23 10 24 Mano ukio prenumerata 2024 23 04 15 Gauti naujienas mobili žurnalas
Mano Ūkis 2009/06
Ligos ir motinystės pašalpų mokėjimas ūkininkams
  • Lina MINKEVIČIENĖ, LŽŪKT
  • Mano ūkis

Ūkininkai pagal Valstybinio socialinio draudimo įstatymą yra traktuojami kaip savarankiškai dirbantys asmenys ir privalomai draudžiami pensijų socialiniu draudimu pagrindinei ir papildomai pensijos dalims, ligos ir motinystės socialiniu draudimu, kai draudžiama tik motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) išmokoms gauti.

Motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) pašalpos skiriamos turintiems teisę jas gauti apdraustiesiems asmenims šiais atvejais:

motinystės – moterims nėštumo ir gimdymo atostogų metu;

tėvystės – apdraustajam asmeniui tėvystės atostogų metu, kol vaikui sueis vienas mėnuo;

motinystės (tėvystės) – apdraustajam asmeniui vaiko priežiūros atostogų metu, kol vaikui sueis dveji metai.

Laikoma, kad savarankiškai dirbantys asmenys yra įgiję ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą atitinkamai pašalpai gauti, jeigu: iki nėštumo ir gimdymo atostogų pradžios už juos buvo sumokėtos ligos ir motinystės socialinio draudimo įmokos nuo ne mažesnės negu 3 MMA dydžio draudžiamųjų pajamų sumos per paskutinius 12 mėnesių (iki 2009 m. birželio 30 d.) arba nuo ne mažesnės negu 6 MMA (nuo 2009 m. liepos 1 d. – 9; nuo 2009 m. spalio 1 d. – 12 MMA) dydžio draudžiamųjų pajamų sumos per paskutinius 24 mėnesius; iki tėvystės ar vaiko priežiūros atostogų pradžios už juos buvo sumokėtos ligos ir motinystės socialinio draudimo įmokos nuo ne mažesnės negu 7 MMA (nuo 2009 m. liepos 1 d. – 9; nuo 2009 m. spalio 1 d. – 12 MMA) dydžio draudžiamųjų pajamų sumos per paskutinius 24 mėnesius.

Savarankiškai dirbančių asmenų draudžiamosiomis pajamomis laikomos pajamos, nuo kurių 2009 ir 2010 metais įmokėtos sumažinto tarifo privalomojo ligos ir motinystės socialinio draudimo įmokos ir kurios apskaičiuotos proporcingai mokėtoms valstybinio socialinio draudimo įmokoms: atitinkamais metais gauta pajamų suma dauginama iš dydžio, kuris apskaičiuojamas atitinkamų metų sumažintą ligos ir motinystės socialinio draudimo įmokos tarifą, taikomą savarankiškai dirbančių asmenų gautoms pajamoms, dalijant iš tų metų bendrojo ligos ir motinystės socialinio draudimo įmokų tarifo, nustatyto savarankiškai dirbantiems asmenims. Šios nuostatos taikomos nuo 2009 m. sausio 1 d.

Jeigu skaičiuotinu laikotarpiu kompensuojamajam uždarbiui nustatyti šie asmenys turėjo ir draudžiamųjų pajamų kaip apdraustieji pagal darbo sutartis, jų draudžiamosios pajamos sumuojamos ir pagal šias susumuotas pajamas nustatomas motinystės, tėvystės pašalpos, motinystės (tėvystės) pašalpos dydis.

Savarankiškai dirbantys asmenys, norėdami gauti minėtas pašalpas, Valstybinio socialinio draudimo teritoriniams skyriams turi pateikti: motinystės pašalpai gauti – prašymą bei nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimą; tėvystės pašalpai – prašymą, vaiko gimimo liudijimą arba vaiko gimimo pažymėjimą ir santuokos liudijimą, o jeigu vaiko tėvai nesusituokę, – vaiko gimimo liudijimą; motinystės (tėvystės) pašalpai – prašymą ir vaiko gimimo liudijimą.