23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2010/03
Langas į ateitį
  • Dainius ŠIŠLAVAS, LŽŪU
  • Mano ūkis

Kokiais traktoriais ar kombainais ateityje dirbs ūkininkai? Atsakymus bando pateikti nepriklausomos dizaino studijos.

Novatoriški sprendimai: prieš 30 metų ir dabar

Gamintojai, didėjant automatizavimo procesų žemės ūkyje spartai, vis garsiau kalba apie siekį kurti ir pateikti į rinką mobilias mašinas, valdomas nuotoliniu būdu. Tai leis atsisakyti dažniausiai klystančios mašinos valdymo grandies – žmogaus, mašinos operatoriaus.

Pavyzdžiui, tokį perspektyvinio traktoriaus projektą 2007 m. kompanija „Valtra“ (anksčiau „Valmet“) užsakė pas estų dizainerį Hanesą Sybergą (Hanes Seeberg). Ieškojimų kelyje, kuriuos iliustruoja pirmieji eskizai, matyti, kad nagrinėta ir šešiaračio (6 WD) traktoriaus koncepcija. Beje, „Valtra“ triašio 6WD traktoriaus viziją praktiškai nagrinėjo dar septintajame praėjusio šimtmečio dešimtmetyje. Vėliau, nuo 1975 iki 1980 m. mažomis serijomis (pirmąkart traktorių gamybos istorijoje) buvo gaminamas modelis Valmet 1502, turėjęs 6 cl., 6,6 l darbo tūrio, turbokompresorinį 136 AG pajėgumo Valmet 611 CS variklį, 16F/4R pavarų dėžę ir 6x2 (2 WD), o nuo 1979 m. – 6x4 (4 WD) važiuoklę. Traktoriaus Valmet 1502, kaip ir to meto populiariojo Valmet 502, stilistiką kūrė žinomas pramonės dizaineris Henrikas Valforsas (Henrik Wahlforss). Per ketverius metus pagaminti tik 52 šio modelio traktoriai.

Stulbinantys projektai

Vienas iš žinomiausių pramonės dizainerių amerikietis Džonas Poupas (Jon Pope) nuo 2006 m. pateikė keletą stulbinamų darbų, susijusių su žemės ūkio mašinomis. Subjektyvia nuomone, „Pope Design“, „Montgomery Design International“ (MDI) ir „Porsche Design“ studijų darbai, projektuojant mobiliąsias žemės ūkio mašinas, yra brandžiausi. Pavyzdžiui, žinomiausi MDI atlikti darbai yra ratinio modulinės konstrukcijos traktoriaus Challenger MT900C, traktorių Case IH Magnum/New Holland TG, McCormick MTX4, vidutinės galios klasės traktorių Case IH ir Steyr kabinų, Steyr CVX valdymo porankio, variklio gaubto projektai. O „Porsche Design“ studija yra parengusi visų Fendt traktorių ir išorės, ir vidaus dizaino projektus.