23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/11
Herbicidų tyrimai daržovių pasėliuose
  • Dr. Danguolė KAVALIAUSKAITĖ, LSDI
  • Mano ūkis

Profesionalaus naudojimo augalų apsaugos priemonių sąraše yra tik keletas herbicidų, registruotų vienametėms dviskiltėms piktžolėms daržovių pasėliuose naikinti. Šių herbicidų neužtenka pakankamai piktžolių kontrolei, todėl Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institute kasmet atliekami įvairių herbicidų tyrimai daržovių pasėliuose.

Porą metų buvo tiriamas herbicido Lentagran, kurio veiklioji medžiaga yra piridatas, veiksmingumas porų ir kopūstų pasėliuose. Herbicidas Lentagran dažniausiai naudojamas vienametėms dviskiltėms piktžolėms naikinti, jam jautrūs kibieji lipikai, baltosios balandos, juodauogės kiauliauogės.  

Porų pasėlyje

Porų pasėlyje herbicidas Lentagran buvo išpurkštas porų daigams prigijus, o po dviejų savaičių atlikta piktžolių apskaita. Visos tirtos herbicido normos – 0,5 l ha-1, 1,0 l ha-1, 1,5 l ha-1, 2,0 l ha-1 – ir pirmais, ir antrais tyrimo metais visai nepakenkė patiems porams. Kontrolinis herbicidas Stomp sunaikino 18 proc. mažiau piktžolių, negu Lentagran 0,5 l ha-1 norma, o likusios Lentagran normos – 1,0 l ha-1, 1,5 l ha-1, 2,0 l ha-1 – 25 proc. veiksmingiau sumažino bendrą piktžolių skaičių porų pasėlyje.

Vienametes dviskiltes piktžoles tirtos Lentagran normos sumažino 15–24 proc. veiksmingiau, negu Stomp. O piktžolių orasausė masė sumažėjo 16–26 proc., nupurškus Lentagran 1,0 l ha-1, 1,5 l ha- 1, 2,0 l ha-1 normomis (lyginat su Stomp). Herbicidui Lentagran buvo jautrios baltosios balandos, balandūnės, paprastosios žilės, smulkiažiedės galinsogos, bekvapiai šunramuniai ir ypač trikertės žvaginės bei daržinės žliūgės.

Kopūstų pasėlyje

Kopūstų pasėlyje, kaip ir porų, Lentagran buvo išpurkštas kopūstų daigams prigijus, o piktžolėms esant 1–2 lapelių tarpsnio. Vidutiniai dvejų metų apskaitos rezultatai parodė, kad herbicido Lentagran 1,5 l ha-1, 2,0 l ha-1 norma labai veiksmingai mažino tiek bendrą piktžolių skaičių, tiek vienamečių dviskilčių piktžolių skaičių pasėlyje – 14–18 proc. veiksmingiau, palyginti su kontroliniu herbicidu Butizan. Piktžolių orasausę masę 27 proc. veiksmingiau negu herbicidas Butizan sumažino tik didžiausia (2,0 l ha-1) herbicido Lentagran norma. Mažesnių normų veiksmingumas nebuvo pakankamas.

Visoms Lentagran normoms jautriausios buvo smulkiažiedės galinsogos. Baltąsias balandas, daržines žliūges, trikertes žvagines, bekvapius šunramunius geriausiai naikino didžiausia herbicido Lentagran norma – 2,0 l ha-1. Tiek porų, tiek kopūstų pasėliuose piktžolėms naikinti herbicidas Lentagran yra tinkamas, ypač jei jo norma parenkama atsižvelgus į pasėlio piktžolėtumo lygį ir išpurškiama piktžolėms esant skilčialapių ar 1–2 lapelių tarpsnio.

Morkų pasėlyje

Morkų pasėlyje prieš kelerius metus buvo ištirtas herbicidas Fenix (veiklioji medžiaga aklonifenas) ir nustatytas gerokai didesnis jo veiksmingumas, palyginti su herbicidu Stomp, ir vieną, ir kitą purškiant po morkų sėjos. Šiuo metu herbicidas Fenix įtrauktas į Profesionalaus naudojimo augalų apsaugos priemonių sąrašą ir yra vienas pagrindinių herbicidų vienametėms dviskiltėms piktžolėms morkų pasėlyje naikinti.

Vis tik, nepaisant to, kad tai yra tikrai veiksmingas herbicidas, pasitaiko, kad dėl didelio piktžolių kiekio vieną kartą nupurkšti pasėlius nepakanka, tenka purkšti porą kartų. Morkų pasėlyje buvo atliktas bandymas, po sėjos purškiant herbicidais Fenix 1,5 l ha-1 ir Sencor 0,35 l ha-1 (veiklioji medžiaga metribuzinas), o morkoms esant 2 lapelių tarpsnio – Sencor 0,35 l ha-1. Šių derinių veiksmingumas buvo palygintas su Fenix 2,5 l ha-1 po sėjos. Visų tirtų herbicidų ir jų derinių veiksmingumas buvo labai geras mažinant ir bendrą, ir vienamečių dviskilčių piktžolių kiekį morkų pasėlyje. Vis tik herbicidų panaudojimas du kartus buvo veiksmingesnis.

Baltosios balandos, smulkiažiedės galinsogos, bekvapiai šunramuniai, dirvinės veronikos buvo labai jautrios Fenix ir Sencor herbicidams ir jų deriniams. Mažai jautrios buvo tik juodauogės kiauliauogės. Neigiamo poveikio morkoms nepastebėta. Minėti herbicidai ir jų deriniai gali gana veiksmingai sumažinti piktžolių kiekį morkų pasėliuose.