23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/09
Kalakutų veislynui netrukdo nutrijų kaimynystė
  • Kristina VAITKEVIČIENĖ
  • Mano ūkis

Vilkaviškio rajone ir už jo ribų žinomas veislinių kalakutų augintojas Jonas Lenkutis prisiminė senus laikus ir Serdokuose, Šeimenos seniūnijoje, užveisė kelias nutrijų šeimynas.

Fermose šiuo metu burbuliuoja apie 600 kalakutų, kuriuos serdokietis ketina užauginti Kalėdoms. Po fermos stogu gyvena ir brangiakailės audinės, bet jų auginimo, kad ir kaip būtų gaila, J. Lenkutis ketina atsisakyti. Ūkininkas neslėpė, kad užsiveisdamas šių gyvūnų padarė didelę klaidą. Mat rajone nėra pašarų bazės šiems mėsėdžiams – iš skerdyk­lų pigiai gauti nepavyksta net subproduktų ar odų, nes niekam ne paslaptis, kad viskas sunaudojama maisto gamybai. Važiuoti į kitus rajonus ieškoti pašarų brangiai atsieitų. Nebent audinių būtų milžiniškas kiekis ir pašarus tektų gabenti furgonais.

Nutrijų kurortas

Nutrijas serdokietis augino dar sovietiniais laikais, tad patirties su šiais nelepiais žolėdžiais graužikais jis turi nemažai. Tik dabar gyvūnų jis nelaiko ankštuose narvuose. Kailiuotieji padarai gyvena J. Lenkučio pastatytuose šiaudų nameliuose ir laisvai laksto po nemažą aptvarą, įrengtame avižų lauke prie kalakutų fermų. Nutrijos čia gyvena tarsi tikrame kurorte, mat ir vaizdas šalia pasagos formos tvenkinio su prižiūrima veja joms atsiveria tikrai gražus.

Pradžiai J. Lenkutis pastatė du supresuotų šiaudų namelius ir apgyvendino juose po keliolika patelių ir po patiną. Dabar po aptvarus jau laksto nemažai jaunik­lių, dar kelios patelės vaikingos.

Aptvaruose gyvūnai jaučiasi labai gerai. Karštomis dienomis guli šiaudinio būsto pavėsyje arba tūno po nameliu išsikastose landose, o lietingą dieną išlenda pasidžiaugti iš dangaus krentančiais lašais ir, iškėlę į viršų snukučius, priekinėmis kojytėmis kedendami tankų kailį, gaudo kiekvieną vandens porciją. Nutrijos labai mėgsta praustis, laisvėje gyvena greta vandens telkinių. Todėl ateityje augintojas žada įvesti joms vandentiekį iš greta esančio tvenkinio.

Gyvens per žiemą

Pasak J. Lenkučio, nutrijas auginti ypač paprasta. Joms užtenka nedidelio puskibirio išbrinkintų grūdų, jos mielai graužia ir aptvare augančias avižas. Gyvūnėliai gyvena labai tvarkingai – be reikalo nemindžioja avižų, aplink namelį, į šėrimo vietą ir patvoriu išsimynė takelius, kuriais nuolat ir vaikšto. Svetimų žmonių nutrijos neprisileidžia. Net ir atnešęs maisto jų neprisiviliotum. Tad nufotografuoti jų reikėjo ilgai laukti, bet visų pamatyti taip ir nepavyko. Drąsiausios buvo dvi vaikingos patelės, kurios atėjo paėsti nepaisydamos svetimų akių.

Augintojas sakė, kad šituose nameliuose nutrijos gyvens ir per žiemą. Mat auginami lauke gyvūnai pasiruošia oro permainoms ir atšalimui, tad Lietuvoje peržiemoja gerai. Maudynes mėgstančius žolėdžius auginti apsimoka, nes jie nereiklūs pašarams ir atsparūs ligoms. Šeimininko teigimu, mėsą „gaminti“ iš žolės – labai ekonomiška.

Gali auginti kiekvienas

Augintojas sako, kad daugelis žmonių supranta, jog nutrijos mėsa, kaip ir triušio, labai vertinga, dietiška ir, skirtingai negu ilgaausio, turi „daugiau skonio“. Kitaip tariant, nėra tokia švelni kaip triušio.

Ūkininkas ruošiasi kitą pavasarį pradėti prekiauti nutrijų mėsa. Kaip tai darys, sakėsi dar negalvojęs. Už neišdirbtus nutrijų kailiukus supirkėjai moka po 10 litų. Pasak serdokiečio, jis domėjęsis, jog ir šiuo metu nutrijos kailis pasaulyje madingas. Ilgaplaukių žvėrelių kailiukai dažomi, iškarpomi ir iš jų siuvami ypač madingi apdarai. Verslininkas tikisi, kad jei pavyktų išauginti didelį kiekį nutrijų, jų kailius pavyktų parduoti brangiau. O kol kas augintojas džiaugiasi savo mažuoju zoologijos sodu, nes stebėti šiuos švarius gyvūnėlius galima valandų valandas. J. Lenkutis sako, kad nutrijas lauke gali auginti kiekvienas turintis nors lopinėlį žemės.

Specialistai pataria

Pasak specialistų, gerai šeriama nutrija iki reikiamo svorio gali užaugti per 4–6 mėn. ir pasiekti 5–9 kg svorį. Tai priklauso nuo veislės. Šeriant be jokių sintetinių priedų ir kombinuotųjų pašarų, tik natūraliai, jų augimas užtrunka 8–9 mėnesius.

Šių žolėdžių patelės subręsta per 4–6 mėn., o patinėliai tinkami kergti jau 9 mėn. amžiaus. Nutrijų nėštumas trunka 128–133 dienas. Per metus jos gali atsivesti 2 vadas po 5–6 jauniklius. Geriausi kailiai gaunami žiemą, lapkričio–kovo mėnesiais. Todėl žvėrelius reikia poruoti taip, kad jų palikuonys būtų skerdžiami žiemą. Veislei nutrijos naudojamos iki 5–6 metų, o gali gyventi 7–8 metus. Įdomu, jog nutrijos – vieninteliai gyvūnai, kurių pieno liauka išsidėsčiusi kūno šone, todėl jos gali maitinti jauniklius net plaukdamos vandenyje. Jaunikliai su motina laikomi 3 mėn., kai auginami lauke, ir 2 mėn. – kai narvuose.