23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/09
Tobulinamų kombainų konstrukcijoje įkūnijama dešimtmečių patirtis
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ, „Mano ūkis“, Vengrija
  • Mano ūkis

Vokietijos kompanija „Claas“ pelnytai vadinama geriausia kombainų gamybos eksperte. Po ketverių metų šimtmetį minėsiančios įmonės konstruktoriai nepritrūksta idėjų derliaus nuėmimo mašinoms tobulinti, tačiau nė nesvarsto galimybės gaminti technikos vien su rotoriniu kūlimo-separavimo aparatu (rotoriumi). Visas dėmesys skiriamas hibridinei sistemai tobulinti. Kitą sezoną ūkininkai sulauks naujų – našesnių, taupesnių, lenktynėse su oro sąlygomis nenusileidžiančių – kombainų. Naujovių yra ir Claas žolės dorojimo technikos asortimente.

Kombainas – brangiausia ir mažiausiai per metus dirbanti ūkių mašina, tačiau jai keliami bene didžiausi reikalavimai. Dauguma Europos žemdirbių kiekvienos javapjūtės laukia nerimaudami. „Lis ar nelis, suspėsime ar ne nuo subrendusių grūdų svyrančias varpas nukulti“, – tarsi skindami ramunės žiedlapius jie bando nuspėti orus. Artėjant javapjūtei nei burtais, nei ilgamete patirtimi negali pasikliauti, visos viltys dedamos į garaže stovinčią techniką. Jei kombainas našus ir darbymečiu nesuges, derlius nesupus, ūkis nuostolių nepatirs. Claas kombainų gamintojai tikina, kad su naujais derliaus nuėmimo mašinų modeliais jokie orų „siurprizai“ nebaisūs, o gera technikos kokybė mažina gedimų riziką.

Šių metų kombainų naujovės turėtų sudominti vidutinių ūkių savininkus – jiems sukonstruoti du išskirtinės visiškai naujos konstrukcijos modeliai Tucano Hybrid 470/480 ir nauja Avero kombainų serija. Didelius javų plotus valdantiems žemdirbiams siūloma didžiausia iš visų gaminamų 12 m pločio Vario pjaunamoji.

Žolės dorojimo mašinų asortimentą papildė presai Rollant 454 ir 455, presai-vyniotuvai Rollant Uniwrap, nauja universalių savikrovių priekabų Cargos serija, net 15 m darbinio pločio 4 rotorių grėbliai Liner 4000. Keliais patobulintais (Disco 8400 Contour, Disco 9100 Contour) ir naujais (Disco 3100 TC/TRC, Disco 3500 TC/TRC, Disco 3900 TC) modeliais padidinta ir šienapjovių pasiūla.

Kompanijos pasididžiavimas – hibridinė kūlimo-separavimo sistema

Nuo 1953 m. savaeiges derliaus dorojimo mašinas gaminančios įmonės specialistai tikina, kad hibridinė kūlimo-separavimo technologija, kai kombaino konstrukcijoje kuliamoji yra tradicinė, o klavišiniai kratikliai pakeisti rotoriniu šiaudų separatoriumi, pranašesnė ir už kratiklinę, ir už rotorinę, nes labiau pritaikyta įvairioms sąlygoms. Kombainas su ašiniu kūlimo-separavimo būgnu (rotorinis) gali nuvilti per drėgną javapjūtę, o kratiklinio našumas kuliant geru oru ir ypač derlingą pasėlį bus ribotas.

Pasak Kristiano Liudvigo (Christian Ludwig), „Claas“ Baltijos šalių ir Suomijos regionų eksporto vadovo, kombaino su hibridine sistema našumas nenusileidžia rotoriniam, tačiau jo galimybės didesnės. „Ši technologija sujungia geriausias kratiklinės ir rotorinės sistemos savybes, tai tarsi dvi technologijos vienoje, todėl kompanija vadovaujasi nuostata neeikvoti nei laiko, nei lėšų rotoriniam kombainui sukurti“, – pabrėžia K. Liudvigas.

Sujungus APS (angl. accelerated pre separation) būgno greitintuvo ir kūlimo būgno sistemą su rotorine Roto Plus separavimo sistema, padidėja kombaino našumas, iškuliama daugiau grūdų, nes padidėja tiekiamos masės laidumas. „Claas“ – vienintelė hibridines derliaus nuėmimo mašinas gaminanti kompanija. Lexion kombainų serija su tokia sistema pristatyta 1995 metais. Po trejų metų Lexion derliaus dorojimo mašina pripažinta Metų kombainu. Hibridine sistema patobulinti ir mažesnio našumo Tucano serijos kombainai.

Naujovių sąrašo viršūnėje – Tucano Hybrid

„Idealus bet kokiame lauke“, – taip pristatytas naujasis Tucano Hybrid vidurvasarį Vengrijoje vykusioje naujovių demonstracijoje. Tai mašina, skirta šiek tiek didesniam už vidutinį ūkiui, kuriam Lexion kombainai būtų per našūs (taip pat ir per brangūs), o įprastos konstrukcijos kratikliniai Tucano modeliai per maži.

Tai unikalios išskirtinės konstrukcijos technika, kuri skiriasi ir nuo tradicinių Tucano, ir nuo hibridinių Lexion kombainų. Pastaruosiuose montuojami du mažesnio skersmens rotoriai. „Tai išties kombainų gamybos revoliucija. Naujo kombaino konstrukcijos daug elementų yra tokie pat, kaip ir kituose kombainuose, tačiau Tucano Hybrid įrengta APS kūlimo sistema ir vienas didesnio skersmens rotorius“, – esminį skirtumą nurodo Claas kombainų specia­listas Tomas Gerlingas (Thomas Gerling). Pasak jo, vienas 570 mm skersmens, 4,2 m ilgio rotorius yra optimalus tokio dydžio mašinai. „Dviems rotoriams Tucano modeliuose būtų per mažai vietos. Be to, visos kitos kombaino konstrukcijos sistemos (kūlimo, separavimo, valymo ir kitos) turėjo derėti viena prie kitos, dirbti subalansuotai ir tiksliai kaip laikrodžio mechanizmas. Įrengti vieną rotorių vietoje dviejų – buvo vienintelis ir geriausias sprendimas tokios klasės mašinoje“, – priduria technikos specialistas, vardydamas kitus naujo kombaino privalumus – paprastesnė konstrukcija, mažiau judančių detalių, už tradicinius Tucano modelius 15 proc. didesnis laidumas, geresnė šiaudų kokybė.

Tokios konstrukcijos derliaus dorojimo mašina gali dirbti įvairiomis sąlygomis, nes javų kūlimo greitį galima keisti, nepriklausomai nuo separavimo greičio, t. y. jei kuliama sunkiomis drėgnomis sąlygomis, rotorius turi dirbti greičiau, kad iškultų varpose likusius grūdus, bet dirbant sausomis sąlygomis, separavimo greitį reikėtų sumažinti, kad grūdai nebūtų sutraiškyti. „Taigi ir kuliant pastoviu greičiu, galima gauti didelį našumą, nepadidinus degalų sąnaudų. Tam nereikia ir daugiau variklio galios“, – aiškina T. Gerlingas. Rotorius gali dirbti šešiais rankiniu būdu per 3 min. nustatomais greičiais: 850; 750; 650; 552; 478 ir 422 aps. min-1.

Nauja hibridinė sistema buvo kuriama ketverius metus. Tokios konstrukcijos kūlimo mašinų prototipai dirbo įvairiose šalyse (Italijoje, Argentinoje, Naujojoje Zelandijoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Rumunijoje, Prancūzijoje, Vengrijoje). Jais buvo dorojamas įvairių kultūrų (rapsų, miežių, kviečių, saulėgrąžų, sojų, kukurūzų ir kitų) derlius. „Turėjome įsitikinti, kad nauja sistema pasiteisins. Mūsų tikslas buvo pagaminti kuo našesnę, bet paprastesnę ir pigesnę mašiną“, – apie ilgą kelią į masinę gamybą pasakoja T. Gerlingas.

Tucano Hybrid modeliai 470 ir 480 vienas nuo kito skiriasi tik varikliu: mažesniame kombaine įrengtas Mercedes Benz 326 AG, našesniame – Caterpillar 365 AG maksimalios galios variklis. Prie naujų kombainų gali būti jungiamos ir įprastos, ir Vario iki 9 m pločio, ir specialios, pvz., kukurūzų, saulėgrąžų, pjaunamosios. Jos gali būti su nupjauto ir nenupjauto javų lauko pakraštį skenuojančiais lazerio jutikliais. Tai vienas iš automatinio kombaino vairavimo ir pjaunamosios kontrolės sistemos (Auto Contour) elementų. Pjaunamoji su pastarąja sistema idealiai kopijuoja dirvos paviršių, automatiškai judėdama ne tik aukštyn ir žemyn, bet ir kairėn bei dešinėn. Tucano Hybrid 480 kombaine sumontuotas 9 tūkst. l bunkeris, iš kurio grūdai gali būti iškrauti 75 l s-1 greičiu.

Avero 240 – šeimos ūkių mašina

Kompanija „Claas“ tobulina ir mažesniuosius kombainus. Naujasis Avero 240 kombainas kompaktinių modelių klasėje užima vietą tarp Domintor 150 ir Tucano 330. Jame sumontuotas 198 AG Caterpillar variklis, 5 600 l talpos grūdų bunkeris ir 400 l degalų bakas.

Kombainas Avero 240 ne tik naujas „Claas“ kompanijos vardas. Mašinoje įdiegta patobulinta kūlimo-separavimo sistema, kurią sudaro APS ir keturių naujos formos klavišų kratiklinė sistema. „Keturių klavišų kratiklis patobulintas ir pritaikytas prie APS kuliamosios. Tai kombaino laidumą padidina 20 proc., tačiau degalų sąnaudos nepadidėja“, – naujovę pristato vadybininkas Maiklas Popas (Michael Poppa).

Pjaunamąją naujam modeliui galima rinktis ir iš standartinių (C 370–660), ir iš Vario (V 540 arba V 600) pjovimo aparatų, taip pat sojų pjaunamąsias S 510 arba S 600 ir kitas.

„Naujo dizaino mašina skirta mažų ir vidutinių ūkių šeimininkams, kurie nenori priklausyti nuo technikos nuomos kompanijų ir derlių nuimti patys“, – naujo modelio paskirtį nurodo M. Popas. Pasak jo, Avero 240 kombaine įdiegta nemažai jau pasiteisinusių kitų kombainų sistemų. Nors Avero 240 negali prilygti Lexion ar Tucano modeliams, tačiau už priimtiną kainą ūkininkai gali įsigyti gana modernią mašiną, kurios Vista Cab kabinoje geriau negu automobilyje. „Oro kondicionierius, patogi operatoriaus ir keleivio sėdynė. Kad vairuoti būtų patogiau, galimos trys vairo padėtys. Papildomai užsakius, kabinoje įrengsime ne tik šaldytuvą, bet ir garso aparatūrą su radijo, MP3 funkcija ir CD grotuvu“, – giria techniką specialistas. Tarp kitų privalumų Avero 240 išskiriama ir 8 žibintų sistema, kuri garantuoja gerą matomumą kuliant ir dulkėtoje aplinkoje, ir naktį.

Claas kombainai gaminami Vokietijoje Harzevinkelyje (Harsewinkel).

Naujos mašinos žoliniams pašarams ruošti

Tarp kito sezono kompanijos „Claas“ naujovių nemažai žolės dorojimo technikos. Įmonei priklausančiame fabrike Prancūzijoje Mece (Metz) pradėti gaminti didesnio našumo žolės presai Rollant 454 ir 455, presuojantys 1,25x1,20 m diametro ritinius. Presuose įrengta 25 peilių Roto Cut sistema, smulkinanti žolę iki 48 mm dalelėmis. Smulkinimo dydį galima pasirinkti, priklausomai nuo peilių skaičiaus (0, 12, 13 arba 25). Presas reguliuojamas iš traktoriaus kabinos. Ritinio tankumui (iki 15 proc.) padidinti Rollant 455 prese įdiegta MPS+ sistema (angl. maximum pressure system). Taigi presuojant didesnio tankumo ritinius per valandą galima nupjauti daugiau žalios masės, t. y. su tokiomis pat sąnaudomis gauti didesnį efektyvumą. Abu modeliai gali dirbti sunkiomis, drėgnomis sąlygomis. Didelio našumo presai skirti pašarų gamybos paslaugas teikiančioms įmonėms.

Dar našiau žolė dorojama su naujuoju Rollant Uniwrap presu-vyniotuvu, per valandą į ritinius supresuojančiu ir plėvele apvyniojančiu 45 t žolės. Kad nebūtų trukdžių, mašinoje galima sudėti 12 papildomų plėvelės ritinėlių. Jų užtenka apie 50 ritinių šešiais sluoksniais apvynioti. Darbas vyksta nepertraukiamai: kol vienas ritinys presuojamas, kitas vyniojamas plėvele. Ritinys apvyniojamas vos per 23 sekundes, t. y. anksčiau negu supresuojamas naujas ritinys. Rollant serijos presai gaminami nuo 1976 metų.

Pristatytieji trys (9400, 9500, 9600) naujos savikrovių priekabų serijų Cargos modeliai išsiskiria universalumu – sustiprinto rėmo mašinos gali ne tik gaminti pašarus, bet ir vežti savaeige technika nuimamą žaliąją ar kukurūzų masę. Norint panaudoti priekabą pervežimo darbams ir padidinti apkrovą (apie 2 800 kg), tereikia atjungti smulkinimo mechanizmą. Tai galima padaryti per 15 min. Priekabų talpa nuo 35 iki 50 m3 (DIN), leistina apkrova 24–34 tonos.

Lietuvoje „Claas“ kompanijai atstovauja bendrovė „Konekesko“. Įmonės žemės ūkio technikos departamento direktoriaus Virginijaus Apšegos teigimu, naujos Claas mašinos mūsų žemdirbiams greičiausiai bus pristatytos kitų metų pradžioje. „Pirmiausia naujoves išvys didžiausios žemės ūkio technikos parodos „Agritechnika“ lankytojai“, – sako V. Apšega. Anot jo, kitąmet „Konekesko“ skirs didesnį dėmesį vidutinio dydžio ūkiams tinkamai derliaus nuėmimo technikai populiarinti, mat stambiuose ūkiuose jau dirba nemažai Class kombainų. Iš jų populiariausi kratikliniai Lexion 550 ir 560 modeliai, kuriuos renkasi nuo 500 ha ūkių savininkai. „Claas derliaus nuėmimo mašinos Lietuvoje užima lyderio pozicijas, nes juose įrengtos labai pažangios technologijos. Net sunkmečiu kombainų pardavimai nesumažėjo“, – teigia V. Apšega, pridurdamas, kad šiemet jau parduota per 50 Claas javų nuėmimo mašinų.