23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/10
Pneumohidrauliniai lauko purkštuvai
  • R. Zinkevičius
  • Mano ūkis

Originalios konstrukcijos pneumohidrauliniais lauko purkštuvais galima išpurkšti nuo 30 iki 80 litrų skysčio į hektarą. Be to, naudojant šią purškimo techniką, galima sumažinti augalų apsaugos produktų sąnaudas, o purkštukų keisti nebereikia.

Tokią purškimo techniką gamina specializuota Danijos kompanija „Danfoil". Įmonės purškimo technologijos pagrindas - patentuoti savos gamybos purkštukai. Jais purškiamo augalų apsaugos produkto lašelius neša ne skysčio srautas, o suslėgtas oras. Skysčio srautas slopinamas prieš pat purkštukus. Lašeliai juose susidaro ties apatiniu oru apipučiamos aptakios plokštelės krašteliu, į kurią atskira linija yra tiekiamas skystis.

Įrangos pranašumai ir galimybės

Purkštukų konstrukcija labai paprasta. Jie gaminami iš kokybiškos, kietos ir ilgaamžiškos gumos. Atliekant skirtingas purškimo užduotis, jų nereikia keisti. Be to, gerai išplovus, purkštukų nebūtina nei valyti, nei reguliuoti, nei prižiūrėti. Kompanija purkštukams suteikia 10 m. garantiją.

Daniškos purškimo technologijos pranašumai

§  Didelis našumas, nes purškiama tik 30-40 l/ha skysčio.

§  Apie 30 proc. mažesnės augalų apsaugos produktų sąnaudos.

§  Geresnis apipurškiamų paviršių padengimas.

§  Geresnis išpurkšto skysčio lašelių įsiskverbimas į lapiją.

Reguliuojant į purkštukus tiekiamo oro slėgį, keičiasi ir išpurškiamo skysčio lašelių dydis, ir jų galimybės įsiskverbti į lapiją. Kai oro slėgis mažesnis, pesticidai išpurškiami stambesniais (200-400 μm) lašeliais, kurie tinka dirviniams augalų apsaugos produktams (iki kultūrinių augalų sudygimo). Padidinus oro slėgį, išpurškiamo skysčio lašeliai būna mažesni (100-250 μm) ir tinka pesticidams aukštesniuose pasėliuose išpurkšti. Taip pat reikėtų paminėti ir konstrukcijos paprastumą bei funkcionalumą.

Techninės savybės

Daniškų pakabinamų pneumohidraulinių lauko purkštuvų rezervuaro talpa 1 000 l, prikabinamų - 3 000 l, o savaeigių - nuo 4 000 iki 6 000 l. Jų darbinis plotis gali būti nuo 15 iki 36 metrų. Populiariausi yra 21-30 m darbinio pločio purkštuvai.

Ieškantiems naujovių ir galvojantiems apie ateitį ūkininkams siūlomi purkštuvai su automatine purškimo sijos padėties valdymo sistema, GPS įranga valdomomis sijų sekcijomis ir tiesioginio augalų apsaugos produktų tiekimo įranga.

Daniškais pneumohidrauliniais lauko purkštuvais su tiesioginio pesticidų tiekimo įranga MultiDose 2000 galima tiksliai dozuoti, sumaišyti su atskirai purkštuvo rezervuare laikomu vandeniu ir išpurkšti iki šešių skirtingų augalų apsaugos produktų. Danijoje ir kitose Skandinavijos šalyse jau dirba daugiau kaip 50 tokių purkštuvų.

Pažangią techniką renkasi ir lietuviai

Lietuvoje pirmąjį kompanijos „Danfoil" prikabinamą pneumohidraulinį lauko purkštuvą su tiesioginio pesticidų tiekimo įranga MultiDose 2000 įsigijo Rokiškio rajono Pandėlio seniūnijos ūkininkas Vytautas Giriūnas. Įsigytu purkštuvu galima tiksliai dozuoti, sumaišyti su vandeniu ir išpurkšti tris skirtingus augalų apsaugos produktus. Šiemet ūkininkas naujuoju purkštuvu nupurškė iš viso apie 1 000 ha rapsų, vasarinių kviečių ir miežių pasėlių. Visų naudotų augalų apsaugos produktų normas jis mažino apie 20 proc. (glifosatų net 50 proc.), o vandens sąnaudos siekė 50-60 l/ha. Sumažintomis normomis naudotų augalų apsaugos produktų veiksmingumu rokiškėnas buvo patenkintas. Skystoms mineralinėms trąšoms išpurkšti purkštuve buvo sumontuota atskira linija su specialiais deflektoriniais purkštukais.

Ruošiantis purkšti kitus augalų apsaugos produktus, išvalyti pneumohidraulinį lauko purkštuvą užtrunka 8 minutes.

Tyrimų rezultatai

Danfoil pneumohidraulinių lauko purkštuvų darbas tyrinėtas Danijoje, Švedijoje, Vokietijoje, Suomijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Olandijoje.

Danijos žemės ūkio mokslininkai nustatė, kad žieminių kviečių pasėlyje augalų apsaugos produktams išpurkšti naudojant šį pneumohidraulinį lauko purkštuvą derlingumas buvo didesnis, negu purškiant įprastu hidrauliniu lauko purkštuvu. Didesnį bulvių derlingumą patvirtino ir „AgroLab" tyrimai.

Danijoje atlikti tyrimai rodo, kad lašelių nunešimas pavėjui, purškiant Danfoil purkštuvu, dvigubai mažesnis, negu purškiant įprastu hidrauliniu lauko purkštuvu su universaliais plyšiniais purkštukais XR 110-04. Nepriklausomų Vokietijos institucijų (Federalinis kultūrinių augalų tyrimo institutas (Julius Kühn institutas), atlikti tyrimai patvirtina, kad naudojant šiuos pneumohidraulinius lauko purkštuvus, išpurkšto skysčio lašelių nunešimas pavėjui sumažinamas 75 proc., kai kuriais atvejais - net 90 procentų.