23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/12
Rytojaus technika šiandien
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ, Jurga ZaleckienĖ „Mano ūkis“
  • Mano ūkis

Nepaisant sunkmečio ir 25–30 proc. kritusių žemės ūkio mašinų pardavimo apimčių, Vokietijoje Hanoverio parodų centre vykusi „Agritechnica“ šiemet sumušė naujus rekordus: renginyje apsilankė daugiau kaip 350 tūkst. lankytojų (užpernai 340 tūkst.), iš jų 77 tūkst. atvyko iš užsienio (81 šalies). Mašinas, technologijas ir paslaugas pristatė taip pat rekordiškai daug dalyvių – 2 300 (užpernai 2 100). Naujus technikos modelius demonstravo 46 šalių (užpernai 36) kompanijos. Pristatytos 307 naujovės, iš kurių 5 įvertintos aukso ir 28 sidabro medaliais.

Daugiausia užsienio lankytojų atvyko iš Olandijos, Šveicarijos, Austrijos, Jungtinės Karalystės, Danijos, Airijos, Prancūzijos ir Italijos. Iš Centrinės ir Rytų Europos apsilankė apie 13 tūkst. svečių, daugiausia iš Lenkijos, Čekijos, Rusijos ir Ukrainos. Maždaug 3 600 technikos specialistų ir ūkininkų atkeliavo iš už Atlanto.

Pasak DLG (Vokietijos žemės ūkio sąjungos) generalinio vykdomojo direktoriaus dr. Reinhardo Grandkės (Reinhard Grandke), padidėjęs ir dalyvių, ir lankytojų skaičius byloja, kad žemės ūkis, nepaisant nuosmukio, yra svarbiausias XXI a. ekonomikos sektorius. „Didėjantis parodos populiarumas taip pat rodo, kad tarp tokio pobūdžio renginių „Agritechnica“ užima lyderio pozicijas“, – teigia R. Grandkė.

Daugiau kaip 1 000 dalyvių iš užsienio šalių parodoje dalyvavo pirmą kartą. Anot R. Grandkės, renginys tampa vis labiau tarptautinis. Kaip ir praėjusioje parodoje, dalyvių skaičiumi pirmavo Italija (274 ekspozicijos). Olandijai atstovavo 81, Prancūzijai – 75, Turkijai – 66, Austrijai – 65, Kinijai – 54, Argentinai – 39, Ispanijai – 35, Kanadai – 34, Danijai – 33, Jungtinei Karalystei – 33 ir Indijai – 28 gamintojai.

Ekspozicijos išsidėstė 18 paviljonų ir užėmė daugiau kaip 320 tūkst. m2 plotą, t. y. 5 proc. didesnį negu 2007-aisiais. Remiantis parodos dalyvių apklausa, kurioje dalyvavo 642 kompanijos, technikos gamintojai Hanoveryje vykstantį renginį vertina kaip itin gerą vietą naujovėms pristatyti. Dauguma (94 proc.) apklaustų kompanijų parodą įvertino teigiamai. Beveik 90 proc. dalyvių užmezgė naujus kontaktus su klientais. R. Grandkė pastebėjo, kad parodoje dalintasi mintimis jau apie 2011 m. žemės ūkio laukiančias naujoves. „Čia kuriama žemės ūkio ateitis“, – priduria jis.

Tiesa, Vokietijos žemės ūkio technikos gamintojus vienijanti asociacija VDMA kitąmet planuoja dar 10 proc. mašinų paklausos nuosmukį, daugiausia dėl susitraukusios Rusijos ir kitų postsovietinių šalių rinkų, tačiau įžvelgia itin geras ilgalaikes žemės ūkio perspektyvas. Remiantis Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos FAO duomenimis, 2050 m. pasaulyje gyvens 9 mlrd. žmonių. Taigi prognozuojama, kad žemės ūkio produktų reikės gaminti dvigubai daugiau negu dabar. Be to, didės ir bioenergijos poreikis. „Tuo tarpu dirbamos žemės plotas mažėja. Skaičiuojama, kad 2050 m. vienam gyventojui išmaitinti liks tik 1 800 m2 žemės ūkio naudmenų, kai 1950 m. šis rodiklis siekė 5 100 m2. Taigi, žemdirbystė turės būti labai intensyvi, tad didelis dėmesys bus skiriamas ir šiuolaikinėms sąnaudas mažinančioms bei efektyvumą didinančioms žemės ūkio mašinoms, ūkininkavimo technologijoms“, – sako R. Grandkė, pabrėždamas, kad tai turėtų būti svarus akstinas gamintojams tokią techniką kurti ir pristatyti Hanoverio parodų centre.

Paroda tapo ne tik vitrina, kurioje eksponuojamos rytdienos mašinos, bet ir žemdirbius, žemės ūkio specialistus, būsimus ūkininkus, mokslininkus traukiančiu magnetu bei unikaliu žinių šaltiniu. „Čia susitinka visos pasaulio šalys“, – taip reklamuojama pretenduojanti tapti didžiausia pasaulyje technikos ir technologijų naujovių paroda. Be didelės gausos konferencijų ir seminarų (didelio dėmesio sulaukė konferencija ypač aktualia dirvožemio erozijos ir vandens išteklių taupymo tema), šiemet viename iš paviljonų buvo įrengtas naudotos technikos pardavimo agentų centras.

Po dvejų metų „Agritechnica“ vyks lapkričio 15–19 dienomis (išankstinė apžiūra numatyta lapkričio 13–14 d.). Pirmą kartą ji surengta 1985 m. Frankfurte prie Maino. Tada parodoje dalyvavo 551 kompanija, iš jų 198 užsienio. Į Hanoverį „Agritechnica“ persikėlė 1995 m. Pažangiausias mašinų naujoves DLG apdovanoja nuo 1960 metų.

Svarbiausios – traktorių naujovės

Vienos iš didžiausių įmonių grupės AGCO, kuriai priklauso Suomijos bendrovė „Valtra“, ekspozicija išsiskyrė ne tik dideliu plotu, bet ir naujovių gausa. AGCO kompanijų pristatytus naujus traktorių, purkštuvų, kombainų ir kitos technikos modelius žemdirbiai vertino labai gerai. Vienas iš pirmųjų su kito sezono naujovėmis susipažino Lietuvos įmonės „Rovaltra“ specialistų kolektyvas. Pasak bendrovės direktoriaus Romualdo Trainaičio, „Agritechnica“ praplečia ne tik žemdirbių, bet ir technikos pardavėjų akiratį. „Tai vieta, kurioje sukoncentruoti svarbiausi žemės ūkio mašinų gamybos išradimai, todėl į parodą vykstame jau daug metų. Be to, tai gera proga susitikti su visais atstovaujamų užsienio kompanijų vadovais ir aptarti verslo reikalus“, – visapusišką parodos naudą nurodo R. Trainaitis.

„Rovaltra“ atstovauja net 12 užsienio kompanijų: traktorius gaminančiai „Valtra“, kombainus – „Sampo Rosenlew“, teleskopinius krautuvus – „Merlo“, džiovyklas – „Mepu“, žemės dirbimo techniką – „Grègoire Besson“, „Machio“, pašarų ruošimo – „Mascar“, sėjamąsias – „Gaspardo“, pašarų dalytuvus – „Seko“, purkštuvus – „Berthoud“, mažagabaričius krautuvus – „Multione“, durpių ruošimo mašinas – „Suokone“ ir puspriekabes – „Weckman“. „Nors mūsų įmonės svarbiausia asortimento vieta skirta traktoriams, tačiau jie tėra viena žemdirbiui būtino mašinų parko dalis, todėl bendradarbiaujame su įvairią žemės ūkio techniką gaminančiomis Europos kompanijomis“, – sako R. Trainaitis.

Nauji modeliai – ir toliau tobulinami

Suomijos kompanija „Valtra“ žemdirbius nustebino dar pernai, pristatydama naujus Valtra T ir N serijos modelius Direct bei Versu ir pačią galingiausią Valtra S traktorių seriją. Išplėtusi gaminamų traktorių asortimentą, kompanija išplėtė ir traktorių galios pasiūlą: nuo 75 iki 370 AG. Kompanijos „Valtra“ naujoves jau įvertino ne tik ūkininkai, bet ir konkurso „Metų traktorius“ organizatoriai. Tarp šešių konkurso pretendentų buvo ir Valtra T 202 Direct.

Valtra traktorių konstruktoriai sukūrė naujo dizaino vienodus traktoriams Versu, Direct, S ir Advanced valdymo įtaisus AMR. Patogi valdymo svirtis įrengta ant atramos rankoms ir mašinų darbas kontroliuojamas trimis ergonomiškai išdėstytais mygtukais. Tokia naujovė ypač praverčia, kai traktorininkas dirba sudėtingo reljefo laukuose ar turi sukoncentruoti dėmesį vairavimui. Be to, šiais kontrolės prietaisais galima valdyti skirtingų tipų transmisijas.

Tarp kitų kompanijos „Valtra“ naujovių išsiskyrė naujos kartos priekinis traktoriaus keltuvas LH AutoLink. Įsigijęs traktorių su tokiu keltuvu, ūkininkas, neišlipdamas iš kabinos, gali prijungti priekyje jo agreguojamus padargus. Praėjusioje parodoje priekinio padargų jungimo mechanizmas, galintis pasisukti reikiamu kampu kartu su priekiniais ratais arba nepriklausomai nuo jų pasisukimo kampo, buvo įvertintas sidabro medaliu. Pasak specialistų, prijungti padargus, ypač centrinę traukę, gana sudėtinga ir sunku, tam reikia kelių žmonių. Įrengus naujo tipo priekinį keltuvą, tai gali padaryti pats traktoriumi dirbantis ūkininkas. Neįtikėtina ir tai, kad traktoriaus galios tiekimo veleną galima sujungti su priekyje montuojamu agregatu taip pat sėdint kabinoje. Kad šį darbą būtų galima atlikti paprasčiau, įrengtos vaizdo kameros, stebinčios agregato prijungimo procedūrą.

Pačiuose galingiausiuose S serijos traktoriuose įdiegta patobulinta reversinio valdymo sistema Twin Trac: vietoje įprastos hidrostatinės vairavimo sistemos įrengta elektrinė Steere-by-wire. Papildomas vairaratis, kuris įrengtas tam, kad traktoriumi būtų galima patogiai dirbti atbuline eiga, valdo ratus ne hidrauliniu, o elektros laidais nuotoliniu būdu. Taigi traktoriuje nereikia atskiro antrojo hidraulinio siurblio. Elektrinė Steere-by-wire sistema yra ir efektyvesnė, ir ekonomiškesnė. Beje, naujieji S serijos traktoriai ne tik 5–7 proc. sunaudoja mažiau degalų, bet ir mažiau teršia aplinką, nes varikliuose įdiegtas kenksmingų deginių emisijas mažinantis selektyvinis katalitinio redukavimo katalizatorius SCR.

Pernai „Valtros“ gamyklose Suomijoje ir Brazilijoje pagaminta iš viso 25 tūkst. traktorių. Lietuvoje jau dirba 1 150 Valtra mašinų (šiemet nupirkta 124 traktoriai).

Mažas, bet našus

Kita Suomijos kompanija „Sampo Rosenlew“ pristatė 2000 serijos lyderį – naują 5 kratiklių su 2 kūlimo būgnais, masės greitintuvu ir skleistuvu kombainą Sampo Rosenlew 2095 Hurricane. Pasak rinkodaros vadovo Kimo Donfaso (Kim Dönfäs), jis nė kiek ne prastesnis negu šiemet „Claas“ kompanijos pristatyta derliaus dorojimo mašina Claas Avero. „Be to, suomiškas kombainas yra 6 cm platesnis“, – vieną iš skirtumų įvardija kompanijos atstovas. Pasak jo, tokios klasės kombainuose masės greitintuvą „Sampo Rosenlew“ pritaikė jau seniai.

Naujame modelyje įrengtas 6 cl. 200 AG Sisu Power variklis. Dėl patobulintos konstrukcijos nauja derliaus nuėmimo mašina, palyginti su įprastos konstrukcijos kombainais, yra 20 proc. našesnė. „Ūkininkas dabar gali rinktis: vietoj didesnio kombaino įsigyti mažesnį bei pigesnį Sampo Rosenlew 2095 Hurricane ir atlikti tą patį darbą“, – naujo modelio pranašumus vardija K. Donfasas.

„Sampo Rosenlew“ gamina kombainus, skirtus mažiems ir vidutinio dydžio šeimos ūkiams. „Tai mašinos, pritaikytos dirbti nepalankiomis Šiaurės Europos valstybių klimato sąlygomis, todėl turi nemažą paklausą, pavyzdžiui, Suomijoje Sampo Rosenlew užima 60 proc. rinkos“, – teigia K. Donfasas. Paklausiausias iš visų modelių – Sampo Rosenlew 2065.

Iki krizės ypač daug Sampo Rosenlew kombainų užsakydavo Rusija, o praėjusį sezoną net 100 suomiškų derliaus dorojimo mašinų parduota Azerbaidžano ūkiams. „Per 2008–2009 m. sezoną pardavėme daugiau kaip 600 kombainų. Šiemet planuojame realizuoti apie 500 mašinų“, – krizės poveikio verslui neneigia kompanijos atstovas, pridurdamas, kad Lietuvos rinka, palyginti su kitų Baltijos šalių, krizę išgyvena geriausiai, nes ūkininkams sudarytos geresnės sąlygos investuoti.

Itin stiprios konstrukcijos žemės dirbimo padargai

Kaip ir kiekvienoje parodoje „Agritechnica“ Prancūzijos kompanija „Grègoire Besson“ ir šiemet pateikė kelias naujoves: 3 m pakabinamą skutiklį Combimix, agreguojamą su ne mažesnės kaip 190 AG traktoriumi, ir skirtingos struktūros dirvožemiui įdirbti pritaikytus masyvius RW 8/9 plūgus.

Pasak R. Trainaičio, prancūziški žemės dirbimo padargai pasižymi labai stipria konstrukcija ir patvarumu: greitai dylančių detalių susidėvėjimo laikas yra pusantro karto ilgesnis negu kitų gamintojų. „Rovaltra“ šios kompanijos padargais pradėjo prekiauti prieš penkerius metus. „Šiemet pardavėme 30 plūgų. Siūlome tik verčiamuosius su hidrauline apsaugos nuo akmenų sistema arimo padargus. Nors galima užsakyti ir kitokio tipo apsaugos mechanizmus, tačiau hidraulinė sistema yra patikimesnė ir labiau pasiteisina“, – apie prekybą plūgais kalba R. Trainaitis. Lietuvos ūkininkai dažniausiai renkasi 5 korpusų plūgus, kuriuos galima agreguoti su 160 AG traktoriais. Beje, Grègoire Besson plūgų konstrukcija tokia, kad korpusų skaičių galima vienu sumažinti arba vienu padidinti. Kompanija „Grègoire Besson“ siūlo daugiau kaip 100 skutiklių, kultivatorių ir plūgų modelių.

Į saugumą ir inovacijas investuoja nuolat

Italijos kompanijos „Merlo“ ekspozicijai apžiūrėti būtų pravertusios kopėčios: aukštyn smingančios teleskopinių krautuvų strėlės, regis, siekė paviljono stogą. Su naujovėmis norinčius susipažinti ūkininkus ir specialistus turėdamas laisvą minutę pasitikdavo pats kompanijos savininkas ir prezidentas Amilkare Merlo (Amilcare Merlo). Pasak jo, kaip ir visos žemės ūkio mašinų gamintojos, Merlo šeimai priklausanti įmonė išgyvena ne pačius geriausius laikus, tačiau darbas nesustojo nė minutei, nė vienu euru nesumažėjo technikos tobulinimo biudžetas, nė vienas darbuotojas nebuvo atleistas. „Mūsų gaminama technika užkariauja naujas rinkas, nes dirbame kiek­vieną dieną, kurdami saugios konstrukcijos mašinas. Krizė nesitęs amžinai, kitąmet tikimės ekonomikos stabilumo“, – optimistiškai ateitį mato A. Merlo.

Pristatytas naujas kompaktiškas tik 1,8 m pločio teleskopinis krautuvas Panoramic 25.6, kuriame įrengtas 4 cl. 75 AG variklis. Maksimaliu 36 km/val. galinčios važiuoti mašinos kėlimo aukštis 6 m, kėlimo galia – 2,5 t. Nors krautuvas priklauso kompaktinės klasės mašinoms, tačiau jame montuojama tokia pat kabina, kaip ir galingesniuose krautuvuose. Užsakyti naujo modelio krovimo mašinas bus galima jau nuo vasario mėnesio.

Galingesnių krautuvų, dar vadinamų traktoriais, asortimento naujiena – Multifarmer 40.9 CS. „Merlo“ regiono vadovo Deivido Milano (Davide Milano) teigimu, paro­doje pristatytas šio krautuvo prototipas. „Mašinoje įdiegta daug patentuotų kompanijos sistemų. Tai unikalus ir savo konstrukcija, ir galimybėmis krautuvas, galintis dirbti laukuose ir patalpose“, – mašiną pristato D. Milano. Multifarmer 40.9 CS krautuve su galine tritaške prikabinimo sistema ir darbiniu velenu sumontuotas 4 cl. 148 AG variklis. Maksimalus mašinos važiavimo greitis 40 km/val., kėlimo aukštis – iki 9 m, kėlimo galia – 4 t. „Tai universali daug traktoriaus savybių turinti mašina, kuri atlieka ir tuos darbus, kurių traktorius negali atlikti“, – akcentuoja D. Milano.

Visi Italijos įmonėje gaminami krautuvai turi originalią apsaugos nuo apvirtimo įrangą. Mašinose, kurių strėlės ilgis didesnis kaip 9 m, montuojama patentuota rėmo išlyginimo ir stabilumo sistema. Kompanija pirmoji prieš daugiau kaip 20 metų pradėjo gaminti krautuvus su hidrostatine važiuokle.

Daugiau pamačius,  lengviau išsirinkti

Sunkmetis nepakeitė bendrovės „Lytagra“ tradicijų – su gausiu būriu klientų aplankyti parodą „Agritechnica“. Šįkart per 70 žemdirbių galėjo įvertinti, ką naujo siūlo žemės ūkio technikos gamintojai.

„Kaip ir daugelis technikos pardavėjų, taip ir mes žinome vieną svarbią tiesą: žemdirbys pats nusprendžia, ką pirkti. Tad suteikiame galimybę savo akimis pamatyti technikos naujoves, sukoncentruotas vienoje vietoje, ir jas palyginti“, – sako „Lytagros“ įmonių grupės generalinis direktorius Adomas Balsys. Jis pastebėjo, kad šiemetinėje parodoje išliko ryškios pastarųjų metų tendencijos: technika tapo plačiabarė, galingesnė, tikslesnė, saugesnė aplinkai ir patogesnė bei komfortiškesnė dirbančiam žmogui. Nors iš pirmo žvilgsnio parodos žvilgesys nerodo jokių krizės ženklų, specialistai pastebi, kad pirkėjai nebėra tokie entuziastingi, kokie buvo prieš dvejus metus, o gamintojai kai kuriuos planuotus inovatyvius sprendimus nukėlė geresniems laikams. Bet ir šiemetinėje parodoje dažnos kompanijos stendai stebino siūlomos technikos naujovėmis.

Nusipirkęs traktorių, nusipirksi ir inovaciją

Vienas iš tokių – kompanijos „New Holland“ ekspozicija. Joje pirmiausia dėmesį traukė „Metų traktoriaus 2010“ titulą laimėjęs New Holland T 7070 Auto Command, kuris pelnė ir „Auksinio traktoriaus“ titulą už mašinos konstrukcinius sprendimus. Gamintojai pabrėžia, kad daugiausia dėmesio kuriant šį modelį skirta komfortui ir valdymo paprastumui – juo dirbti gali ir mažiau patyręs operatorius. Belaiptė Auto Command transmisija dar labiau išplečia T7000 serijos galimybes, operatoriui tereikia pasirinkti norimą darbo greitį ir automatiškai bus nustatytas variklio sukimosi greitis bei transmisijos darbo režimas, kad būtų pasiektas maksimalus darbo efektyvumas. Daugiafunkcio valdymo svirtis ComandGrip garantuoja sklandų ir tikslų darbą. Ergonomiška sėdynė ir prisilietimu valdomas monitorius su paprastai išdėstyta informacija, pirštų galiukų prisilietimu valdomos hidraulinės poros, ABS SuperSteer™ aktyvi stabdžių antiblokavimo sistema, kuri sumažina minimalų apsisukimo spindulį galulaukėje (beje, pelniusi sidabro medalį) – tai šiuolaikiniame moderniame ūkyje itin vertinami patobulinimai.

New Holland FR9000 serijos savaeigiuose smulkintuvuose įdiegta automatinė priekabos sekimo sistema InteliFill™ apdovanota aukso medaliu. New Holland technikos kokybę liudija ir jų populiarumas tarp žemdirbių: kas penktas pasaulyje parduodamas naujas traktorius ir kombainas yra būtent šios kompanijos. Kasmet parduodama apie 150 tūkst. naujų New Holland traktorių ir apie 11 tūkst. kombainų.

Parodoje pirmą kartą demonstruotas vandeniliu varomas traktoriaus prototipas – unikalus „New Holland“ konstruktorių kūrinys, orientuotas į ateitį. Šis traktorius yra įkūnyta nepriklausomos energijos vizijos dalis, kai ūkininkas savo ūkyje iš perdirbamų atliekų elektrolizės būdu išgaus vandenilį.

Įdirbti ir pasėti – greičiau, paprasčiau, saugiau

Kompanijos „Horsch“ atstovas Baltijos šalyse ir Baltarusijoje Nerijus Žukauskas apžvelgė naujoves, kurios būtų aktua­liausios Lietuvos žemdirbiams. Jis siūlė atkreipti dėmesį į pakabinamąją sėjamąją Express 3 TD. Tai kompaktiška, vidutinio dydžio ūkiams skirta sėjamoji, vienu važiavimu atliekanti kelias operacijas: paruošia dirvą, ją sutankina, pasėja ir papildomai privoluoja. Sėklų bunkerio talpa – 1 500 l, po juo išdėstyta žemės dirbimo diskų sistema (panaši į Pronto DC sėjamosios), už jų – tankintuvas, optimaliai suformuojantis sėklos guoliavietę.

Joker diskinis skutiklis – jau gerai žemdirbiams žinomas padargas, bet nauja yra prikabinamoji šio skutiklio versija Joker RT – turi transportinius ratus ir galima pasirinkti iš didesnių darbinių pločių (iki 12 m). Be to, ant šio skutiklio dedami didesni diskai, kurių diametras siekia 51 cm (iki šiol būdavo 46 cm).

Viena iš didžiausių naujovių – kompensacinė priekaba Titan 34 UW. Šios 34 m3 talpos priekabos darbą paspartina hidraulinė iškrovimo sraigė, kurios našumas siekia 18 t/min. – kitaip tariant, užpildyta priekaba iškraunama per 90 sekundžių. Teleskopinė priekabos ašis leidžia padidinti atstumą tarp ratų iki 25 cm, taigi priekabos plotis nuo 2,95 m padidėja iki 3,55 m. Pagerėja mašinos stabilumas ir sumažėja dirvos slėgimas, nes pakrautos priekabos ratai nevažiuoja traktoriaus padarytomis provėžomis. Žemdirbių dėmesį traukė 8 m darbinio pločio sėjamoji Sprinter SW su itin dideliu bunkeriu – net 8 000 l talpos, taip pat 12 m darbinio pločio sėjamoji Pronto DC ir kitos mašinos.

Per 2 000 m2 užimanti kompanijos Amazone ekspozicija stebino naujomis idėjomis. Inovacijos šiai kompanijai visada buvo svarbios – tai liudija ir per pastarąsias 7 „Agritechnica“ parodas pelnytas 21 medalis. Šioje parodoje dar dvi kompanijos įdiegtos inovacijos apdovanotos sidabro medaliais: SmartControl – patobulintas išsėjimo reguliavimo mechanizmas, itin aktualus kukurūzų sėjai, ir atskirų purkštukų ant purkštuvo sijos apšvietimas šviesos diodais (LED), palengvinantis darbą tamsiu paros metu. Aukso medalis skirtas už valdymo terminalą ISOBUS CCI 200, kuriuo reguliuojamas trąšų barstytuvų, purkštuvų, sėjamųjų darbas. Lankytojų dėmesio sulaukė koncepcinė mašina BoniRob, kuri sugeba nustatyti pasėlio ligas, kenkėjus, maisto medžiagų trūkumą ir taip palengvina ūkio agronomo darbą.

Pristatytas rotorinis kultivatorius KG, kuris įdirba žemę nustatytu gyliu net ir sunkiose dirvose. Tokioms dirvoms skirtas ir pirmą kartą eksponuotas agregatas Cirrus Activ – kultivatorius, sujungtas su sėjamąja. Šią 6 m darbinio pločio sėjamąją siūloma agreguoti su 250 ir daugiau AG traktoriumi, jos darbinis greitis yra 12–15 km/val. Jei dirva jau paruošta sėjai, siūloma naudoti sėjamąją Citan, kurios darbinis plotis iki 12 m, sėklų bunkerio talpa – 5 000 l.

Kaip pabrėžė „Amazone“ eksporto vadovas Jensas Meisneris (Jens Meisner), kompanijoje daug dėmesio skiriama technikos ilgaamžiškumui – pavyzdžiui, purkštukai gaminami iš visiškai naujos kartos dirbtinio kaučiuko, kuris yra maksimaliai atsparus neigiamam pesticidų veikliųjų medžiagų poveikiui.

Inovacijų gausa – visų krypčių ūkiams

Galingus modernius savaeigius purkštuvus pristato kompanija „Caruelle“. Naujajame purkštuve Nympheos, kurio sijos gali siekti iki 42 m, įdiegta slydimą mažinanti programa, todėl juo patogu dirbti ir kalvotose bei drėgnose vietovėse. „Visiškai automatizuotas ir preciziškai reguliuojamas purškimo valdymas leidžia pasiekti maksimalų efektą, o erdvi panoraminė kabina garantuoja dirbančiojo komfortą“, – aiškina kompanijos eksporto vadovas Vianis Hotilis (Vianney d‘Hauthuille).

Kompanija JCB, žinoma kaip itin patikimų krautuvų gamintoja, siūlo ir specialiai žemės ūkio darbams gaminamus krautuvus. Vienas iš tokių – JCB 434S Agri su 230 AG varikliu, kurio maksimali keliamoji galia – 9 tonos. Labai populiarūs ir kompaktiški krautuvai, skirti darbui ribotos erdvės uždarose patalpose. Pačius naujausius standartus atitinka traktorius 260 AG Fastrac 7270, kurio panaudojimas žemės ūkio darbams yra universalus.

Priekabų, mėšlo kratytuvų ir srutų skleistuvų gamybos lyderė kompanija „Fliegl“ eksponavo modernią priekabą Gigant su išstūmimo mechanizmu, kurios panaudojimas universalus: grūdams, pašarams, silosui, pjuvenų granulėms gabenti. Permontavus kėbulo galus (gamintojų teigimu, ši operacija netrunka nė valandos), gali būti naudojama kaip mėšlo kratytuvas arba kompensatorius (sėjamųjų užpildymui, grūdų perkrovimui). Dėl galimybės suspausti vežant mažo tankio medžiagas sumažinamas reisų skaičius. „Fliegl“ atstovas Martinas Baueris (Martin Bauer) akcentavo ratų valdymo sistemą Gyroskop, kuri priekabos ratus pasuka ta pačia kryptimi, kuria sukasi traktoriaus ratai.

Gyvulininkystės ūkių savininkams buvo įdomu įvertinti naujausią „Keenan“ firmos pašarų smulkintuvą Keenan Mech Fibre. Ištyrus beveik 180 tūkst. karvių, nustatyta, kad juo ruoštais pašarais šeriamos karvės duoda vidutiniškai 1 l pieno per dieną daugiau, pagerėja ir pieno sudėtis – padaugėja baltymų. „Iki reikiamo ilgio susmulkintas šiaudas turi būti aštriais galais ir standus, tada jis dirgina skrandžio sieneles ir priverčia gyvulius atrajoti“, – unikalaus smulkinimo mechanizmo veikimą aiškina „Lytagros“ gyvulininkystės skyriaus vadovas Rimgaudas Pocevičius.

Kompanijos „Krone“ stendas labiausiai domino mišrių ūkių savininkus, mat čia demonstruota visa pašarų ruošimo technikos gama: nuo šienapjovių ir grėblių iki ritininių presų ir pačių galingiausių savaeigių kukurūzų smulkintuvų. Net dvi Krone inovacijos įvertintos sidabro medaliais: frontalinė žoliapjovė EasyCut 32 CV Float ir pašarų ruošimo kombainuose įdiegta sistema VariStreem, kuri palengvina ir pagreitina augalų masės judėjimą. Įspūdingiausias šios kompanijos eksponentas – galingas savaeigis kukurūzų smulkintuvas BigXilver. Du variklius turintis galiūnas (1 020 AG) iš karto pjauna 12 kukurūzų eilių, jo našumas – 400 t/val. Autoscan davikliais smulkintuvas pats nustato pjovimo aukštį pagal realiąją kukurūzų brandą.

„Šiandienos tendencijos aiškios – žemės ūkio technikos kūrėjai orientuoti į tiksliąją precizinę žemdirbystę, taupant visus resursus ir darant kuo mažesnį poveikį aplinkai. Taip pat akivaizdus neariminių technologijų plitimas“, – apibendrino pa­rodą mokslininkas Vytautas Liakas.