23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/10
Ilgalaikio turto pasigaminimas ir PVM
  • Rita VELIULIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Ilgalaikio turto pasigaminimo PVM turi būti apskaičiuojamas: pasigaminus kilnojamąjį ilgalaikį turtą; pasistačius pastatą (statinį) ar kitą nekilnojamąjį pagal prigimtį daiktą; atlikus pastato (statinio) esminį pagerinimą.

Ilgalaikio materialiojo turto pasigaminimu laikoma įsigytų žaliavų bei medžiagų perdirbimo, gamybos ir kitų operacijų, atliekamų PVM mokėtojo jėgomis ir įsigytų paslaugų visuma, kurios rezultatas yra naujas ilgalaikio materialiojo turto vienetas.

Esminiu pagerinimu laikomi pastato (statinio) statybos darbai, kurie pailgina pastato (statinio) naudingo tarnavimo laiką arba pagerina jo naudingąsias savybes. Jeigu PVM mokėtojas atliko nuosavo pastato remontą ar rekonstrukciją, jis turi įvertinti, ar šis remontas laikytinas pastato esminiu pagerinimu, ar ne, t. y. ar jam atsiranda prievolė apskaičiuoti nuo šio atlikto remonto (rekonstrukcijos) darbų pardavimo PVM, ar ne. Jei PVM mokėtojas atliko kilnojamojo materialiojo turto remontą (transporto priemonių, kitų įrenginių ir kt.), tai jam nėra prievolės apskaičiuoti šių atliktų remonto darbų pardavimo PVM, nes PVM objektu laikomas tik naujo kilnojamojo turto pasigaminimas.

Jei PVM mokėtojas ilgalaikiam turtui pasigaminti ar iš esmės jį pagerinti įsigytų prekių ir paslaugų pirkimo PVM sumas įtraukė į PVM atskaitą, tai pasigaminęs ilgalaikį turtą ar atlikęs esminį pagerinimą, jis nuo to turto savikainos turi apskaičiuoti pardavimo PVM. PVM suma apskaičiuojama tą mokestinį laikotarpį, kurį PVM mokėtojas šį turtą  pradeda naudoti savo ekonominėje veikloje. Jei PVM mokėtojas pasigamino ilgalaikį materialųjį turtą ar iš esmės pagerino pastatą (statinį) ir šiam reikalui iš kitų PVM mokėtojų įsigytų prekių bei paslaugų pirkimo sumos PVM neįtraukė į PVM atskaitą, tai nuo tokio turto pasigaminimo ar esminio pagerinimo vertės pardavimo PVM neskaičiuojamas.

PVM mokėtojas, kuris šį turtą naudoja ar numato naudoti PVM apmokestinamai veiklai vykdyti, turi teisę nuo turto savikainos apskaičiuotą PVM sumą įtraukti į PVM atskaitą, rengdamas to paties mokestinio laikotarpio PVM deklaracijos FRO600 formą (30 laukelis), kurioje nuo šių atliktų darbų apskaičiavo pardavimo PVM (26 laukelis).

PVM mokėtojas, pasigaminęs ilgalaikį turtą, skirtą naudoti savo mišrioje veik­loje, turi apskaičiuoti PVM nuo visos šio turto pasigaminimo savikainos, bet gali į PVM atskaitą įtraukti tik tą ilgalaikio turto pasigaminimo PVM sumos dalį, kuri proporcingai tenka vykdomai mišriai veiklai, kuriai įsigytų prekių ir paslaugų pirkimo PVM gali būti atskaitomas.