23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/10
PVM prievolės pardavus pastatą ar statinį
  • Rita VELIULIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Jeigu PVM mokėtojas parduoda pastatą, po kurio statybos ar atliktų esminio pagerinimo darbų nepraėjo 24 mėnesiai, laikoma, kad tiekiamas naujas pastatas, kurio tiekimas turi būti apmokestinamas PVM.

Nesvarbu, ar PVM mokėtojas, atlikdamas pastato rekonstrukciją, naudojosi PVM atskaita, ar ne, kol nepraėjo 24 mėnesiai nuo šio pastato esminio pagerinimo darbų, toks pastatas laikomas nauju ir jį parduodant turi būti apskaičiuotas pardavimo PVM.

Kai PVM mokėtojas parduoda pastatą, po kurio pastatymo ar atliktų esminio pagerinimo darbų praėjo daugiau kaip 24 mėnesiai, šis pastatas parduodamas be PVM. Tačiau asmuo turi patikslinti į PVM atskaitą įtrauktą pasigaminimo ar atlikto esminio pagerinimo PVM sumą. Šiuo atveju mokestinio laikotarpio PVM deklaracijoje patikslinama (atstatoma) atskaitytos pirkimo PVM sumos dalis, tenkanti laikotarpiui nuo pastato pardavimo be PVM momento iki tikslinimo pabaigos (pasistatytų pastatų (statinių) ir atlikto jų esminio pagerinimo  laikotarpiui, likusiam iki 10 metų).

Ši patikslinta PVM atskaitos suma nurodoma mokestinio laikotarpio PVM deklaracijos FRO600 formos 30 laukelyje ir šia patikslinta (atstatyta) pirkimo PVM suma didinama mokėtina į biudžetą PVM suma.

Jeigu pastatas be PVM parduodamas praėjus 10 ir daugiau metų po jo esminio pagerinimo darbų užbaigimo, tai į PVM atskaitą įtraukta šio esminio pagerinimo darbų PVM suma netikslinama.