23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/10
Kompanijos vedliai į sėkmingą plėtrą – ūkininkai
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ, „Mano ūkis“, Lenkija
  • Mano ūkis

Kokia turi būti technika, ko gero, geriausiai žino ja dirbantis žemdirbys. Gal dėl to ūkininkams priklausančioje Danijos kompanijoje „Kongskilde Industries“ pagamintos mašinos turi nemažą paklausą. Žemės ūkio technikos gamyba – tik viena šios bendrovės verslo dalis.

Šie metai kompanijai „Kongskilde Industries“ – jubiliejiniai. Prieš 60 m. dviejų danų Hanso Tindeskovo (Hans Tyndeskov) ir Mogenso Peterseno (Mogens Petersen) įkurta grūdų orpūčių gamyklėlė šiandien tapo koncernu, kuriam priklauso kiti žemės ūkio technikos gamintojai. Tuomet nė 30 neturintys jaunuoliai norėjo tiesiog turėti nuosavą įmonę ir nesitikėjo, kad judviejų pradėtas verslas taip išsiplės.

Kompanijos veiklos gaires šiandien formuoja pagrindinis „Kongskilde Industries“ akcininkas – didžiausias (vienijantis apie 30 tūkst. žemdirbių) Danijos ūkininkų tiekimo kooperatyvas DLG (Dansk Landbruks Grovvareselskab). „Įmonės savininkai taip pat yra bankai „Danske Bank“, „Danske Andelskassers Bank“, investicinė bendrovė „Cormall Agro Holding“. Nuo 2003 m., kai pasikeitė akcininkai, įmonė sparčiai plečiasi. Ypač didelį postūmį plėtrai suteikė pagrindinis kompanijos akcininkas – patys ūkininkai“, – sako kompanijos direktorių valdybos pirmininkas Asbjornas Borstingas (Asbjørn Børsting). Beveik 75 proc. įmonės akcijų priklauso DLG.

Keturios verslo sritys

Kompanija „Kongskilde Industries“ verčiasi ne tik žemės ūkio technikos gamyba. Jai priklausančiose įmonėse gaminami pašarų priedai ir premiksai „Vitfoss“, grūdų valymo, džiovimo ir laikymo įrengimai, įranga popieriaus, plastiko ir pakavimo pramonės įmonėms.

Kompanijos verslo struktūroje didžiausią dalį (68 proc.) užima žemės ūkio technikos gamyba. Maždaug vienodos dalys (atitinkamai 15 ir 16 proc.) tenka grūdų ūkio ir pramonės įrangos gamybai, o pašarų priedai įmonės veikloje užima vos 1 proc. „Tačiau su šia sritimi siejamos didelės viltys. Tikimasi, kad ateityje pašarų priedų sektoriaus svarba ir indėlis į visos įmonės gerovę tik didės“, – neabejoja įmonės rinkodaros departamento direktorė Anetė Ilsoe (Anette Ilsøe).

Danijos kompanijai priklauso „Howard“, „Nordsten“, „Överum“, „Juko“, „Becker“, „Tim Thyregod“ žemės ūkio technikos gamintojų prekiniai ženklai. „Kongskilde Industries“ turi antrines įmones ir atstovybes 11 šalių, iš jų 4 – gaminamos mašinos. Koncernui priklausančių įmonių grupėje dirba apie 1 000 žmonių.

Produkcija tiekiama į visas Europos šalis, taip pat Kiniją, Japoniją, Jungtines Valstijas, Pietų Afriką ir kitas. Šiemet „Kogskilde Industries“ tapo vieninteliu Vokietijos tiksliosios sėjos mašinų gamyklos „Danagri Deutschland“ savininku. Iki šiol Danijos įmonei priklausė 40 proc. „Danagri Deutschland“ akcijų. „Nauja įmonė tik sustiprins mūsų kompanijos pozicijas Vokietijos rinkoje, tad tikimės, kad per artimiausius dvejus metus šioje šalyje technikos pardavimus padvigubinsime“, – optimistiniais planais dalijasi valdybos pirmininkas.

Konkurencingumą didina investicijomis

Pirkti kitas žemės ūkio technikos įmones „Kongskilde Industries“ pradėjo tam, kad padidėtų gaminamų mašinų pasiūla. Per pastaruosius penkerius metus padarytos investicijos į įmonę, kompanijos vadovų teigimu, atsiperka su kaupu. „Investicijos ne tik padidino mūsų konkurencingumą, išplėtė technikos asortimentą, bet ir sustiprino. Sunkmečio ir ekonomikos nuosmukio akivaizdoje jaučiamės stiprūs ir pasirengę bet kokiems ateities iššūkiams“, – tvirtina A. Ilsoe. Daugiau kaip 100 mln. EUR (345 mln. Lt) apyvartą pasiekusi bendrovė nemažai lėšų skiria plėtrai, mašinų tobulinimui, gamybos procesų optimizavimui ir automatizavimui. Bendra DLG apyvarta viršija 5 mlrd. EUR (per 17 mlrd. Lt).

Į vieną iš didžiausių kompanijai priklausančių žemės ūkio technikos ­gamyklų – „Kongskilde Polska“ Lenkijoje, Kutno mieste – numatyta investuoti per 12 mln. EUR (41,4 mln. Lt), pusė investicijų bus kompensuota iš ES struktūrinių fondų. „Tai sėkmingų penkerių augimo metų investicija“, – pabrėžia A. Borstingas. Lenkijos įmonės plėtros projektas jau pradėtas įgyvendinti: rugsėjį baigtas įmonės priestatas užima 14 tūkst. m2. Rekonstruotoje Lenkijos gamykloje ateityje ketinama įrengti naujų modelių prototipų kūrimo, gamybos ir bandymų padalinį. „Ši įmonė tapo viena iš moderniausių Europoje“, – pažymi A. Borstingas.

Prieš daugiau kaip 10 metų Danijos kompanijos nuosavybe tapusi „Kongskilde Polska“ pernai gavo ISO 9001 ir ISO 14001 sertifikatus. Pasak Lenkijos įmonės vadovo Dariušo Blaščiko (Dariusz Blaszczyk), įdiegus daniškas technologijas ir vakarietiškus standartus, išplėtus gamybinius plotus, ne tik pagreitėjo agregatų surinkimas ir pagerėjo darbo sąlygos, bet svarbiausia, kad modernizacija turėjo teigiamos įtakos mašinų kokybei. Naujojoje gamyklos dalyje įrengtos technikos surinkimo linijos, atsarginių dalių sandėlis. Komplektuojamas detales ir įrangą tiekia 120 tiekėjų.

Tarsi ką tik išleista knyga Lenkijos gamykla dvelkia naujumu. Moderni gamybos įranga, šiuolaikinės metalo apdirbimo ir pjaustymo staklės, vienoda apranga vilkintys darbuotojai, erdvios ir šviesios patalpos – visa tai galima pamatyti bet kuriame kitame Europos žemės ūkio technikos fabrike. Svarbiausias privalumas, dėl kurio vis didesnė „Kongskilde Industries“ mašinų gamybos dalis perkeliama į Lenkiją, – mažesnės negu bet kurioje kitoje Vakarų Europos valstybėje gamybos sąnaudos.

Per metus „Kongskilde Polska“ surenkama apie 4 tūkst. agregatų. Užsakius mašiną ne sezono metu, jos gamyba užtrunka apie mėnesį, o per patį užsakymų piką gali tekti laukti 3 kartus ilgiau. D. Blaščiko teigimu, pagaminamų mašinų skaičius ir įmonės apyvarta kasmet didėjo. Per pastaruosius kelerius metus „Kongskilde Polska“ pajamos ypač išaugo ir pernai viršijo 84 mln. Lt (2002 m. nesiekė 34 mln. Lt). Įmonėje dirba 280 žmonių.

Sezono naujovės

Danijos kompanija per pastaruosius didelių investicijų metus gaminamų mašinų asortimentą labai išplėtė. „Iš pradžių gaminome tik akėčias ir sėjamąsias, dabar – įvairios paskirties ir konstrukcijos žemės dirbimo, sėjos, tręšimo ir kitas mašinas, kurios tenkina įvairių ūkių poreikius. ­Žemdirbystės technikos gamyba koncentruota Lenkijoje. Kai kurie sėjamųjų modeliai surenkami Švedijoje ir Suomijoje. Iš žemės ūkiui skirtų mašinų nemažą pasisekimą turi daniški akmenų rinktuvai“, – apie gaminamą techniką kalba A. Borstingas.

Ypač didelis Kongskilde sėjamųjų asortimentas, kurį nuo kitų metų papildys ­Vibro Seeder pneumatinė sėjamoji. Tai visiškai naujos konstrukcijos sėjos mašina, galinti sėti į neartą dirvą. Tai dvi sistemas (kultivavimo ir sėjimo) apjungianti technika, kuri išsiskiria dideliu našumu, universalumu ir mažomis sąnaudomis. Sėjamoji Vibro ­Seeder yra dviejų modelių: Nordsten sėjimo sistema gali būti montuojama ant naujos konstrukcijos pakabinamo arba prikabinamo Vibro Till 2800 kultivatorių rėmo. Sėkla terpiama 15 cm tarpueiliais. Didžiausias sėjos greitis – 12–15 km/val. Bunkeris gali būti nuo 1 100 iki 1 900 l talpos ir įrengiamas ne tik ant kultivatoriaus, bet ir traktoriaus priekyje. Jei kultivatorius didelio darbinio pločio (6 ar 8 m), bunkeris gali būti montuojamas tik traktoriaus priekyje. Mažiausio darbinio pločio sėjamajai reikia 110, didžiausio 190–210 AG traktoriaus. Šio kultivatoriaus-sėjamosios privalumas tas, kad atjungus išsėjimo sistemą, galima naudoti tik kultivatorių.

Kitų metų sezono naujiena – ražienų kultivatorius Delta Flex. Tai sunkus, su trimis standžių akėtvirbalių eilėmis padargas, galintis dirbti nuo 6 iki 25 cm gyliu. Atstumas tarp akėtvirbalių, prie kurių gali būti pritvirtinti atsparaus plieno noragėliai, siekia 33 cm. Intensyviai augalų liekanas su dirva maišantis agregatas gali būti gaminamas su kelių tipų volais ir skirtingomis lyginimo sekcijomis. Kad įdirbta dirva būtų gerai suslėgta, galima montuoti plieninių žiedų sunkųjį Max Pack volą. Tokia sistema pagreitina augalų liekanų irimą. Prikabinamo Delta Flex kultivatoriaus darbinis plotis gali būti 2,5, 3, 4 ir 5, o pakabinamo – 4, 5, 6 ir 7 metrų.

Daniška technika Lietuvos rinkoje

Kongskilde mašinomis Lietuvoje prekiauja šešios bendrovės. Pasak „Kongskilde Baltic Ltd“ vadovo Jorgeno Fredriksono (Jörgen Fredriksson), šiemet daniškų mašinų pardavimai visose trijose Baltijos šalyse smuko, tačiau Lietuvoje mažiausiai. „Iš visų Kongskilde agregatų Lietuvoje daugiausia parduodama sėjamųjų“, – Lietuvos rinką vertina J. Fredriksonas. Jis pastebi, kad lietuviai dažniausiai renkasi paprastesnių modelių mechanines Kongskilde sėjamąsias. Daugiausia parduota Demeter Classic modelio sėjos mašinų. Pagal populiarumą antroje vietoje Demeter Combiseed HT 3000, HT 4000 sėjamosios. Šiemet nemaža kombinuoto 4 m sėjos agregato ­Flexi Drill su trąšų įterpimo įtaisais paklausa. Našios sėjamosios bunkeryje su reguliuojama pertvara telpa 5 t sėklų ir trąšų. Mašina gali būti pagaminta su skirtingomis žemės dirbimo sekcijomis (dviejų eilių lyginimo lenta, trijų eilių akėtvirbalių kultivatoriumi arba dviejų eilių diskiniu skutikliu). Iš kitų sėjos mašinų sėjamoji Flexi Drill išsiskiria unikalia kopijavimo sistema, kuri itin gerai kopijuoja dirvos paviršių, nepriklausomai nuo trąšų ir sėklų kiekio bunkeryje, t. y. jam tuštėjant, diskų slėgis į dirvą dėl uždaros hidraulinės sistemos išlieka vienodas, todėl sėklos ir trąšos įterpiamos vienodame gylyje per visą sėjamosios plotį. Be to, dirvos paviršius geriau kopijuojamas ir dėl mašinos priekyje bei gale sumontuotų sekcijinių tankinimo ratų: jei viena sekcija, kurią sudaro du ratai, užvažiuoja ant kalnelio ir pasikelia, abi sekcijos lieka prigludusios prie dirvos, nepriklausomai nuo reljefo pokyčių. Combiseed ir Flexi Drill modeliai gaminami Suomijoje „Juko“ gamykloje. Didžioji Lietuvoje parduotų sėjamųjų dalis yra su trąšų įterpimo įranga.

Nors Lietuvoje vis daugiau žemdirbių renkasi neariamosios žemdirbystės technologijas, tačiau „Kongskilde Industries“ gaminamų Överum plūgų paklausa pastebimai didėja. Tiesa, Švedijoje jau daugiau kaip 150 metų gaminami plūgai nėra pigūs, todėl šiemet jų Lietuvoje parduota labai mažai.

Iš kultivatorių Lietuvoje populiariausias Kongskilde Geminator modelis, kuris gali būti nuo 3 iki 7 m darbinio pločio. Ražienoms skusti mūsų ūkininkai dažnai renkasi daniškas frezas, o giliai dirvą supurenti – 3 m purentuvus Paragruber Eco. Minimalios žemdirbystės sistemas taikančiuose Marijampolės, Vilkaviškio, Šakių rajonų ūkiuose naudojami Delta skutikliai.

Kompanijos „Kongskilde Industries“ gaminamoje technikoje įdiegtos unikalios, patentuotos sistemos, kurios daniškai technikai suteikia išskirtinių savybių. Pavyzdžiui, sėjamosiose įrengtas kompanijos konstruktorių sukurtas belaipsnis išsėjimo mechanizmas, kuris, priklausomai nuo sėklų dydžio ir svorio, automatiškai reguliuoja išsėjimo veleno sūkių greitį. Tai leidžia su ta pačia sėjamąja sėti ne tik stambias, bet ir smulkias (pvz., rapsų) sėklas.