23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/06
Technikos orkestre pirmuoju smuiku griežia plūgai
  • Daina STANIŠAUSKIENĖ „Mano ūkis“, Vengrija
  • Mano ūkis

„Taip, mes ariame“ – tokiu šūkiu save reklamuoja jau 135 metus gyvuojanti Austrijos kompanija „Vogel&Noot“. Net ir klestinčios neariamosios žemdirbystės epochoje plūgai užima svarbiausią vietą įmonės veikloje. Nors jų paklausa pastaruoju metu sumažėjo, tačiau plūgų konstrukcija ir toliau tobulinama. Neatsilikdama nuo naujojo laikmečio sąlygų, kompanija imasi plėtros, statydama sėjamųjų, kultivatorių, skutiklių ir kitų mašinų gamyklas, didindama technikos asortimentą.

Plūgai – pagrindinė įmonės produkcija nuo 1872 metų, kuomet Vartberge (Wartberg) Fridrichas Vilhelmas Fogelis (Friedrich Wilhelm Vogel), Hjugas von Notas (Hugo von Noot) ir Hermanas Riuhrlainas (Hermann Rührlein) įkūrė žemės ūkio padargų fabriką. Daugiau kaip šimtmetį gaminami plūgai po truputį užleidžia vietą kitiems žemės dirbimo padargams. Dar prieš šešerius metus plūgų buvo pagaminama trečdaliu daugiau, dabar padargų gamybos struktūroje jie sudaro beveik 50 proc., tačiau Austrijos kompanija išlieka didžiausia plūgų gamintoja Europoje.

Visuotinio pripažinimo Vogel&Noot© plus plūgai sulaukė dėl išskirtinio tvirtumo ir didelės jų konstrukcijos įvairovės. Labiausiai apkraunamos plūgo dalys gaminamos pagal specialią kompanijos patentuotą technologiją, pagrįstą plieno prisodrinimu anglimi ir boru. Tai užtikrina padargo stiprumą ir sumažina jo svorį.

Gamyba paskirstyta skirtingoms įmonės

Dabar Vartberge, kompanijos gimimo vietoje, gaminamos komplektuojamosios dylančios dalys, kurios tiekiamos ne tik „Vogel&Noot“, bet ir kitoms žemės dirbimo agregatų kompanijoms. „Tai, kad mes daugumą detalių pasigaminame patys – didelis pranašumas, nes nepriklausome nuo kitų tiekėjų. Be to, galime būti garantuoti dėl jų kokybės“, – sako kompanijos valdytojas Diteris Mengelė (Dieter Mengele). Padargų gamyba iš Austrijos perkelta į antrines įmones Vengrijoje, Slovakijoje ir Vokietijoje.

Šiemet Vengrijoje Tereksentmikloše (Törökszentmiklos) pradėjo veikti jau antra šioje šalyje kompanijos „Vogel&Noot“ gamykla – „Vogel&Noot Talajtechnika Kft.“ Joje surenkami kultivatoriai, giluminiai podirvio purentuvai, diskinės akėčios ir volai. Į įmonę investuota 7,5 mln. eurų. Per metus čia planuojama pagaminti maždaug 2 tūkst. padargų. Apie 7,6 ha plotą užimančios gamyklos pamatai pakloti praėjusių metų rugpjūtį. Per rekordiškai trumpą laiką – 4 mėnesius – iškilusiuose pastatuose įrengta pažangi metalo pjaustymo, virinimo, padargų dažymo įranga. „Nors nauja įmonė nėra didelė, tačiau tikrai moderni. Padidėję gamybos pajėgumai leis greičiau įvykdyti užsakymus“, – sako D. Mengelė. Šiuo metu gamykloje dirba 65 žmonės, iki metų pabaigos darbuotojų skaičių ketinama padidinti iki 100.

Kitoje kompanijai priklausančioje Vengrijos įmonėje „Vogel&Noot Mezöpgepgyar Kft.“ gaminami plūgai. Paprastesnės konstrukcijos arimo technika surenkama Serbijoje, o Rytų rinkoms skirti plūgai – Rusijoje, Lipecke. Austrijos bendrovė dar turi sėjamųjų ir vertikalių rotorinių frezų gamyklą Slovakijoje, pernai įsigijo Vokietijos purkštuvų bendrovę „Holder“ Mecingene (Metzingen) ir įkūrė įmonę „Vogel&Noot Spray Solu­tions GmbH“, kurioje gaminamos įvairaus našumo purškimo mašinos Vogel&Noot – system Holder. „Įsigytoje įmonėje purkštuvai gaminami nuo 1898 m. Tai didelę augalų apsaugos technikos gamybos patirtį turinti kompanija, todėl nauja produkcija tik sustiprins mūsų pozicijas rinkoje. Dar vienu žingsniu priartėsime prie visą žemės ūkio techniką siūlančios bendrovės statuso“, – prasitaria apie ketinimus dar labiau plėstis kompanijos valdytojas. Pernai įsigytoje purkštuvų gamykloje gaminami dviejų tipų purkštuvai: pakabinami nuo 600 iki 1 500 l talpos Master Spray IS ir prikabinami 2 800–4 600 l talpos Master Spray IN.

Sezono naujovės

Neariamosios Vogel&Noot žemės dirbimo technikos pasirinkimas ypač didelis ir stambiems, ir nedideliems ūkiams. Kompanija gamina ir diskinius, ir strėlinius skutamuosius bei purenamuosius kultivatorius (skutiklius) – Terra Disc, Terra Mix, Terra Flex, Terra Cult ir kitus. Naujausias pusiau prikabinamas priešsėjinio dirvos įdirbimo agregatas – Terra Top. Padargas gali būti 6, 7 ir 8 m darbinio pločio. Naujas agregatas pritaikytas dirbti ypač sunkiose akmenuotose dirvose. Dirbimo gylį galima reguliuoti plačiose ribose. Mažiausias 6 m darbinio pločio kultivatorius turi būti agreguojamas su 300 AG ir didesnės galios traktoriumi. Tai kompaktiška mašina, nepažeidžianti transportavimo reikalavimų.

Visuose Vogel&Noot žemės dirbimo padarguose pagal užsakymą galima įrengti greitą detalių pakeitimo sistemą Multi Quick. Ji patogi naudoti todėl, kad detalės sujungiamos ne varžtais – norint jas pakeisti nereikia naudoti jokių atsuktuvų. Kultivatorių komplektaciją galima rinktis, t. y. pagal poreikį ir traktoriaus galią prisitaikyti noragėlių formą, tankinimo volus (jie gali būti 5 tipų), darbinių sekcijų skaičių. Didelis pasirinkimas ir apsaugos nuo akmenų sistemų (kerpamas varžtas, spyruoklė, hidraulinė ir kitos).

Populiarėjant minimaliam žemės dirbimui, padidėjo ir gilaus purenimo padargų paklausa. Kompanija „Vogel&Noot“ minimaliai žemę dirbantiems ūkininkams siūlo įsigyti giliai dirvą įdirbančius purentuvus Terra Dig. Šiemet technikos asortimentas pasipildė naujais Terra Dig Rip modeliais, kurie gali būti 2,5, 3 ir 4 m darbinio pločio. Padargas gali suardyti podirvio padą net 65 cm gyliu. Tokiems purentuvams, priklausomai nuo darbinio pločio, reikia iki 350 AG traktoriaus.

Austriškos mašinos Lietuvoje konkurencingos

Kompanijai „Vogel&Noot“ Lietuvoje atstovauja dvi bendrovės: „Biržų žemtiekimas“ parduoda visų rūšių žemės dirbimo ir sėjos mašinas, o EWA – purkštuvus. Pasak Austrijos įmonės atstovo Lietuvoje Lino Karalkevičiaus, atsakingo už prekybą Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Baltarusijoje ir Rusijoje, iš visų Baltijos šalių daugiausia austriškos technikos parduodama Lietuvoje. Net ir sunkmečiu šalyje naujos technikos užsakoma kiekvieną savaitę. „Čia dirba stipri komanda, galinti profesionaliai atlikti technikos priežiūrą. Kiekvienais metais pardavimai Lietuvoje auga 20–30 procentų. Vogel&Noot purškimo technikai nuo šiemet atstovauja EWA, o „Biržų žemtiekimas“ austriškomis mašinomis prekiauja jau daugiau kaip 10 metų“, – teigia L. Karalkevičius. Jis neslėpė, kad dėl krizės Rusijos rinka apmirusi, pesimistinėmis prognozėmis šioje šalyje pardavimai gali nukristi net 50 proc. Pernai Rusijoje parduota mašinų už 10 mln. eurų.

Plėtra siejama su didžiausiu Rusijos koncernu

Šių metų pradžioje D. Mengelė, nusipirkęs kompaniją „Vogel&Noot“ 2003 m., atvertė naują įmonės istorijos puslapį: pardavė kontrolinį akcijų paketą didžiausiam Rusijos žemės ūkio, statybų, karinės ir kitos technikos koncernui „Concern Tractor Plant (CTP)/Agromash Holding BV“. Per Rusijos kompanijos prekybos tinklą austrai tikisi įžengti į naujas rinkas ir taip išlaikyti kompanijos augimą. Koncernui priklausančiose įmonėse gaminami vikšriniai traktoriai, kombainai, sunkioji statybų, pramonės ir miškų technika, karinės ir kitos mašinos. Produkcija tiekiama į 40 pasaulio šalių. Pernai koncernas pasiekė 3 mlrd. JAV dolerių apyvartą.

Jam priklauso 17 įmonių, kuriuose dirba 45 tūkst. darbuotojų. Tai ne tik žemės ūkio technikos gamintoja, bet kartu su kompanijomis „Caterpillar“ ir „Komatsu“ yra viena iš trijų didžiausių statybinių mašinų koncernų pasaulyje. Nuo 2008 m. gruodžio įmonės „Concern Tractor Plant“, kurios būstinė yra Maskvoje, akcijomis prekiaujama Frankfurto akcijų biržoje.

D. Mengelės vertinimu, sprendimas parduoti įmonę yra pateisinamas, siekiant išlaikyti kompanijos plėtrą. „Mums taip pat svarbu išsaugoti ir rinkas Europoje. Pirmieji keturi šių metų mėnesiai nuteikia optimistiškai, nes pardavimai ūgtelėjo 4 procentais, palyginti su 2008 m. Tokio augimo tolesniais mėnesiais nesitikime, tačiau viliamės, kad šiemet gausime tiek pat pajamų, kaip ir pernai“, – prognozuoja D. Mengelė. Nauji įmonės savininkai jam patikėjo vadovavimą, palikdami ir sprendimų priėmimo teisę.

***

„Vogel&Noot“ priklausančiose įmonėse dirba iš viso 660 darbuotojų, gamyklų plotas siekia 32 tūkst. m2. Produkcija parduodama 45 valstybėse. Praėjusiais metais kompanija pasiekė rekordinę 82 mln. eurų apyvartą, t. y. 46 proc. didesnę negu 2007 metais. Daugiausia (22 proc.) Vogel&Noot technikos parduodama Austrijoje, 57 proc. – kitose ES šalyse.