apsidulkino, gausiai derėjo ir išaugino puikios išvaizdos nedeformuotas uogas. Ir literatūroje nurodoma, ir gamybinėmis sąlygomis pastebėta, kad Pandora veislės braškes geriausiai apdulkina Pegas veislės braškės. Šie tyrimai parodė, kad tam puikiai tinka ir Vikat veislės braškės.

Iš tirtų braškių veislių prasčiausia išvaizda išsiskyrė Alfa, o prasčiausiu skoniu - Segal ir Vikat braškės. Bendras kompleksinis uogų kokybės įvertinimas buvo pats žemiausias Segal ir Alfa veislių braškių.

Svarbus rodiklis yra uogų tvirtumas. Nustatyta, kad Pandora ir ypač Alfa veislių braškių uogos yra tvirtesnės už žinomų Honeoye ir Elsanta veislių uogas, kurios pasižymi tvirtumu. Segal ir ypač Vikat uogos yra gerokai minkštesnės už Honeoye ir Elsanta uogas.

Kompleksiškai įvertinus tyrimo rezultatus galima teigti, kad pagal žydėjimo ir uogų sunokimo laiką, braškių derlingumą bei uogų kokybę geriausia iš tirtų braškių veislių yra Pandora. Šios veislės braškės yra labai derlingos ir sunokina labai vėlyvas, skanias, tvirtas, puikios kokybės uogas. Tiesa, auginant Pandora veislės braškes, kad jos geriau apsidulkintų, būtina iki penktadalio braškyno ploto užsodinti kita taip pat vėlai žydinčių braškių veisle (tinka Pegas ar Vikat). Kadangi Pandora veislės braškės labai jautrios žemuoginėms erkutėms, būtina jas nupurkšti akaricidais (Envidor ar Vertimec) bent vieną kartą prieš žydėjimą ir pora kartų po derliaus nuėmimo.

Auginant Pandora veislės braškes su tinkamomis veislėmis dulkininkėmis šiauriniuose nuolydžiuose ir tinkamai jas prižiūrint, galima skinti puikios kokybės uogas tuo metu, kai daugumos veislių braškės jau baigia derėti ir uogų kaina rinkoje vėl pakyla.